You are currently viewing Θα γίνει σεισμός, θα γίνει χαλασμός! Απόβαση έφιππων Κρητικών στη Θεσσαλονίκη για το Σκοπιανό!

Θα γίνει σεισμός, θα γίνει χαλασμός! Απόβαση έφιππων Κρητικών στη Θεσσαλονίκη για το Σκοπιανό!

  • Reading time:1 mins read

Απόβαση” στη Θεσσαλονίκη θα κάνει την Κυριακή το πρωί ομάδα Κρητικών, οι οποίοι αναχωρούν σήμερα με το πλοίο της γραμμής, προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο με αφορμή την ονομασία των Σκοπίων και τη χρήση του όρου «Μακεδονία».
Δέκα Κρητικοί αναχωρούν από το Ηράκλειο, ντυμένοι με τις παραδοσιακές κρητικές στολές, με άλογα, μαντιναδολόγους και καλλιτέχνες κρητικής μουσικής, για να δώσουν το δικό τους δυναμικό παρών στο συλλαλητήριο και να στηρίξουν τους Μακεδόνες. Οι Κρητικοί αναμένεται μόλις αποβιβαστούν το πρωί του Σαββάτου στο λιμάνι του Πειραιά, να μεταβούν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, όπου θα καταθέσουν δάφνες και έπειτα θα αναχωρήσουν με λεωφορεία για τη Θεσσαλονίκη.

Οι Κρητικοί θέλουν με αυτήν την αυθόρμητη πρωτοβουλία, όπως ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ένας εκ των συμμετεχόντων Βαγγέλης Γραμματικάκης, να στηρίξουν τους Μακεδόνες, με τους οποίους τους δένουν δεσμοί αίματος λόγω των Μακεδονικών Αγώνων, αναφέρει το cretapost.

“Η Μακεδονία για άλλη μια φορά κινδυνεύει. Πρέπει όλοι μαζί να στηρίξουμε τους Μακεδόνες με τους οποίους μας δένουν δεσμοί αίματος λόγω των Μακεδονικών Αγώνων. Όλοι μαζί θέλουμε να ξεσηκώσουμε τον κόσμο με ένα κρητικό “χρώμα”, με τα άλογα, με τις μαντινάδες και τα παραδοσιακά τραγούδια”αναφέρει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης αποτελεί μία καλή ευκαιρία, ώστε οι Κρητικοί να “πρωταγωνιστήσουν” σε μία γενικότερη ανάταση της ψυχολογίας του λαού. “Θέλουμε με την αυθόρμητη αυτή πρωτοβουλία να “πρωταγωνιστήσουμε” σε μία γενικότερη ανάταση της ψυχολογίας του λαού, γιατί επικρατεί μία απογοήτευση ότι τίποτα δεν πάει καλά. Να ενωθούν όλοι οι αδικημένοι αυτού του τόπου για να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα χειρότερα που έρχονται” επισημαίνει ο κ. Γραμματικάκης.

“Αν κυβερνούν προδότες φταίνε οι πατριώτες” είναι το σύνθημα του πανό που θα αναρτήσουν απόψε στο πλοίο η ομάδα των Κρητικών, αλλά και στο συλλαλητήριο της Κυριακής.

“Να συνενωθούμε σε ένα εθνικό μέτωπο για να σωθούμε. Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Είναι μεγάλη ευθύνη να έχουμε τέτοιους προγόνους. Έχουμε γονατίσει και πρέπει να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας” τονίζει ο ίδιος.

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

Οι Κρητικοί ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ανταποκρίθηκαν στο εθνικό προσκλητήριο για να σωθεί η Μακεδονία. Ο νεαρός Ανθυπολοχαγός Γεώργιος Τσόντος (με το ψευδώνυμο Καπετάν Βάρδας)[4] βρήκε τους πρώτους ετοιμοπόλεμους και ριψοκίνδυνους εθελοντές Κρητικούς: Γεώργιο Πέρρο ή Περάκη, Ευθύμιο Καούδη, Λαμπρινό Βρανά και Γεώργιο Δικώνυμο- Μακρή που με ενθουσιασμό δέχτηκαν να πάνε στη Δυτική Μακεδονία και να είναι οι πρωτοπόροι στο διαφαινόμενο αφυπνισμό της Ελλάδας.

Τον Απρίλιο του 1903 αποβιβάστηκαν στη Θεσσαλονίκη. Όμως, οι τοπικές τουρκικές αρχές τους θεώρησαν ύποπτους, τους παρακολουθούσαν στενά και τελικά τους εξανάγκασαν να επιστρέψουν στην Αθήνα. Μόνο ο Γεώργιος Πέρρος κατόρθωσε να πείσει τους Τούρκους ότι ήταν ζωέμπορος και επισκέφθηκε το Μοναστήρι και την Καστοριά για να μεταφέρει στον Ίωνα Δραγούμη και τον Γερμανό Καραβαγγέλη αξιόλογη μυστική αλληλογραφία. Ο Πέρρος επέστρεψε στην Αθήνα με ενθαρρυντικές αφηγήσεις για την κατάσταση που επικρατούσε στις περιοχές που επισκέφτηκε και με τη βεβαιότητα ότι υπήρχαν άνθρωποι στη Μακεδονία έτοιμοι να θυσιάσουν τα πάντα για το έθνος. Έτσι, ενίσχυσε το ηθικό των φίλων του Κρητικών στην Αθήνα και αποφάσισαν από κοινού να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους.

Με σύντονες ενέργειες καταρτίστηκε το πρώτο ένοπλο σώμα για την ενίσχυση της οργάνωσης του Μητροπολίτη Καραβαγγέλη. Ο Ανθυπολοχαγός Τσόντος βρήκε και πάλι έξι Κρητικούς, οι οποίοι μαζί με τους τέσσερις προηγουμένους και με τη συνοδεία του Ανθυπολοχαγού Μαζαράκη Κωνσταντίνου (Καπετάν Ακρίτας) πήγαν στα Τρίκαλα, εφοδιάστηκαν με οπλισμό και πυρομαχικά και στις 13 Ιουνίου 1903 πέρασαν ένοπλοι την τότε ελληνοτουρκική μεθόριο. Το πρώτο ελληνικό αντάρτικο σώμα που μπήκε στην Τουρκοκρατούμενη Μακεδονία αποτελούσαν οι: Γεώργιος Πέρρος, Ευθύμιος Καούδης, Γεώργιος Δικώνυμος- Μακρής , Λαμπρινός Βρανάς, Γεώργιος Σεϊμένης, Γεώργιος Ζουρίδης, Γεώργιος Στρατινάκης, Ευστράτιος Μπονάτος, Μανούσος Κατουνάτος, και Νικόλαος Λουκάκης. Την ίδια περίοδο ο Μητροπολίτης Καραβαγγέλης πήρε επιστολή του Π.Μελά με ημερομηνία 11 Ιουνίου 1903 που μεταξύ άλλων έγραφε: «…Οι Κρήτες που σας στέλνομεν, είναι τέλειοι τύποι πολεμιστών. Γενναίοι, ευφυείς, τολμηροί, αποφασιστικοί, φιλόδοξοι και έχοντες ανεπτυγμένον το εθνικόν αίσθημα. Είμαι βέβαιος ότι θα ενισχύσωσι καταπληκτικώς τον αγώνα σας.»[6] Αυτά τα προφητικά λόγια επιβεβαιώθηκαν περίτρανα και οι μισοί απ’ αυτούς έπεσαν στα πεδία των μαχών, για τη σωτηρία και την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Η παρουσία του πρώτου αντάρτικου Σώματος των δέκα Κρητικών από την ελεύθερη Ελλάδα, αν και πολύ σύντομη, λειτούργησε ιδιαίτερα ευεργετικά για τον ελληνικό αγώνα στη Μακεδονία. Η πείρα που απέκτησαν αποδείχτηκε πολύτιμη και δύο από αυτούς, ο Ευθύμιος Καούδης και ο Γεώργιος Δικώνυμος- Μακρής, διέπρεψαν αργότερα ως Αρχηγοί Σωμάτων. Οι συγκρούσεις με τις Βουλγαρικές συμμορίες, η εφαρμοζόμενη τακτική τους, η ανικανότητά τους στη σκοποβολή, ο βαθμός της εν γένει στρατιωτικής τους κατάρτισης, ενθάρρυναν τους Κρητικούς να συνεχίσουν με επιτυχία τις προσπάθειές τους και να δώσουν ένα ευοίωνο σάλπισμα αφύπνισης για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.