You are currently viewing Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου φέρθηκε ως πραγματικός  Εθνάρχης

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου φέρθηκε ως πραγματικός Εθνάρχης

  • Reading time:1 mins read

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

 «Όλα τα’ χει η Μαριορή μόνο  ο φερετζές  της έλειπε» λέει ο σοφός λαός μας.

        Είναι φορές που οι άνθρωποι παράκαιρα δημιουργούν προβλήματα ως μη όφελε. Ορμώμενοι από ιδιοτελή μικροσυμφέροντα, δημιουργούν μείζονα προβλήματα με πολύ επικίνδυνες συνέπειες, τόσο εκκλησιαστικές όσο και εθνικές.

        Ο λόγος για τους τέσσερις Ιεράρχες της Κύπρου, οι οποίοι έχουν κοινούς συνδέσμους και οφέλη με την Ρωσία, τα οποία προτάσσουν δυστυχώς έναντι της ενότητος της Ορθοδοξίας με τον μόνο ισχυρό συνεκτικό ιστό που είναι η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.

   Οι τέσσερις μητροπολίτες εξέδωσαν  ένα ανακοινωθέν για να κάνουν γνωστή τη διαφωνία τους με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου ο οποίος με μια αιφνιδιαστική κίνηση μνημόνευσε τον Κιέβου Επιφάνιο στα δίπτυχα .

      Οι τέσσερις διαφωνήσαντες  είναι γνωστοί στον ορθόδοξο κόσμο για την σχέση τους  με την ρωσική Εκκλησία. Γιαυτό για να διαφοροποιηθούν οι πληροφορίες μας λένε ότι  βάλανε γνωστό Καθηγητή  που πουλάει πτυχία Θεολογίας  στην Κύπρο, να συντάξει  ένα  σκληρό   ανακοινωθέν  λες και το συνέταξε  η πλέον σκληροπυρηνική ομάδα της  Εκκλησίας της Ρωσίας!

    Με την κίνηση  τους αυτή οι τέσσερις  δεν επιτιμούν απλά τον Προκαθήμενο τους για την απόφαση του να προχωρήσει στην αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας , αλλά αποφαίνονται δίκην Μεγάλης Συνόδου  πως η Ουκρανία αποτελεί  κανονικό έδαφος της Εκκλησίας της Ρωσίας, πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο( μόνο αυτό) έβλαψε την ενότητα των Ορθοδόξων και ότι  – άκουσον, άκουσον-καλώς και δικαιολογημένα το Πατριαρχείο Μόσχας διέκοψε την Κοινωνία με το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας και την Εκκλησία της Ελλάδας.

        Το πιο ενδιαφέρον στην    δήλωση αυτή – την οποία  δεν συνέταξε χειρ τις αλλά πους τις – είναι πως οι τέσσερις μητροπολίτες παραδέχονται πολιτική εμπλοκή από πλευράς Ρωσίας , συνδέοντας την  απόφαση  του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου  να αναγνωρίσει την Εκκλησία της Ουκρανίας με τις εξελίξεις στο κυπριακό και την τουρκική επιθετικότητα.

         Βεβαίως είναι γνωστό ότι  οι Ρώσοι χρυσώνουν τους συμμάχους και συνεργάτες  τους και καταφέρνουν να δημιουργούν… παραρτήματα σε όλες τις τοπικές Εκκλησίες. Όλα στο όνομα του Χριστού!Μα, και τα μεγαλύτερα εγκλήματα στο όνομα του Χριστού έγιναν!

      Ως βαλσαμωμένοι  θιασώτες του Συνοδικού συστήματος –των οποίων ο τρόπος εκλογής πόρρω απέχει από το ορθό Συνοδικό σύστημα- μιλούν ξαφνικά για Συνοδικότητα και Δημοκρατία!

       Αφήνουν μάλιστα  και υπονοούμενα ότι θα ασχοληθούν και για τον λόγο που η Εκκλησία της Ελλάδος   και το  Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αναγνώρισαν την Εκκλησία της Ουκρανίας! Έγιναν κριτές και τιμητές  των πάντων!

       Δυστυχώς έχουν  έπαρση οι άνθρωποι αυτοί η οποία αποκαλύπτεται ακόμη και στον τρόπο αμφίεσης τους! Δε βλέπετε που συνήθως   είναι ντυμένοι σαν χριστουγεννιάτικα δέντρα! Χαλάλι τους!

       Αιδώς Αργείοι! Σκύψτε πάνω από τα πραγματικά και σοβαρά προβλήματα του ποιμνίου σας, της νήσου σας, της πατρίδας σας και αφήστε τις ερωτοτροπίες με τους Μοσχοβίτες.

      Λύστε τα δικά σας προβλήματα και μην δημιουργείτε νέα, πολύπλοκα και εν πολλοίς ολέθρια.

     Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου έπραξε το καθήκον του έναντι του Οικουμενικού θρόνου, της Ορθοδοξίας αλλά και της ιστορίας και απέδειξε ότι είναι πραγματικός εθνάρχης!

       Ας αφήσουν τις ψευτοπαλλικαριές κάποιοι και ας κοιτάξουν  να μην επαναλάβουν λάθη του παρελθόντος.Από το 1973 απέχουμε μόνο 47 χρόνια. Οι καιροί, όμως  σήμερα  ου μενετοί.

      Οι τέσσερις Μητροπολίτες ζητούν  την έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της  Κύπρου  καλώντας χαρακτηριστικά τους συνεπισκόπους τους να το «απαιτήσουν» για να πάρουν απόφαση εν Συνόδω . Πιστεύω ότι  θα ληφθεί η απόφαση  που  αρμόζει στην περίπτωση   από την  ορθοτομούσα  Ιεραρχία .