You are currently viewing Τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας επισκέφθηκαν καθηγητές από Πανεπιστήμιο της Φινλανδίας

Τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας επισκέφθηκαν καθηγητές από Πανεπιστήμιο της Φινλανδίας

  • Reading time:2 mins read

Του π. Ηλία Μάκου

Φινλανδοί καθηγητές από το τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Joensuu της Ανατολικής Φινλανδίας, επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.

Βρέθηκαν στη γειτονική χώρα, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, σε συνεργασία με το τμήμα Θεολογίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου “Λόγος” της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Είχαν πολλά να ακούσουν από τον κ. Αναστάσιο, ο οποίος υπήρξε ένας διαπρεπής πανεπιστημιακός δάσκαλος με διεθνή αναγνώριση.

Αλλά είναι και ένας προκαθήμενος με παγκόσμια ακτινοβολία, εξαιτίας των έργων της αγάπης του.

Και θαύμασαν από κοντά τη χαρισματική μορφή του και απόλαυσαν την απλότητά του, αλλά και τις γόνιμες σκέψεις του.

Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο κτιριακό συγκρότημα του καθεδρικού ναού “Ανάσταση” των Τιράνων, δημιούργημα εκ θεμελίων του ίδιου, και έμειναν εντυπωσιασμένοι από την αρχιτεκτονική του.
Στην αίθουσα του αμφιθεάτρου του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου “ΛΟΓΟΣ” παρουσιάστηκε, από εκπροσώπους των δύο Σχολών, η συνεργασία των Τμημάτων.

Ο Δρ. Ίσμο Πελλίκκα (Ismo Pellikka) μίλησε με θέμα: «Φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο Δρ. Ρίστο Άικονεν (Risto Aikonen) ανέπτυξε το θέμα: «Θρησκευτική εκπαίδευση και θεολογικές σπουδές στη Φινλανδία».

Οι Φινλανδοί επισκέπτες ξεναγήθηκαν στη θεολογική Σχολή Αγίου Βλασίου, επισκεπτόμενοι τη βιβλιοθήκη της και άλλους χώρους, καθώς και στο Μοναστήρι του Αγίου Βλασίου.

Και άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου “Λόγος” της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας αναπτύσσουν συνεργατικές σχέσεις με σχολές διάφορων κρατών.

Και αυτό, γιατί ο Μακαριώτατος Αναστάσιος είχε και έχει ως προτεραιότητά του η νέα γενιά να αποκτήσει γνώσεις και ενδιαφέροντα, να ανοιχτεί σε κόσμους μάθησης και ήθους, ώστε να μάθει να τολμά στη ζωή.

Να μην απολιθώσουν οι νέοι και οι νέες τους εαυτούς τους. Αλλά, μέσω της παιδείας, να αποκτήσουν πνοή δημιουργικότητας, ώστε να μην ασφυκτιούν ανάμεσα στα κομπιούτερ και στον μολυσμένο ουρανό της ψυχής.

Και τους στέλνει το μήνυμα ότι ο κόσμος μας με σωστούς ανθρώπους μπορεί να γίνει καθρέφτης αψεγάδιαστης ομορφιάς.

Και δεν είναι δίκαιο σαν ανυποψίαστοι τυφλοπόντικες να θάβουν τις ζωές τους στο όραμα ενός γκρίζου αποπνικτικού ορίζοντα, αλλά η ζωή τους να έχει νόημα.

Μέσα από την εκ-παίδευση σκοπός του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Αλβανίας είναι τα νιάτα να προχωρούν με νου, αλλά και με αίσθημα, με δράση, αλλά και αντίδραση σε ό,τι άχρηστο, με ορμή, αλλά και με αυτοκυριαρχία, με θεωρία, αλλά και με πρακτικότητα, όλα αυτά συνταιριασμένα σε μια ασύλληπτη αρμονία, ώστε να γίνουν εκφάνσεις και εκφράσεις μοναδικών αξιών.