You are currently viewing Το πρόσωπο της ημέρας

Το πρόσωπο της ημέρας

  • Reading time:1 mins read

Η αγάπη πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα  υπομένει,  ουδέποτε εκπίπτει…

✔️Σχόλιο του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Δεν έχω αποκρύψει ποτέ τη σχέση μου με ανθρώπους του παλαιού ημερολογίου. Και αυτό,  διότι άνθρωποι εκ του οικογενειακού μου περιβάλλοντος το ακολουθούσαν με συνέπεια και χωρίς φανατισμό, αλλά και λόγω των γνωριμιών μου από τα νεανικά μου χρόνια με κληρικούς που είναι ενταγμένοι στην οικογένεια των ΓΟΧ, με υγιές και ορθό εκκλησιολογικό φρόνημα.

Αυτό το διατήρησα στη ζωή μου ακόμη και όταν ο Μακαριστός Χριστόδουλος επηρεασμένος από παλαιότερες σκέψεις του ήταν αντίθετος με αυτή μου την έφεση. Και με κατσάδιαζε.

Αλλά έφτασε ο Μακαριστός Χριστόδουλος στο σημείο  να μου πει, όντας Αρχιεπίσκοπος πια,  ότι δεν το περίμενε ότι θα ερχόταν ποτέ η στιγμή που θα συμφωνούσε μαζί μου στο θέμα αυτό.

Και πράγματι ο Χριστόδουλος είχε ενθαρρύνει τις συζητήσεις  που εκυοφορούντο την εποχή εκείνη για ένταξη του υγιούς τμήματος παλαιοημερολογιτών στην επίσημη Εκκλησία.

Ο σοβαρός τραυματισμός με αυτοκίνητο ενός Επισκόπου της Εκκλησίας των ΓΟΧ, του Δημητριάδος Φωτίου,  ο οποίος δίνει τη μάχη του στο νοσοκομείο της Λαμίας, έδωσε την ευκαιρία σε όλους μας να καταλάβουμε ότι όταν υπάρχει ανθρωπιά και αγάπη, τότε όλα πορεύονται στο δρόμο του Θεού.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, νέος και φέρελπις Μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος, έχει εντυπωσιάσει τον κλήρο και τον λαό της επαρχίας του, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας με την αεικίνητη  συμπεριφορά και δράση του. Μέσα σε έναν χρόνο έκανε όσα άλλοι Αρχιερείς τα κάνουν στην πρώτη τους πενταετία. Και κάθε μέρα που περνά κερδίζει το ποίμνιο του.

Ο Σεβ. Συμεών εξ αφορμής του τραυματισμού  του Φωτίου απέδειξε πως είναι ένας ευαίσθητος άνθρωπος  και συνάμα ένας Ιεράρχης που δεν βλέπει τα πράγματα με στείρα μυωπική διάθεση, αλλά με ευρύτητα πνεύματος και αγάπης προς κάθε συνάνθρωπο. Έδωσε σε όλους μας ένα μάθημα χριστιανικής συμπεριφοράς. Ως καλός Σαμαρείτης δεν αντιπαρήλθε τον τραυματισμένο άνθρωπο, αλλ’  «εσπλαγχνίσθη» αυτόν. Ως πραγματικός χριστιανός και επίσκοπος «εις τόπον και τύπον Χριστού» κατέδειξε ότι ο λόγος του Ευαγγελιστή της αγάπης Ιωάννου του Θεολόγου: «μη αγαπώμεν λόγω, μηδέ γλώσση, αλλ’ εν έργω και αληθεία», μπορεί να γίνει πράξη από μια καρδιά πιστή και αγαπώσα τον Κύριο.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα αυτό  είναι ένα μνημείο χρηστής ποιμαντορίας που πρέπει να συμπεριληφθεί στο εγχειρίδιο  περί του  ποιμαίνειν για νυν και μέλλοντες Ιεράρχες.

Η ανακοίνωση της Ι. Μητροπόλεως  Φθιώτιδος  αναφέρει τα εξής:

«Εξ αφορμής του σοβαρού τροχαίου ατυχήματος, το οποίο συνέβη στην είσοδο της πόλεως Λαμίας, την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, ανήμερα της Εορτής του Πολιούχου, Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά και το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον βαρύτραυματισμό ενός αδελφού εκ της Εκκλησίας των Γ.Ο.Χ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, από την πρώτη κιόλας στιγμή που πληροφορήθηκε το συμβάν, έδειξε αμέριστο ενδιαφέρον για την υγεία του τραυματισθέντος αδελφού και είχε τακτική επικοινωνία με την Διοίκηση του Νοσοκομείου. Αύριο στις 10:30 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, θα επισκεφθεί τον δοκιμαζόμενο αδελφό στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και νοσηλεύεται»

Και πράγματι ο Σεβ. Φθιώτιδος επισκέφθηκε σήμερα  τον τραυματισμένο Ιεράρχη στο Νοσοκομείο και ζήτησε να μάθει για την πορεία της υγείας του και προσευχήθηκε για την ταχεία ανάρρωση του.

Με αφορμή το όμορφο και ζεστό αυτό περιστατικό που φανερώνει ότι η κινητήρια δύναμη των πάντων είναι η αγάπη επικοινώνησα με έναν ικανό και άξιο Ιεράρχη της Εκκλησίας των ΓΟΧ, τον Μητροπολίτη Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσόστομο με τον οποίο συνδέομαι πνευματικώς από πολλών ετών και τον ρώτησα πως είδε την κίνηση αυτή του Σεβ. Φθιώτιδος  Συμεών και μου είπε:

«Ο Χριστιανισμός είναι βίωμα και έκφραση αγάπης. Έκπληξη και συγκίνηση με ένδειξη  ανθρωπιάς το ενδιαφέρον και η επίσκεψη  στη ΜΕΘ, του Μητροπολίτου της Εκκλησίας της Ελλάδος Φθιώτιδος κ. Συμεών στο δοκιμαζόμενο τραυματισθέντα αδελφό μας Μητροπολίτη Δημητριάδος κ.Φώτιο. Η κίνηση αυτή να προβληματίσει κάθε καλοπροαίρετο  για το πόση δύναμη έχει η Αγάπη του Εσταυρωμένου Ιησού μας».

Αν αυτό δεν είναι η γνήσια έκφραση μιας πραγματικής Εκκλησίας που Ευαγγελίζεται τον Χριστό και διδάσκει την αγάπη Του  τότε τι είναι; Έχω μείνει άφωνος και ενεός με το επίπεδο και το ήθος τέτοιων Ιεραρχών. 

Με αφορμή μάλιστα  αυτή την όμορφη στιγμή για την πίστη μας έστω και εξαιτίας του σοβαρού τραυματισμού ενός ανθρώπου θεωρώ ότι ο Σεβ. Φθιώτιδος Συμεών δικαίως καταλαβαίνει την θέση του προσώπου της ημέρας .