You are currently viewing ΤΑ ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΡΑΣΑ

ΤΑ ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΡΑΣΑ

  • Reading time:1 mins read

Όταν ο αέρας του διαδικτύου φουσκώνει τα μυαλά μα και τα ράσα μας.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύς λόγος , έχει χυθεί πολύ μελάνι, μέχρι και συνέδρια έχουν διοργανωθεί για το θέμα του εκσυχρονισμού της Εκκλησίας. Για το ότι δηλαδή η Εκκλησία πρέπει να αφουγκραστεί και να εναρμονιστεί με τις ανάγκες της εποχής.
Οι απόψεις και οι θέσεις διίστανται. Τα επιχειρήματα πολλά , ενίοτε εύστοχα , ίσως αποτελεσματικά , προσπαθούν να πείσουν και έτσι να δικαιολογήσουν τον τρόπο και τον στόχο της Ποιμαντικής Διακονίας.
Οι δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, ιδιαιτέρως το Διαδίκτυο , έχουν δημιουργήσει μια νέα δυναμική, μια νέα τάση θα λέγαμε , έναν καινούργιο τρόπο της Ποιμαντικής μας παρουσίας και Διακονίας στην Κοινωνία, μα όχι στην Ενορία που είναι το Κύτταρο της Εκκλησιαστικής ζωής.
Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η Ποιμαντική του Διαδικτύου. Η Πνευματικότητα του τύπου. Το κήρυγμα του facebook. Οι Πνευματικές συμβουλές των stories. Η Εξομολόγηση του inbox. Η Θεολογία του καναπέ και του φραπέ.
Οι συνέπειες όλων αυτών δυσάρεστες και κωμικοτραγικές. Τις ζούμε έντονα τον τελευταίο καιρό.
Αυτά συμβαίνουν όταν αναφορά μας δεν είναι ο Χριστός αλλά τα στατιστικά του facebook. Όταν κύριο μέλημά μας δεν είναι να μορφώσουμε τον Χριστό στις καρδιές των ανθρώπων που μας εμπιστεύθηκε η Εκκλησία και κρέμονται στο Πετραχήλι μας , αλλά να αυξήσουμε τα likes και τα σχόλια στην σελίδα της κοινωνικής δικτύωσης. Αυτά συμβαίνουν όταν από ταπεινός Λειτουργός του Υψίστου, καταντάς ή επιλέγεις να είσαι blogger και instagrammer.
Παρακάτω θα αναφέρουμε μερικά παραδείγματα που αναδεικνύουν το μέγεθος της πλάνης.
1) «Και ένα like να κάνεις σε ένα post πνευματικού περιεχομένου , θα το μετρήσει ο Θεός». Η φράση αυτή ανήκει σε κληρικό πολύ ενεργό στα μέσα Κοινωνικής δικτύωσης με χιλιάδες ακολούθους . Αυτά είναι τα νέα κριτήρια για να εισέλθουμε στον Παράδεισο . Φαντάζομαι τον Απόστολο Πέτρο στο ένα χέρι να κρατά τα κλειδιά του Παραδείσου και στο άλλο ένα tablet για να τσεκάρει τα likes του καθενός μας. Θεέ μου συγχώρα με .
2) Στην αγωνία τους κάποιοι να αποκτήσουνε περισσότερους ακολούθους διοργάνωσαν Giveaway, με έπαθλο μια Εικόνα. Οι όροι συμμετοχής πολύ πνευματικοί, να κάνουν 10 like σε φωτογραφίες και να προσκαλέσουνε κάποιους φίλους τους να ακολουθήσουν τη σελίδα . Καλά ποιοι είμαστε, η Μενεγάκη ή ο Πετρετζίκης; Βάλε τουλάχιστον ένα ipnone ή ένα ταξίδι στην Σαντορίνη για έπαθλο να έχει περισσότερο ενδιαφέρον.
3) Αγαπημένο θέμα της σύγχρονης , εξελιγμένης, Ποιμαντικής Διακονίας είναι οι σχέσεις των ζευγαριών , οι συμβουλές και οι οδηγίες στους εγγάμους , η σεξουαλικότητά τους , η διαπαιδαγώγηση των παιδιών . Ομιλίες επί ομιλιών γίνονται , βιβλία γράφονται από τους πλέον ειδικούς πάνω σε αυτό το θέμα . Είναι βλέπετε θέμα εμπειρίας , θέμα βιώσεως . Είναι το καταστάλαγμα του ερωτικού σκιρτήματος, της ξαγρύπνιας και της αγωνίας για τα παιδιά, της ταπείνωσης από τη σύζυγο, της δυσκολίας να βγάλουν το μήνα με τα λίγα ευρώ που έμειναν . Με μια μικρή όμως διαφορά και απορία . Όλα αυτά από α- γάμους κληρικούς; ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ.
Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά της σύγχρονης διαδικτυακής πνευματικότητας . Και έχουν κοινό παρονομαστή τη ρομαντική διάθεση, την αγαπητική αποδοχή των πάντων και την αποφυγή του άγχους. Πουθενά Σταυρός , κουβέντα για άσκηση , για κόπο , για θυσία . Εκφράσεις του τύπου όλα ok φίλε μου, σε καταλαβαίνω, σε κατανοώ. Είσαι σημαντικός , μην αγχώνεσαι , χαμογέλα. Εικόνες με ρομαντικά ηλιοβασιλέματα, φωτογραφίες με ζευγαράκια αγκαλιά , σε θάλασσες, ποτάμια και βουνά, όλα αυτά οδηγούν άραγε στον Χριστό και στην Εκκλησία ;

Και μην ξεχνάμε πως τα ράσα πρέπει να κρύβουν την αγιότητα και την πνευματικότητα και όχι τις φιλοδοξίες και τα συμπλέγματά μας .
Καλή Διακονία στο χωράφι του Χριστού μας και όχι στην άβυσσο του διαδικτύου.
Στον Θεό θα δώσουμε λόγο για τους Ενορίτες μας και τα Πνευματικά μας παιδιά και όχι για τους ακολούθους και τους φίλους μας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης .
Για αυτό ΣΤΩΜΕΝ ΚΑΛΩΣ , ΣΤΩΜΕΝ ΜΕΤΑ ΦΟΒΟΥ. ΓΕΝΟΙΤΟ ΚΥΡΙΕ .

π.Κίμων Θεοφίλου