You are currently viewing Καλαβρύτων Αμβρόσιος: ”Ακατήχητος και ασεβής ο Φίλης”

Καλαβρύτων Αμβρόσιος: ”Ακατήχητος και ασεβής ο Φίλης”

  • Reading time:1 mins read

Του Σεβ. Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου

Στίς 22 Μαΐου κάθε χρόνο τιμάται η μνήμη του Νεομάρτυρος Αγίου Παύλου, πολιούχου Τριπόλεως, του εξ Αροανείας.

Χρειαζόμαστε άραγε την άδεια (;;;;;; !!!!!!) του Βουλευτού κ. Φίλη, προκειμένου να γράψουμε δυό λόγια για τον Νεομάρτυρα; Εμείς θα το επιχειρήσουμε και ας στενοχωρηθή.

Ο Άγιος Παύλος γεννήθηκε στο χωριό Σοπωτό ή Αροανεία της Επαρχίας Καλαβρύτων κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, αποκεφαλίσθηκε δε υπό του Μουφτή της πόλεως στην Τρίπολη κατά το έτος 1818.

Με τον τρόπο αυτό ο Παύλος εισήλθε πλέον στη Χώρα της Αιωνιότητος, έκτοτε δε πρεσβεύει υπέρ ημών των αμαρτωλών και αναξίων! (Με ακούσατε Βουλευτά κ. Φίλη;)

Εμείς στην γενέτειρά του, το Σοπωτό, εορτάζουμε τη μνήμη Του κατά το πλησιέστερο πρός τήν 22αν Μαΐου Σάββατον, ώστε να μη ερχόμεθα σε αντιπαλότητα με την μεγάλη πόλη της Τριπόλεως, όπου μεγαλοπρεπώς τιμάται ως Πολιούχος Τριπόλεως ομού με τον επίσης άγιο Νεομάρτυρα Δημήτριο.

Στον ιερό ναό της Καπνικαρέας, εκεί κοντά στην πλατεία Συντάγματος των Αθηνών, υπάρχει η φορητή ιερά Εικόνα του Αγίου Παύλου, δωρηθείσα υπό ανωνύμου κατά τήν 1ην Ιουλίου 1914.

Στο Σοπωτό το ζεύγος των ευσεβών ανθρώπων Ιωάννης και Αικατερίνα Αναγνωστόπουλοι, με δικά τους έξοδα, έχουν ανεγείρει, και διαρκώς έκτοτε συντηρούν, μεγαλοπρεπή ναό πρός τιμήν του Αγίου Παύλου επίσης δέ και πολιτιστικό Κέντρο, κάθε χρόνο δε αναλίσκονται στην φιλοξενία καί περιποίηση του πλήθους των ευσεβών χριστιανών, οι οποίοι προσέρχονται εκεί ως προσκυνητές από την Αθήνα, την Πάτρα και αλλαχού.

Εκεί λοιπόν θα είναι το ραντεβού μας το προσεχές Σάββατο 23 Μαΐου, όπου και θα σας αναμένουμε.

Αντιμετωπίζοντας -σε πρώτο στάδιο- την ασεβή στάση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νικ. Φίλη και τις απαράδεκτες Δηλώσεις του εξ αφορμής της υποδοχής στην Αθήνα καί της ευλαβικής προσκυνήσεως υπό πλήθους πιστών των ιερών Λειψάνων της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, από την Έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως με τίτλο «ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ του αγίου και ενδόξου Νεομάρτυρος ΠΑΥΛΟΥ…» (Αίγιον 1997) αναδημοσιεύουμε την επιστολή του διακεκριμένου ‘Ελληνος πολίτη και πιστού τέκνου της Εκκλησίας μας κ. Αντωνίου Ευαγγ. Αντωνίου, (τ. Διευθυντού Τραπεζών Εμπορικής και Επενδύσεων, Προέδρου της Πανελληνίου Ενώσεως Φίλων Πολυτέκνων), η οποία είναι πολύ διδακτική! Διδάσκει την απόδοση τιμής και σεβασμού προς τους Αγίους της Εκκλησίας μας, αλλά και την επίκληση της πρεσβείας των Αγίων μας για την επίλυση των προβλημάτων μας, όπως ο Άγιος Νεομάρτυς Παύλος το υπέδειξε και συγχρόνως το απέδειξε!.

Την επιστολή αυτή του κ. Αντωνίου την αφιερώνουμε στον κατα τα φαινόμενα θρησκευτικά ακατήχητο και αδιάβαστο, ίσως δέ και ασεβή, κ. Νικ. Φίλη με την ευχή και την προτροπή να ανοίξει τα μάτια της ψυχής του καί να απαλλαγή από τον πνευματικό του δαλτωνισμό. δηλ. την τυφλωμένη πνευματική του όραση. Βουλευτής είναι, όχι όμως και ευσεβής χριστιανός.

Τα παρόντα έστωσαν σαν μια προειδοποιητική βολή! Τα υπόλοιπα με τον κ. Φίλη θα τα πούμε την ερχόμενη Δευτέρα με τίτλο “Νέοι Εικονομάχοι”.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ