You are currently viewing Πού ήταν  ο Μητροπολίτης Λήμνου Ιερόθεος, κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου ;

Πού ήταν ο Μητροπολίτης Λήμνου Ιερόθεος, κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου ;

  • Reading time:1 mins read

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Και το ερώτημα δεν είναι ρητορικό αλλά πραγματικό! Ο Σεβ. Μητροπολίτης Λήμνου Γέροντας Ιερόθεος έλαμψε δια της απουσίας του κατά τον εορτασμό της εθνικής μας επετείου της 25ης Μαρτίου. Ούτε στην δοξολογία παρέστη, ούτε και στην παρέλαση αλλά σε καμία άλλη εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Β. Αιγαίου και ο Δήμος Λήμνου στην Μύρινα.
Μάλιστα εφέτος στον εορτασμό έδωσε ακόμη μεγαλύτερη εορταστική αίγλη ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και αυριανός Πρωθυπουργός της Χώρας μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο Υφυπ. Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης ο οποίος παρέστη ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης. Αλλά ο Μητροπολίτης από όλα απών! Ούτε κάν στην δοξολογία δεν έδωσε το παρών. Ως γνωστόν αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα αλλά το μυαλό ξυράφι και η φωνή στεντόρεια. Και όμως δεν μπήκαν στον
κόπο οι συνεργάτες του να τον πάνε μέχρι τον Καθεδρικό ναό Μύρινας και να προστεί ιστάμενος επί της ωραίας Πύλης της Δοξολογίας, ενώπιον των υψηλών και επισήμων επισκεπτών του νησιού.
Αντ´αυτού έστειλε ως εκπρόσωπό του έγγαμο ιερέα της Μητροπόλεως ο οποίος κρατώντας το δεσποτικό μπαστούνι και φέρων τον επιστήθιο Σταυρό, προσπαθούσε να γεμίσει το «κενό» που μοιραία υπήρχε εκ της απουσίας του Μητροπολίτη. Αλλά ο λαός της Λήμνου, μαθημένος καθώς είναι τα τελευταία χρόνια με το φαινόμενο αυτό, ούτε καν τον αναζήτησε!
Και αυτό, δηλαδή η αδιαφορία του κόσμου και η πλήρης απαξίωση, είναι μία κατάσταση χειρότερη ακόμη και από το σούσουρο και το κουτσομπολιό που ενδεχομένως να υπήρχε ,για ένα τέτοιο γεγονός που θα έκανε εντύπωση στον λαό μας και θα το σχολίαζε.
Αλλά εδώ πέρασε εντελώς απαρατήρητο.
Κουράσθηκαν οι άνθρωποι να σχολιάζουν και να παραπονούνται για την απουσία του Γέροντος και ανήμπορου Ποιμενάρχη τους και η κατάσταση να συνεχίζεται χρόνια τώρα στα ίδια επίπεδα, αφού η κεντρική διοίκηση της Εκκλησίας δείχνει να τα ανέχεται όλα αυτά και να αδιαφορεί.

Το ίδιο είχε συμβεί και κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου προ διετίας στη Λήμνο και στη συνέχεια στον Άι Στράτη. Ο οικείος Ιεράρχης εμφανίσθηκε για λίγο στην υποδοχή στη Λήμνο και στη συνέχεια εξαφανίσθηκε. Αλλά και προ ολίγων μηνών, τον επισκέφθηκε εκ νέου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε άλλο ταξίδι του στο νησί και όταν του έκανε λόγο για την επόμενη μέρα, ο Σεβ. Λήμνου, λένε οι πληροφορίες μας, ότι του είπε ναί μεν αλλά και του ζήτησε να προωθήσει ως διάδοχό του, πρόσωπο ακατάλληλο για την ακριτική και ευαίσθητη Μητρόπολη της Λήμνου. Κι όταν ο Αρχιεπίσκοπος το απέρριψε μετά πολλών επαίνων, τότε άρχισε τα… άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!

Αλλά είναι δυνατόν να συνεχίσει να πορεύεται η ακριτική Μητρόπολη της Λήμνου, εκ των νήσων του Αρχιπελάγους, με τέτοιες συνθήκες; Είναι δυνατόν, σε μία εποχή που τα εθνικά μας θέματα ευρίσκονται σε έξαρση, η Λήμνος να παρουσιάζει αυτή την εικόνα της εγκατάλειψης;
Είναι δυνατόν ο Γέρων Ιεράρχης της Λήμνου να αδιαφορεί για την υστεροφημία του και να δίνει αυτή την τραγική εικόνα η οποία έχει κουράσει πια το ποίμνιό του ώστε να αδιαφορεί;
«Χαλεπόν εσθλόν έμμεναι», είχε πει κάποτε ο Πιττακός ο Μυτιληναίος και αναφερόταν σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου η παραμονή ενός ακατάλληλου προσώπου που προίσταται ενός θεσμού, καθίσταται πλέον ασύμφορος τόσο για τον θεσμό όσο και για το ίδιο, γιαυτό καλόν είναι να αποσύρεται οικειοθελώς.
Και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λήμνο κάνει πλέον κακό στην τοπική Εκκλησία.
Και δίνει προς τα έξω την εντύπωση ότι η διοίκηση της Εκκλησίας μας ο Αρχιεπίσκοπος και η Σύνοδος αδιαφορούν μπροστά σε τέτοια φαινόμενα.

Σ.Σ. Αναδημοσιεύουμε φωτό του Limnos 100 FM, από τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 2019, από τη Λήμνο όπου αποδεικνύεται των λόγων μας το αληθές. Καθώς και ένα βίντεο με στιγμιότυπα από την παρέλαση.