You are currently viewing Σφηνάκια που… τζού-ζουν

Σφηνάκια που… τζού-ζουν

  • Reading time:1 mins read

Μάρτιος 2019/2

🔵Μεγάλη η υποδοχή που επιφύλαξατε στα τελευταία σφηνάκια. Και σε επισκεψιμότητα και σε σχόλια. Δεν έχω παράπονο! Κάθε άλλο.Να ξέρετε ότι θα ληφθούν  σοβαρά  υπόψη οι παρατηρήσεις που κάνετε καθώς και κάποια από  τα αιτήματα που καταθέσατε!  Και λέγω.. «κάποια» από αυτά, γιατί όλα   δεν γίνονται . Όσοι διαβάζετε αυτή τη στήλη  θα ξέρετε ότι η κριτική μας είναι πάντα ενός επιπέδου. Δεν κράζουμε ανθρώπους άνευ λόγου και αιτίας.Και δεν εισχωρούμε σε κρεββατοκάμερες! Εκτός και αν εισχωρήσουν οι κρεββατοκάμερες σε μας! Τότε πια μοιραία κάνουμε το καθήκον μας!

➕🔸Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα, για την Ιεραρχία και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.Οι κρίσιμες αποφάσεις που θα ληφθούν αυτό το διάστημα από Ιεραρχία και κυβέρνηση θα σφραγιστούν στην ιστορία της Εκκλησίας, ως αποφάσεις και αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν επί των ημερών του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.Και η αλήθεια είναι ότι αυτή η εποχή, είναι αρκετά δύσκολη, όχι μόνο για την ιστορική διαδρομή του ίδιου του Αρχιεπισκόπου  αλλά και για την ιστορία αυτής της Ιεραρχίας , που επί των ημερών της επιχειρούνται ιστορικές αλλαγές σε θρησκευτικά θέματα γενικότερα αλλά και ειδικότερα, σε θέματα που αφορούν τα πιστεύω των Ορθοδόξων Χριστιανών.

◼️🔻Παρόμοια  γεγονότα που απασχολούσαν τις ανθρώπινες κοινωνίες κατά το παρελθόν  ήταν αυτά που έδιναν το έναυσμα για να συγκληθούν τότε  οι Οικουμενικές Σύνοδοι. Και αυτές οι Σύνοδοι έθεσαν   τις βάσεις του οικοδομήματος της Εκκλησίας και χάραξαν  την πορεία του ανθρώπου επί της γής και την θέση της Εκκλησίας στη ζωή του ανθρώπου.
Η Ιεραρχία δεν πρέπει να δίνει την
εντύπωση ότι συνέρχεται μόνον όταν είναι  να τακτοποιήσει “ημετέρους”  κληρικούς για Αρχιερείς.
Δεν αποφασίζει επιλεκτικά    και με συνοπτικές διαδικασίες για  να φύγουν κάποιοι ανήμποροι Γέροντες Μητροπολίτες, για να …”τακτοποιηθούν» κάποιοι ημέτεροι και μετά “γαία πυρί μιχθήτω”  !
Τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά μπορεί να αποτελούν  ένα αποδεκτό μέτρο σύγκρισης, αλλά να μην ξεχνάμε ότι δεν είναι ποτέ δίκαιο και την ώρα της κρίσης καθίσταται ανατρεπτικό!


🔵🔴Ο  Αρχιεπίσκοπος Αθηνών   Ιερώνυμος  επέδειξε κάποια στιγμή  ουσιαστικό ενδιαφέρον και έδωσε εξαιρετικές  λύσεις σε αυτή την κακή εικόνα της Εκκλησίας και ως ένα βαθμό το επέτυχε. Εδώ και καιρό όμως, φαίνεται πως  άλλαξε γραμμή και   άρχισε να  δείχνει μια αδρανή στάση, για να μην κακοκαρδίσει προφανώς τους εναπομείναντες Γέροντες Ιεράρχες. Για να φτάσουμε στην περίπτωση του Γέροντα Περιστερίου που έπρεπε να κυκλοφορήσει η φωτογραφία που τον απεικόνιζε σε αθλία κατάσταση για να σημάνει συμαγερμός και να αρχίσει το τρέξιμο!Γιατί πρέπει να φτάνουμε σε τέτοια επίπεδα για να λάβουμε μέτρα;

 

✖️ Βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και  ο “μπαμπούλας” του ορίου ηλικίας που αφήνουν κάποιοι τεχιέντως να διαρρεύσει  οτι μπορεί να επιβληθεί για να αποκτήσει η Ιεραρχία νέο αίμα.
Ισως να ακούγεται ως  τέχνασμα εκφοβισμού, για να κάμψει αντιστάσεις   αλλά δεν θα αργήσει η ώρα που θα αναγκαστεί η ίδια η Εκκλησία να τον  εφαρμόσει για να αυτοπροστατευτεί και να απαλλαγεί από τα χειρότερα!

◼️🔚 Καλόν είναι οι Ιεράρχες μας κατά την προσεχη σύγκληση της Ιεραρχίας να έλθουν πρόσωπο με πρόσωπο με ορισμένες κραυγαλέες περιπτώσεις Ιεραρχών που δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και να πάρουν τις αποφάσεις τους. Να δουν από κάθε άποψη τους Γέροντες εκείνους Ιεράρχες  που αδυνατούν  πραγματικά   τόσο σε βιολογικό όσο και σε νοητικό επίπεδο  να ανταποκριθούν στο έργο τους και στην θεία αποστολή τους και να λάβουν μέτρα! 


☑️ Το θέμα των ημερών μπορεί  είναι οι εκλογές τριών νέων Μητροπολιτών και ισάριθμων Επισκόπων, αλλά τα θέματα που θάπρεπε να μας απασχολούν ως Εκκλησία είναι σοβαρότερα! Η συμπεριφορά όλων μας δείχνει την ανωριμότητα που επικρατεί καθώς και την έλλειψη παιδείας και ορθού εκκλησιαστικού φρονήματος που απουσιάζει από τη ζωή μας.

➕Ασφαλώς και το κέντρο της Εκκλησίας μας είναι ο Επίσκοπος και άνευ αυτού δεν υπάρχει Εκκλησία. Αλλά στη χώρα που ζούμε αυτοί που μας κυβερνούν κάνουν ο,τι μπορούν για να γκρεμίσουν το οικοδόμημα της  Εκκλησίας. Και αντί να τους ξαποστείλουμε όλους στον …όξω από δώ , καθόμαστε και συνομιλούμε και χαριεντιζόμαστε μαζί τους και περιμένουμε να ακούσουν τα αιτήματα της Εκκλησίας  και να δείξουν ότι σέβονται τον θεοίδρυτο θεσμό ,χάρη στον οποίο   είναι ελεύθερη  αυτή η χώρα την οποία κυβερνούν. Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους πολύ καλά! Αν ξέραμε να κάνουμε και μείς τη δική μας όπως θα έπρεπε, τότε σίγουρα τα πράγματα θα ήταν σαφώς καλύτερα!

🔘Η κατάσταση με τις εκλογές νέων Ιεραρχών έχει ξεφύγει. Κάθε μέρα που ανατέλλει το φώς του ήλιου διαβάζουμε με την τσίμπλα στο μάτι και μια νέα γνωμοδότηση η οποία ασφαλώς και συγγράφεται για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες. Και άντε  να δώσουμε βάση στις απόψεις ενός πανεπιστημιακού  καθηγητή που γνωρίζει τα πράγματα. Και να αποδεχθούμε  την επίσημη θέση του νομικού συμβούλου της Εκκλησίας- η οποία θα έπρεπε να είναι η πρώτη που θα έπρεπε να γίνει γνωστή και με βάση αυτή να κινηθεί  η Εκκλησία.
Αντ´αυτού, όμως, συμβαίνουν πράγματα που δεν τα είχαμε ξαναζήσει! Κινήσεις πανικού οι οποίες δημιουργούν σύγχυση στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα  και γεννούν υπόνοιες ότι κάτι δεν πάει καλά στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας.

🔴⚫️  Ο Σεβ. Μεσσηνίας Χρυσόστομος είναι πανεπιστημιακός καθηγητής και δεινός γνώστης των εκκλησιαστικών μας πραγμάτων. Μπορεί να τον αδικεί μερικές φορές το ύφος του και ο εκρηκτικός  χαρακτήρας του αλλά τον προτιμώ από κάτι… yes men που  περιβάλλουν ως Ηρακλείς τον Αρχιεπίσκοπο, τον οποίο βέβαια  υπηρετούν ανάλογα με τα φεγγάρια που έχουν. Ο Σεβ. Μεσσηνίας λοιπόν, έχει δικαίωμα και  μπορεί να συγγράψει και να δημοσιεύσει άποψη περί της εκλογής ή όχι τιτουλαρίων Επισκόπων κλπ. Το κατέχει το θέμα. Και μεταξύ μας από τις  γνωμοδοτήσεις που εξεδόθησαν εως τώρα  για το σκοπό αυτό,  του Σεβ. Μεσσηνίας ήταν η  πληρέστερη και η πλέον ολοκληρωμένη. Οι άλλες έμπαζαν από παντού και φώναζαν ότι κάτι ήθελαν να πουν αλλά εν τέλει δεν μας το έλεγαν…

☑️ «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη».. Είχε ειπωθεί κάποτε σε μία  περίπτωση που αφορούσε την πολιτική  ζωή του τόπου. Τώρα τί να πούμε εμείς  όταν συμβαίνουν αυτά  στην  Εκκλησία;

✖️ Στη  γνωμοδότηση του διαπρεπούς καθηγητή που επαίρεται ότι συνέγραψε  τον ισχύοντα  νόμο με την ασάφεια που υπάρχει περί βοηθών, βάζω ένα τεράστιο Χ. Και τούτο γιατί του δόθηκε η ευκαιρία με το θέμα που πρόκυψε να συμβουλεύσει την Εκκλησία σωστά ώστε  να διορθώσει άπαξ διαπαντός, το κενό που έχει ο νόμος και  να πάψουν να είναι  κάποιοι εκ των Επισκόπων μας  σε ομηρία. Εκείνος προτίμησε να γίνει απλά αρεστός στους ενδιαφερόμενους  και να συμβουλεύσει την Ιεραρχία  να διορθώσει  το πρόβλημα αυτό  με ένα νέο λάθος. Το «γιατί», το γνωρίζει ο ίδιος! Ωστόσο να του πούμε ότι τα στερνά τιμούν τα πρώτα . Είναι λάθος σε αυτό το επίπεδο  που βρίσκεται  πλέον και μετά από τόσα που πέρασε     και του επέτρεψε ο Θεός να ζήσει   να εξακολουθεί να παριστάνει  τον… χότζα που κολλά τα αυτιά του τσουκαλιού της Εκκλησίας κατά το πως εξυπηρετεί τους εντολοδόχους  του  και όχι κατά το πραγματικό συμφέρον της Εκκλησίας. Με κάτι τέτοιες τακτικές η Εκκλησία μας  ταλαιπωρείται τα πενήντα τελευταία χρόνια. Καιρός να αλλάξουμε νοοτροπία  και να αρχίσουμε να ωριμάζουμε.

🔴🔳 Μας εντυπωσίασε πάλι ο Σεβ. Ιωαννίνων Μάξιμος με την περισπούδαστη γνωμοδότησή του για το θέμα της εκλογής βοηθού Επισκόπου σε Μητρόπολη! Εξαιρετικό το κείμενο που …υπέγραψε, οχι για να φωτίσει την κατάσταση αλλά για να απαντήσει στον Σεβ. Μεσσηνίας. Βρήκε πάλι  τρόπο  να συζητιέται. Αν δεν κάνω λάθος  προ δυο ετών και μάλιστα μέσα στη Μεγάλη  Εβδομάδα είχε προβεί στην κατάπτυστη τότε επίθεση κατά του Γέροντος πρώην Τρίκκης Αλεξίου. Και καλά τότε ήταν Τοποτηρητής της Σταγών και Μετεώρων και είχε κάποιο λόγο να αναμιχθεί και να πεί την άποψή του επί των τεκταινομένων την εποχή εκείνη. Τώρα, όμως, ως τί βγήκε να μιλήσει και να μας δώσει τις περισπούδαστες γνώσεις του, απαντώντας μάλιστα στα όσα υποστήριξε ένας συνεπίσκοπός του ο οποίος τυγχάνει πανεπιστημιακός καθηγητής..
Ως τίνος εντολοδόχος κινείται και ενεργεί ; Το βέβαιο πάντως είναι ότι με την ανάμιξή του αυτή περισσότερο κακό έκανε στον ενδιαφερόμενο υποψήφιο  παρά καλό! Οι Ιεράρχες  γνωρίζουν την κόντρα που υπάρχει μεταξύ των δύο Μητροπολιτών και όταν βλέπουν ότι επιστρατεύονται όλα τα μέσα για να βοηθήσουν στην επίτευξη της εκλογής που θέλει το …σύστημα, φυσικό είναι η Ιεραρχία να περάσει από μεγάλη κρισάρα το όλο θέμα . Η Ιεραρχία δεν είμαι διακοσμητικό όργανο, ούτε λειτουργεί ως εντολοδόχος κάποιων συμφερόντων!
Είναι το κυρίαρχο όργανο της Εκκλησίας μας, η ανωτάτη εκκλησιαστική μας αρχή και έχει αποφασιστικό ρόλο και χαρακτήρα! Καλό είναι να το θυμόμαστε αυτό σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις!

🔘 Εγώ προσωπικά δεν είμαι κατά της υποψηφιότητας του Επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου. Το ξεκαθαρίζω! Άλλοι είναι! Άλλος είχε πεί -και μάλιστα ανώτερος και αρμοδιότερος εμού-  σε Ιεράρχη που πρότεινε την προαγωγή του συγκεκριμένου προ έτους περίπου :

– Μα τί μου λες τώρα; Θέλεις να έχω   άλλα προβλήματα;

Και άλλα συναφή που δεν γράφονται..
Δεν το είπα εγώ αυτό!
Η άποψη αυτή του σημαντικού αυτού προσώπου και η στάση του στο θέμα   όλως αιφνιδίως άλλαξε! Δεν ξέρω γιατί! Θα φανεί το γιατί και θα αποκαλυφθεί κάποια στιγμή! Αυτό είναι το μόνο βέβαιο!

🔴🔻Όμως εγώ ναί, δεν πιστεύω ότι ο εν λόγω Επίσκοπος κάνει για την συγκεκριμένη Μητρόπολη. Θα ήταν ιδανικός για την Περιστερίου και ενδεχομένως για μία επαρχιακή Μητρόπολη. Το ίδιο πίστευα και για τον αείμνηστο Παύλο τ και το είχα πει τότε στον Μακαριστό Χριστόδουλο. Αλλά ο Χριστόδουλος κουβέντιαζε, μας μιλούσε  και δεν ήταν ποτέ απόλυτος! Αντιθέτως με εκείνο τον μοναδικό τρόπο του και την γλυκύτητα που διέθετε στο λόγο του μας έπειθε για πολλά πράγματα που μπορεί να διαφωνούσαμε! Και  για τον Παύλο τότε  μας  ζήτησε να στηρίξουμε  την  εκλογή αυτή! Και το κάναμε!

Και το πρωί της ημέρας της εκλογής αυτής, μάζευα με έτερο φίλο  και συνάδελφο  τα φέιγ βολάν που είχαν ρίξει οι άνανδροι στον περιβάλλοντα χώρο της Μονής Πετράκη για να δημιουργήσουν θέμα και να τα δούν προσερχόμενοι οι Αρχιερείς! Έτσι πάντα λειτουργούν και φέρονται οι άνθρωποι του υποκόσμου! Αλλά δεν έπιασαν τόπο οι αθλιότητές τους! Και τί δεν περάσαμε τα χρόνια του Χριστόδουλου! Τώρα ξαφνικά κόπασαν όλα!

✖️Αναφορικά, πάντως, με το θέμα της υποψηφιότητας του Σαλώνων για τη Γλυφάδα,  θεωρώ ότι δεν γίνεται σήμερα, σε αυτή την εποχή, η Εκκλησία να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες που την εκθέτουν!
«Ανεπέρειστη νομικά», μου χαρακτήρισε την υποψηφιότητα
αυτή  ανώτατος δικαστής,  ο οποίος μάλιστα ανήκει στο ποίμνιο της Μητρόπολης Γλυφάδας.  Και το έγραψα!  Λέτε να το αφήσει έτσι μετά την εκλογή; Ιδωμεν!
Γιαυτό καλόν είναι η Εκκλησία να τακτοποιήσει   την νομική αταξία που υπάρχει  ώστε να μην μπορεί να πεί κανείς τίποτα και μετά ας τον εκλέξει  όπου θέλει!

➗Όταν πρωτογνώρισα τον π. Αθανάσιο Γιαννουσά, Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Καστορίας, κατάλαβα ότι είναι ένας κληρικός με ήθος και γνήσιο εκκλησιολογικό φρόνημα! Με κέρδισε αμέσως! Δεν τον ζώ και ως εκ τούτου δεν τον γνωρίζω καλά! Θυμάμαι όμως πάντα, αυτό που μου είχε πει ένας ξάδελφός μου που ήταν συμφοιτητής με τον π. Αθανάσιο:
-«Με αυτό τον κληρικό έχουμε ελπίδες να δούμε και μεις τον Παράδεισο κάποια στιγμή! Θα μας τραβήξει κοντά του!»
Ελπίζω  να μη χαλάσει τώρα που θα γίνει Αρχιερεύς!

➗Η προαγωγή σε Επίσκοπο  του Αρχιμ. Χρυσοστόμου Παναγόπουλου, Πρωτοσυγγέλου της Ι. Μητροπόλεως Νικαίας, είναι άξιο και δίκαιο γεγονός! Είναι καλός κληρικός με προσόντα και ήθος. Εξάλλου  ο Γέροντάς του, Μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος ανήκε πάντα στον σκληρό πυρήνα υποστηρικτών του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και μάλιστα   από  την πρώτη Αρχιεπισκοπική εκλογή του 1998.
Το αίτημα  για την προαγωγή του π. Χρυσοστόμου το είχε καταθέσει προ πολλών ετών ο Σεβ. Νικαίας προς τον Αρχιεπίσκοπο. Ήταν αναμενόμενο λοιπόν, ότι κάποια στιγμή θα του έκανε το χατήρι! Έφθασε το πλήρωμα του χρόνου και την ερχομένη Πέμπτη θα γίνει το ευκταίο! Μένει να περάσει από την Ιεραρχία το θέμα της εκλογής βοηθών Επισκόπων και σίγουρα την επόμενη βδομάδα ο π. Χρυσόστομος θα ανήκει στο Ιερό Σώμα των Επισκόπων της Εκκλησίας μας!

🔙☑️ ♾Ωστόσο είναι λυπηρό που ο Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοδωρόπουλος μένει πάλι στον πάγκο να περιμένει! Δεν ζήτησε και τίποτα ο άνθρωπος παρά  μία θέση βοηθού Επισκόπου που πιστεύω ότι  του αξίζει! Είναι ένας διακριτικός και άκακος άνθρωπος.

⚫️🔘Ας ρίξει μια ματιά ο Αρχιεπίσκοπος μέσα στη Σύνοδο. Έχει μερικούς Αρχιμανδρίτες που τους πρόλαβαν τα χρόνια τους! Πότε θα προαχθούν; Δεν είναι πολλοί αλλά είναι αρκετοί για να μας θυμίζουν το άδικο σύστημα των εκλογών που έχει επικρατήσει. Δηλαδή τί παραπάνω πρόσφεραν στην Εκκλησία οι κληρικοί εκείνοι που μπήκαν στη Σύνοδο χθες και προήχθησαν μετά από λίγο; Τίποτα! Απλά διέθεταν υψηλό μέσον! Και είναι κρίμα αυτό να το συναντάμε και στην Εκκλησία.

🔻🔳Είμαι πολύ στενοχωρημένος με το σύστημα αυτό που ισχύει στην Εκκλησία μας  για τις  προαγωγές  των κληρικών μας.Δεν είναι καθόλου αξιοκρατικό. Αν έχεις Γέροντα και καλή σχέση με τον Αρχιεπίσκοπο προάγεσαι! Αν δεν έχεις μένεις στο περίμενε! Και εκεί είναι που γίνομαι έξαλλος με τους αχαρίστους εκείνους  που τους βοηθήσαμε για να προαχθούν και τώρα κάνουν ότι δεν μας ξέρουν!

🔻Φίλος,  καθηγητής Πανεπιστημίου, μου επεσήμανε με πολύ τακτ οφείλω να ομολογήσω,   ότι εσχάτως έχει εντοπίσει στη γραφή μου μία πιο ανθρώπινη  προσέγγιση κάθε φορά που γράφω και αναφέρομαι  στον Σεβ. Χίου Μάρκο

– Σταμάτησες, μου είπε  να τον στολίζεις!
– Είναι αλήθεια, του απάντησα. Και θα σας αποκαλύψω το λόγο. Πολλές φορές στο παρελθόν   έγραψα  για τον Μάρκο  με σκληρές  και ίσως ανεπίτρεπτες εκφράσεις. Και ενώ μπορούσε να προσφύγει  στην Δικαιοσύνη, όπως έκαναν κάποιοι άλλοι με το παραμικρό,  εκείνος δεν το έπραξε.
Αντιθέτως με αντιμετώπισε με γνήσιο εκκλησιολογικό φρόνημα και κυρίως με καρτερία και υπομονή.
Αυτό λειτούργησε για μένα ανασταλτικά και με έκανε να αμβλύνω την κριτική μου προς το πρόσωπό του.
Όταν ο ένας Μητροπολίτης με το παραμικρό καταφεύγει  στη Δικαιοσύνη όχι για να βρει το δίκαιό του αλλά για να μας φοβίσει και να μας φιμώσει  και ο άλλος με τόσα σχόλια- μερικές φορές και κακόγουστα- μας αντιμετωπίζει υπομονετικά δηλαδή χριστιανικά, τότε κατά τη γνώμη μας αξίζει τον σεβασμό μας. Και ο Μάρκος τον κέρδισε! Κριτική όταν πρέπει θα του ασκήσω! Αλλά να τον διακωμωδίσω όπως έκανα παλιά , ποτέ πια! Εξάλλου τον αγαπούσε πολύ και η μητέρα μου! Ίσως έβλεπε σ´αυτόν, αυτό που θάθελε να δει μια μέρα σε μένα αλλά εγώ ήμουν ανάξιος να το πετύχω!
– Το να τα λες όλα αυτά και να τα πιστεύεις  είσαι σε καλό δρόμο. Σε συγχαίρω!

🔴🔵Και μια και τόφερε η κουβέντα θέλω να πω ότι το ίδιο ισχύει και για τον Σεβ. Κίτρους Γεώργιο.  Ένα διάστημα τον είχαμε στοχοποιήσει με τρόπο υπερβολικό . Βέβαια μας έδινε και εκείνος τις αφορμές που χρειαζόμαστε για να πάρουμε μπροστά και να γράψουμε  αλλά ουδέποτε φέρθηκε μοχθηρά και με κακότητα! Πάντα μας χαιρετούσε όταν συναντιόμασταν και μάλιστα φέρονταν σα να μην τον ενοχλεί τίποτα! Και ασφαλώς όχι μόνο δεν κατέφυγε στη Δικαιοσύνη για να μας φιμώσει αλλά μας αντιμετώπιζε χαμογελαστά και ρωτούσε με ενδιαφέρον για την υγεία μας! Ας έχουν υπόψη τους αυτές τις συμπεριφορές οι δικομανείς που μας περιβάλλουν! Είναι συμπεριφορές δύο κόσμων εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους! Ο ένας μας διδάσκει. Ο άλλος μας θυμώνει!

➗🔳Ο άλλος με το ένα πόδι μέσα στο λάκκο και κάνει  μηνύσεις και αγωγές και ζητά αποζημιώσεις για την δήθεν τρωθείσα τιμή του , τις οποίες αποζημιώσεις, λέει ότι θα τις προσφέρει στα ιδρύματα της επαρχίας του! Μακάρι! Μήπως και φτιάξει κάποια στιγμή σωστά την  αποχέτευση ώστε να μην τρέχουν τα βοθρολύματα στους δρόμους!
Είναι ο ίδιος που  επαίρεται στις Ιερατικές συνάξεις  ότι νίκησε τους καρκίνους που είχε  και θα θάψει πολλούς ακόμη! Άντε με το καλό!

✖️Φαίνεται ή του δίνει καιρό μετανοίας ο Θεός ή δεν τον θέλει καν, οπότε δεν μπαίνει στη διαδικασία να τον πάρει.

🔸🔹Ο άνθρωπος είναι ανεκδιήγητος. Είναι δυνατόν να κατέχει τη θεσμική θέση που κατέχει και να συμπεριφέρεται ωσάν την Μαντάμ Μπομπιντού; Όλα του φταίνε!
Με όλους τα βάζει και όλους τους βρίζει!
Λίγη υπομονή ακόμη…

🔘••• Είναι επιεικώς άθλιο και ασφαλώς απαράδεκτο, ένας κληρικός να σου δίνει μέχρι πρότινος πληροφορίες για όλα όσα συνέβαιναν στον χώρο του και από τη στιγμή που  έδεσε το γαϊδαρό  του το παίζει αφ´υψηλού!  Και το χειρότερο είναι οτι τότε μας έδινε πληροφορίες για έναν άνθρωπο με τον οποίο στη συνέχεια συρθήκαμε στα δικαστήρια! Και αυτός μετά σφύριζε αδιάφορα!Μιλάμε για πολύ ήθος!!

⚫️ Πριν ακόμη εκλεγεί άρχισε να συναντάται με παράγοντες του δημοσίου βίου της Μητρόπολης που μέλλει να ποιμάνει! Μετά τις μυστικές επαφές με κληρικούς της Μητρόπολης από τους οποίους μάθαινε νέα, συνεχίζει τώρα το ίδιο τροπάριο με παράγοντες της πόλης!!  Είναι κρίμα που ακόμη και οι Ιεράρχες μας λησμονούν  ότι ο Θεός μερικές φορές μας αλλάζει τα σχέδια ή το χειρότερο μας τα ανατρέπει, ειδικά όταν είμαστε βιαστικοί και επιλήσμονες!

👁‍🗨Και μία συμβουλή: μην εκτοξεύει απειλές για την επόμενη μέρα γιατί δεν ξέρει τί μπορεί να  μας φέρει η ζωή! Ο Θεός είναι αυτός που τα ρυθμίζει  όλα!

🆘 Πατέρες  προσοχή! Σταματείστε οι του λεκανοπεδίου τις μεταμεσονύκτιες τσάρκες στις πλατείες Κολιάτσου, Αμερικής, Αχαρνών κλπ  και οι της επαρχίας που έρχεστε στο λεκανοπέδιο  τα “σπιτώματα” σε σπίτια  που δεν ξέρετε τί κρύβουν ! Έχετε γίνει αντιληπτοί από περιοίκους και όχι μόνον! Ασε που σας φωτογραφίζουν κιόλας! Αν ο δύσμοιρος εκείνος συγκληρικός σας πλήρωσε ακριβά την εμφάνισή του με εσώρουχα στη φωτό από την ενέδρα που του έστησαν ο αδίστακτος φίλος του και η παρέα του( είναι ακόμη εκτός Εκκλησίας μολονότι το ΣτΕ τον δικαίωσε), φαντασθείτε τι θα συμβεί αν αρχίσουν να εμφανίζονται φωτό και βίντεο που κυκλοφορούν  σε διάφορες ανεξέλεγκτες καταστάσεις! Μην αφήνετε το πάθος  να σας κυριεύει και να σας  κατευθύνει! Αν ξεσπάσει αυτή τη στιγμή, σε αυτή την συγκυρία που βρισκόμαστε ως χώρα , ένα νέο τσουνάμι στην Εκκλησία, δεν θα μας σώσει τίποτα!

✖️Κάπου έχει χαθεί ο έλεγχος σε Μητρόπολη της Β. Ελλάδος, δεδομένου ότι   έχουν προλάβει τα χρόνια  τον Μητροπολίτη.
Οι επιτελείς του αλωνίζουν και τον παρασύρουν σε λάθος αποφάσεις και επιλογές  που τον εκθέτουν! Δεν μπορείς να αλλάζεις έναν ιεροψάλτη που είναι θεσμός για έναν εμβληματικό ναό- σύμβολο της πόλης  και με τη φωνή του οποίου έχουν μεγαλώσει όλες οι νέες γενιές με μόνη αιτιολογία το…γήρας! Δεν καταλαβαίνουν οι ευλογημένοι που συνέλαβαν και υλοποίησαν  το σχέδιο αυτό οτι δημιουργούν ανάλογους συνειρμούς και για τον Γέροντα Μητροπολίτη τους ;
Πώς , λοιπόν,και γιατί  οργάνωσαν την εκπαραθύρωση του ιεροψάλτη όταν ο άνθρωπος μπορούσε ακόμη να προσφέρει; Δηλαδή θέλουν κάτι να μας πουν με όλο αυτό; Και ο Γέρων Μητροπολίτης δεν καταλαβαίνει ότι με την απόφαση αυτή άνοιξε ένα  θέμα που δεν τον συμφέρει; Το εντυπωσιακό είναι τα emails που λαβαίνουμε για το θέμα. Πολλά και άκρως αποκαλυπτικά!

🔳Και επειδή η αντικατάσταση έγινε με συνοπτικές διαδικασίες αναρωτιόμαστε  αν έγινε όντως  διαγωνισμός και αν  πριν καταλήξουν   σε αυτή την απόφαση του διαδόχου έγινε ακρόαση υποψηφίων πέραν του ενός; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα μας τίθενται που θέλουν απάντηση. Προφανώς θα προβούμε σε εκτενές ρεπορτάζ και θα γράψουμε λεπτομέρειες.
👁‍🗨Σκέφτομαι ότι για να τα επιτρέπει όλα αυτά  ο Θεός, έχει μεγαλοθυμία και ξέρει Εκείνος.

🔹Ένας συμπαθής και ευγενής Μητροπολίτης της Εκκλησίας μας δοκιμάζεται μετά από ατύχημα που του συνέβη και για το οποίο υποβλήθηκε σε σοβαρές επεμβάσεις. Ο άνθρωπος αυτός δεν ενόχλησε ποτέ κανέναν! Είχε πάντα τις απόψεις του και κρατούσε μια διακριτική  και καθόλου προκλητική και κραυγαλέα στάση για όλα τα θέματα! Βοήθησε ανθρώπους και δεν πείραξε ποτέ κανέναν. Και όταν προδόθηκε από τους δικούς του ανθρώπους πάλι αντιμετώπισε το θέμα με νηφάλιο τρόπο και δεν προκάλεσε με δηλώσεις και υπερβολές. Σήμερα δοκιμάζεται! Και όλα δείχνουν ότι θα πάρει καιρό η πλήρης αποκατάσταση της υγείας του. Είμαστε οι τελευταίοι που του κάνουμε υποδείξεις για το τί να πράξει! Αλλά μέσα στα πλαίσια της εμπειρίας που έχουμε για τέτοια θέματα, εντελώς φιλικά και με πολύ σεβασμό  θα τον συμβουλεύαμε να σκεφθεί πολύ σοβαρά την επόμενη μέρα!Είναι κρίμα ένας  Ιεράρχης του δικού του επιπέδου  να κηλιδώσει την υστεροφημία του. Δεν το αξίζει! Θα μπορούσε να προετοιμάσει την επόμενη μέρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

🔵🔴 Ο Μητροπολίτης Φιλίππων , Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος κάθε μέρα που περνάει κερδίζει ολοένα και περισσότερο τον λαό της Μητροπόλεως που διαποιμαίνει! Με τον καλό το λόγο πάντα προς όλους. Και με έργα πνευματικής οικοδομής σε όλη την επαρχία του. Εκεί που έχει κάνει τη διαφορά είναι στις προσπάθειες που καταβάλει για να τιμηθεί και να μείνει  ζωντανή και  αιώνια η μνήμη   του Μακαριστού προκατόχου του Προκοπίου. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ένας κεντρικός δρόμος της Καβάλας με πρωτοβουλία και αίτημα του Σεβ. Μητροπολίτη Σρεφάνου προς τον Δήμο Καβάλας παίρνει το όνομα του Μακαριστού Μητροπολίτη  Προκοπίου και γίνονται τα επίσημα εγκαίνια  . Ο δρόμος αυτός θα ενώνει ως μεσότοιχον τον λαό της Καβάλας με την Εκκλησία του και τους ποιμένες που πέρασαν από εκεί. Και είναι η δεύτερη κίνηση που γίνεται μετά την μετονομασία του Προτύπου Γηροκομείου Καβάλας στον Άγιο Σίλα, που ίδρυσε εκ θεμελίων ο Προκόπιος  και ο Σεβ. Στέφανος το ονόμασε σε   ΠΡΟΚΟΠΙΟ. Τέτοιες πρωτοβουλίες διδάσκουν το λαό μας γιατί χαίρονται να βλέπουν να έχει η Εκκλησία μας αυτή τη φυσική ροή και συνέχεια και ο επόμενος δεν θέλει να βάλει την μεγαλύτερη ταφόπετρα στο έργο του προηγούμενου. Μπράβο Άγιε Φιλίππων! Πάντα τέτοια!

🔵🔘••• Σας το έχω ξαναπεί ότι φτάνουν  πολλές πληροφορίες μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δυστυχώς ανωνύμως! Δεν μπορώ να τις αξιοποιήσω όλες !Μπορώ όμως να τις αξιολογήσω! Εντύπωση, πάντως, μου προκαλεί  μία πληροφορία που έρχεται  για πολλοστή  φορά! Με επιπλήτουν μάλιστα οι αποστολείς της πληροφορίας αυτής οτι δεν το κάνω θέμα και δεν σχολιάζω την κατάσταση ! Μα τί να γράψω.. Να τρέχω πάλι στα δικαστήρια; Μου γράφουν  για μιά ομάδα κρούσης  που λειτουργεί εντός της Εκκλησίας η οποία αναλαμβάνει, έκαστος από τη σκοπιά του να «διεκπεραιώνει» υποθέσεις και να προωθεί θέματα. Όλα   με το αζημίωτο!Το μυστικό της επιτυχίας τους αυτής  λένε είναι αφ´ενός  οι επαφές και η σχέση  με τα υψηλά δώματα και αφ´ετέρου η εχεμύθεια! Καταλάβατε τίποτα; Προσωπικά δεν ξέρω τί είναι όλο αυτό! Αλλά σίγουρα κάπου θα βγάλει!  Κάτι θα φανεί. Κάποιο λάθος θα κάνουν κάποια στραβοτιμονιά θα γίνει!Ας περιμένουμε  και θα δούμε..

🔸➕Μα δεν το βλεπετε και στα ονομαστήρια των μητροπολιτών; Συχνά  είναι περισσότεροι οι συμμετέχοντες μητροπολιτες απο τους πιστούς ….Οι Ιεράρχες μας πρέπει να γίνουν  πατέρες και του κλήρου  και του λαού  και οχι διευθυντές και manager  τους. Διαφορετικά, όπως έλεγε και ο μακαριστός Πέτρας & Χεροννήσου Νεκτάριος: ” θα θυμιάζουμε  παιδί μου τις κολώνες σε λίγο”

⚪️🔴🔵♾«Υ.Γ.: Για να δούμε πώς θα εορταστεί η Ορθοδοξία και στο Φανάρι μας! Λέτε να έχουμε εκπλήξεις πριν ή μετά; Μπορεί η μακροθυμία του Άνακτος να επιτρέψει σε κάποιους να πούνε το Χριστός Ανέστη για τελευταία φορά ως Επαρχιούχοι!!!»

👁‍🗨➕🔵 Το  παραπάνω σχόλιο ανέβηκε  προχθες στο «Αλάθητο» και τάραξε τα νερά. Και μεις το προσυπογράφουμε! Αν ισχύσουν αυτά που ακούγονται και λέγονται και αν επαληθευτούν αυτά που κατά καιρούς εκφράζει το Φανάρι για την Εκκλησία της Ελλάδος τότε φοβάμαι ότι θα επαληθευτεί η παλιά απειλή που είχε εκτοξεύσει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος  στον Γιάννη Πρετεντέρη όταν του είπε για να το ακούσουμε όλοι τότε ότι τα Εκκλησιαστικά Σύνορα της Εκκλησίσς της Ελλάδος  είναι από τη Λάρισα και κάτω και ότι έχει πολλά όπλα στη φαρέτρα του.
Δεν ξέρουμε τί ακριβώς θα συμβεί ! Το βέβαιο είναι ότι αν τώρα γίνει κάτι τέτοιο  θα φέρει τα πάνω κάτω!  Και είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα μας και ο λαός μας αυτή τη στιγμή. Γιαυτο καλό είναι να κλείσει αυτή η διένεξη που υπάρχει και δηλητηριάζει τις σχέσεις των δυο Εκκλησιών. Το ταχύτερο δυνατό πρέπει Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος να τα βρουν! Ένα ινκόγκνιτο ταξίδι σε ουδέτερο έδαφος οι δυο τους για να κουβεντιάσουν για όλα και όλους και να κάνουν μια νέα αρχή, ένα restarting !  Για όλα τα θέματα! Δεν γίνεται να πορευτούμε άλλο  με αυτή την ψυχολογία : η μία Εκκλησία να νοιώθει ότι υπονομεύεται από την άλλη και τανάπαλιν!
Είναι δυνατόν ο λαός μας να τα βλέπει όλα αυτά και να μην επηρεάζεται; Γιαυτό ας κάνουν κάτι οι δύο Προκαθήμενοι τώρα πριν είναι αργά.
Είναι και οι δυο σοβαροί Πρωθιεράρχες! Ο Βαρθολομαίος ως πλέον έμπειρος ας καλέσει τον Ιερώνυμο κοντά του σε μια πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλία και ας βάλουν κάτω αυτά που τους ενώνουν και ας διαγράψουν αυτά και …αυτούς που τους χωρίζουν ! Να παν στο καλό οι υπονομευτές και οι ιντριγκαδόροι που επιδιώκουν να βρουν κάποιο ρόλο μέσα από τις διενέξεις των δύο Εκκλησιών! Αυτοί δεν αγαπούν την Εκκλησία, αλλά τα τομάρια τους! Τρέφονται από τις διενέξεις και τις έριδες! Ρίχνουν λάδι στη φωτιά και όχι νερό για να σβήσει! Γιατί μόνο έτσι γίνονται χρήσιμοι.Γιαυτό και οι δύο πλευρές αν θέλουν να δούμε Θεού πρόσωπο, θα πρέπει   να τους απομακρύνουν όλους αυτούς  από κοντά τους  πάραυτα και να θέσουν τα θεμέλια μιας νέας αρχής! Ο Πατριάρχης  Βαρθολομαίος είναι ένας σοφός άνθρωπος. Το αυτό και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Ας βάλουν ένα τέλος στο σίριαλ της διαμάχης! Τίποτα δεν μπορεί να σταθεί πιο δυνατό από την ενότητα της Εκκλησίας μας.