You are currently viewing Στόφα παλαιού Αρχιερέως….

Στόφα παλαιού Αρχιερέως….

  • Reading time:2 mins read
✔️Ο Γέρων Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος μας  εντυπωσίασε  με την θέληση  και το πείσμα του να είναι παρών σε όλα! 
 
🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 
Ολοκληρώθηκαν χθες οι εορτασμοί στην Θεσσαλονίκη για την τριπλή εορτή. Την μνήμη του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου και προστάτου της πόλεως, την απελευθέρωση της πόλης από τους Οθωμανούς την 26η Οκτωβρίου 1912 και την μεγάλη Επέτειο του ΟΧΙ.
Τα συναισθήματα όλων και κυρίως των Θεσσαλονικέων ήταν η μεγάλη συγκίνηση και η αναπτέρωση του θρησκευτικού και εθνικού φρονήματος όλων όσοι συμμετείχαν όλες αυτές τις ημέρες  στους εορτασμούς και κυρίως τις τελευταίες.
Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης κ. Άνθιμος με πείσμα και αγωνιστικότητα έδωσε το παρών τόσο  στον Μεγάλο Εσπερινό αλλά και ανήμερα της ημέρας του Αγίου Δημητρίου όσο και στην μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση,όπου μας εξέπληξε ευχάριστα. Τι μπορείς να πεις σε μια τέτοια περίπτωση; Απλά να υποκλιθείς και να περιμένεις το θέλημα του Θεού. Ο Θεός έχει για όλα το σχέδιο Του και για μα επιτρέπει αυτή την κατάσταση θέλει να μας περάσει κάποια μηνύματα.
Είδαμε τον Άνθιμο στην παρέλαση και πραγματικά το χαρήκαμε. Και το σπουδαιότερο:  διαπιστώσαμε να να απολαμβάνει του σεβασμού όλου του λαού της Θεσσαλονίκης και των Αρχών της πόλεως. Με σεβασμό και τιμή τον έβλεπαν και άκουγαν αυτά που τους έλεγε, έστω μερικές φορές επαναλαμβανόμενος και δεν υπομειδιούσαν ωσάν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας που υπομειδιούσε εμφανώς μη δυνάμενη να υπομείνει την κούραση  ενός Γέροντος Αρχιερέως, ο οποίος ήταν από τις 6 το πρωί στο πόδι για να ετοιμαστεί και να  συλλειτουργήσει  με τους άλλους Αρχιερείς για την εορτή του Αγ. Δημητρίου.
Εξαιρετική εντύπωση έκανε σε όλους και δεν πέρασε απαρατήρητο  η απόδοση σεβασμού και τιμής προς τον Γέροντα Μητροπολίτη Άνθιμο από τον Πρέσβη  των ΗΠΑ στην Ελλάδα, τον χαμογελαστό πάντα κ. Γιώργος Τσούνης,ο οποίος μόλις έφτασε στην εξέδρα, έσπευσε να χαιρετίσει τον Παναγιώτατο, να του ασπαστεί το χέρι και να ρωτήσει για την υγεία του Γέροντος Ιεράρχου.Και το γεγονός αυτό απαθανατίστηκε και το δημοσιεύσαμε. Και όλοι το συζήτησαν θετικά.
Και το σημαντικό είναι αυτό που είπε ο Γέρων Ανθιμος όταν ρωτήθηκε  γιατί δεν έμεινε στο σπίτι να δει από την τηλεόραση την παρέλαση αλλά υποβλήθηκε στον κόπο να είναι παρών και να κουράζεται επί δυόμιση ώρες! Και τι απάντησε; Μα ως γνήσιος Ιεράρχης της Εκκλησίας μας :
«Είχα καθήκον να είμαι παρών στην παρέλαση των παιδιών μας… Με εντυπωσίασε η παρέλαση των στρατιωτικών μας δυνάμεων και τα αεροπλάνο! Με την συμμετοχή μου  αυτή σήμερα λες και κέρδισα  χρόνια. Νιώθω άλλος άνθρωπος. Αν δεν ερχόμουν θα ήμουν άρρωστος». 
Αυτός είναι ο Άνθιμος! Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει  το κύρος του, το ήθος του και τον αγώνα  του για την Εκκλησία. Ακόμη και από αυτή την θέση μας διδάσκει. Αυτή είναι η στόφα των παλαιών Αρχιερέων οι οποίοι μέχρι εις τας δυσμάς του βίου τους μας διδάσκουν ποιμαντική! Μια ποιμαντική που στόχο έχει την πνευματική πρόοδο του χριστεπωνύμου πληρώματος, τις πνευματικές αλλά και υλικές κατά το δυνατόν ανάγκες του και την προάσπιση των δικαίων της Εκκλησίας μας.
 Ο Γέρων Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος μας  εντυπωσίασε  με την θέληση  και το πείσμα του να είναι παρών σε όλα! Δεν το έκανε αυτό  γιατί κάτι φοβάται ή γιατί θέλει να δείχνει ποιος είναι ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αλλά γιατί έτσι νιώθει, έτσι αισθάνεται! Αυτό του υπαγορεύει η συνείδηση του και το γνήσιο εκκλησιολογικό φρόνημα που τον καθοδηγεί σε όλο τον αρχιερατικό βίο του. 
Ο Ανθιμος θα μείνει στην ιστορία της Εκκλησίας μας ως μεγάλος Αρχιερεύς.

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα ασπάζεται με σεβασμό το χέρι του Γέροντος Ανθίμου