You are currently viewing Το Κονκλάβιο

Το Κονκλάβιο

  • Reading time:1 mins read

Η αρχή ενός τέλους

Ομολογουμένως, δεν είναι καθόλου σοφό να πατήσει κανείς το λάθος κουμπί του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και μάλιστα με εσφαλμένο τρόπο. Αναφέρομαι στον Αρχ. Αμερικής Δημήτριο, ο οποίος πέρασε άσχημα στην τελευταία συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κων/πολη (την Τετάρτη). Κυρίως, πριν απ’ αυτήν, καθώς ο Πατριάρχης τον κάλεσε στο γραφείο του, όπου του επεσήμανε την εκρηκτική κατάσταση στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τα πράγματα στην ομογένεια που βρίσκονται εκτός ελέγχου. Υπογράμμισε στον Δημήτριο ότι απαιτείται αλλαγή σελίδας και κατέληξε ότι η παραίτησή του θα τον «διευκόλυνε». «Εχω ακόμα πολλά πράγματα να κάνω…», ήταν η απάντηση του Αμερικής…

«Τουρκόσπορος»…

Το καλύτερο διημείφθη στη συνέχεια. Απευθυνόμενος στους Συνοδικούς εντός της συνεδρίασης, ο Βαρθολομαίος είπε δημοσίως ότι έθεσε στον Δημήτριο θέμα παραίτησης κι ότι εκείνος αρνήθηκε. «Το ζήτημα είναι σοβαρό και σας θέτω ενώπιον των ευθυνών σας για να λάβουμε μία απόφαση όλοι μαζί», σημείωσε. Κοιτάζοντας δε τον Αμερικής έριξε τη βόμβα: «Απορώ πώς επιβραβεύετε τις πράξεις ενός ανθρώπου που προσβάλλει το Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη και με έχει αποκαλέσει δημοσίως τουρκόσπορο». Και συνέχισε: «Δεν προσβάλλετε μόνο εμένα και τον θεσμό της Εκκλησίας. Προσβάλλετε την τιμή και τη μνήμη του πατέρα μου και της μητέρας μου». Περιττό να προσθέσω ότι τέτοια λόγια δεν έχουν ξανακουστεί.

Τράβηξε την περόνη

Ο Βαρθολομαίος αναφερόταν στον πάμπλουτο ομογενή Ευστάθιο Βαλιώτη, ιδιοκτήτη μεγάλης εταιρείας real estate στη Ν. Υόρκη και μεγαλομέτοχο της Alma Bank. Ο Δημήτριος αποφάσισε να τον αναγορεύσει επίτιμο διδάκτορα του Ελληνικού Κολεγίου του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης χωρίς καμία διαβούλευση με τον σύλλογο διδασκόντων. Στην αναγόρευσή του, ο διδάκτορας είπε ότι η Εκκλησία της Αμερικής πρέπει να κηρύξει την αυτοκεφαλία της, διαφορετικά να μεταφερθεί το Πατριαρχείο στην Αμερική. Οπως είπε, «δεν μπορεί να διοικούμαστε από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που βρίσκονται στην Τουρκία». Το συμβάν λειτούργησε σαν το τράβηγμα της περόνης στη χειροβομβίδα που βρισκόταν ήδη στο τραπέζι.

Δεν άκουσε…

«Είναι δυνατόν να είπε αυτά τα πράγματα ενώπιόν σας;», ρώτησε ο Πατριάρχης, για να λάβει την απάντηση του Αμερικής ότι δεν τα άκουσε γιατί «τα μικρόφωνα δεν λειτουργούσαν»… Το μαρτύριο συνεχίστηκε και στην απογευματινή συνεδρίαση της Ι.Σ., καθώς ο Βαρθολομαίος ζήτησε να μάθει γιατί δεν έχει προχωρήσει το έργο της ανέγερσης του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου, για το οποίο έχουν ήδη δαπανηθεί 34 εκατ. δολάρια. Ο Δημήτριος είπε ότι φταίνε οι ομογενείς που δεν δίνουν χρήματα. Και πήρε πληρωμένη απάντηση, καθώς ο Πατριάρχης του αντέτεινε: «Γιατί έχουν απολέσει την εμπιστοσύνη στην Αρχιεπισκοπή και στο πρόσωπό σας». Πηγή μου λέει ότι ο Δημήτριος αποδίδει ευθύνες στον father Αλεξ (Καρλούτσο), ότι δηλαδή κινείται παρασκηνιακά για να πείσει τον Πατριάρχη να τον εκπαραθυρώσει.

Πιστοληπτική, αγάπη μου…

Αρχικά ήταν κάτι σαν εννοιολογικό μπέρδεμα: το παιχνίδι των λέξεων ανάμεσα στην καθαρή έξοδο που έγινε θαμπή και στην παράταση του μνημονίου (που θα ονομαζόταν ενισχυμένη εποπτεία). Στις Βρυξέλλες δεν θέλουν παράταση του μνημονίου, ούτε πιστοληπτική γραμμή, καθώς απαιτεί έγκριση από τα Κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης (αυτό δεν το θέλουν ούτε οι Γερμανοί). Θεωρείται βέβαιο ότι αρκετές δεσμεύσεις μετακυλίονται για την επόμενη μέρα. Και τα χρήματα, κύριε; Το μνημόνιο όπως το ξέραμε (και τα χρήματά του) τελειώνουν στις 20 Αυγούστου. Ενας «κουμπαράς» θα υπάρχει. Το ζήτημα είναι αν θα χρειαστεί κάτι πιο «θεσμικό» (λέγε με πιστοληπτική γραμμή). Η κυβέρνηση την αρνείται, αλλά αν το θέμα της Ιταλίας χοντρύνει, μπορεί να τη ζητήσει παρακαλώντας.

Πάει με όλα…

Επειδή υποτίθεται ότι φτάνουμε στο τέλος του δρόμου για το Σκοπιανό, κρίνω σκόπιμο να αναφερθώ στον ρόλο της Coca – Cola στις συνομιλίες. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ και τα επιτελεία τους γνωρίζουν πολλά για τον… μυστικό ρόλο της Coca – Cola στις διαπραγματεύσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών. Ρωτήστε τούς Σκοπιανούς που έψαχναν εναγωνίως να βρουν το αναψυκτικό για να το φέρουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στην ΠΓΔΜ. Υποψιάζομαι ότι το ίδιο συνέβη και στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη. Το αναφέρω επειδή το μπουκάλι με τη μυστική συνταγή φαίνεται σε μία από τις φωτογραφίες των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών με τον Μάθιου Νίμιτς. Οχι, όμως, στις επίσημες, που κάποιο μαγικό χέρι την απομάκρυνε…

Αν έχει καεί…

Αν έχεις καεί, φυσάς και το γιαούρτι. Κάπως έτσι, μετά το φιάσκο της «Μακεδονίας του Ιλιντεν», η κυβέρνηση κρατάει μικρό καλάθι (δημοσίως) για την όποια συμφωνία με τους Σκοπιανούς. Είναι και τα συλλαλητήρια της επόμενης εβδομάδας στη μέση που μπορεί να χαλάσουν μια ωραία γιορτή των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες, αλλά και οι δυσκολίες του Ζάεφ στο εσωτερικό του. Στις Βρυξέλλες, πάντως, κάτι έχουν καταλάβει. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι η διάθεση τις προηγούμενες μέρες στο Στρασβούργο και δη της Φεντερίκα Μογκερίνι, ήταν ότι περίπου το θέμα θεωρείται λήξαν. Φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή τα νέα θα ανακοινωθούν και στην Ελλάδα.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ-.kathimerini.gr