You are currently viewing Αιχμάλωτος των επιλογών του
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ασπάζεται τον Οικουμενικό Πατριάρχη και Πνευματικό του πατέρα κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Φωτογραφία: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Αρχείο Νίκος Μαγγίνας

Αιχμάλωτος των επιλογών του

  • Reading time:1 mins read

Αυτό που απεδείχθη και μάλιστα τόσο ευκρινώς από το δημοσίευμα του «Εθνικού Κήρυκα» του Σαββατοκύριακου 11-12 Μαΐου 2024, με τίτλο «Επιστολή της Εκκλησίας της Κρήτης στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να μην αναμειγνύεται» για τα διαμειφθέντα και διαμειβόμενα στην Ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης, είναι το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει καταστεί αιχμάλωτος των επιλογών του γενικώς.

Είναι έμπονο να το πει κανείς, ωστόσο είναι ωμή πραγματικότητα πως η περίπτωση της Κρήτης με την αντικανονική καταστρατήγηση και παρά τα όσα ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης και ο νόμος της πολιτείας περί διοίκησης και διαχείρισης των Μονών, δημιούργησε το πρόβλημα.

Είναι να απορεί κανείς πώς δεν βρέθηκε κάποιος να του πει μα τι πράγματα είναι αυτά, έστω κι αν ο ίδιος έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Κανονικό Δίκαιο. Βέβαια εδώ που τα λέμε δεν τολμά ουδείς να μιλήσει, όχι τόσο από σεβασμό, αλλά από φόβο δυστυχώς, διότι είναι γνωστό πλέον πως αν κάποιος τολμήσει να έχει αντίθετη γνώμη ο Βαρθολομαίος τον κατατάσσει αμέσως στην «αντιπολίτευση», τον στοχοποιεί και τον τελειώνει, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Η επιλογή των μελών της Συνόδου του γίνεται από τον ίδιο φυσικά, ώστε η σύνθεσή της να αποτελείται από ιεράρχες οι οποίοι δεν θα ανοίξουν το στόμα τους και δεν θα σηκώσουν κεφάλι, γι’ αυτό και βλέπουμε στα ανακοινωθέντα πως όλες οι εκλογές των αρχιερέων ή άλλες αποφάσεις γίνονται «παμψηφεί». Αν είναι δυνατόν!

Τώρα στην Κρήτη βρέθηκε αντιμέτωπος με την ισχυρή γνώμη της Επαρχιακής Συνόδου να εφαρμοστεί ο Καταστατικός Χάρτης και τα προβλεπόμενα από τη Νομοθεσία της Πολιτείας, πράγμα το οποίο, όπως πληροφορούμαι, δεν το περίμενε διότι έχει συνηθίσει στο να συμφωνούν όλοι μαζί του και να επικυρώνουν έστω και κατόπιν εορτής τις αποφάσεις του.

Για να είμαστε όμως ακριβοδίκαιοι, οφείλω να πω, πως στη δική μας εδώ περίπτωση κατάργησης του Καταστατικού στις 8 Οκτωβρίου του 2020 υπήρξε σθεναρή αντίδραση, σε σημείο που αναγκάσθηκε να πει στην Επαρχιακή Σύνοδο να ζητήσει την κατάργηση της κατάργησης του Καταστατικού για να διασώσει το «γόητρό του», όπως και έγινε. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ζήτησε και «συγγνώμη», αν θυμάστε, όπως είχε αποκαλύψει ο «Εθνικός Κήρυκας», ενώ αναγκάστηκε ο καταληψίας της Μητρόπολης Νέας Ιερσέης, ο σύντροφος Ελπιδοφόρος (αμείλικτε Κουτσούμπα) να αναδιπλωθεί υποχρεωτικώς και να εκλεγεί στη βιαίως κενωθείσα Μητρόπολη Νέας Ιερσέης νέος Μητροπολίτης ο Απόστολος. Εν τω μεταξύ, σ’ αυτή τη διαρρεύσασα πενταετία  του συντρόφου Ελπιδοφόρου η Αρχιεπισκοπή έχει καταντήσει «σκουπιδοτενεκές» αφού έχει συμμαζέψει και εξακολουθεί να συμμαζεύει πλείστα όσα κύμβαλα, με την έννοια των κούφιων, από Τουρκία και Ελλάδα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

Κι εδώ λοιπόν στην Αμερική ο Βαρθολομαίος είναι παγιδευμένος της δικής του επιλογής δεχόμενος κραυγές και κατακραυγές πανταχόθεν, της ελληνικής κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένης, η οποία ευσχημόνως προσπαθεί να προστατεύσει το Πατριαρχείο, την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και το γόητρο του ίδιου του Βαρθολομαίου.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Πατριάρχης εξακολουθεί να αυτοπαγιδεύεται, όπως λόγου χάρη με την άρνησή του να μεταβεί στην Αθήνα τέλος του Μαΐου για το διαβόητο συνέδριο των Αρχόντων, και στέλνει τον σύντροφο Ελπιδοφόρο να προστεί στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και στις λοιπές εκδηλώσεις σαν να θέλει να κολλήσει στα μούτρα της κυβέρνησης τον σύντροφο Ελπιδοφόρο τη στιγμή που γνωρίζει την πλειστάκις εκφρασθείσα θέση της κυβέρνησης. Βέβαια από την Τετάρτη και μετά θα στείλει τον Χαλκηδόνος Εμμανουήλ για τις δεξιώσεις και τα φαγοπότια.