Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2025 3:19 πμ
Εξάψαλμος
Font ResizerAa
  • Όλα τα Νέα
  • Δεύτερη Σελίδα
    Δεύτερη ΣελίδαShow More
    Περί ημερίδος της Ι.Μητροπόλεως Πειραιώς για το Ουκρανικό

     Άρθρο π. Νικήτα Παντοκρατορινού Έγινε πρόσφατα στην Μητρόπολη Πειραιώς μια θεολογική ημερίδα…

    18 Ιουνίου 2025
    Μήλεσι: O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στο Ησυχαστήριο του Οσίου Πορφυρίου για τα ονομαστήριά του

    Ρεπορτάζ για το Γραφείο Τύπου: Γιώργος Φερδής | iaath.gr Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης…

    18 Ιουνίου 2025
    Τυχικός προς Οικουμενικό Πατριάρχη: Αιτούμαι την αποκατάστασή μου ως κανονικού Μητροπολίτου της I.Μητροπόλεως Πάφου.

    Δύο αιτήματα διατυπώνει ο Μητροπολίτης πρώην Πάφου Τυχικός με την έκκλητο προσφυγή…

    18 Ιουνίου 2025
    Μητροπολίτης Πειραιώς: Μην απογοητεύεστε. Ο Χριστός μας διασφάλισε! – 38η Γιορτή Νεολαίας Ι.Μ.Π.

    Εκατοντάδες νέες και νέοι από τις Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, συμμετείχαν…

    18 Ιουνίου 2025
    Μια αξεπέραστη κρητική βραδιά στον Βόλο από τους Θοδωρή Κοτονιά, Γιώργο και Νίκος Στρατάκη – Τρίτη μέρα εκδηλώσεων σήμερα στον προαύλιο Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου

    Μια αξεπέραστη κρητική βραδιά, πλημμυρισμένη από εκφραστικότητα, πάθος και λυρισμό, που γράφηκε…

    18 Ιουνίου 2025
  • Δια χειρός Σωτήρη Μ. Τζούμα
    Δια χειρός Σωτήρη Μ. ΤζούμαShow More
    Ἀντὶ Εὐχῶν πρὸς τὸν Μακαριώτατον Ἀρχιεπίσκοπον Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερώνυμον

      ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ     Μακαριώτατε Δέσποτα, ἀντὶ κοινοτύπων εὐχῶν…

    15 Ιουνίου 2025
     Ἀντὶ εὐχῶν εἰς τὸν Παναγιώτατον Οἰκουμενικὸν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαῖον

    Εὐλογεῖτε, Παναγιώτατε Δέσποτα! Εὐχόμενος ὁ Κύριος ἡμῖν χαρίζεσθαι καιρὸν μετανοίας καὶ βίον…

    12 Ιουνίου 2025
    Ο επίλογος του Χριστόδουλού μας δεν γράφει τέλος …

    Του Σωτήρη Μ. Τζούμα Όσο θυμόμαστε τον Χριστόδουλο,τόσο θα είναι κοντά μας…

    11 Ιουνίου 2025
    Η αναγόρευση του Σεβ.Μητροπολίτου Γέροντος Πριγκηποννήσων κ.Δημητρίου

    Του Σωτήρη Μ. Τζούμα    Σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, την Πέμπτη, 29…

    31 Μαΐου 2025
    «Αναστορώ τα παλαιά»: Μία συγκινητική-αφυπνιστική εκδήλωση τιμής των γενοκτονηθέντων Ποντίων,με πολλά μηνύματα και μαθήματα ιστορίας και ήθους!

    Του Σωτήρη Μ. Τζούμα    Ημέρα μεγάλη η σημερινή για την Ορθοδοξία…

    29 Μαΐου 2025
  • Ερωτάς πώς τα ημέτερα…
  • Ιός
  • Ακάκιος
  • Σφηνάκια
  • Παλαιότερες δημοσιεύσεις
    • Αξιοσημείωτα
    • Ελεύθερο Βήμα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Οικουμενικό Πατριαρχείο
    • Ορθοδοξία
    • Άλλα Πατριαρχεία
    • Βατικανό
    • Ελλάδα
    • Γενικές Ειδήσεις
    • Κόσμος
  • Επικοινωνία
Reading: Στη «λαβωμένη» Παναγία Παντοβασίλισσα ακούστηκε το «Τη Υπερμάχω…»από τον Πατριάρχη μας
ΕξάψαλμοςΕξάψαλμος
Font ResizerAa
  • Όλα τα Νέα
  • Δεύτερη Σελίδα
  • Δια χειρός Σωτήρη Μ. Τζούμα
  • Ερωτάς πώς τα ημέτερα…
  • Ιός
  • Ακάκιος
  • Σφηνάκια
  • Παλαιότερες δημοσιεύσεις
  • Επικοινωνία
Search
  • Όλα τα Νέα
  • Δεύτερη Σελίδα
  • Δια χειρός Σωτήρη Μ. Τζούμα
  • Ερωτάς πώς τα ημέτερα…
  • Ιός
  • Ακάκιος
  • Σφηνάκια
  • Παλαιότερες δημοσιεύσεις
    • Αξιοσημείωτα
    • Ελεύθερο Βήμα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Οικουμενικό Πατριαρχείο
    • Ορθοδοξία
    • Άλλα Πατριαρχεία
    • Βατικανό
    • Ελλάδα
    • Γενικές Ειδήσεις
    • Κόσμος
  • Επικοινωνία
Follow US
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.

Στη «λαβωμένη» Παναγία Παντοβασίλισσα ακούστηκε το «Τη Υπερμάχω…»από τον Πατριάρχη μας

Τελευταία ενημέρωση: 20 Ιανουαρίου 2022 19:53
Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά
SHARE

Στις αξίες που τους μετέδωσαν οι πρόγονοί τους οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρογονικές τους εστίες με την ανταλλαγή των πληθυσμών που επέβαλε η Συνθήκη της Λωζάννης, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στους Τριγλιανούς που βρέθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου. Παράλληλα, ο Παναγιώτατος τους προέτρεψε να πείσουν τη νέα γενεά να αισθάνεται υπερήφανη για την καταγωγή της από την αγιοτόκο γη της Μικράς Ασίας, την αρχέγονη αυτή κοιτίδα του ελληνισμού.

Ο Παναγιώτατος πιστός στο ραντεβού του και φέτος βρέθηκε στην Τρίγλια της Βιθυνίας για τον εορτασμό των Θεοφανείων με το Ιουλιανό Ημερολόγιο. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η στιγμή όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρέθηκε στην ερειπωμένη εκκλησία της Παναγίας Παντοβασίλισσας, κτίσμα του 110υ αιώνα και έψαλε το “Τη Υπερμάχω…” και το απολυτίκιο των Θεοφανείων.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

 

Από την Τρίγλια στη νέα πατρίδα

Μπορεί συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού να μην βρέθηκαν πολλοί προσκυνητές από την Ελλάδα ωστόσο, αυτό που κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον, ήταν η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη. Μία παρότρυνση να μην ξεχαστεί το μεγαλείο του Μικρασιατικού ελληνισμού και να περάσουν από γενιά σε γενιά οι τιμαλφείς αξίες της.

“Συμπροσεύχονται μαζί μας και οι ψυχές όλων των ευσεβών Τριγλιανών, οι οποίοι έζησαν και εδημιούργησαν εδώ, διέσωσαν τις ωραίες παραδόσεις τους, όλες συνδεδεμένες με την Ορθόδοξη πίστη και ταυτότητά μας, και άφησαν το αποτύπωμά τους στην περιοχή, στην αρχιτεκτονική των ναών και των σπιτιών, στην οργάνωση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, στην ειρηνική συνύπαρξη με τους μουσουλμάνους συντοπίτες τους”, τόνισε στην ομιλία του ο Παναγιώτατος.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι “φεύγοντας από τη γη τους, πήραν μαζί τους όλες αυτές τις αξίες, τον σεβασμό προς την Εκκλησία, το ήθος και τον πνευματικό πολιτισμό, την τέχνη και τη μαστοριά, το δέσιμο με τη φύση, την πείρα αιώνων και τις πολύτιμες γνώσεις για τις καλλιέργειες, για τη θάλασσα, για τον αγώνα της ζωής. Και όλα αυτά τα μεταλαμπάδευσαν στη νέα τους πατρίδα, η οποία τους θυμίζει κάθε στιγμή την Τρίγλια του Μαρμαρά.”

Οι τιμαλφείς αξίες των προγόνων

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προέτρεψε τους Τριγλιανούς να μην ξεχάσουν τις ρίζες τους και να μεταδώσουν στα παιδιά τους τις τιμαλφείς αξίες των προγόνων τους.

“Ο Πατριάρχης σας, αγαπητοί παρόντες Τριγλιανοί, σας προτρέπει, ακόμη μία φορά, να μεταδώσετε στα παιδιά σας αυτές τις τιμαλφείς αξίες, που και εσείς διδαχθήκατε από τους προγόνους σας. Να πείσετε τη νέα γενεά να αισθάνεται υπερήφανη για την καταγωγή της από την αγιοτόκο γη της Μικράς Ασίας. Και να παρακινήτε τους νέους και τις νέες της Νέας Τρίγλιας, να επισκεφθούν την αλησμόνητη πατρίδα, να γνωρίσουν από κοντά την πατρώα γη. Και είναι βέβαιο, ότι δεν θα αισθάνονται ότι είναι επισκέπτες, ούτε μόνον προσκυνητές, αλλά θα νιώσουν βαθιά στην καρδιά τους ότι εκεί ανήκουν, ότι βρίσκονται στον «οίκον του πατρός». Η ψυχή τους θα γεμίση χαρμολύπη και ευγνωμοσύνη, γιατί αυτόν τον τόπο τον αγάπησαν, τον ομόρφαιναν, τον έκαναν αληθινή πατρίδα οι πρόγονοί τους. Μπορεί να μη βρίσκονται πια στη Μικρά Ασία οι παλιές δόξες της Ρωμιοσύνης, ό,τι όμως υπάρχει, μετά από ένα δύσκολο αιώνα, είναι όλο χάρη, έμπνευση, ακατάλυτο στίγμα ενός πολιτισμού γεμάτου αλήθεια, ανθρωπιά και μόνιμη αναφορά στον Θεό της αγάπης, τον φιλάνθρωπο Δοτήρα παντός αγαθού”, ανέφερε.

Έψαλε το “Τη Υεπρμάχω” στη λαβωμένη Παναγία Παντοβασίλισσα

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Παναγιώτατος εξέφρασε τις ευχαριστίες Του προς τις τοπικές Αρχές, και ιδιαιτέρως προς τον Δήμο Μουδανιών και προσωπικώς προς τον Δήμαρχο, για την άδεια και τις διευκολύνσεις που παρείχαν, ώστε να πραγματοποιηθεί ο εορτασμός για τέταρτη φορά, από το 2019, στην Τρίγλια.

Μετά το πέρας της λατρευτικής συνάξεως, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε το παλαιό ελληνικό σχολείο της Τρίγλιας, το οποίο ανακαίνισε ο Δήμος, καθώς και τον ερειπωμένο υστεροβυζαντινό Ναό της Παναγίας της Παντοβασίλισσας, ο οποίος, το 2011, αγοράστηκε  από τον τότε Μητροπολίτη Προύσης και νυν Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο. Μέσα στον λαβωμένο από τον χρόνο και τις φυσικές καταστροφές Ναό της Παναγίας, ο Παναγιώτατος έψαλε το “Τη Υπερμάχω…” και το απολυτίκιο των Θεοφανείων.

Η αποστολή του Πρακτορείου ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ στην Τρίγλια

Το Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ είχε πραγματοποιήσει αποστολή τον Ιανουάριο του 2019 στην Τρίγλια της Μικράς Ασίας για να καταγράψει τις ιστορικές στιγμές από τον καθαγιασμό των υδάτων ανήμερα της εορτής των Θεοφανείων ( με το Ιουλιανό ημερολόγιο ) 97 χρόνια μετά τον ξεριζωμό του Ελληνικού πληθυσμού της περιοχής.

Δείτε, επίσης, αποκλειστικά πλάνα και ρεπορτάζ από τις λατρευτικές εκδηλώσεις που είχε καταγράψει το Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ στην Τρίγλια. Μεταξύ αυτών στιγμές από την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, τις αποκλειστικές συνεντεύξηεις του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προύσης κ. Ελπιδοφόρου, νυν Αρχιεπισκόπου Αμερικής, καθώς επίσης και δηλώσεις Ελλήνων που επέστρεψαν για να γιορτάσουν τα Θεοφάνεια στην πατρίδα τους 97 χρόνια μετά.

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου/ Οικουμενικό Πατριαρχείο 

Share This Article
Facebook Whatsapp Whatsapp VKontakte Telegram Threads Email Copy Link Print
Previous Article «Κάνε λίγο πιο αριστερά, γιατί πίσω σου βρίσκονται ο Άγιος Νεκτάριος και ο Μέγας Βασίλειος»
Next Article Η φωτό της ημέρας

Τελευταία νέα
Περί ημερίδος της Ι.Μητροπόλεως Πειραιώς για το Ουκρανικό
18 Ιουνίου 2025
Μήλεσι: O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στο Ησυχαστήριο του Οσίου Πορφυρίου για τα ονομαστήριά του
18 Ιουνίου 2025
Επέτειος Επισκοπικής Χειροτονίας Μακ. Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου- 35 χρόνια Αρχιερεύς
18 Ιουνίου 2025
Κυριακή των Αγίων Πάντων στον Ιερό Ναό Αγίου Αγίου Δημητρίου Ακροποτάμου
18 Ιουνίου 2025
Τυχικός προς Οικουμενικό Πατριάρχη: Αιτούμαι την αποκατάστασή μου ως κανονικού Μητροπολίτου της I.Μητροπόλεως Πάφου.
18 Ιουνίου 2025
Δημοφιλέστερα άρθρα
Γιατί το Φανάρι “χρησιμοποίησε”τη Γεν. Γραμματεία Θρησκευμάτων για να σταματήσει το μεταθετό για την Μητρόπολη Χανίων; Ή όταν η Εκκλησία γίνεται φράξια…
11216 Views
Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος τόλμησε να πει αλήθειες που οι άλλοι φοβούνται να πουν..
10028 Views
Γιατί τόση ανθρωποφαγία κατά του Αρχιμ.Νικοδήμου Φαρμάκη; Ποιοί θέλουν να τον αποδομήσουν και γιατί;
9342 Views
 Ανεξήγητη αναβολή στην εκλογή νέου Μητροπολίτη Κυδωνίας- “Βάφτισαν” σύσκεψη την σύγκληση Συνόδου για εκλογή, για να αποφύγουν τη σύγκρουση με Πατριαρχείο και Κυβέρνηση
8651 Views
Τα χρυσοποίκιλτα άμφια και οι κορώνες…
8220 Views

Σχετικά άρθρα

Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου για τα 5,3 ρίχτερ στο Άγιο Όρος

9 Ιουνίου 2025

«Εθνάρχης» του Ελληνισμού!

5 Ιουνίου 2025

Έναρξη πανηγυρικής συνεδρίας της Ιεραρχίας με αφορμή τα 1700 έτη από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο

2 Ιουνίου 2025

Πανηγυρική Σύγκλιση της Ιεράς Συνόδου για τα 1700 χρόνια από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο

2 Ιουνίου 2025
Show More
Εξάψαλμος
Youtube Medium Rss

About Company

  • Contact Us
  • Contact Us
  • Advertise with US
  • Advertise with US
  • Complaint
  • Complaint
  • Privacy Policy
  • Privacy Policy
  • Cookie Policy
  • Cookie Policy
  • Submit a Tip
  • Submit a Tip
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
Subscribe Now for Real-time Updates on the Latest Stories!

© exapsalmos.gr

Διαχείριση Συγκατάθεσης
Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών, για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Προβολή προτιμήσεων
{title} {title} {title}
Καλώς ήλθατε στον Εξάψαλμο
Username or Email Address
Password

Lost your password?