You are currently viewing Θερμό αλλά ευπρεπές επεισόδιο στη  Φανερωμένη Λευκάδας, μεταξύ Μητροπολίτη Θεοφίλου και πλήθους πιστών, μετά τον Ε´ Κατανυκτικό Εσπερινό!

Θερμό αλλά ευπρεπές επεισόδιο στη Φανερωμένη Λευκάδας, μεταξύ Μητροπολίτη Θεοφίλου και πλήθους πιστών, μετά τον Ε´ Κατανυκτικό Εσπερινό!

  • Reading time:1 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Το δράμα που διέρχεται η Μονή Φανερωμένης στη Λευκάδα τα τελευταία 9 χρόνια, εξακολουθεί να ταλαιπωρεί και να διχάζει το χριστεπώνυμο πλήρωμα του νησιού, ακόμη και μέχρι σήμερα.
Από τη μιά, η ιστορική Μονή Φανερωμένης ,δίνει την μάχη της,από το δικό της μετερίζι, προσπαθώντας  να κρατήσει την ανεξαρτησία της και το αυτοδιοίκητο, έναντι των βλέψεων του Μητροπολίτη Θεοφίλου!
Και από την άλλη, ο Μητροπολίτης κατεργάζεται διάφορα τεχνάσματα για να πάρει στα χέρια του τη διοίκηση της Μονής, να ελέγξει τα οικονομικά της και να εξοστρακίσει τον λαοπρόβλητο  Ηγούμενο Αρχιμ. Νικηφόρο Ασπρογέρακα !

Αυτό, όμως,που χωρίζει επί της ουσίας τις δύο πλευρές,είναι η έλλειψη καθαρής  συνεννόησης και εντίμου διαλόγου. Και αφού  καταλήξουν σε μία συμφωνία, αυτή να γίνει σεβαστή και από τις δύο πλευρές!
Η απόφαση που εκδόθηκε προ ολίγων εβδομάδων  από το ΣτΕ,επί της προσφυγής της Μονής, υπήρξε ακριβοδίκαιη!
Διότι και την Μονή δικαίωσε και στον Μητροπολίτη Λευκάδος Θεόφιλο έδωσε την ευκαιρία να διορθώσει τις λανθασμένες πράξεις του και να επαναπροσδιορίσει τη στάση του έναντι της Μονής, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα!

Αλλά ο Μητροπολίτης εμμένει, δυστυχώς, στη σκληρή γραμμή του, νομίζοντας ότι μόνο  με τον εγωισμό και το πείσμα  κερδίζονται οι μάχες και όχι με την ταπείνωση!

Χθές βράδυ, κατά τον Κατανυκτικό Εσπερινό, είχαμε ένα ακόμη επεισόδιο- κρίκο  στην αλυσίδα αυτών που συμβαίνουν στην Μονή τα 9 τελευταία χρόνια, αφ´ότου δηλαδή εξελέγη Μητροπολίτης Λευκάδος ο κ. Θεόφιλος!

Η Ιερά Μονή Φανερωμένης ήταν κατάμεστη από πιστούς! Δεν έπεφτε ούτε καρφίτσα! Είχε ανακοινωθεί από καιρό  ότι θα μετέβαινε ο Μητροπολίτης στη Μονή για να τελέσει τον Κατανυκτικό  Εσπερινό!

Και πράγματι κατέφθασε  συνοδευόμενος από όλους σχεδόν τους  ιερείς της Μητρόπολης, οι οποίοι πλαισίωσαν τον Μητροπολίτη σε αυτή την εξόρμηση, μετά των  πρεσβυτέρων τους.

Είχε ορίσει μάλιστα– χωρίς ουδεμία αναστολή όπως φάνηκε–ως ομιλητή, τον εγγραφέντα στο Μοναχολόγιο της Μονής  και …πραξικοπηματικά διαγραφέντα, από τον ίδιο τον Μητροπολίτη( για να “χαλάσει” η επιτευχθείσα πλειοψηφία η οποία εξέλεξε τον Ηγούμενο), Μοναχό της Μονής μέχρι πρότινος, Ιεροκήρυκα  Αρχιμ.Ιωαννίκιο Ζαμπέλη,τον οποίο στη συνέχεια ενέγραψε Μοναχό,παρανόμως και άνευ επαρκούς αιτιολογίας,   στη Μονή των Αγίων Πατέρων  της Ι. Μητρόπολης Νικαίας στο Σχιστό, λες και η Λευκάδα δεν έχει Μοναστήρια.

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης ευρίσκεται στο γεγονός ότι άμα τη ενάρξει του κηρύγματος από τον Αρχιμ. Ιωαννίκιο Ζαμπέλη,  η Εκκλησία της Μονής  άδειασε από το  εκκλησίασμα! Έμειναν μόνον οι ιερείς που συνόδευαν τον Μητροπολίτη και λίγες πρεσβυτέρες!

Βγήκαν όλοι έξω  ήσυχα, σε ένδειξη ειρηνικής διαμαρτυρίας, τόσο για τα όσα υφίσταται η Μονή από τις αψυχολόγητες ενέργειες του Μητροπολίτη, όσο και για τον ανεκδιήγητο Ιεροκήρυκα, πρώην Μοναχό της Μονής, ο οποίος μεγάλωσε μέσα στη Μονή από μικρό παιδάκι,λαμβάνοντας  πνευματική καθοδήγηση και αγάπη  από τον διωκόμενο σήμερα Γέροντα Νικηφόρο Ασπρογέρακα. Και προφανώς, τώρα  του  επιστρέφει  τα …τροφία της αγάπης που έλαβε κάποτε και της ευγνωμοσύνης που έπρεπε να αισθάνεται για τη Μονή! Τί κρίμα! Αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις την απάντηση την δίνει ο ίδιος ο Θεός κατά τρόπο διδακτικό!

Την ώρα που συνέβη αυτό οι ιερείς που συνόδευαν τον Μητροπολίτη φοβήθηκαν για επεισόδια και κάποιος εξ αυτών κάλεσε την αστυνομία για να προστατεύσει τον Μητροπολίτη, από την οργή του λαού!
Και ναί μεν κατάφεραν αυτή τη φορά, να τον προστατεύσουν  από την οργή του λαού, αλλά από την οργή του Θεού κανείς δεν μπορεί να μας προστατεύσει, όταν ξεπερνάμε τα όρια και προκαλούμε με αρνητικό τρόπο το άπειρο έλεός Του.

Μάλιστα ο Ιεροκήρυξ ομιλητής, σε μία έκφραση  της προσήλωσής του προς τον Μητροπολίτη ,δεν παρέλειψε να επισημάνει στο εκκλησίασμα το οποίο είχε εξέλθει του Καθολικού της Μονής ότι πρέπει να ακολουθούν κατά γράμμα τις απόψεις και τις θέσεις του Επισκόπου!

” Όποιος δεν υπακούει στον Επίσκοπο είπε ο π. Ιωαννίκιος, δεν σηκώνει τον Σταυρό του Κυρίου. Δεν συμμετέχει στην Σταυρική θυσία του Θεανθρώπου”.

Δηλαδή είμαστε όλοι χαμένοι, όσοι δεν ακούμε τον Δεσπότη Λευκάδος στις όποιες ενέργειες αφού δεν τις εγκρίνουμε δεδομένου ότι  διχάζουν και δεν συνενώνουν το χριστεπώνυμο πλήρωμα!

Μετά το τέλος του εσπερινού ο Μητροπολίτης επεχείρησε να φύγει (κυριολεκτικώς να… δραπετεύσει),όχι από την κεντρική πύλη της Μονής, από την οποία εισήλθε όταν έφθασε, αλλά από παρακείμενη βοηθητική, η οποία,όμως,ήταν κλειστή από νωρίς για λόγους ασφαλείας!
Έτσι αναγκάσθηκε να ξαναγυρίσει στην κεντρική πύλη όπου ήταν συγκεντρωμένος ο κόσμος! Οι άνθρωποι αυτοί στα εννιά χρόνια που δοκιμάζεται η Μονή έχουν σταθεί στο πλευρό της Μονής και του Γέροντα Νικηφόρου και γιαυτό ένοιωσαν την ανάγκη να δώσουν και πάλι αυθορμήτως  το παρών και   να πούν στον Μητροπολίτη ότι θέλουν να του μιλήσουν για το θέμα! Ο πρόεδρος του συλλόγου φίλων της Μονής κ. Γεράσιμος Φωκάς, προσπάθησε να προσεγγίσει τον Μητροπολίτη να του πει τις απόψεις του θρησκευομένου λαού και να του παραδώςουν ένα υπόμνημα! Αλλά τούτο στάθηκε αδύνατον αφού παρεμποδίστηκε από τους λογής προστάτες του Μητροπολίτη.
Αλλά και ο Μητροπολίτης Θεόφιλος, αρνήθηκε τον διάλογο εμφανώς ενοχλημένος!
Τους είπε να πάνε να παραδώσουν το υπόμνημα την επαύριο  στη Μητρόπολη!
Έτσι αναχώρησε  από τη Μονή εμφανώς εκνευρισμένος!
Κάποιοι μάλιστα  εκ των παρευρισκομένων που  προσπάθησαν να εκφράσουν κατά τρόπο θορυβώδη και εκκωφαντικό την δυσφορία τους και να καταθέσουν την οργή που τους πνίγει για όσα γίνονται μέσα στα μάτια τους, επανήλθαν πολύ γρήγορα  στην ηρεμία και στην τάξη,από τους ψυχραιμότερους,οι οποίοι δεν επιθυμούν–προς το παρόν τουλάχιστον, όπως λένε– να οξυνθούν  τα πνεύματα, καθώς δεν θέλουν να κατηγορηθούν για οτιδήποτε!

Το βέβαιο είναι ότι η Μονή Φανερωμένης στη Λευκάδα θα κάνει πάλι και φέτος μαύρο Πάσχα! Τα σύννεφα που καλύπτουν τον ουρανό της προμηνύουν για την μπόρα που έρχεται!

Οι πληροφορίες μας λένε ότι ο Μητροπολίτης Λευκάδος Θεόφιλος συμπαραστατούμενος από αυτούς που έχουν προσωπικούς λόγους να είναι κοντά του θα αυνεχίσει τον πόλεμο φθοράς κατά του Ηγουμένου Νικηφόρου τον οποίο θα οδηγήσει ενώπιον του Επισκοπικού δικαστηρίου και στη συνέχεια στο Συνοδικό!

Το βέβαιο είναι ότι οι άνθρωποι εκεί στη Λευκάδα που δίνουν με σεμνότητα την μάχη τους  και συμπαραστέκονται στη Μονή και στον Γέροντα Νικηφόρο,δεν θα μείνουν με δεμένα τα χέρια!

Αυτά που θα ακολουθήσουν δεν θα αρέσουν σε κανένα γιατί θα γίνουν η αιτία για να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου!! Και γαία πυρί μιχθήτω!!