You are currently viewing Θερμές εκδηλώσεις του λαού σήμερα στην χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου

Θερμές εκδηλώσεις του λαού σήμερα στην χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου

  • Reading time:1 mins read

 

🔺Ήταν  ένα ράπισμα για την ηγεσία της Εκκλησίας,  αλλά και για τις  τοπικές αρχές της Αιτωλοακαρνανίας  

🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα η χειροτονία του νέου βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Θεοφιλεστάτου Ταλαντίου κ. Επιφανίου.

Η χειροτονία θύμισε ημέρες Χριστοδούλου. Κλήρος και λαός συμμετείχαν στο Μυστήριο με όλη τους την καρδιά γεγονός που έδινε στην ατμόσφαιρα μια ιδιαίτερη κατάνυξη. Ο λαός φώναζε το «Άξιος!» και χειροκροτούσε με όλη την δύναμη της ψυχής του. Ακόμα και σφυρίγματα είχαμε και μάλιστα από χείλη ιερέων  που μπορεί να μην ήταν  σωστό εντός του Ναού, αλλά ήταν απόδειξη ότι υπήρχαν εκατοντάδες άνθρωποι και κυρίως  νέα παιδιά που εξέφρασαν την χαρά τους για τον τόσο αγαπητό π. Επιφάνιο, και χαλάλι του!

Στον λόγο του π. Επιφανίου αποτυπώθηκε για μία ακόμη φορά η γνήσια πίστη του, η αυθεντικότητά του, η συναίσθηση της ιερωσύνης του, η πνευματικότητά του. Ολόψυχα του ευχόμαστε, αυτό που ζήτησε εν μέσω Εκκλησίας: ποτέ να μην  φανεί  ανάξιος του αποστολικού χαρίσματος της Αρχιερωσύνης που σήμερα του εμπιστεύθηκε η Εκκλησία.

Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος Β΄ προς τον νέο Επίσκοπο της Εκκλησίας μας Θεοφιλέστατο Ταλαντίου π. Επιφάνιο, επεσήμανε ότι «ο επίσκοπος πρέπει να δείχνει αγάπη και όχι εκδίκηση και εκείνος να αναδειχθεί Επίσκοπος της αγάπης και όχι της εκδίκησης…!»… Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις! Προφανώς το είπε ο Αρχιεπίσκοπος για να το ακούσει και ο ίδιος. 

Οφείλουμε να τονίσουμε κάποια ιδιαίτερα σημεία της χειροτονίας αυτής . Ουδεμία ονομαστική αναφορά δεν έγινε στον παρόντα στην τελετή χειροτονίας Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνό! Μόνο ως νυν Μητροπολίτης αναφέρθηκε. Και πώς να γίνει διαφορετικά άλλωστε, αφού ο Επιφάνιος  έφυγε  κακήν κακώς από την γενέτειρά του και από την Μητρόπολη στην οποία μεγάλωσε και γαλουχήθηκε. 

Ο Αρχιεπίσκοπος απολογούμενος, ή ίσως για μία ακόμη φορά υποκριτικά φερόμενος, δήλωσε ότι δεν γνώριζε προσωπικά τον π. Επιφάνιο. Αρχιερείς, εν οις και ο τότε τοποτηρητής της χειρευσούσης Μητροπόλεως Αιτωλίας, Άγιος Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος( τον οποίο αγάπησε  και εκτίμησε κλήρος και λαός) του μίλησαν για το τεράστιο πνευματικό έργο που έκανε στην εν λόγω Μητρόπολη και τώρα καλείται να τον βοηθήσει, να τον ξεκουράσει και να τον ανακουφίσει στο δύσκολο έργο του, ως βοηθός του Επίσκοπος.

Μπορεί ο κλήρος να μην εκφράστηκε όπως θα ήθελε ή όπως θα έπρεπε για κάποιους κομπλεξικούς και φθονερούς του εκκλησιαστικού χώρου,όμως οι Αιτωλοακαρνάνες και μάλιστα οι νέοι, έδωσαν ένα βροντερό «μήνυμα» στον Αρχιεπίσκοπο και την καθυποταγμένη Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία κρατά παθητική στάση και εκτελεί τις επιθυμίες του λες και είναι άνθρωποι που στερούνται συνείδησης και λογικής. . Το πρώτο μήνυμα είναι  ότι υπάρχει αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του νυν Μητροπολίτου τους Δαμασκηνού και ότι στην καρδιά τους και την συνείδησή τους ο Επιφάνιος κατέχει την θέση του πνευματικού πατέρα που αναγνωρίζουν και αποδέχονται!

Το δεύτερο μήνυμα είναι ότι κάποτε- κάποτε πρέπει να ακούγεται αλλά και να εισακούεται η φωνή του λαού, της τοπικής κοινωνίας και να μην διορίζονται οι Επίσκοποι και οι Μητροπολίτες στην αίθουσα του Συνοδικού Μεγάρου!Το Άγιο Πνεύμα ασφαλώς και υπάρχει και τα επιτρέπει όλα προς μετάνοια ενός εκάστου αλλά δεν είναι ωραίο να λοιδορείται από τους ίδιους τους πνευματικούς μας ηγέτες. 

Νομίζω ότι με αυτά που ζήσαμε και βιώσαμε σήμερα και όσοι τα παρακαλουθήσανε παγκοσμίως, σε απ’ ευθείας αναμετάδοση από την συχνότητα της κρατικής τηλεόρασης ΕΡΤ 2, ούτε ο πιο ευφάνταστος νους θα μπορούσε να τα είχε προβλέψει ή υπολογίσει ότι θα συμβούν!

Σήμερα οι πιστός λαός του Θεού της Αγιοτόκου Αιτωλοακαρνανίας και δη οι πολυάριθμοι νέοι της –υπνθυμίζω ότι το Αγρίνιο είναι η πόλη με τους περισσότερους πολυτέκνους εν Ελλάδι- έδειξαν ότι εν έτει 2023 που τα πράγματα αλλάζουν ραγδαία και με γεωμετρική πρόοδο, δεν ανέχεται πια το καπέλωμα, την εκδίκηση και την αλαζονεία.Είναι έννοιες που δεν έχουν θέση μέσα στην Εκκλησία. Και δεν αρκεί να μας το λένε οι Ιεράρχες μας πρέπει να μας το δείχνουν και με το παράδειγμά τους. 

Θεωρώ επίσης ότι και οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι των πολιτικών, αυτοδιοικητικών και λοιπών Αρχών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας θα πήραν το μήνυμά τους.

Αλήθεια τι ήρθαν να κάνουν σήμερα στην χειροτονία του συμπατριώτη τους και νυν Επισκόπου Ταλαντίου κ. Επιφανίου; Να του ευχηθούν  το «άξιος», πού όταν ήταν να γίνει Μητροπολίτης τους, έστω και με την διχοτόμηση της Μητροπόλεως, αυτοί τον πούλησαν για να μη χάσουν τα κεκτημένα τους; Αλήθεια, μετά από τόσες πνευματικές ευεργεσίες που έχει δεχθεί από την Εκκλησία ο λαός της τοπικής κοινωνίας, πώς μπόρεσαν να φερθούν  οι άρχοντες του νομού με αυτό τον αχάριστο τρόπο;

Η Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας  ή έστω η προτεινόμενη από  τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιεραρχία  νέα Μητρόπολη Μεσολογγίου θα καμάρωνε σήμερα και θα είχε έναν πνευματικό στυλοβάτη, τον Επιφάνιο!Τον δικό τους Επιφάνιο. 

Η τηλεόραση πολλές φορές ανεβάζει,άλλες φορές όμως, πού είναι οι περισσότερες, εκθέτει! Για τον π. Επιφάνιο σήμερα η τηλεόραση επέδρασε θετικά. Γιατί είδε όλος το κόσμος στο πρόσωπό του έναν σεμνό, ταπεινό και πνευματικό εκκλησιαστικό άνδρα. Έναν νέο Επίσκοπο που η Εκκλησία μεν εξέλεξε, ο λαός όμως επιβράβευσε με εκδηλώσεις αγάπης και αποδοχής έστω και  καθ’ υπερβολήν. Οι εκδηλώσεις του λαού σήμερα στην χειροτονία του Επιφανίου, ήταν ένα ράπισμα για την ηγεσία της Εκκλησίας μας αλλά και για τις  τοπικές αρχές της Αιτωλοακαρνανίας  και η τηλεοραση τις μετέφερε παντού σε όλο τον κόσμο. 

Για μερικούς από εσάς όμως- Μακαριώτατε και Σεβ. Αρχιερείς-η τηλεοπτική αυτή αναμετάδοση επέδρασε αρνητικά γιατί απέδειξε το κενόν της εξουσίας σας …Ας προσέχατε!

 

🔺Παρακολουθείστε το βίντεο με την πρώτη ευλογία του νέου Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου και ακούστε τις εκδηλώσεις αποδοχής του παρευρισκόμενου λαού μας!