You are currently viewing Επεισόδια στο Περιστέρι μεταξύ ποιμνίου και Μητροπολίτη για τη  θέση του Εσταυρωμένου

Επεισόδια στο Περιστέρι μεταξύ ποιμνίου και Μητροπολίτη για τη θέση του Εσταυρωμένου

  • Reading time:1 mins read

🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Το θέμα μας είχε απασχολήσει πριν ένα χρόνο. Ήταν τότε που ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος έβγαλε τον Εσταυρωμένο Χριστό πίσω από την κόγχη του Ιερού Βήματος, όπισθεν της Αγίας Τραπέζης.

Ο λαός ξεσηκώθηκε και δεν αναπαύθηκε από τις θεολογικές εξηγήσεις και τα επιχειρήματα που κατέθεσε ο Μητροπολίτης.

Μάλιστα στον διάλογο που έγινε σε ανοικτή συγκέντρωση, απαίτησαν να επανέλθουν οι Σταυροί στις θέσεις τους και ο Μητροπολίτης για να μην σκανδαλίσει το λαό περισσότερο δεσμεύτηκε ότι θα το κάνει. Μετά από παρέλευση σχεδόν ενός έτους δεν τήρησε την υπόσχεσή του και σήμερα έξω από τον εορτάζοντα ναό του Αγίου Αντωνίο τον περίμενε μια άσχημη έκπληξη: συγκεντρωμένο πλήθος 40 ατόμων σχεδόν έξαλλο, του ζήτησε το λόγο γιατί δεν έβαλε τον Εσταυρωμένο στη θέση που ήταν.

Ο Μητροπολίτης Περιστερίου όπως θα δείτε στο βίντεο που μας εστάλη από φίλο που ήταν παρών και το ανάρτησε μετά σε σελίδα με ευρεία επισκεψιμότητα λέγει στο άγριο πλήθος ότι τον έβαλε στη θέση του και αλλά το πλήθος εξακολουθεί να φωνάζει και να τον εγκαλεί. -Πες μας που έχει μπει ο Εσταυρωμένος στη θέση του και δεν τον είδαμε εμείς, φώναζαν οι άνθρωποι. Και έκαναν κι άλλες απρέπειες εναντίον του Μητροπολίτη ο οποίος τους απαντούσε με ψυχραιμία. Τους έδωσε μάλιστα ημερομηνία με νέα συνάντηση στο ναό του Αγίου Ιεροθέου για τις 28 Ιανουαρίου. Ας ελπίσουμε ότι θα κλείσει εκεί το θέμα.

Να πούμε πάντως ότι ο κόσμος που ήταν εντός του ναού δεν άφησε το οργίλο πλήθος να μπει στο ναό αν δεν ησυχάσει.

Το περίεργο είναι γιατί επέλεξαν τη σημερινή ημέρα οι άνθρωποι αυτοί για να πουν τον παράπονό τους στον Ποιμενάρχη τους. Προφανώς δεν τον εύρισκαν στην έδρα του διότι ταξιδεύει συνεχώς. Έγινε Μητροπολίτης Περιστερίου αλλά την συνήθειά του να γυρίζει όλο τον κόσμο σε συνέδρια δεν την έκοψε.

Στην Μητρόπολη καλά που έχει τον καλό και άξιο Πρωτοσύγκελλό του που διοικεί επιτυχώς την Μητρόπολη και δέχεται τα πυρά όλων. Αναφέρομαι στον Αρχιμ. Άγγελο Ανθόπουλο. Το έγραψα και θα το ξαναγράψω και ας τον γνώρισα προσφάτως.

Πρόκειται για έναν άξιο και υποδειγματικό κληρικό ο οποίος απ´όπου και αν πέρασε άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της προσφοράς του και στην Αθήνα και στην Λαμία. Μάλιστα φίλοι μου ακόμη και μέχρι σήμερα μου λένε ότι ήταν μεγάλη απώλεια για την Μητρόπολη Φθιώτιδος η μετάθεσή του στο Περιστέρι.

Είχαμε γράψει πέρυσι τον Μάρτιο όταν ήταν σε πλήρη έξαρση η αντιπαράθεση πιστών και Μητροπολίτη ότι το θέμα αυτό ξεκίνησε σε λάθος στιγμή και με λάθος τρόπο!

Και οποιαδήποτε αλλαγή ή ακόμη και διόρθωση καλό είναι να γίνεται με σύνεση, με πνευματικά επιχειρήματα, με διάλογο και με ενημέρωση. Στην Εκκλησία μας ισχύει η τυπική διάταξη αλλά και η από ετών παράδοση, αυτή που έχει μάθει ο λαός μας!

Μπορεί θεολογικά να έχει το δίκαιο με το μέρος του ο Μητροπολίτης Περιστερίου δεδομένου ότι δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε οτι είναι σπουδαίος πανεπιστημιακός καθηγητής της Θεολογίας και δίδαξε μάλιστα και στη Σορβόνη. Αλλά κανένα πτυχίο δεν αντικαθιστά και ασφαλώς δεν είναι υπεράνω της παραδόσεως. Και αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά καταξιωμένοι πνευματικοί άνθρωποι. Δεν γίνεται μία παράδοση αιώνων να αλλάξει από την μια στιγμή στην άλλη επειδή αυτό θέλει να επιβάλλει ένας Μητροπολίτης.

Και μάλιστα όντας νεοεκλεγμένος Αρχιερεύς να θέλει να κάνει τέτοιες αλλαγές χωρίς να εξηγήσει στο λαό μας αυτό που πάει να κάνει και όταν αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με αυτά που έχει μάθει ο λαός μας να πορεύεται αιώνες τώρα.

Είναι σαν να εισάγει «καινά δαιμόνια»σε μία εποχή που δεν το έχουμε ανάγκη. Και μάλιστα σε μια Μητρόπολη που έχει άλλα προβλήματα και μεγάλα κενά από το παρελθόν. Κυρίως στον Εφημεριακό κλήρο που διαθέτει!Και όταν η χώρα μας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο σε θέματα αρχών και πίστεως και ο λαός μας νιώθει σαν φτερό στον άνεμο.

Καλό είναι να δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στα του οίκου μας, να νοικοκυρεύουμε δηλαδή το σπίτι μας πρώτα και μετά να εισερχόμαστε σε θέματα που τα έχει εδραιώσει η παράδοση της Εκκλησίας μας, η οποία αποτελεί τον δεύτερο ισχυρό πυλώνα της μετά την Πίστη μας.

Και ο Σεβ. Περιστερίου γνωρίζει πολύ καλά την ψυχολογία του λαού μας. Τον έχουμε θαυμάσει σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του για μείζονα θέματα της Εκκλησίας μας και έχουμε διαπιστώσει και το εύρος των θεολογικών γνώσεων του αλλά φαίνεται πως αυτό δεν είναι αρκετό. Ίσως η Εκκλησία μας πρέπει να είναι πιο προσεκτική όταν επιλέγει Ιεράρχες με υψηλό πανεπιστημιακό ταπεραμέντο! Δεν μπορούν πάντα να εισέρχονται στο πνεύμα της εποχής και της διοικήσεως. Και αυτό δυστυχώς είναι διαπιστωμένο από τον χρόνο και την εμπειρία.

Τώρα αδικεί τον εαυτό του και έρχεται αντιμέτωπος με την οργή του λαού ο οποίος δεν φαίνεται διατεθειμένος να αλλάξει την παράδοση χάρη των επιστημονικών γνώσεων και αναζητήσεων ενός Ιεράρχη, έστω και αν είναι ο ποιμενάρχης τους.

Το ζητούμενο και το μόνο αναγκαίο στις μέρες μας είναι να βγει η Εκκλησία μας και να ζητήσει το «απολωλός πρόβατο». Ο λαός μας καταιγιστικά βομβαρδίζεται από διάφορες θεωρίες και μόδες που πόρρω απέχουν από την ελληνορθόδοξη παράδοσή μας.

Η Ελλάδα μέρες τώρα βομβαρδίζεται και διχάζεται για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και για την υιοθεσία.

Έχει πάρει θέση για το θέμα αυτό ο Σεβ. Περιστερίου ή περιμένει και αυτός να δει το κείμενο του νόμου;

Γιατί προέχει να βγάλει τους Σταυρούς από το Ιερό Βήμα των ναών που έχει στην ευθύνη του; Και μετά τι θα γίνει με τις υπόλοιπες Μητροπόλεις της Εκκλησίας μας ; Θα συνεχίζουν ανορθόδοξα κατά τον Άγιο Περιστερίου ή θα φέρει το θέμα στη Σύνοδο για να επεκταθεί το μέτρο σε όλες τις Μητροπόλεις , τώρα που λύσαμε όλα τα άλλα ζητήματα;

Χάσαμε τον Χριστό! Χάσαμε την Ελπίδα! Και ασχολούμαστε με θέματα που αντί να λύνουν προβλήματα τα πολλαπλασιάζουν!

Γι’ αυτό και η κοινωνία μας έχει πάρει την κατιούσα. Αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες και τα εγκλήματα. Αυξήθηκαν οι κλοπές. Σε αυτό ας στρέψουμε την προσοχή μας.Και ας αφήσουμε τον Εσταυρωμένο στη θέση του να κλαίει και να προσεύχεται για τα δικά μας πταίσματα!

🔺Ιδού το βίντεο που μου αναρτήθηκε στο τικ- τοκ και είχε την καλοσύνη να μου το αποστείλει φίλος.