You are currently viewing Τι θα γίνει με την αλλαγή στην πολιτική ηγεσία του Αγίου Όρους;

Τι θα γίνει με την αλλαγή στην πολιτική ηγεσία του Αγίου Όρους;

  • Reading time:1 mins read

Του Σωτήρη Τζούμα

Εντός των επομένων ημερών θα υπάρξει αλλαγή φρουράς στην πολιτική ηγεσία του Αγίου Όρους.

Όταν πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος για την πρώτη συνάντησή του με τον νεοεκλεγέντα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εκτός των ευχών που εξέφρασε και τον θεμέλιο λίθο των σχέσεων που θα έθεταν, είχε και ένα …σκονάκι λέει το ρεπορτάζ, με δύο ρουσφέτια !

Το ένα ετελεσφόρησε επιτυχώς! Πρόκειται για την παραμονή στο πόστο του Γεν. Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γιώργου Καλαντζή, που αποτελεί έναν εκ των μακροβιοτέρων κρατικών λειτουργών, χάρη στον Αρχιεπίσκοπο. Ξεκίνησε ως συνεργάτης του κ. Πάγκαλου αλλά εξελίχθηκε σε προστατευόμενο του Αρχιεπισκόπου! Έχουν άριστη συνεργασία χωρίς γωνίες και αυτό ο Αρχιεπίσκοπος δεν θέλει να το χάσει! Προτιμά τους ήπιους τόνους στη διοίκηση!

Το δεύτερο αίτημα ήταν η παραμονή του κ. Δήμτσα στη θέση του διοικητή του Αγίου Όρους. Για το θέμα αυτό δεν άφησε περιθώρια ο Πρωθυπουργός. Με πολύ ευγενικό τρόπο είπε ότι σε αυτό υπάρχει θέμα και θα χρειαστεί να υπάρξει αλλαγή! Άλλωστε ο εν λόγω κρατικός λειτουργός δεν έφυγε ποτέ από την θέση του από την «Αποστολή» από την οποία λαμβάνει τρείς φορές πάνω τον μισθό του διοικητή τον οποίο αποποιήθηκε. Επομένως δεν θα μείνει άνεργος!

Άλλωστε για τον κ. Δήμτσα, για να καταλάβει τη θέση του διοικητή του Αγίου Όρους υπήρχαν εξ αρχής αντιρρήσεις από τον Οικουμενικό Πατριάρχη που βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας πρέπει να έχει πρωτίστως την δική του ευχή και συγκατάθεση. Και ο κ. Δήμτσας ως διοικητής του Αγίου Όρους δεν έγινε αποδεκτός από τον Πατριάρχη παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλε.

Οι πληροφορίες από το Μαξίμου ωστόσο κάνουν λόγο και για κάτι ακόμη που καθιστά την παραμονή του κ. Δήμτσα αδύνατη: υπήρξε εκ των αρχιτεκτόνων της περίφημης συμφωνίας Ιερωνύμου- Τσίπρα.Ήταν μέσα στο κάδρο από την αρχή εως το τέλος. Δεν θα μπορούσε ως εκ τούτου, να παραμείνει στη θέση αυτή για να θυμίζει την ατιμωτική για τον ιερό κλήρο μας συμφωνία.

Εντός των επομένων ημερών θα υπάρξει αλλαγή φρουράς στην πολιτική ηγεσία του Αγίου Όρους.

Οι υποψήφιοι που ακούγονται είναι πολλοί.Και μάλιστα τελούν όλοι της αποδοχής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, μαζί με τον Υπ. Εξ κ. Δένδια καλούνται να επιλέξουν τον καλύτερο δυνατό.

Καλούνται να επιλέξουν ένα πρόσωπο που ξέρει από διοίκηση και Μοναχισμό και μάλιστα να χειρίζεται και καταπραΰνει Μοναχούς!! Και το πρόσωπο αυτό θα πάει στο Άγιο Όρος για να εγκατασταθεί και να μείνει και όχι να μπαινοβγαίνει κάθε Πάσχα και Λαμπρή και να «καμαρώνει» στα πανηγύρια.

Ο Διοικητής πρέπει να μένει εκεί. Να ακολουθήσει το παράδειγμα του μακροβιότερου διοικητή του Αγίου Όρους Αρίστου Κασμίρογλου που είχε το θράσος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να τον αλλάξει εν μιά νυκτί, για να βάλει στη θέση του εξυπηρετώντας σκοπιμότητες τον κ. Δήμτσα.Και μάλιστα δεν τίμησαν τον κ. Κασμίρογλου όπως όφειλαν! Ούτε η νέα ηγεσία αλλά ούτε και οι Αγιορείτες Πατέρες, για τα όσα έπραξε και πρόσφερε τόσα χρόνια για να κλονιστεί η υγεία του, χάρη του καθήκοντος.

Τα ονόματα που ακούγονται αυτή τη στιγμή ότι μπορεί να καταλάβουν τη θέση του Διοικητή του Αγίου Όρους είναι: του Πρέσβυ κ. Αλέξη Αλεξανδρή, που χαίρει της εκτίμησης του Οικουμενικού Πατριάρχη, του τεως εισαγγελέα κ. Θεόδωρου Αγγελόπουλου, του Ιατρού Χειρουργού Δημ. Λινού, του πρώην Βουλευτή Χαλκιδικής Βασίλη Τάπα, του δικηγόρου Τάκη Μπαλτάκου, πρώην Γεν. Γραμματέα Υπ. Συμβουλίου επί Κυβέρνησης Σαμαρά,του πρώην βουλευτή Καβάλας Γιώργου Καλαντζή και Αντιπροέδρου της Βουλής,( με τον οποίο ο Οικ. Πατριάρχης έχει ιδιαίτερο σύνδεσμο) του καθηγητή κ. Συμεών Πασχαλίδη (που τον έχει προτείνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και τον θέλει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης) και τελευταίος αλλά όχι έσχατος ο Καθηγητής κ. Μιχάλης Τρίτος πρώην Κοσμήτορας, αντιπρόεδρος του ιδρύματος Αβέρωφ, εκλεκτός του Προέδρου της Βουλής κ. Τασούλα και ο άνθρωπος που γνωρίζει τα εκκλησιαστικά θέματα όσο λίγοι.

Αν θέμε να το δούμε αντικειμενικά και να σχηματίσουμε ένα άτυπο τριπρόσωπο από το οποίο καλείται η κυβέρνηση να επιλέξει τον καταλληλότερο, τον αριστότερο, τότε αυτό το τριπρόσωπο σχηματίζεται από τους: Γιώργο Καλαντζή ως πολιτικό πρόσωπο που ανήκει στο κυβερνόν κόμμα, και Μιχάλη Τρίτο και Συμεών Πασχαλίδη ως ειδικούς, που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο Άγιο Όρος.

Και ίσως καταλληλότερος εξ αυτών να είναι αυτός που μπορεί να αφήσει την οικογένειά του εκτός και να εγκατασταθεί στο Άγιο Όρος εργαζόμενος για τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των Μονών, των Σκητών αλλά και για να παρίσταται σε θείες λειτουργίες, πανηγύρεις και αγρυπνίες και να λύνει αποφασιστικά τα θέματα που παρουσιάζονται και όχι να καταλάβει απλά τη θέση του διοικητή.

Αν μη τι άλλο, για να μην τον αδικήσουμε εντελώς, σε αυτό το θέμα ο παρών Διοικητής κ. Δήμτσας κατάφερε σε αυτό να ανταποκριθεί πλήρως, ακολουθώντας το παράδειγμα του προκατόχου του Άριστου Κασμίρογλου με τον οποίο είχε καθημερινή συνεργασία και ο οποίος, ως μη όφειλε, τον συμβούλευε σε όλα για το καλό της Αγιωνύμου Μοναστικής Πολιτείας την οποία υπηρέτησε με αυταπάρνηση και αφοσίωση αρχικά ως φίλος του Αγίου Όρους επί 40 ολόκληρα χρόνια και στη συνέχεια ως υποδιοικητής και διοικητής επί 22 συναπτά έτη, γενόμενος τα πάντα τοις πάσι. Και ίσως γιαυτό θα πρέπει να τιμηθεί τόσο από την πολιτεία, όσο και από τις Μονές του Αγίου Όρους.

ΠΗΓΗ: Mewpost.gr