You are currently viewing Γιατί κάποιοι θέλουν την Καβάλα ως  «δορυφόρο»  του διαθρησκειακού διαλόγου;

Γιατί κάποιοι θέλουν την Καβάλα ως «δορυφόρο» του διαθρησκειακού διαλόγου;

  • Reading time:1 mins read
✔️Που «στοχεύει» ο Γεν. Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Καλαντζής με τις πρωτοβουλίες του; 
Του Σωτήρη Μ. Τζούμα
Το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Δικαιωμάτων σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Θρησκευτικών Υποθέσεων και το Ερευνητικό Κέντρο ΜΟΗΑ ( που ιδρύθηκε στην Καβάλα για τους λόγους που γνωρίζουν οι ιδρυτές του) διοργάνωσαν στην Καβάλα μια εκδήλωση που είχε ως θέμα την παρουσίαση της ελληνικής μετάφρασης του οδηγού «Understanting the Security Needs of Muslim Communities».
 Επί της ουσίας πρόκειται για έναν διαθρησκειακό διάλογο. Και κατανοητό ως ένα βαθμό αν και αυτά τα ζητήματα δεν διευθετούνται με ημερίδες και συνέδρια.Τα λύνει η ζωή πρακτικά και μέσα από την συμβίωση των λαών με διαφορετικές θρησκείες και έθιμα. 
Ωστόσο το περίεργο είναι γιατί η ημερίδα αυτή έγινε στην Καβάλα;Γιατί να μεταφέρουν ένα πρόβλημα σε μια πόλη που δεν έχει ούτε δείγμα μουσουλμάνων;
Και εξ αυτού θυμηθήκαμε  τον Μακαριστό και διορατικό Μητροπολίτη  Φιλίππων Προκόπιο όταν έλεγε τότε που ενέταξαν τους νομούς Δράμας και Καβάλας στη Θράκη : Βρε γιατί θέλετε να μας μεταφέρετε ένα πρόβλημα που εμείς δεν έχουμε; Πως από την Ανατολική Μακεδονία στην οποία ανήκουμε  μας μεταφέρατε στη Θράκη; 
Και αυτό ο Προκόπιος το έλεγε και στους συνεργάτες του: Θέλουν να μας δημιουργήσουν προβλήματα που δεν είχαμε…
 Και ποιος είναι ο ουσιαστικός σκοπός του διαλόγου αυτού; Θα μας το απαντήσει κανείς; Είναι για τα μάτια του κόσμου; Είναι γιατί έχουν να ξοδέψουν ευρωπαϊκά κονδύλια για τέτοιες ατελέσφορες και άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος παράτες; Είναι γιατί αποβλέπουν κάπου που ακόμη δεν το έχουμε αντιληφθεί; Είναι γιατί θέλουν να διεμβολίσουν τη χώρα μας στον βορρά,  όπως την διεμβολίζουν στα ανατολικά με τους μετανάστες που μας στέλνουν;
Αλλά προφανώς  επιλέχθηκε η Καβάλα εξαιτίας του ιδρύματος ΜΟΗΑ  που είχαν την φαεινή ιδέα να δημιουργήσουν στην Καβάλα, κάποια  δήθεν προοδευτικά μυαλά… 
Και όπως αιτιολογούν κάποιοι   εξυπνάκηδες έκαναν  την ημερίδα εκεί για να μην μας πάρουν το ίδρυμα προς την δική τους πλευρά οι Μουσουλμάνοι και μάλιστα οι Τούρκοι!
Μα το ίδρυμα αυτό, όπως ξέρουμε και  είναι Αιγυπτιακών συμφερόντων και ενδιαφερόντων. Η Αίγυπτος  είναι χώρα  φίλη της χώρα μας. Σωστά; Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου  είναι φιλικά διακείμενος προς την Κυβέρνηση μας και δεν θέλει να ακούσει για Τουρκία. Ισχύουν αυτά ή όχι;
Περιμένω να το ακούσω ξανά από τον κ. Δένδια που στα εθνικά θέματα δεν αστειεύεται! Για να μη μας δουλεύουν οι ριψάσπιδες! 
Ειπώθηκε επίσης, στο συνέδριο αυτό ότι «η Καβάλα είναι μια πόλη που εξακολουθεί να δέχεται τις διαφορετικές εθνότητες και θρησκείες». Ασφαλώς και τις δέχεται και συμβιώνει αν χρειαστεί μαζί τους και το έχει αποδείξει όπως όλη  η Ελλάδα!
Το αμφισβητεί κανείς;
Για ποιό λόγο μιλάμε περί «αρμονικής συμβίωσης και αλληλοσεβασμού των θρησκευτικών «πιστεύω»;
Η Καβάλα ανήκει στην Μακεδονική γη. 
Ο Νομός Καβάλας ανήκει όπως προείπαμε  στην Ανατολική Μακεδονία και όχι στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης! 
Η Θράκη αποτελεί πράγματι παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης δύο θρησκευτικών κοινοτήτων. Όχι όμως η Καβάλα, διότι δεν υπάρχει κάποια θρησκευτική μειονότητα στην Καβάλα.
Γιατί τα μπερδεύουμε έτσι και «προσπαθούμε» να δημιουργήσουμε πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει;Δεν ξέρω τι κρύβεται πίσω από αυτή τη διοργάνωση!
 Ο Γεν. Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής   όπως αποδεικνύεται κρύβεται πίσω από όλα αυτά και σίγουρα δεν κάνει καλό στην πατρίδα μας  με τέτοιες διοργανώσεις. Διότι όλα αυτά αντί να ηρεμούν τα πνεύματα και να πετυχαίνει ο στόχος συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.Το διδακτορικό στον Ισλαμισμό θα μας το βγάλει από τη μύτη!
 Οι τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης μας- Διδυμοτείχου, Ξάνθης, Αλεξανδρουπόλεως και Μαρωνείας-  που προσεκλήθησαν να παρατούν και να απευθύνουν χαιρετισμό έλαμψαν  δια της απουσίας τους και απέστειλαν εκπροσώπους. Οι Μουφτήδες παρέστησαν εν σώματι! Εξάλλου τι είχαν να χάσουν; 
Το ίδιο έπραξε και ο οικείος Ιεράρχης της Καβάλας Σεβ. Φιλίππων κ. Στέφανος ο οποίος κινούμενος στα χνάρια του προκατόχου του Προκοπίου  δεν πήγε επίσης  στην εκδήλωση(ούτε εκπρόσωπο έστειλε, δεδομένου ότι ο Γεν. Αρχιερατικός της Μητροπόλεως π. Γεράσιμος ξέρει τα σινάφια που κρύβονται πίσω από όλες αυτές τις περίεργες και ύποπτες  διοργανώσεις) αλλά απηύθυνε χαιρετισμό διαδικτυακά, τονίζοντας ότι «η συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Ευρώπη έχει πρότυπο που δεν είναι άλλο από τη Θράκη» . 
Δεν έλλειψε από το Συνέδριο και  ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο οποίος τόνισε ότι το δόγμα του κράτους δικαίου είναι «καμία διάκριση στη βάση της φυλής, του χρώματος,του φύλου  και της θρησκείας». Παράλληλα, πληροφόρησε ότι το 2020 διερευνήθηκαν 222 περιστατικά με πιθανολογούμενα ρατσιστικό κίνητρο, εκ των οποίων τα 19 αφορούσαν σε περιστατικά σε βάρος μουσουλμάνων και σχετίζονταν είτε με την καταγωγή είτε με τα θρησκευτικά τους «πιστεύω» και πρόσθεσε ότι η Ελληνική Αστυνομία επιμορφώνεται και εκπαιδεύεται διαρκώς σε θέματα καταπολέμησης του ρατσισμού.
Προφανώς πλούτισε  την εμπειρία αυτή  από την εταιρεία που συμμετείχε στην Τουρκία για την έκδοση βίζας αυτών που ήθελαν να επισκεφθούν την Ελλάδα. Μπράβο του. Επένδυσε σωστά!
Κοντολογίς ήταν μιά λάθος διοργάνωση σε μία λάθος στιγμή! Και καλά θα κάνουν οι αρχές της Καβάλας να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους και να μην ενδίδουν σε τέτοιες περίεργες διοργανώσεις. Αν είχαμε λύσει τα σοβαρά προβλήματα της πατρίδας μας και του λαού μας θα δικαιολογούσαμε  και θα ανεχόμασταν τέτοιες διοργανώσεις. Αλλά τώρα; Πάμε να ανεβάσουμε στην επιφάνεια θέματα που ανέχεται και βιώνει μια μερίδα του λαού μας και θελουμε να τα κάνουμε προβλήματα όλου του λαού; Όχι Κύριοι! Δεν θα σας περάσει! Αυτό που δεν κατάλαβα γιατί επέλεξαν την Καβάλα ως δορυφόρο αυτής της προπαγάνδας. Αύριο θα έχει σειρά η Δράμα;
Υ. Γ. Από φίλο δημοσιογράφο της περιοχής έμαθα ότι  σε όλα αυτά του ιδρύματος πρωτοστατεί από πολλών ετών  συνονόματη μου  κυρία επιχειρηματίας της Καβάλας. Δεν είναι απλά συνονόματη αλλά εξ όσων γνωρίζω είναι και συγγενής μου εξ αίματος.
Αλλά όπως έλεγε και ο Γιάννης Τσαρούχης: 
χρυσό μου θα απολογηθείς πολλές  φορές για πράξεις ανθρώπων που ξέρεις ή έχεις συγγένεια. Ένα μα θυμάσαι: δεν τους επέλεξες εσύ. Έτυχαν στη ζωή σου!