You are currently viewing Τηλεοπτικό αφιέρωμα του CBS στο ναό του  Αγίου Νικολάου

Τηλεοπτικό αφιέρωμα του CBS στο ναό του Αγίου Νικολάου

  • Reading time:1 mins read

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η εκπομπή 60 Minutes (Εξήντα Λεπτά) του Τηλεοπτικού Δικτύου CBS, πρόβαλλε το εσπέρας της Κυριακής 12 Απριλίου, όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.Κ.» στις 10 Απριλίου, ειδικό αφιέρωμα στον ιερό ναό και Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη.

Η εκπομπή 60 Minutes είναι από τις πλέον δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές και έχει παναμερικανική και παγκόσμια εμβέλεια. Την συγκεκριμένη αφιερωματική ενότητα για τον Αγιο Νικόλαο παρουσίασε ο δημοσιογράφος Scott Pelley, ξεκινώντας από το ιστορικό του Αγίου Νικολάου το 1922 και τους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες και συγκεκριμένα τους ναυτικούς που έπιαναν μουράγιο στη Νέα Υόρκη επονομάζοντας το ναό εις τιμή του Αγίου Νικολάου προστάτη των θαλασσινών.

Η εκπομπή παρουσίασε στιγμιότυπα από τη λειτουργική και λατρευτική ζωή της κοινότητας πριν από την καταστροφή το 2001 με το τρομοκρατικό πλήγμα όπως την περιφορά του Ιερού επιταφίου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής και τον Αγιασμό των Υδάτων κατά την εορτή των Θεοφανείων στις 6 Ιανουαρίου.

Ανάμεσα στους ομογενείς που εμφανίσθηκαν στην αφιερωματική εκπομπή ήταν ο Μπιλ Τεριζόνης νεωκόρος του παλαιού ναού ο οποίος έζησε τη φρίκη της τρομοκρατικής επίθεσης και την ολοσχερή του καταστροφή του Αγίου Νικολάου ενώ σώθηκε λόγω του γοργού τρεξίματός του από το σημείο της καταστροφής. Ήταν ο άνθρωπος ο οποίος συντρόφευε καθημερινά τον Άγιο Νικόλαο και είχε φιλιωθεί μαζί του. Επίσης ενδιαφέρουσα ήταν η μαρτυρία της Ρεγγίνας Καραφώτη, θυγατέρας του Τζίμη Μανιάτη, προέδρου του κοινοτικού συμβουλίου ο οποίος αρνήθηκε να συναινέσει στην πώληση του ναού του Αγίου Νικολάου στους εργολάβους που του ζητούσαν διαρκώς να τους πουλήσει τον ναό για να αξιοποιήσουν επιχειρηματικά το χώρο καθότι ήταν εξαιρετικά περίοπτη η τοποθεσία. Απέρριψε την προσφορά των δέκα πέντε εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ συνάμα αντιστάθηκε και στην ίδια την Αρχιεπισκοπή η οποία ήθελε να πουλήσει το ναό και την οικοπεδική περιουσία.

Η Ανθούλα Κατσιματίδη μίλησε συναισθηματικά για τον χαμό του αδελφού της Τζον Κατσιματίδη από τον οποίον δεν βρέθηκε ίχνος από την σωρό του ώστε να το ενταφιάσει η οικογένεια του και να έχει το μνήμα του ως σημείο αναφοράς και μνήμης του.

Στην εκπομπή εμφανίσθηκε δύο φορές ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος, λέγοντας ότι οι εργάτες οι οποίοι προέβαιναν στη διαλογή των αντικείμενων στο Σημείο Μηδέν τον παρεκάλεσαν να προσευχηθεί διότι ανάμεσα τους υπήρχαν ανθρώπινα νεκρά κορμιά.

Τη δεύτερη φορά ήταν όταν έγινε αναφορά στα οικονομικά και στην διακοπή των εργασιών το έτος 2017, ενώ αναφέρθηκε ότι θα στοιχίσει $85 εκατομμύρια, οι εργασίες έχουν επανακκινήσει και αναμένεται η αποπεράτωση του ναού τον Σεπτέμβριο του 2021. Όταν ο δημοσιογράφος Scott Pelley είπε ότι $3.5 εκατομμύρια δολάρια είχαν μεταφερθεί από τον αποκλειστικό λογαριασμό για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου σε άλλους λογαριασμούς της Αρχιεπισκοπής ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος παραδέχθηκε ότι έγινε κάτι τέτοιο και τόνισε πως όταν το πληροφορήθηκε είπε ότι δεν έπρεπε να είχαν κάνει ποτέ κάτι τέτοιο.

Ο δημοσιογράφος Scott Pelley ανέφερε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος παραιτήθηκε και ότι έχει έλθει νέος Αρχιεπίσκοπος.

Να θυμίσουμε εδώ ότι ήταν ο ίδιος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής τότε, και γενικός διευθυντής ήταν ο Τζέρι Δημητρίου ο οποίος με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο είπε ότι όλα γινόταν εν γνώσει του και με την έγκριση του. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε στην εκπομπή ότι τα χρήματα των $3.5 εκατομμυρίων επιστράφηκαν στο ταμείο του Αγίου Νικολάου.

Σε λατρευτικές συναρτήσεις εμφανίσθηκε και ο αείμνηστος π. Ιωάννης Ρώμας, αλλά και στις επιτόπιες δεήσεις που γινόταν κατά τακτά διαστήματα στον τόπο της καταστροφής.

Όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.Κ» στις Απριλίου η εκπομπή συμπεριελάμβανε και σκηνογραφίες  από την Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους και τον π. Λουκά τον Αγιογράφο ο οποίος θα φιλοτεχνήσει τις εικόνες. Είχαν ταξιδέψει εκεί προς τούτο ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος, ο πρώην Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Φασιανής Αντώνιος και ο πρώην Αρχιδιάκονος Παντελεήμων Παπαδόπουλος.

Στη Μονή Ξενοφώντος ταξίδεψε ο δημοσιογράφος Scott Pelley αλλά και ο αρχιτέκτονας του ναού του Αγίου Νικολάου Σαντιάγκο Καλατράβα, ο οποίος ανέφερε πως συνέλαβε το σχέδιο, αλλά και τον ρόλο που παίζει το φως και η φωτεινότητα του κτιρίου. Αμφότεροι γιόρτασαν μάλιστα το Πάσχα του έτους 2018 στη Μονή Ξενοφώντος. Ο π. Λουκάς εξήγησε τον συμβολισμό και τη σημασία της Ορθόδοξης Αγιογραφίας, ενώ πριν μερικούς μήνες ταξίδευσε στη Νέα Υόρκη για τη λήψη των διαστάσεων για την αγιογράφηση η οποία αναμένεται να είναι το έργο της ζωής του.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες της ανοικοδόμησης του ναού διακόπηκαν τον Δεκέμβριο του 2017 λόγω έλλειψης χρημάτων και επειδή είχε παραμείνει απλήρωτη η οικοδομική εταιρία. Η επανεκκίνηση έγινε πρόσφατα με την έλευση του νέου Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και την συγκέντρωση του απαιτούμενου χρηματικού ποσού των 42 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία απαιτούνται για την αποπεράτωση του έργου.

Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι το αφιέρωμα αρχικά επρόκειτο να προβληθεί σε δύο ενότητες, πλην όμως κάτι τέτοιο δεν καθίσταται εφικτό λόγω της πλημμυρίδας των γεγονότων από τον κορωνοϊό, τα οποία προηγήθηκαν της προβολής της ενότητας του Αγίου Νικολάου διεκτραγωδώντας την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και την έλλειψη νοσοκομειακού υλικού για τους γιατρούς και τις νοσοκόμες ακόμα και βασικών ειδών όπως μάσκες, στολές, γάντια και τα συναφή.