You are currently viewing Το μυστικό δείπνο Τσίπρα – Ιερώνυμου για το προσύμφωνο

Το μυστικό δείπνο Τσίπρα – Ιερώνυμου για το προσύμφωνο

  • Reading time:1 mins read

Κάτω από άκρα μυστικότητα στις 25 Οκτωβρίου, παραμονή του Αγίου Δημητρίου, τελέσθηκε η τελευταία πράξη ενός δράματος πριν ανέβει στη σκηνή. Η πρόβα τζενεράλε, ή το προσύμφωνο θα λέγαμε, μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, έγινε το βράδυ εκείνο στην Αγία Φιλοθέης.
Λίγες ημέρες αργότερα το ανακοίνωσαν από κοινού, ωσάν να απευθύνουν διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.Όλα ετοιμάστηκαν με μία theatrale διάθεση για να εντυπωσιάσουν το ανυποψίαστο κοινό. Πλην όμως, λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο που εν προκειμένω είναι ο ανώνυμος ιερέας, από το πιο απομακρυσμένο χωριό της ελληνικής επικράτειες μέχρι τις μεγαλουπόλεις και την Αθήνα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, που μεταδόθηκε χθες και ουδείς το διέψευσε, εκείνη τη μέρα της συνάντησης το κατώφλι της Αρχιεπισκοπής πέρασαν εκτός του Πρωθυπουργού- που είναι πλέον γνώριμος θαμών της Αγίας Φιλοθέης- οι υπουργοί Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης( που σήκωσε το μεγάλο βάρος του προτεινόμενου σχεδίου), ο αναπληρωτής υπ. Εξ. Γιώργος Κατρούγκαλος( που έπρεπε να λιώσει τους πάγους με τον Αρχιεπίσκοπο που τον θεωρεί άνθρωπο του Πατριάρχη) με την ιδιότητα του συνταγματολόγου και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου ο οποίος είναι και νομικός.
Η συνάντηση έγινε για να συμφωνηθούν τα τελευταία εκκρεμή ζητήματα και να μπούν οι τελευταίες πινελιές στο προσύμφωνο που θα ανακοίνωναν από κοινού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Από πλευράς εκκλησίας στη μυστική αυτή σύναξη συμμετείχαν εκτός του Αρχιεπισκόπου, ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Κωστής Δήμτσας—ο κατά δήλωσή του άνευ πτυχίου σε διακαστήριο – και ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής, Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών.
Φαίνεται ότι σε αυτήν την συνάντηση έκλεισαν όλες οι εκκρεμότητες και την Τρίτη 6 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε το προσύμφωνο. Ολα αυτά για να ισχύσουν έχουν δρόμο να διανύσουν μπροστά τους. Θα πρέπει να επικυρωθεί πρωτίστως από την ιεραρχία το σχέδιο αυτό και μετά να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια να προχωρήσει ως νομοθετική διαδικασία στη Βουλή.
Στο μεταξύ εγείρονται διάφορα ζητήματα ηθικής φύσεως. Είναι δυνατόν ο Πρωθυπουργός να έχει μαζί του τρεις υπουργούς για να βοηθήσουν στη συζήτηση και ο Αρχιεπίσκοπος που είναι απλά Πρόεδρος της Συνόδου και όχι μονοκράτορας να μην έχει ούτε έναν Ιεράρχη, έστω για τα προσχήματα;
Αντ´αυτού είχε στη συνάντηση τον κ. Δήμτσα- κατά το ήμισυ κυβερνητικός, ως διοικητής του Αγίου Όρους και κατά το ήμισυ Αρχιεπισκοπικός υπάλληλος, ως διευθυντής της ΜΚΟ Αποστολή ; Ίσως γιαυτό ήξερε ο κ. Δήμτσας τί θα συμβεί στη συνάντηαη Αρχιεπισκόπου- Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Τρίτης και το διοχέτευσε δε φιλική του ιστοσελίδα για να εξασφαλίσει την συμπάθεια και ανοχή της για τα επερχόμενα – τα οποία δεν θα αργήσουν να έλθουν.
Ωστόσο ποιός ο ρόλος του κ. Δήμτσα σε όλο αυτό το ανοσιούργημα που συντελέστηκε και το οποίο οδηγεί σε διχασμό την Εκκλησία και το λαό μας ; Ποιά ήταν η ανάμιξή του και υπό ποία αρμοδιότητα; Μπορεί να είναι παρών ο κ. Δήμτσας σε τέτοιες συναντήσεις που αφορούν την Εκκλησία και δεν παρίστανται Αρχιερείς;
Μήπως ο κ. Δήμτσας εξοφλεί τα γραμμάτια της προαγωγής του σε διοικητή του Αγίου Όρους υποβοηθώντας τον Πρωθυπουργό να αλώσει την Εκκλησία;
Και τί άλλο να περιμένουμε τώρα ότι θα ακολουθήσει τώρα; Μήπως έχει σειρά το Άγιο Όρος; Έχουν καταλάβει οι Ηγούμενοι της Αγιωνύμου Πολιτείας τί συμβαίνει; Έχουμε μείνει έκπληκτοι με όλα αυτά. Και η μόνη λέξη που τεριάζει εδώ είναι μία: ανησυχούμε!

newpost.gr