You are currently viewing Το Πρόσωπο της Χρονιάς για το 2018: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος
FILE - In this early Sunday, April 16, 2017 file photo, Ecumenical Patriarch Bartholomew I, the spiritual leader of the world's Orthodox Christians, leads the Easter Resurrection Service at the Patriarchal Cathedral of St. George in Istanbul, Turkey. The Russian hackers indicted by the U.S. special prosecutor in July 2018 have spent years trying to steal the private correspondence of some of the world’s most senior Christian Orthodox figures, including top aides to Bartholomew, The Associated Press has found, illustrating the high stakes as Kiev and Moscow wrestle over the religious future of Ukraine. (AP Photo/Lefteris Pitarakis, File)

Το Πρόσωπο της Χρονιάς για το 2018: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος

  • Reading time:0 mins read

Το Πρόσωπο της Χρονιάς 2018, η οποία ετοιμάζεται να εκπνεύσει, ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος για τους εξής δύο πολύ βασικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους: Πρώτον, γιατί δεν στάθηκε δυνατόν να προβεί στην επίλυση του εκκλησιαστικού προβλήματος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, της πλέον πολυπρόσωπης και επιφανέστερης εκκλησιαστικής επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου. Δεύτερον, η χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ας ξεκινήσουμε με το πρώτο διότι αφορά άμεσα την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αμερικής. Στο επίκεντρο του εκκλησιαστικού προβλήματος βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος λόγω ακριβώς της θεσμικής του θέσης, με όλο το μέγεθος της ευθύνης που συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει και την μέριμνα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Αν και έχει πλήρη ενημέρωση για τα επωδύνως διαμειφθέντα και διαρκώς διαμειβόμενα, όπως άλλωστε έκανε ευκρινή αναφορά στο μήνυμά του στην Κληρικολαϊκή στη Βοστώνη, εν τούτοις δεν κατόρθωσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ως γνωστό, προσπάθησε να το αντιμετωπίσει και μάλιστα τρεις φορές, προτρέποντας ευθέως και επισήμως εν Συνόδω δυο φορές και μία κατ’ ιδίαν προ μηνός στη Γενεύη, τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο να υποβάλλει εθελουσίως την παραίτησή του, πλην όμως εκείνος αρνήθηκε πείθοντας τον Πατριάρχη να του δίνει παρατάσεις.

Συγκεκριμένα, στο τέλος του Μαΐου 2018 ήταν η πρώτη φορά που υπέδειξε στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο να απέλθει ευσχημόνως, υποβάλλοντας εθελουσίως την παραίτησή του.

Η δεύτερη φορά ήταν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συνόδου την Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018 όπου και πάλι επίσημα εν Συνόδω τον προέτρεψε ευσχημόνως να υποβάλλει οικειοθελώς την παραίτησή του, πλην όμως ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αρνήθηκε.

Η τρίτη φορά ήταν τη Δευτέρα στις 19 Νοεμβρίου, που ο Πατριάρχης τον κάλεσε στη Γενεύη και του ζήτησε να υποβάλει την παραίτησή του καθότι προσανατολιζόταν στη Σύνοδο της 29ης Νοεμβρίου να ανακοινώσει την παραίτησή του και να προβεί σε εκλογή για την αντικατάστασή του. Και πάλι όμως την τελευταία στιγμή κατόρθωσε ο Δημήτριος και έπεισε τον Βαρθολομαίο να του δώσει καινούργια παράταση, την τρίτη κατά σειρά μέχρι, υποτίθεται, το Πάσχα τούτη τη φορά.

Αρα, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος διαθέτει εξαιρετικές ικανότητες επιβίωσης και ότι μπορεί να πείθει τον Πατριάρχη να του δίνει παρατάσεις για λόγους που προφανώς μόνον εκείνοι οι δύο γνωρίζουν.

Απεναντίας στο ζήτημα χορήγησης Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, ο Πατριάρχης έδειξε τον παλιό εαυτό του, αυτό του τολμηρού και ρηξικέλευθου, όπως π.χ. στην περίπτωση του εξαναγκασμού σε παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου αλλά και του Σπυρίδωνα, τη στιγμή μάλιστα που το θέμα ενέχει όχι μόνο εκκλησιαστικές διαστάσεις, αλλά και γεωπολιτικές λόγω των δεσμών της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Ο Πατριάρχης εξ’ αρχής μίλησε για την αποκατάσταση της κανονικότητας και της θεραπείας του σχίσματος και προχώρησε παρά τις άλλοτε ανοικτές και άλλοτε συγκεκαλυμμένες αντιδράσεις και διχογνωμίες Πατριαρχών και Προέδρων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, οι οποίοι προέτρεπαν για συναίνεση.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ως έμπειρος περί τα εκκλησιαστικά και κανονικά, έκανε τον σταυρό και προχώρησε. Δέχθηκε βέβαια και δέχεται πρωτοφανείς για τη σκληρότητά τους επιθέσεις με πιο πρόσφατη εκείνη του Πούτιν, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου τον κατηγόρησε για «χρηματισμό», κατηγορία την οποία ο Πατριάρχης προσπάθησε να διασκεδάσει με πρόσφατες δηλώσεις, σε παιδιά της Πόλης, για χρηματισμό του μεν αλλά σε καραμέλες και σοκολάτες από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας.

Πρόσωπο της Χρονιάς λοιπόν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος διότι από τη μια έδειξε ολιγωρία και ατολμία στο θέμα του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και από την άλλη για την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας τόλμη, παρρησία και ηγετική στάση.

ΠΗΓΗ:«Εθνικός Κήρυξ»