You are currently viewing Τιμητική εκδήλωση για τον Τάσο Μαργαριτώφ στην Ι.Μ. Δημητριάδος

Τιμητική εκδήλωση για τον Τάσο Μαργαριτώφ στην Ι.Μ. Δημητριάδος

  • Reading time:1 mins read

Σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 13 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα η τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του συμπολίτη μας Τάσου Μαργαριτώφ, συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, την οποία συνδιοργάνωσαν η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου – Τομέας Έρευνας, Διαχείρισης και Συντήρησης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων και ο πολιτιστικός φορέας «Μαγνήτων Κιβωτός» της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο κ. Γιώργος Καλτσογιάννης, αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας ως εκπρόσωπος του κ. Περιφερειάρχη, ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων κ. Νικόλαος Ζίας, ο κ. Νίκος Τσούκας, Γενικός Γραμματείας του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» και η κα Μαρία Νάνου, θεολόγος-βυζαντινολόγος, εκπρόσωπος του νεοσύστατου φορέα Έρευνας, Διαχείρισης και Συντήρησης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών.

Το πέρασμα του Τάσου Μαργαριτώφ από το Χριστιανικό και Βυζαντινό Μουσείο μεταξύ των ετών 1958 και 1974 και τη χάραξη ανανεωτικής πορείας που αυτό σηματοδότησε στον τομέα της συντήρησης στην Ελλάδα θέτοντας τις πρώτες επιστημονικές της βάσεις, τόνισε η πρώτη από τις δύο κεντρικές ομιλήτριες της εκδήλωσης, η Δρ Αναστασία Λαζαρίδου, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και τ. Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, στην εισήγησή της με θέμα «Ο Τάσος Μαργαριτώφ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο».

Η κ. Λαζαρίδου εστίασε τόσο στο πρωτοπόρο έργο του όσο και στην οργάνωση εργαστηρίου συντήρησης στο Μουσείο, όπου αργότερα λειτούργησε η πρώτη σχολή εκπαίδευσης συντηρητών στην Ελλάδα, από το «φυτώριο» της οποίας ξεπήδησαν οι πρώτοι καταρτισμένοι συντηρητές που στη συνέχεια επάνδρωσαν τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα Μουσεία όλης της χώρας. Ακολούθησε η ομιλία της κας Θάλειας Παπαγεωργίου, τ. Προϊσταμένης του Τμήματος Συντήρησης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, με θέμα «Το πρωτοποριακό έργο και η συμβολή του Τάσου Μαργαριτώφ στη συντήρηση έργων τέχνης», η οποία ανέδειξε τα μεγάλα επιτεύγματα του Τάσου Μαργαριτώφ στον τομέα της συντήρησης, όπως η επιτυχής αποκόλληση επάλληλων ζωγραφικών στρωμάτων στην ίδια εικόνα και η ανακάλυψη νέας μεθόδου συσκευασίας έργων τέχνης για την ασφαλή μεταφορά τους, δίνοντας έτσι έμφαση στο ανήσυχο και ερευνητικό του πνεύμα, αλλά και στις γνώσεις και την εξαιρετική του δεξιοτεχνία.

Ακολούθησε πάνελ με καλεσμένους τέσσερις συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, τη Γιούλικα Ζαχαρίου, την Αναστασία Ντίνα (Προϊσταμένη Τμήματος Συντήρησης Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας), τον Γιάννη Παπαϊωάννου και τον Γιάννη Σκοτεινιώτη, οι οποίοι με την παρουσία και το έργο τους στην Αρχαιολογική Υπηρεσία άφησαν στίγμα ξεκάθαρο που προσανατολίζει και καθοδηγεί τους νεώτερους. Και οι τέσσερις συνδέθηκαν με τον Τάσο Μαργαριτώφ είτε με σχέση μαθητείας, είτε με σχέση συνεργασίας ή και με τα δύο μαζί. Ο καθένας από την πλευρά του σε ατμόσφαιρα συγκινησιακά φορτισμένη κατέθεσαν βιώματα προσωπικά και αλησμόνητα κοντά στο δάσκαλο, το συνεργάτη, το φίλο …

Από την όλη εκδήλωση αναδείχτηκε το πρωτοπόρο πνεύμα, η ερευνητική ικανότητα, η τόλμη και το ήθος του ανθρώπου που γύρισε σελίδα στον τομέα της συντήρησης στην Ελλάδα, την οποία από εμπειροτεχνική ενασχόληση ανέδειξε σε επιστημονική ειδικότητα.

Στο φουαγιέ της αίθουσας λειτούργησε η έκθεση «Τάσος Μαργαριτώφ (1925-2014): η ζωή και το έργο του», όπου μέσα από δεκαπέντε συνολικά πινακίδες παρουσιάστηκαν με ευσύνοπτο και εποπτικό τρόπο οι μεγάλοι σταθμοί στην προσωπική και επαγγελματική ζωή του αείμνηστου συντηρητή: η προσφυγική καταγωγή της οικογένειας από τη Ραιδεστό, τα παιδικά χρόνια στην Αθήνα, οι σπουδές στη ζωγραφική και τη συντήρηση στην Ιταλία, το έργο του στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, συντηρήσεις έργων τέχνης στη Σαντορίνη, το Σινά τη Βεργίνα, σε μνημεία της Μαγνησίας, ο πρώτος παγκοσμίως αποχωρισμός επάλληλων ζωγραφικών στρωμάτων σε Μουσείο (εικόνα Τριών Ιεραρχών στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο), το διδακτικό του έργο, οι τιμητικές του διακρίσεις.

Το φωτογραφικό και αρχειακό υλικό της έκθεσης προήλθε από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και τα προσωπικά αρχεία της οικογένειας Μαργαριτώφ και της οικογένειας του Δημήτρη και της Γιούλικας Ζαχαρίου. Στους συντελεστές της έκθεσης συγκαταλέγονται: η Μαρία Νάνου, θεολόγος-βυζαντινολόγος, στην επιμέλεια της έκθεσης, τα κείμενα και την έρευνα· η Θάλεια Μακρή-Σκοτινιώτη, αρχιτέκτων και τοπογράφος μηχανικός, στο σχεδιασμό των πινακίδων και την επεξεργασία του φωτογραφικού υλικού· ενώ ουσιαστική στην έρευνα του αρχειακού υλικού ήταν και η συμβολή του Άκη Μαργαριτώφ και της Μάνιας Μαργαριτώφ-Κονταράτου.

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης η Μάνια Μαργαριτώφ-Κονταράτου, φανερά συγκινημένη ευχαρίστησε στην παρέμβασή της τον Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο για την τιμή που έγινε στον αείμνηστο πατέρα της και παρέλαβε από τα χέρια του Σεβασμιωτάτου τον Χρυσούν Σταυρό, την ανώτατη τιμητική διάκριση που χορηγεί η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος σε εξαιρετικές περιπτώσεις προκειμένου να τιμήσει σημαίνουσες προσωπικότητες για το έργο τους και την προσφορά τους στην Εκκλησία.

Πριν το τέλος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε προβολή βίντεο με αποσπάσματα από την εκπομπή «το Άβατον της Αρχιτεκτονικής» (ASTRA, 1999) με συνέντευξη του Τάσου Μαργαριτώφ στο δημοσιογράφο-αρχιτέκτονα Θοδωρή Σδρούλια.

Τη σεμνή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους συγγενείς, φίλοι, μαθητές και συνάδελφοι του Τάσου Μαργαριτώφ από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ανάμεσά τους η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κα Αργυρούλα Ιντζεσίλογλου, και πολλοί γνωστοί στην πόλη μας άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης.