You are currently viewing Tα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαία

Tα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαία

  • Reading time:1 mins read

Eορτάστηκε και φέτος η εορτή του Οσίου Ησαΐου, του κτήτορος της Ιεράς, Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κύκκου, ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως:

Η εορτή φέτος πραγματοποιήθηκε στην Κοινότητα του Παλαιομετόχου, αφού στις 10 Σεπτεμβρίου συμπληρώθηκαν 30 έτη από την ημέρα της τέλεσης των Εγκαινίων του περικαλλούς ναού της Κοινότητας, που είναι αφιερωμένος στην Παναγία την Οδηγήτρια.

 

 

Τη Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα έγινε η Υποδοχή αποτμήματος του Τιμίου Ξύλου, το οποίο φυλάσσεται στο Σκευοφυλάκιο του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.

 

 

Το ιερό αυτό θησαύρισμα μετέφερε από την Αγία Γη ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου εν Κύπρω, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος και το υποδέθηκαν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού κ. Ησαΐας, οι Κληρικοί της Μητροπόλεως, τοπικοί άρχοντες και πλήθος λαού από την Κοινότητα Παλαιομετόχου και από τη γύρω περιοχή.

 

 

Μετά την υποδοχή, εν πομπή, προπορευομένων των Εξαπτερύγων και υπό την απόδοση τιμών από τη Φιλαρμονική της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού, το Τίμιο Ξύλο μεταφέρθηκε στον περικαλλή ναό της Παναγίας της Οδηγήτριας, όπου και θα παραμείνει για προσκύνημα μέχρι την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου.

 

 

Στη συνέχεια τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Οσίου Ησαΐου, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ταμασού κ. Ησαΐου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Βόστρων κ. Τιμοθέου, Κορίνθου κ. Διονυσίου, Κιτίου κ. Νεκταρίου, Κωνσταντίας κ. Βασιλείου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεχρεών κ. Αγαπίου.

 

 

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, την Τρίτη το πρωί, τελέστηκε στον ίδιο ιερό ναό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του εορτάζοντος Μητροπολίτου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ναϊρόπης κ. Μακαρίου, Βόστρων κ. Τιμοθέου, Κορίνθου κ. Διονυσίου, Λεμεσού κ. Αθανασίου, πρώην Κιτίου κ. Χρυσοστόμου, Αχαλτσίχε κ. Θεοδώρου και Χόνι κ. Σάββα και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Νιτρίας κ. Νικοδήμου, Αμαθούντος κ. Νικολάου και Κεχρεών κ. Αγαπίου.

 

 

Κατά  τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας έγινε η εις Διάκονον Χειροτονία του πατρός Μαρκέλλου, ο οποίος κατάγεται από τη Ρουμανία και θα διακονήσει συν Θεώ, στον ιερό ναό της Αγίας Κυριακής στη Μητρόπολη Ταμασού, όπου εξυπηρετεί τις λειτουργικές ανάγκες των Ρουμανόφωνων Ορθοδόξων.

Τη διακονία του λόγου είχε φέτος  ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης και Προϊστάμενος του ιερού ναού της Παναγίας της Οδηγήτριας Παλαιομετόχου, π. Θεοτόκης Φαίδωνος. Ο π. Θεοτόκης στην ομιλία του αναφέρθηκε διεξοδικά στο βίο του Οσίου Ησαΐου και ακολούθως μίλησε για τον εορτάζοντα Μητροπολίτη, αναφερόμενος στο πολυποίκιλο έργο που συντελέστηκε στα 12 και πλέον χρόνια της επαναλειτουργίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής.

Τα ιερά Αναλόγια, τόσο κατά τον Εσπερινό, όσο και στον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία εκόσμησαν με τις καλλικέλαδες φωνές τους ο Βυζαντινός χορός της Ιεράς Μονής Κύκκου, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Άριστου Θουκιδίδη και στο αριστερό Αναλόγιο χορός Ιεροψαλτών της Μητροπόλεως υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ναού κ. Αθανάσιου Βαρσάμη.

 

 

Το μεσημέρι ο Πανιερώτατος παρέθεσε σε Εστιατόριο της Περιοχής Γεύμα στο οποίο παρακάθησαν ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Συλλούρης, Αρχιερείς και άλλοι προσκεκλημένοι.

Με την ευκαιρία των ονομαστηρίων του ο Πανιερώτατος δέχθηκε τις ευχές στο Μέγα Συνοδικό της Μητροπόλεως αλλά και ευχετήρια Γράμματα από Αρχιερείς και άλλους κρατικούς αξιωματούχους, τόσο από την Κύπρο, όσο και από το εξωτερικό, αλλά και από εκατοντάδες πιστών, οι οποίοι έσπευσαν να υποβάλουν το σεβασμό τους στον άγοντα τα ονομαστήριά του Αρχιερέα.