You are currently viewing Προκρούστειος κλίνη και ρωμαϊκή- ευρωπαϊκή- παρακμή!

Προκρούστειος κλίνη και ρωμαϊκή- ευρωπαϊκή- παρακμή!

  • Reading time:4 mins read
 
Από τον Σωτήρη Μ. Τζούμα 
 
 
Στα χρόνια που πηγαίναμε στο Δημοτικό, τότε που τα σχολικά βιβλία μας ήταν πηγή γνώσης, ήθους και λεβεντιάς, τότε που διδασκόμασταν ουσιαστικά Ιστορία, Θρησκευτικά, Μυθολογία, είχαμε μάθει για τον Θησέα.
Ο Θησέας συναντήθηκε κάποτε, κάπου έξω από την Αθήνα, στο σημερινό Χαϊδάρι με έναν φημισμένο ληστή, τον Προκρούστη.
Γνωστή η ιστορία. Προσκαλούσε κάθε διαβάτη να ξαπλώσει σε ένα σιδερένιο κρεβάτι, γνωστό ως Προκρούστειος κλίνη. Αν το θύμα ήταν ψηλό κι εξείχε από το κρεβάτι, ο Προκρούστης έκοβε το περίσσιο τμήμα του σώματός του. Αντιθέτως, αν το θύμα ήταν πιο κοντό, τότε τραβούσε τα άκρα του μέχρι να φτάσουν στο μήκος του κρεβατιού.
Ο Θησέας τον σκότωσε, σταματώντας την αιματηρή και αρρωστημένη του δράση.
Την ιστορία αυτή θυμηθήκαμε με όλα αυτά που ακούμε από πολιτικά, αρχιερατικά, επιστημονικά κλπ πρόσωπα του Δημόσιου βίου της Πατρίδας μας.
Αντισυνταγματικές αποφάσεις, παραβιάσεις θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ρατσιστικές συμπεριφορές, ανθούν και ευδοκιμούν στον τόπο που γεννήθηκε -τι ειρωνία- η δημοκρατία, αλλά και η έννοια της ελευθερίας ενσαρκώθηκε με τους Σαλαμηνομάχους, τους Μαραθωνομάχους, τους Αγωνιστές του 1821 και τους ήρωες του 1940. 
Κι όμως, σήμερα, επικρατεί ένας παραλογισμός.
Από τότε που μπήκαμε στην τότε ΕΟΚ, σημερινή ΕΕ, ακούγαμε συνεχώς “έτσι θέλει η Ευρώπη”, “ψηφίστηκε στην Ευρώπη” κοκ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, λοιπόν, αποφάσισε ότι δεν μπορεί να γίνει ο εμβολιασμός υποχρεωτικός στις χώρες της. Κι όμως εδώ στην Ελλάδα, βασιλικότεροι του βασιλέως, πάνε να τον εφαρμόσουν υποχρεωτικά σε όλους!
Σε ενστάσεις διαφόρων επαγγελματικών κλάδων που αντιδρούν -προσέξτε, όχι για θρησκευτικούς λόγους- αλλά για λόγους υγείας, όπως είναι οι άνδρες της ΕΜΑΚ, επικρατεί ένα πραγματικό αλαλούμ!
Οι άνθρωποι που αντιδρούν, ζητούν από την Κυβέρνηση να εγγυηθεί κάποιος γιατρός ότι δεν θα πάθουν π.χ. θρόμβωση από το εμβόλιο, αν χρειαστεί οι δύτες να βουτήξουν για κάποιο περιστατικό και κανείς δεν το εγγυάται!
Πώς τότε αυτός ο άνδρας της ΕΜΑΚ να ρισκάρει την ζωή του;
Η Ι. Σύνοδος αποφάσισε να συστήσει τον εμβολιασμό αλλά δεν μπορεί να τον επιβάλλει. Ωστόσο  μαθαίνουμε οτι υπάρχουν Μητροπολίτες που τιμωρούν τους ιερείς εκείνους οι οποίοι δεν εμβολιάζονται!
Υπουργοί πριν λίγο χρονικό διάστημα έλεγαν ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολίου είναι αντισυνταγματική, ωστόσο ήδη θέτουν σε διαθεσιμότητα όσους υγειονομικούς λειτουργούς αρνούνται να εμβολιαστούν!
Γι’ αυτό αγαπητοί αναγνώστες, θυμήθηκα τον μυθικό Προκρούστη!
Κάποιοι φίλοι μου, θυμήθηκαν άλλα ονόματα, σκοτεινών και μαύρων σελίδων της ιστορίας μας… Η αλήθεια είναι ότι ζούμε σε κατ’ ευφημισμόν δημοκρατικές χώρες. Έχουν χαθεί πια οι έννοιες του δικαίου, της ελευθερίας, της δημοκρατίας. Και πορευόμαστε χωρίς αρχές.
Σε λίγο σε αυτή τη χώρα που γέννησε τον πολιτισμό δεν θα υπάρχουν θέματα που θα μας κάνουν υπερήφανους. 

Ρωμαϊκή παρακμή; Οι Ρωμαίοι είχαν κατακτήσει τον κόσμο, τον είχαν κάνει ένα χωριό, είχαν αφομοιώσει τον ελληνικό πολιτισμό, είχαν αναπτύξει υπέροχη νομική σκέψη, είχαν θριαμβεύσει αγωνιζόμενοι. Και ξαφνικά η περιφρόνηση στις αξίες, το κυνήγι του άκρατου ευδαιμονισμού,τους κατέλαβε. Το ένδοξο Καπιτώλιο ήταν τόσο κοντά στην Ταρπηία Πέτρα, όπου έριχναν και θανάτωναντους εγκληματίες… Και τσακίστηκαν εκεί μέσα όλοι.

Ο κόσμος σήμερα δεν διαφέρει από τον τότε κόσμο. Οι επικοινωνίες, οι συναλλαγές, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας έχουν φέρει όλους πολύ κοντά. Είμαστε πάλι ένα μικρό χωριό, όπως έλεγε ο Μακ Λυάν. Χωριό, που αν δεν φανεί κάποιο ανέλπιστο φως, αν δεν κατανικηθεί η εγκληματική αδιαφορία μας, θα καταποντισθεί από τη χιονοστιβάδα της διαφθοράς και του κυνισμού, όπου κυλούν ανενόχλητοι στις κοινωνίες, στην κοινωνία μας, τα αδίστακτα αρπακτικά που κατευθύνουν την πορεία των λαών!