You are currently viewing «Ξαναζωντάνεψε» τον προκάτοχό του Γέροντα Μητροπολίτη Χρυσόστομο, ο Σεβ.Περιστερίου Κλήμης

«Ξαναζωντάνεψε» τον προκάτοχό του Γέροντα Μητροπολίτη Χρυσόστομο, ο Σεβ.Περιστερίου Κλήμης

  • Reading time:1 mins read

Του Σωτήρη Τζούμα

Την καλύτερη απάντηση σε όσους αντιτίθενται και πολεμούν- κρυφά και φανερά-  την ανανέωση  στην  Ιεραρχία με εκλογές νέων Ιεραρχών, με όρεξη για εργασία και προσφορά στην Εκκλησία, σε αντικατάσταση των  γερόντων και ανήμπορων Μητροπολιτών, δίνει ο νέος Μητροπολίτης Περιστερίου Κλήμης που μας έχει εκπλήξει ευχάριστα με το έργο του και την εν γένει συμπεριφορά του, το σύντομο διάστημα που έχει εκλεγεί. Εκεί  μάλιστα που έχει συγκεντρώσει τον θαυμασμό και τα θετικά σχόλια  όλων είναι στην συμπεριφορά του και στον τρόπο που αντιμετωπίζει τον προκάτοχό του Γέροντα Μητροπολίτη Χρυσόστομο, ο οποίος από την ημέρα που ανέλαβε την φροντίδα και περίθαλψή του ο ίδιος ο Σεβ. Περιστερίου Κλήμης δεν έκανε ξανά εισαγωγή στο νοσοκομείο και έχει συνέλθει αρκετά.
Η Μητρόπολη Περιστερίου, μία από τις πιο σημαντικές και πολυάριθμες Μητροπόλεις του λεκανοπεδίου, τα τελευταία τρία χρόνια έδινε εικόνα πλήρους διάλυσης, με τον Γέροντα Μητροπολίτη Χρυσόστομο να εισέρχεται και να εξέρχεται ανα εβδομάδα στο νοσοκομείο, ενώ  η διοίκηση της Μητρόπολης να ευρίσκεται στον αυτόματο πιλότο και να μην γίνεται τίποτα.
Μόνη φροντίδα  ο ερανισμός χρημάτων- πακτωλούς χρημάτων  και η διοχέτευσή τους σε αλλότριους και ιδιοτελείς σκοπούς.
Σε κάθε άλλη ευνομούμενη πολιτεία και σε μία  οργανωμένη Εκκλησία που σέβεται την ιστορία της και φροντίζει για την υστεροφημία των Ιεραρχών της,  θα είχαν  παρέμβει οι ελεγκτικές υπηρεσίες και θα είχαν αποδοθεί ευθύνες. Στη χώρα όμως της φαιδράς πορτοκαλέας όλα γίνονται και όλα κουκουλώνονται.
Το τελευταίο φωτογραφικό ενσταντανέ του Γέροντα μητροπολίτη Χρυσοστόμου, πάνω στο αναπηρικό καροτσάκι, τυλιγμένο όπως- όπως με το αντερί του,με τις πλαστικές παντόφλες με τα δάκτυλά του έξω,που είχαμε την τόλμη να δημοσιεύσουμε και έκανε τον γύρο του κόσμου, αποτέλεσε την αρχή του τέλους της κατάστασης αυτής που εξέθετε την Εκκλησία. Η δημοσίευση αυτής της φωτοηραφίας άνοιξε τις διαδικασίες της διαδοχής, από τις οποίες εξελέγη ο Σεβ. Κλήμης.
Ο νέος Σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου Κλήμης ευθύς ως ανέλαβε τα καθήκοντά του  έδειξε, εκτός των άλλων, πρωτοφανές  ενδιαφέρον για τον Γέροντα προκάτοχό του ο οποίος- ειρήσθω εν παρόδω-  εξακολουθεί να  μένει στην Μητρόπολη, ενώ ο νέος Μητροπολίτης πάει και έρχεται κάθε μέρα αδιαμαρτύρητα  από το  σπίτι που διαμένει στην Μητρόπολη και τανάπαλιν.
Ο Γέρων Χρυσόστομος έκτοτε  έχει συνέλθει και κάθε μέρα που περνά μπορεί να προστίθεται στο βάρος των χρόνων του αλλά δεν έχει πλέον την εικόνα εγκατάλειψης που έδειχνε στο παρελθόν, ούτε η υγεία του έχει επιβαρυνθεί χειρότερα! Αντιθέτως δείχνει καλύτερα και επικοινωνεί με το περιβάλλον.
Ο Σεβ. Κλήμης έδωσε εντολή να αυξηθούν οι βάρδιες των νοσοκόμων που τον φροντίζουν και των φυσικοθεραπειών που του γίνονται σε  καθημερινό επίπεδο, ώστε η γενική εικόνα του Γέροντα Μητροπολίτη, να  είναι πλέον  εικόνα ενός
καθαρού και περιποιημένου ανθρώπου που ζει μέσα στην θαλπωρή και στην φροντίδα του διαδόχου του και των ανθρώπων εκείνων που έχουν επωμιστεί την περίθαλψή του.
Όπως διαπιστώνουμε  χάρη στην φροντίδα και το προσωπικό ενδιαφέρον που έδειξε ο Σεβ. Κλήμης ο Γέροντας Χρυσόστομος .. «ξαναζωντάνεψε». Όπως ακριβώς συνέβη με τον Γέροντα Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνο, τον οποίο οι φροντίδες του διαδόχου του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, επανέφεραν σε τροχιά καθημερινής παρουσίας και εγρήγορσης, ώστε να δίνει την εικόνα ενός υγιούς γέροντος με εξαίρεση την όρασή του.
Αυτά τα δύο παραδείγματα δίνουν με τρόπο άμεσο και σαφή, αποστομωτική  απάντηση στους πολέμιους της ανανέωσης της Εκκλησίας.
Προτιμούν να βλέπουν τους Γέροντες Ιεράρχες να παραμένουν στις έδρες των,να τους εκμεταλλεύονται τα περιβάλλοντα των επιτηδείων -συγγενών  και ιερέων –  και να εκτίθενται στα μάτια του ποιμνίου  που τα βλέπει όλα αυτά
Τί πιο υγιές και θεάρεστο,το να εκλεγούν  νέοι  Ιεράρχες οι οποίοι θα αναλάβουν τα ηνία των Μητροπόλεων που δοκιμάζονται από την έλλειψη διοίκησης  και θα φροντίσουν και θα περιθάλψουν τους προκατόχους  των ώστε να έχουν καλά γεράματα.
Η περίπτωση του Σεβ. Γέροντα Περιστερίου Χρυσοστόμου και τα νέα δεδομένα της υγείας του όπως ακριβώς έχουν διαμορφωθεί από την φροντίδα και την περιποίηση που απολαμβάνει  από τον διάδοχό του Σεβ. Μητροπολίτη Περιστερίου Κλήμη, δίνει την καλύτερη απάντηση στο φαινόμενο αυτό που αποτελεί πληγή για την Εκκλησία μας. Μιά πληγή που κανείς δεν τολμά να αγγίξει, χάρη του σεβασμού που έχουμε   στους Γέροντες και τους αφήνουμε να τους εκμεταλλεύονται  κατά το δοκούν όλες οι πλευρές- τόσο η διοίκηση της Εκκλησίας για να ψηφίζουν χωρίς αντίρρηση τα πάντα για τον φόβο των Ιουδαίων, όσο και τα περιβάλλοντα των καιροσκόπων που λυμαίνονται τις Μητροπόλεις.
Και για όλα αυτά δεν μιλάει κάνεις…
Μήπως το παράδειγμα του Σεβ. Περιστερίου μας δίνει το έναυσμα για να γίνει το επόμενο βήμα ή θα πρέπει να δημοσιοποιήσουμε ανάλογη φωτογραφία ή ηχητικό ντοκουμέντο που έχουμε ανά χείρας και δείχνουν  σε τί κατάσταση ευρίσκονται μερικοί  γέροντες Μητροπολίτες;
Περιμένουμε λίγο ακόμη  και δεν  θα διστάσουμε να το τολμήσουμε και πάλι…