You are currently viewing Το “ύστατο χαίρε” στον εμβληματικό Αρχιμανδρίτη Πατρίκιο Καλεώδη- Σημάδεψε την σύγχρονη εκκλησιαστική ιστορία

Το “ύστατο χαίρε” στον εμβληματικό Αρχιμανδρίτη Πατρίκιο Καλεώδη- Σημάδεψε την σύγχρονη εκκλησιαστική ιστορία

  • Reading time:7 mins read
Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερωνύμου ως συμπροσευχομένου  και πλειάδας Ιεραρχών τελέστηκε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρα, 1 Απριλίου 2024, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Χαλανδρίου, η Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού εμβληματικού Αρχιμανδρίτη Πατρικίου Καλεώδη.

Της Εξοδίου ακολουθίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ. Συγχοροστάτησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες: Ανέων κ. Μακάριος, Σύρου κ. Δωρόθεος, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Μεσαογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Κηφισίας κ. Κύριλλος, Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Μάνης κ. Χρυσόστομος, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, Παραμυθίας κ. Σεραπίων, Θαυμακού κ. Ιάκωβος και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Βερενίκης κ. Χρυσόστομος.

Στην Εξόδιο Ακολουθία έλαβαν μέρος επίσης ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Καραμούζης, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Αρβανίτης, καθώς και άλλοι κληρικοί.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι πλην του Αρχιεπισκόπου Αθηνών,ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, και ο Μητροπολίτης Διοσπόλεως κ. Εμμανουήλ εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Μπουρλής, εκ του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Χαλανδρίου όπου διηκόνησε επί δεκαετίες ο μακαριστός, ο π. Άγγελος Πετριτσόπουλος, και ο Δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος.

Παραβρέθηκαν εκ μέρους της τέως βασιλικής οικογένειας η Βασίλισσα Άννα – Μαρία και ο Πρίγκηπας Νικόλαος. Ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης κυρός Πατρίκιος ως διάκονος είχε υπηρετήσει στο Παρεκκλήσιο των Βασιλικών Ανακτόρων και έκτοτε συνδέθηκε στενά με την βασιλική οικογένεια.

Σημείωση: Το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Αρχιμ. Πατρικίου μας βρήκε σε υπερατλαντικό ταξίδι! Ζητώ συγνώμη για τα αργά αντανακλαστικά που επιδείξαμε! Επιφυλάττομαι να επανορθώσω! Ο Πατρίκιος υπήρξε σπουδαίος! Η μνήμη του θα μείνει αιώνια για να μας θυμίζει πως ήταν κάποτε οι κληρικοί που εργαζόταν στην Εκκλησία με αφοσίωση και αυταπάρνηση!

61 χρόνια ιερωσύνης
Ο μακαριστός γεννήθηκε στην Τήνο στις 2 Απριλίου 1941 και σπούδασε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Διάκονος χειροτονήθηκε την 6η Οκτωβρίου 1963 υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Σταυρουπόλεως κυρού Μαξίμου και Πρεσβύτερος την 6η Ιουνίου 1973 υπό του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Ιερωνύμου Α΄. Ως Διάκονος υπηρέτησε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στο Παρεκκλήσιο των Βασιλικών Ανακτόρων και ως Πρεσβύτερος στον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Χαλανδρίου έως της εκδημίας του.

Διετέλεσε επί σειρά ετών Γραμματέας του Υπηρεσιακού Συμβουλίου των Ανωτέρων Υπαλλήλων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Θείας Λατρείας, Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επι των Οικονομικών και Διευθυντής του Συνοδικού Γραφείου Εκκλησιαστικής Τάξεως και Εθιμοτυπίας.

Παράλληλα υπηρέτησε ως Θεολόγος Καθηγητής στο Πρότυπο Ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Τήνου και στην Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου.

Συνέδραμε ουσιαστικά τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο στην προσωρινή επάνδρωση της τότε ανασυγκροτηθείσης Εκκλησίας της Αλβανίας. Έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και το Πανελλήνιο Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου.

Η Εκκλησία της Αλβανίας για την εκδημία
Για έναν άριστο λειτουργό, ένθερμο κήρυκα του Ευαγγελίου και ανύστακτο ποιμένα, κάνει λόγο σε ανακοίνωση της η Εκκλησία της Αλβανίας με αφορμή την εκδημία του μακαριστού Αρχιμανδρίτου κυρού Πατρικίου (κατά κόσμον Ιωάννου) Καλεώδη.

“Ένας εξαίρετος ορθόδοξος κληρικός εξεδήμησεν εις Κύριον, αφήνοντας μια πολύτιμη παρακαταθήκη. Ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης π. Πατρίκιος Καλεώδης υπήρξε άριστος λειτουργός, ένθερμος κήρυκας του Ευαγγελίου, ανύστακτος ποιμένας της ενορίας τού Αγίου Νικολάου Χαλανδρίου. Πάντοτε ευγενής, γεμάτος στοργή για τους ανθρώπους που ζητούσαν τη συμπαράστασή του, υπηρέτησε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ως Γραμματεύς διαφόρων Συνοδικών Επιτροπών και συνέβαλε σημαντικά στο έργο τους όπως επίσης και σε ορισμένες ανάγκες της ανασυγκροτούμενης Εκκλησίας της Αλβανίας. Εν ευχαριστία «μνημονεύοντες … τοῦ ἔργου τῆς πίστεως, τοῦ κόπου τῆς ἀγάπης καὶ τῆς ὑπομονῆς τῆς ἐλπίδος» του προσφιλούς αδελφού Πατρικίου, ετελέσαμε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της εκλεκτής αυτού ψυχής στο παρεκκλήσιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στα Τίρανα. «Μακάριοι οἱ ἐν Κυρίῳ ἀποθνήσκοντες», Αιωνία αυτού η μνήμη”, αναφέρει.

Σύρου Δωρόθεος: Εμβληματική μορφή
Ως μία εμβληματική μορφή της πρόσφατης Εκκλησιαστικής ιστορίας, ο οποίος αφήνει πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό, χαρακτηρίζει τον μακαριστό π. Πατρίκιο, ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος.

“Υπηρέτησε με αφοσίωση τέσσερις Αρχιεπισκόπους, τους μακαριστούς Ιερώνυμο Α’, Σεραφείμ και Χριστόδουλο και τον νυν Μακαριώτατο Ιερώνυμο Β’, και είχαμε την τιμή να απολαμβάνουμε το σεβασμό και την προς την ταπεινότητά μας αγάπη του….. Η Εκκλησία μας, η Ιερά μας Μητρόπολη και η ιερά νήσος Τήνος γίνονται πτωχότερες, αλλά ο ουρανός πλουσιώτερος! Ας έχουμε την ευχή του!” αναφέρει, μεταξύ άλλων.