You are currently viewing Το πόσο σημαντική είναι η συνέντευξη του Σεβ. Μητροπολίτη Σικάγου κ. Ναθαναήλ θα φανεί πολύ σύντομα

Το πόσο σημαντική είναι η συνέντευξη του Σεβ. Μητροπολίτη Σικάγου κ. Ναθαναήλ θα φανεί πολύ σύντομα

  • Reading time:1 mins read
Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 
Μια ευχάριστη και ενδιαφέρουσα έκπληξη μας ήρθε από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σικάγου κ. Ναθαναήλ παραχώρησε συνέντευξη στον διακεκριμένο δημοσιογράφο Θεόδωρο Καλμούκο, στην ιστορική και μεγάλη ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ», η οποία καταγράφει κάθε μέρα τον παλμό της ομογένειας, χωρίς εμπάθειες και κακότητες.
Αξίζουν πολλά και θερμά συγχαρητήρια στον αγαπητό κ.Καλμούκο ο οποίος με την συνέντευξη αυτή αποδεικνύει για μία ακόμη φορά  ότι αποτελεί τον κύριο και σοβαρότερο εκφραστή των εκκλησιαστικών μας πραγμάτων στην Αμερική. Και του αξίζουν τα συγχαρητήρια αλλά και ο δίκαιος έπαινος όλων μας για την επιλογή του προσώπου, όπως αποδείχθηκε από το αποτέλεσμα της συνέντευξης ( λάβαμε χιλιάδες μηνύματα από την ώρα που ανεβάσαμε τη συνέντευξη) αλλά και για τα εύστοχα και καίρια ερωτήματα που απηύθυνε στον Άγιο Σικάγου, νέο, δυναμικό και φερέλπιδα Ιεράρχη της Εκκλησίας μας.
Οι ερωτήσεις του κ. Καλμούκου αφορούσαν στα καίρια και καυτά θέματα που απασχολούν την Εκκλησία μας στις ΗΠΑ, όπως είναι η ανάκληση του Καταστατικού της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, το ερωτηματολόγιο περί του νέου, αλλά και το θέμα του Μητροπολίτη  Σάρδεων κ.Ευαγγέλου, του από Νέας Ιερσέης.
Ο Σεβασμιώτατος Σικάγου  ομίλησε άφοβα με την γλώσσα της αλήθειας. Όπως αρμόζει σε χείλη επισκοπικά. Εκφράστηκε με θάρρος και ειλικρίνεια, με ευθύτητα και αμεσότητα.Χωρίς υστεροβουλία αλλά με αντικειμενικότητα. Δεν δίστασε να ομολογήσει ότι για όλα αυτά τα σοβαρότατα θέματα δεν ελήφθη καμία απόφαση εν Συνόδω. Οι Μητροπολίτες  που συγκροτούν την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής( τους οποίους ο εγωπαθής Ελπιδοφόρος θέλει να υποβαθμίσει με το νέο Καταστατικό και να τους μετατρέψει σε μαριονέτες του) δεν έλαβαν καμία απόφαση, αλλά ούτε είχε υπάρξει κάποια ενημέρωση.
Με πολλή σεβασμό και διάκριση, αλλά και με ντομπροσύνη  και με παράπονο,ο Σεβ. Σικάγου αναφέρει ότι όλα έγιναν στην ουσία εν κρυπτώ, βάσει των επιστολών-εκθέσεων του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, το περιεχόμενο των οποίων ουδείς γνωρίζει και εν συνεχεία με προσωπική απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχου.
Τιμά την Αρχιερωσύνη του, με την ιδιαίτερη αναφορά στον αδίκως καρατομηθέντα αδελφό του συνεπίσκοπο Μητροπολίτη Ευάγγελο, για τον οποίο ομιλεί με αγάπη, με συμπάθεια και με κατανόηση. Κανείς ως τώρα δεν στήριξε τον εκθρονισθέντα –τόσο ξαφνικά και βίαια- Μητροπολίτη Ευάγγελο.Τον άφησαν στην πίκρα του, να μαραζώνει!Και μάλιστα χωρίς τα χρήματα που το υποσχέθηκε ο Ελπιδοφόρος.
Ο Σεβ. Σικάγου έδειξε πως νοιώθει τον πόνο του, την δοκιμασία που περνάει και δεν διστάζει να δηλώσει προβληματισμένος με τις ενέργειες και εχθρικές αποφάσεις του Αμερικής Ελπιδοφόρου, αφού η καρατόμηση του Ευαγγέλου συνδέεται άμεσα με τις εκθέσεις του προς τον Πατριάρχη.Εξαιτίας των εκθέσεων αυτών έφερε ο Πατριάρχης το θέμα στη Σύνοδο και χωρίς απολογία καρατόμησε τον Ευάγγελο και τιμώρησε με αργία τον πολιό Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο,τον οποίο ο Ελπιδοφόρος δεν μπορεί να φτάσει ούτε στο μικρό δακτυλάκι του.  Ήταν μια άτυχη στιγμή στη Σύνοδο στην οποία ο Πατριάρχης παρασύρθηκε από τις κακόβουλες φωνές Ιεραρχών – όπως του Ικονίου που όταν αποφασίσω  να γράφω γιαυτόν θα γελάσει κάθε πικραμένος!
Η συνέντευξη του Σεβ. Σικάγου πρόκειται για  για μία συνέντευξη που συζητήθηκε και θα συζητηθεί περισσότερο  και θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της Αμερικής και ασφαλώς θα κάνει και τον Πατριάρχη μας να δει τα γεγονότα αυτά από άλλη οπτική γωνία.
Ο Σεβ. Σικάγου είναι ένας νέος Επίσκοπος με κρίση, με θάρρος της γνώμης και ξάστερη θέση, που αναπτερώνει τις ελπίδες για το μέλλον του Ελληνισμού και της Εκκλησίας μας  στην  Αμερική! Άξιος Σεβ. Άγιε Σικάγου! Με το παράδειγμά σας διδάξατε μικρούς και μεγάλους!