You are currently viewing «Πράσινο» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε κληρικούς και μοναχούς να δικηγορούν στην Ελλάδα

«Πράσινο» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε κληρικούς και μοναχούς να δικηγορούν στην Ελλάδα

  • Reading time:1 mins read

του Σωτήρη Τζούμα

Άλλη μία απόδειξη, ότι μπορούν Κληρικοί και Μοναχοί, να είναι δημόσιοι Λειτουργοί και Όργανα απονομής Δικαιοσύνης.

Εκδόθηκε η πρόταση της Γενικής Εισαγγελέως του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την δικάσιμο που έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου 2018 στο Λουξεμβούργο, σχετικά με το προδικαστικό ερώτημα που έστειλε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για το αν έχει την δυνατότητα ο Έλληνας νομοθέτης να απαγορεύσει σε κληρικούς και μοναχούς, που απέκτησαν την άδεια ασκήσεως δικηγορίας σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., την εγκατάσταση και άσκηση του δημοσίου αυτού λειτουργήματος στην Ελλάδα.

Το προδικαστικό αυτό ερώτημα εστάλη στο ΔΕΕ από το ΣτΕ, μετά από αίτηση ακύρωσης του Ιερομονάχου Ειρηναίου, κατά κόσμον Αντωνίου Εμμ. Γιακουμάκη, πτυχιούχου Νομικής και Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και υποψφίου Δρος Δημοσίου Δικαίου του ιδίου Πανεπιστημίου, κατοίκου, πλέον, Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Κρημνών της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, κατά της άρνησης του Δικ. Συλλόγου Αθηνών, να τον εγγράψει στα μητρώα των δικηγόρων, προσκομίζοντας την επαγγελματική άδεια ασκήσεώς του, από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, στον οποίο είχε εγγραφεί μετά από διετή άσκηση και επιτυχείς εγγράφους εξετάσεις στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους μέλους της Κύπρου.

Η πρόταση της Γενικής Εισαγγελέως καταλήγει, ότι οι οδηγίες της Ε.Ε. απαγορεύουν στις εθνικές έννομες τάξεις, να αποκλείσουν τους κληρικούς και μοναχούς από την άσκηση της δικηγορίας, επειδή οι θρησκευτικοί κανόνες στους οποίους υπάγονται δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά τους περιορίζουν τους δεοντολογικούς κανόνες ανεξαρτησίας τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, και αυτό εισηγείται στο δικαστήριο της Ένωσης, να αποφανθεί, απορρίπτοντας με θεολογική, νομική, και ορθολογική βάση, αριστοτελικά και αριστοτεχνικά, όλα τα επιχειρήματα που προέβαλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, και η Ελληνική Κυβέρνηση επί της απαγόρευσης σε μοναχούς και κληρικούς να δικηγορούν, ως αντίθετης με τα πνευματικά τους καθήκοντα.

Στο σημείο αυτό, τόνισε η Γενική Εισαγγελέας, ότι μπορεί άριστα να συνδυασθεί η λατρεία προς τον Θεό, με την απονομή της δικαιοσύνης σε μία δίκαιη δίκη, μέρος της οποίας είναι και ο δικηγόρος, με σημαντικό θεσμικό ρόλο, θυμίζοντάς μας, το ψαλμικό που ψάλλεται στην Ακολουθία του Νυμφίου την Κυριακή των Βαΐων, πριν την Μ. Εβδομάδα και την Δίκη του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού: “Δικαιοσύνη μάθετε οι ενοικούντες επί της Γης” .

Εκτιμάτε, ότι η απόφαση του ΔΕΕ θα εκδοθεί σε ένα δίμηνο, και μετά καλείται το Συμβούλιο της Επικρατείας να εκδώσει την δική του απόφαση, η οποία, εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση καταπέλτης της Αγγλίδος Γενικής Εισαγγελέως, θα ανοίξει τον δρόμο για τους κληρικούς και μοναχούς, για τα μέλη της Εκκλησίας δηλαδή, να ασκούν και την δικηγορία στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει και με τους κληρικούς ή ιερομονάχους γιατρούς, αστυνομικούς, δικαστικούς υπαλλήλους κ.α. αποδεικνύοντας περίτρανα, ότι τα μέλη της Εκκλησίας μπορούν να συνεισφέρουν πολλά μέσα στην κοινωνία, όχι μόνο με την προσευχή τους, αλλά και εμπράκτως θεσμικά, ως δημόσιοι λειτουργοί, γεγονός που μπορεί να απαντήσει σε πολλά, ως προς τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους, που είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό.

ΠΗΓΗ:Newpost.gr