You are currently viewing Σαν σήμερα, 28 Απριλίου 1998… Η αρχή μιάς Πεντηκοστής, που δεν κράτησε πολύ…

Σαν σήμερα, 28 Απριλίου 1998… Η αρχή μιάς Πεντηκοστής, που δεν κράτησε πολύ…

  • Reading time:1 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ.ΤΖΟΥΜΑ

Σαν σήμερα, πριν από 19 ολόκληρα χρόνια! 28 Απριλίου 1998. Ημέρα Τρίτη. Μια ζεστή και λαμπερή μέρα ήταν και τότε, όπως και σήμερα.
Η Ιεραρχία της Εκκλησίας μας, μετά την εκδημία του Μακαριστού Γέροντος Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, συνήλθε στον Μητροπολητικό Ναό των Αθηνών, για να εκλέξει τον διάδοχό του.
Το κλίμα ήταν φορτισμένο, κυρίως λόγω της κακής και αμετροεπούς συμπεριφοράς ενός εκ των υποψηφίων ο οποίος επεδίωκε, πάση θυσία, να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος.
Οι κατά πάντα ολίγοι αλλά θορυβώδεις υποστηρικτές του ,με την βοήθεια κάποιων αμφιλεγόμενων, σκούρου χρώματος δημοσιογραφίσκων της οκάς, είχαν πάρει σβάρνα όλα τα κανάλια και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς , καθ´όλες τις προηγούμενες ημέρες, υβρίζοντας,απειλώντας και προεξοφλώντας την εκλογή του εκλεκτού των.
Στις 28 Απριλίου, ημέρα της εκλογής , παρά τις υπόγειες και εμφανώς προκλητικές διεργασίες, το τοπίο είχε ξεκαθαρίσει!

–Τρεις οι βασικοί υποψήφιοι : •Δημητριάδος Χριστόδουλος,
• Θηβών Ιερώνυμος και •Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος.

Επικρατέστερος για την κοινή γνώμη ήταν από την πρώτη στιγμή ο Δημητριάδος Χριστόδουλος. Ο πολυτάλαντος, μελίρρυτος και χαμογελαστός Ιεράρχης.

Ωστόσο ο Θηβών Ιερώνυμος είχε εργαστεί περισσότερο από όλους γιαυτή τη μέρα. Είχε επενδύσει πολλά στην εκλογή του γιαυτό και έκανε ό,τι μπορούσε για να εκλεγεί! Έφθασε στο σημείο να συνεργαστεί με αποβράσματα της Ιεραρχίας τα οποία στο παρελθόν κατηγορούσε και αντιμάχετο, διότι πίστευε ότι θα του εξασφάλιζαν την εκλογή. Εις μάτην.

Ο Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος εστηρίζετο στην σοφία των χρόνων του και στην πεποίθηση ότι η Ιεραρχία αν ήθελε μία σοβαρή και μετριοπαθή λύση θα πήγαινε σε αυτόν.

Η Ιεραρχία ωστόσο, μετά την 24χρονη Αρχιεπισκοπεία Σεραφείμ ήταν έτοιμη για την μεγάλη ανατροπή και αλλαγή. Ήθελε να ξεφύγει από την περίοδο της αδράνειας και της μετριότητας. Ήθελε τη δική της ειρηνική επανάσταση, η οποία θα επανέφερε την Εκκλησία στο χάρτη της Κοινωνίας.
Μόνον ο Χριστόδουλος μπορούσε να φέρει το νέο άνεμο που είχε ανάγκη η Εκκλησία, για να μεταφέρει το ζωντανό μήνυμά της στην κοινωνία, στο λαό μας και κυρίως στη νεολαία μας,που είχε απομακρυνθεί εντελώς από την Εκκλησία!

Δεν θέλω να θυμάμαι τα όσα συνέβησαν την ημέρα της εκλογής. Προκλητικές εμφανίσεις στα ραδιόφωνα πριν την οκοκλήρωση της διαδικασίας, από έναν τυφλοπόντικα της δημοσιογραφίας, που παρίστανε τον Porte parole του Θηβών Ιερωνύμου, δηλητηρίασαν το κλίμα και αμαύρωσαν μία τόσο ιερή στιγμή.

Επιπρόσθετα απειλές και ύβρεις κατά ανθρώπων του Χριστοδούλου, από τους ίδιους ανθρώπους, ήλθαν να συμπληρώσουν το άθλιο σκηνικό που είχε δημιουργηθεί έξω από τον Μητροπολητικό ναό, όπου διεξήγετο η ψηφοφορία.

Ο υπογράφων διεσώθη την τελευταία στιγμή από επίθεση και λιντσάρισμα ανθρώπων του Ιερωνύμου από τον αείμνηστο δημοσιογράφο Νίκο Κακαουνάκη και τον γνωστό δημοσιογράφο ποινικολόγο Λάμπρο Σμαίλη. Εκινήθηκαν απειλητικά εναντίον και οι δύο προαναφερόμενοι δημοσιογράφοι τους έκοψαν τη φόρα.

Ηταν οι ίδιοι άνθρωποι, που αμέσως μετά την εκλογή, μη αποδεχόμενοι το αποτέλεσμα εξέδιδαν εφημερίδες αλά κάρτ, για δύο ημέρες και μετά ανέστελαν την κυκλοφορία, προκειμένου να δώσουν σάρκα και οστά στη στημένη φημολογία που διακινούσαν οι ίδιοι, περί στημένης Αρχιεπισκοπικής εκλογής, την οποία στήριξε, δηπθεν, η διαπλοκή.Τόσο βρώμικοι! Τόσο αδίστακτοι!
Όπως τότε, τα ίδια συνεχίζουν και τώρα.
Ο Χριστόδουλος εξελέγη στο τρίτο γύρο με 49 ψήφους. Προηγείτο εξ αρχής όλων των συνηποψηφίων του.
Ο πρώτος γύρος μας έδωσε τα εξής αποτελέσματα με σειρά εκλογής:
1.Δημητριάδος Χριστόδουλος
2.Θηβών( νυν Αρχιεπίσκοπος) Ιερώνυμος
3. Αλεξανδρουπόλεως( νυν Θεσσαλονίκης) Ανθιμος
4. Βρεσθένης(νυν Αμερικής) Δημήτριος
5.Μεγάρων Βαρθολομαίος
6.Ιωαννίνων Θεόκλητος
7. Πισιδίας Μεθόδιος
8.Ζιχνών κ Νευροκοπίου Σπυρίδων
9. Κερκύρας Τιμόθεος

Κατά τον δεύτερο γύρο είχαμε την εξής διαμόρφωση στη σειρά των εκλεγέντων προς την τελική ευθεία:
1. Δημητριάδος Χριστόδουλος
2.Θηβών Ιερώνυμος και
3.Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος

Στο τρίτο και τελευταίο γύρο εξελέγη ο Δημητριάδος Χριστόδουλος με 49 ψήφους, ως ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας μας.
Πρόκειται για την πλέον δημοκρατική εκλογή Αρχιεπισκόπου της νεώτερης ιστορίας μας, δηλαδή από το 1962 και εντεύθεν. Αρχιτέκτων αυτής της εκλογικής υπεροχής και διαδικασίας ήταν ο αείμνηστος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Μάξιμος που πρώτος είδε και ξεχώρισε τον διαφορετικό και υπεροχικό Ιεράρχη Χριστόδουλο και μας επιστράτευσε όλους στον αγώνα για την εκλογή του! Και ο στόχος επετεύχθη! Ο Μάξιμος έφυγε δυστυχώς πικραμένος από τον Χριστόδουλο και το επιτελείο του! Και το χειρότερο είναι ότι εξέλεξε ως διάδοχό του έναν πιστό υποτίθεται μαθητή του ο οποίος στα δώδεκα χρόνια που διαποιμαίνει τη Μητρόπολη αυτή φρόντισε να ξεχαστεί ο Μάξιμος. Αλλά και η διατήρηση της μνήμης Χριστόδουλου δεν είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας!

Επανερχόμενοι στα της εκλογής της 28ης Απριλίου 1998, να πούμε ότι παρά τις προσπάθειες συγκεκριμένων κύκλων δεν κατάφεραν να αμαυρώσουν την όλη διαδικασία.
Έμειναν στη γωνία τους οι μικρόκαρδοι ταραχοποιοί και ο λαός μας τους καταδίκασε με την περιφρόνησή του. Κανείς δεν τους δίνει σημασία και δεν τους υπολήπτεται! Ούτε ο λαός της γενετείρας των!
Αντιθέτως , δεν είναι τυχαίο που ακόμη και μέχρι σήμερα, ενώ ο Χριστόδουλος έχει φύγει από τη ζωή, ο λαός μας τον αναζητά και επικαλείται τις μεσιτείες του προς τον Θεό.
Ο λευκός και απέριττος τάφος του στο Α Νεκροταφείο,γίνεται καθημερινά πόλος έλξης ανθρώπων όλων των ηλικιών και κυρίως νέων παιδιών, που μαζί με τα λουλούδια τους αφήνουν και σημειώματα με παρακλήσεις και αιτήματα προς τον Χριστόδουλο.

Ο Χριστόδουλος ήλθε στη ζωή της Εκκλησίας εκ Θεού. Ήλθε να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά και να αφυπνίσει συνειδήσεις! Και τα κατάφερε!
Δεν προσποιήθηκε, δεν υποκρίθηκε! Μίλησε καθαρά και ειλικρινά και άγγιξε τις ψυχές του λαού μας! Ποτέ άλλοτε δεν αγαπήθηκε τόσο πολύ και τόσο έκδηλα Προκαθήμενος όσο ο Χριστόδουλος! Ο λαός μας τον λάτρεψε! Βγήκε στους δρόμους, στα πεζοδρόμια και στα καλντερίμια γιατί του το ζήτησε!
Σε κάθε δημόσια εμφάνισή του γινόταν σεισμός και πανικός και κινητοποιήσεις που δεν γνώρισε ποτέ άλλος Αρχιεπίσκοπος.
Ο Χριστόδουλος εξελέγη γιατί ήταν Θεοπρόβλητος αλλά πολύ γρήγορα έγινε και λαοπρόβλητος!
Τα ποσοστά δημοτικότητας για το πρόσωπό του από όλες τις μετρήσεις της εποχής εκείνης, ποτέ δεν έπεσαν κάτω από το 90% , ακόμη και τα χρόνια της κρίσης που προκάλεσαν συγκεκριμένα κέντρα για να τον φθείρουν και να τον εξοστρακίσουν . Και ενώ όλα τα πρωτοσέλιδα των ταμπλόιντς τον έβριζαν και στήνονταν τηλεοπτικές εκπομπές εις βάρος του,ο Χριστόδουλος δεν έπαψε ποτέ να είναι ” ο Χριστόδουλός μας”.

Στα δέκα, σχεδόν, χρόνια που διηκόνησε τον Πρώτο θρόνο της Εκκλησίας της Ελλάδος ήλθε αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα και δέχθηκε ύπουλες επιθέσεις από την πρώτη στιγμή.
••Η πρώτη κρίση δημιουργήθηκε από την πρώτη στιγμή της ενθρόνισής του, όπου ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, είχε διαφωνήσει με την υποδοχή που του διοργάνωσε στην πλατεία Συντάγματος, ο τότε πληθωρικός Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος και γιαυτό αρνήθηκε να παραστεί.

••Η δεύτερη μεγάλη κρίση προκλήθηκε από την επιμονή του ίδιου ατάλαντου και ανειλικρινούς Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, να διαγράψει το θρήσκευμα από τις ταυτότητες ενώ δεν συνέτρεχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Ήταν τότε που ο θερμουργός Πρωθιεράρχης ζήτησε από τον λαό να βγεί στους δρόμους και να διατρανώσει το όχι του! Και κατάφερε να διοργανώσει δύο από τις μεγαλύτερες λαοσυνάξεις που έγιναν ποτέ σε δημόσιο χώρο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και να συγκεντρώσει εκατομμύρια Ελλήνων, όλων των ηλικιών στους δρόμους! Αυτό τρόμαξε τους πολιτικούς όλων των αποχρώσεων και από τότε μπήκε στο στόχαστρό τους.
Δεν έχει σημασία αν συμφωνεί κανείς ή όχι με την πρακτική αυτή των λαοσυνάξεων. Προσωπικά είχα διαφωνήσει αρχικά μαζί του και είχα αρθρογραφήσει σχετικά! Αλλά τελικά όταν είδα όλο αυτό τον κόσμο να συγκεντρώνεται για να διαδηλώσει εναντίον των αχρείων πολιτικών που εκμεταλλεύονται το λαό και τη χώρα, κατάλαβα ότι ο Χριστόδουλος ήξερε τί έκανε τότε!
Ας προσπαθήσει ο οποιοσδήποτε σήμερα, ακόμη και ο Οικουμενικός Πατριάρχης να συγκεντρώσει τόσο κόσμο σε ένα του κάλεσμα! Δεν θα τα καταφέρει! Πολύ περισσότερο ο νυν Αρχιεπίσκοπος. Σε μία ενδεχόμενη ανάλογη συγκέντρωση θα μαζευτούν απλώς οι ατάλαντοι αυλικοί του.

••Η τρίτη κάπως μεγαλύτερη κρίση προκλήθηκε όταν δημιουργήθηκε η διένεξη με το Φανάρι. Η εσωτερική αντιπολίτευση που είχε ο Χριστόδουλος από την πρώτη στιγμή εντός της Ιεραρχίας, φρόντισε να δημιουργήσει σκηνικό ανατροπής με φόντο το Φανάρι.
Ο Πατριάρχης επέδειξε ευήκοα ώτα στους αισχρούς διαδρομιστές που δρούσαν τότε υπόγεια, εντός και εκτός Ιεραρχίας και διέσπειραν ανυπόστατες φήμες κατά του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και των προθέσεών του. Και τα κατάφεραν!
Σήμερα οι ίδιοι αυτοί διαβολείς της τότε κρίσης, απολαμβάνουν τα επίχειρα των δικών τους πράξεων τότε. Και έπονται χειρότερες γιαυτούς ημέρες.
Η κρίση έληξε λίγο μετά την ατιμωτική για τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και την Εκκλησία της Ελλάδος επιβολή του επιτιμίου της διακοπής κοινωνίας του Χριστόδουλου με το Φανάρι. Η τιμωρία αυτή θέριεψε την αγάπη του κόσμου προς τον Χριστόδουλο και προκάλεσε ανήκεστον βλάβη στη σχέση λαού και Μητρός Εκκλησίας! Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε επιλεγεί τότε από τις εταιρείες μετρήσεων να ανταγωνίζεται τον Χριστόδουλο σε δημοφιλία, λόγω της κρίσης που υπήρχε με την Κυβέρνηση Σημίτη, μετά την επιβολή της λεγόμενης ακοινωνησίας, ο Χριστόδουλος πέρασε στα υψηλότερα ποσοστά δημοτικότητας ενώ ο Πατριάρχης έπαθε καταβαράθρωση, γιαυτό και οι εταιρείες τον αφαίρεσαν έκτοτε από τις μετρήσεις.

••Η τελευταία κρίση ήταν το λεγόμενο εκκλησιαστικό τσουνάμι!
Τότε που τα ίδια παράλληλα αλλά εκ διαμέτρου αντίθετα κέντρα επιχείρησαν να πλήξουν ηθικά τον Χριστόδουλο και να τον μειώσουν στα μάτια του λαού που τον υπεραγαπούσε. Ήταν η πιο μεγάλη κρίση της Αρχιεπισκοπείας του, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε σκεφθεί και αυτή ακόμη την παραίτηση.
Βέβαια αυτοί που επιχείρησαν να τον … “δολοφονήσουν” δεν ήξεραν σκοποβολή! Όλες οι ενέδρες τους αποδείχθηκαν αδύναμες και άστοχες.
Το τσουνάμι πέρασε και ο Αρχιεπίσκοπος μπόρεσε πάλι να σταθεί στα πόδια του και να κερδίσει το λαό.Μάλιστα η δοκιμασία αυτή τον έκανε πιο ταπεινό και πιο νουνεχή.

••Η τελευταία δοκιμασία ήλθε με την ασθένειά του. Ο απρόσκλητος επισκέπτης ο θάνατος, ήλθε έξι μήνες πριν την μοιραία τελική αναχώρηση, με δύο ..”φυτευτούς” καρκίνους, για να τον προετοιμάσουν και να τον εξαγνίσουν πριν τη μεγάλη φυγή.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε οσιακό τέλος. Παρά τα όποια λάθη του και τις ανθρώπινες αδυναμίες του, ο Θεός του έδωσε την ευκαιρία και τον χρόνο που χρειάζεται κάθε άνθρωπος για να προετοιμαστεί σωστά όταν οδεύει προς τον Κύριο και δημιουργό Του.
<< Και εγένετο σιγή εν τω ουρανώ ως ημιώριον>>.
Η μισή ώρα χρόνου που χρειάζεται κάθε άνθρωπος, για να ζητήσει συγνώμη και να κλείσει τις πληγές του, στο Χριστόδουλο δόθηκε πλουσιοπάροχα από τον Θεό.

Σήμερα εννέα χρόνια από την κοίμησή Του και 19 χρόνια από την εκλογή Του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο των Αθηνών, νοιώθουμε ότι μας λείπει πολύ! Δεν είναι τυχαίο που 9 στους 10 Έλληνες, πιστεύει ότι ο Χριστόδουλος δεν έφυγε φυσιολογικά αλλά τον…. “έφυγαν”.

Το κενό που μσς άφησε μεγάλο.
Και μάλιστα σε μία εποχή που η Εκκλησία μας έχει να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην πατρίδα μας.
Δεν είναι τυχαίο που αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ο Χριστόδουλος τα είχε προφητεύσει! Τα είπε! Τα διακήρυξε!
Οι εφημερίδες ακόμη και αυτές που όσο ζούσε τον “σταύρωναν” σήμερα συναγωνίζονται ποιά θα εκδώσει πρώτη τα βιβλία με τη ζωή του ή τα απομνημονεύματα με τις προφητικές επισημάνσεις του, τα οποία συνέγραψε πολλά χρόνια πριν ξεκινήσει η κρίση!

Δυστυχώς η νέα γενιά Ιεραρχών, δεν διακατέχεται από τις ίδιες ανησυχίες! Κανείς δεν βλέπει το ίδιο μακριά που έβλεπε ο Χριστόδουλος ! Όλοι λουφάζουν και περιμένουν ξαπλωμένοι στο ντιβάνι της σιγουριάς που τους δίνει η ισοβιότητα της πρόσκαιρης εξουσίας που έχουν!

Δυστυχώς ούτε ο ίδιος ο Χριστόδουλος φρόντισε δυστυχώς να εκλέξει και να αναδείξει Ιεράρχες που θα έπαιρναν τη δική του σκυτάλη στα χέρια τους! Εκ των υστέρων φαίνονται όλα αυτά και αναδεικνύουν το μεγάλο κενό που υπάρχει!

Σήμερα η πατρίδα μας δοκιμάζεται! Ο λαός μας στενάζει! Και η Εκκλησία μας φαίνεται αλλά και είναι πιο αδύναμη από ποτέ και ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τα γεγονότα και τις προκλήσεις!

Ας ελπίσουμε ότι ο Χριστόδουλος από εκεί που ευρίσκεται θα μεσιτεύσει προς τον Θεό για την ευημερία της πατρίδας μας και για να επέλθουν καλύτερες μέρες στη χώρα μας και στην Εκκλησία μας!