You are currently viewing Εδώ και τώρα να ενισχυθούν οι   ιεροί Ναοί της χώρας μας που έχουν περιέλθει σε μεγάλη ένδεια

Εδώ και τώρα να ενισχυθούν οι ιεροί Ναοί της χώρας μας που έχουν περιέλθει σε μεγάλη ένδεια

  • Reading time:2 mins read

Του Σωτήρη Μ Τζούμα

Η εικόνα της χώρας μας με τους αλλεπάλληλους περιορισμούς κυκλοφορίας, τους εγκλεισμούς και τις απαγορεύσεις  είναι τραγική και έχουν δημιουργηθεί μια σειρά από προβλήματα που αποτελούν την άλλη άκρη του παγόβουνου που είναι η οικονομία και η επιβίωση των πολιτών και των θέσεων εργασίας. Τα  προβλήματα πολλά και δυσεπίλυτα. Κοινωνικά, οικογενειακά, επαγγελματικά.
Ακούμε κατά καιρούς τις εξαγγελίες των κυβερνητικών στελεχών για πακέτα στήριξης των κλάδων που υποχρεώθηκαν σε αναστολή λειτουργίας.Και είναι παρήγορο αν και πολύ φοβάμαι ότι η μετά κορονοϊό εποχή θα βρει πολλούς κλάδους του δημοσίου βίου κατεστραμμένους και πολλούς επαγγελματίες σε χρεωκοπία και ψυχικό μαρασμό. Και αυτό κατά τη γνωμη μου πρέπει να είναι το δεύτερο στοίχημα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά την φροντίδα της υγείας.
Δεν ακούσαμε, ωστόσο μέχρι σήμερα  τίποτε για βοήθεια των Ι. Ναών, οι οποίοι έχουν περιέλθει ήδη σε κατάσταση ένδειας.
Γιατί να μην υπάρξει πρόνοια και για τους Ναούς, οι οποίοι έχουν υποστεί πανωλεθρία; Δεν επετράπη στους πιστούς ούτε για ένα κεράκι να πηγαίνουν, πέραν των ολίγων Κυριακών που λειτουργηθήκαμε και αυτές με περιορισμό συμμετοχής!
Πώς θα επιβιώσουν οι Ναοί; Πώς θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, να πληρώσουν την  μισθοδοσία των εργαζομένων τους, νεωκόρων και ιεροψαλτών; Ή μήπως οι άνθρωποι αυτοί είναι β’ κατηγορίας και θα τους αφήσουμε στην τύχη τους ή και  να πεθάνουν της πείνας;
Για να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει Φαντασθείτε σε τί οικονομική κατάσταση βρίσκεται η Μητρόπολη των Αθηνών που δεν έχει ούτως ή άλλως ποίμνιο, αλλά απασχολεί προσωπικό και παράλληλα έχει δύο χορούς ιεροψαλτών που είναι καύχημα και τιμή για την Εκκλησία μας.
Και μάλιστα όλον αυτόν τον καιρό της πανδημίας λειτουργούσε συνεχώς και ανάπαυε παρηγορούσε όλους τους Έλληνες αφού μετέδιδε η κρατική τηλεόραση από την Μητρόπολη τις Ακολουθίες και δη την κυριακάτικη Θ. Λειτουργία. Ήδη τόσοι μήνες πληρώθηκαν με πολλές δυσκολίες.
Τι θα πρέπει να πει και να κάνει τώρα  ο προϊστάμενος του Ναού π. Θωμάς Συνοδινός, δεν έχουμε να πληρώσουμε; Ή να πάρει δάνειο ο Ναός για να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του;Ούτε το ρεύμα δεν θα έχουν να πληρώσουν!
Ήλθε η ώρα ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος να σηκώσει το τηλέφωνο και να κινήσει τις διαδικασίες που θα δώσουν την αναπνοή που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Εκκλησία μας για να μπορέσει να ορθοποδήσει στον οικονομικό τομέα.
Νομίζω πως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πρέπει να επιληφθεί για το θέμα αυτό και να μην επιτρέψει να μείνουν τόσοι άνθρωποι στον δρόμο αλλά και οι ιεροί Ναοί μας να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.
Τόσο το Υπουργείο Παιδείας ως καθ´ύλην αρμόδιο αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού -καθώς υπάρχουν Ναοί που είναι μνημεία και είναι κρίμα να έχουν αντέξει επιδρομές αλλοφύλων και βομβαρδισμούς εχθρικούς και τώρα να κινδυνεύουν να αφανιστούν λόγω κορονοϊού-θα πρέπει να βρουν ένα τρόπο ενίσχυσης των ιερών Ναών όλης της χώρας, τουλάχιστον για τα πάγια έξοδα τους.
Είναι κρίμα στην Ελλάδα του 2021 να λαμβάνουμε μέτρα και  πρόνοια για όλα  και να αγνοούμε ή να αδιαφορούμε για τους ιερούς Ναούς μας και την επιβίωση τους από τις  οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν όχι με δική τους ευθύνη και υπαιτιότητα.