You are currently viewing Συλλυπητήρια μηνύματα από τον πολιτικό κόσμο της Αυστραλίας για την απώλεια του Στυλιανού

Συλλυπητήρια μηνύματα από τον πολιτικό κόσμο της Αυστραλίας για την απώλεια του Στυλιανού

  • Reading time:1 mins read

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Αυστραλίας εξέφρασε την Τρίτη τα συλλυπητήριά του στην ελληνική παροικία και την οικογένεια του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού που άφησε τα εγκόσμια την Δευτέρα

Τόσο ο πρωθυπουργός της χώρας Scott Morrison, όσο και ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης Bill Shorten, ο πρωθυπουργός της Βικτώριας Daniel Andrews, η πρωθυπουργός της Ν. Ν. Ουαλίας Gladys Berejiklian, υπουργοί της ομοσπονδιακής και πολιτειακών κυβερνήσεων, υψηλόβαθμα στελέχη των μεγάλων κομμάτων της χώρας και ομογενείς πολιτικοί έσπευσαν να εκφράσουν τα θερμά τους συλλυπητήρια.

«Η κοίμηση του Προκαθήμενου της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αυστραλία είναι μεγάλη απώλεια για την Ελληνορθόδοξη κοινότητα της χώρας μας» αναφέρει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός της χώρας Scott Morrison και συνεχίζει…

«Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός Χαρκιανάκης ηγήθηκε της ελληνορθόδοξης κοινότητας στην Αυστραλία για σαράντα τέσσερα χρόνια. Με σεβασμό υποκλίνομαι στην επί δεκαετιών προσφορά του. Είναι μια θλιβερή μέρα για τους Αυστραλούς που ασπάζονται ελληνορθόδοξη πίστη.

Ο Αρχιεπίσκοπος ήταν ηγέτης στον οικουμενικό διάλογο μεταξύ της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και άλλων θρησκειών. Με αυτόν τον τρόπο, εμπλούτισε τη ζωή όχι μόνο των μελών ελληνοαυστραλιανής κοινότητας, αλλά και εκείνων που προέρχονταν από άλλες θρησκείες και πολιτιστικά υπόβαθρα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χαρκιανάκης αφήνει μια διαχρονική κληρονομιά μέσω της ίδρυσης και της διοίκησης του Ελληνικού Ορθόδοξου Θεολογικού Κολλεγίου Αγίου Ανδρέα.

Ξέρω ότι ο Αρχιεπίσκοπος ήταν ένας πολύ αγαπητός και πολύ σεβαστός ηγέτης της ελληνικής ορθόδοξης κοινότητας και εκ μέρους όλων των Αυστραλών τους εκφράζω τα συλλυπητήριά μου.

Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με την οικογένεια του Σεβασμιότατου και την ελληνοαυστραλιανή ορθόδοξη κοινότητα σε αυτή τη δύσκολη εποχή».
Το συλλυπητήριο μήνυμα του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Bill Shorten έχει ως εξής:

«Ο Σεβασμιότατος υπηρέτησε ως Αρχιεπίσκοπος από το 1975 και η συνεισφορά του στην ελληνορθόδοξη κοινότητα της Αυστραλίας είναι αναμφισβήτητα υψίστης σημασίας. Αγαπούσε την ομορφιά της ποίησης, αλλά έζησε και υπηρέτησε το ποίμνιό του με ταπεινοφροσύνη, εργαζόμενος ακούραστα, βοηθώντας παιδιά με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένους.

Ίδρυσε την πρώτη Ελληνική Ορθόδοξη Σχολή στο Νότιο Ημισφαίριο με την ίδρυση του Ελληνικού Ορθόδοξου Θεολογικού Κολλεγίου Αγίου Ανδρέα στο Σίδνεϊ.
Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου προς την ελληνική ορθόδοξη κοινότητα και την οικογένεια του Σεβασμιότατου. Θα μας λείψει. Αιωνία του η Μνήμη».

Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλαν επίσης στοn «Νέο Κόσμο» ο υπουργός Μετανάστευσης, David Coleman, και ο Anthony Albanese, στέλεχος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εργατικού Kόμματος και αρμόδιος για Θέματα Υποδομών και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Στο μήνυμά του ο Coleman αναφέρει:
«Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην ελληνοαυστραλιανή κοινότητα για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού Χαρκιανάκη. Ήταν δάσκαλος, ποιητής, πνευματικός οδηγός και μελετητής.

Από την υπηρεσία του στην Ορθόδοξη Εκκλησία των Αντιπόδων για 44 χρόνια έως την ίδρυση του Ορθόδοξου εκπαιδευτικού συστήματος στην Αυστραλία, η μεγάλη αυτή μορφή επέδειξε τεράστια ηγεσία και αδιάκριτη αφοσίωση.

Ξέρω ότι η κοίμησή του έχει συγκλονίσει όλη την ελληνοαυστραλιανή κοινότητα και στέλνω τα βαθύτατα συλλυπητήρια για την απώλειά σας».

Ο Anthony Albanese, σε γραπτό μου μήνυμα, εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια, αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου, τα ξεχωριστά του χαρίσματα, αλλά και τη σχέση του με αυτόν.

«Ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος υπηρέτησε ως Αρχιεπίσκοπος στην Αυστραλία από το 1975, ήταν μία εμβληματική μορφή στην ελληνορθόδοξη κοινότητα της Αυστραλίας και ένας διεθνώς αναγνωρισμένος επιστήμονας και θεολόγος.

Ήταν αφιερωμένος στην ανιδιοτελή προσφορά προς τον συνάνθρωπό του και ήταν ευρέως σεβαστός στην αυστραλιανή κοινωνία.

Εκτιμούσα και αναζητούσα πάντα την σοφή συμβουλή του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού. Το 2015 ήταν μεγάλη μου τιμή να είμαι ο μόνος πολιτικός από τον οποίο ζητήθηκε να μιλήσει σε μια εορταστική εκδήλωση στο Σίδνεϊ για την 40ή επέτειό του ως Αρχιεπισκόπου».

Και ο Anthony Albanese καταλήγει…
«Προσφέρω επίσης τα σέβη μου στην οικογένεια και τους φίλους του Σεβασμιότατου και σε όλη την ορθόδοξη κοινότητα. Ήταν μία μεγάλη μορφή και η απουσία του θα γίνει αισθητή».

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΝΟΤΙΑΣ ΟΥΑΛΙΑΣ 
Συλλυπητήρια μηνύματα απέστειλαν επίσης ο πρωθυπουργός της Βικτώριας Daniel Andrews, η νεοεκλεγείσα πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Gladys Berejiklian, και η προσωρινή αρχηγός του Εργατικού Κόμματος στη Ν.Ν. Ουαλία, Penny Sharpe.

O Daniel Andrews αναφέρει στο μήνυμά του: «Θεολόγος, λόγιος και ποιητής, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός ήταν ένας άνθρωπος αξιοσημείωτης νοημοσύνης και ακεραιότητας.

Και ως ο πλέον υψηλόβαθμος ηγέτης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αυστραλίας, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προώθηση της πολυπολιτισμικής και πολυγλωσσικής ταυτότητας του έθνους μας.

Όχι μόνο υπηρετούσε την πίστη του και τους ενορίτες του για περίπου 44 χρόνια, ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός ήταν επίσης ο ιδρυτής πολλών σχολείων και μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων.

Χάρη στην δια βίου αφοσίωσή του στην υπηρεσία προς τον πλησίον του, η κληρονομιά που αφήνει θα μείνει στην ιστορία και δεν θα ξεχαστεί.

Εκ μέρους της Πολιτείας μας, εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στα μέλη των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων μας και στους αγαπημένους του Σεβασμιότατου».
Η Berejiklian εξέφρασε τα συλλυπητήριά της μέσω του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Twitter, γράφοντας: «Νοιώθω βαθιά λύπη για την κοίμηση του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Στυλιανού Χαρκιανάκη, Προκαθήμενου της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στη χώρα μας. Ήταν από κάθε άποψη ένας μεγάλος ηγέτης».

Η Penny Sharpe, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Ν.Ν. Ουαλίας στην Άνω Βουλή, που από την Δευτέρα έχει αναλάβει τα καθήκοντα της προσωρινής αρχηγού του κόμματος, στο μήνυμά της εξέφρασε στην ελληνορθόδοξη κοινότητα της χώρας τα θερμά συλλυπητήριά εκ μέρους της ιδίας και των συνεργατών της στο Εργατικό Κόμμα. Και η Sharpe αφού εξαίρει την πολυτάλαντη προσωπικότητα του Σεβασμιότατου καταλήγει στο μήνυμά της.

«Η ηγεσία και η πνευματική καθοδήγηση που έδωσε ο Σεβασμιότατος σε μισό εκατομμύριο Έλληνες Ορθόδοξους Αυστραλούς πιστούς επεκτάθηκε ανιδιοτελώς και στην ευρύτερη αυστραλιανή κοινότητα».

ΤΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ 
«Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στους πιστούς της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε όλη την Αυστραλία για το θλιβερό γεγονός της κοίμησης του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Στυλιανού, Προκαθήμενου της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αυστραλίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός ήταν ένας σημαντικός πνευματικός ηγέτης στην Αυστραλία για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες και με υψίστης σημασίας παρουσία στην ελληνική κοινότητα. Προήδρευσε την ίδρυση του πρώτου Ορθοδόξου Θεολογικού Κολλεγίου στην Αυστραλία καθώς και την ίδρυση πολλών κοινοτικών σχολείων και γηροκομείων.

Έφτασε η ώρα να αναπαυθεί εν ειρήνη και η μνήμη του θα περάσει ες αεί στην αιωνιότητα» έγραψε η υπουργός Υγείας της Βικτώριας Τζένη Μικάκου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το μήνυμα της ομογενούς ομοσπονδιακής βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Μαρίας Βαμβακινού που ανέφερε:
«Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην Ελληνορθόδοξη Κοινότητα, η οποία βυθίστηκε την Δευτέρα το βράδυ στο πένθος με την απώλεια του πνευματικού ηγέτη της Αρχιεπισκόπου Στυλιανού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός ηγήθηκε της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας στην Αυστραλία με αξιοπρέπεια, αποφασιστικότητα και αφοσίωση στο ποίμνιό του. Αιωνία του η μνήμη».

ΠΗΓΗ| Neos Kosmos.com