You are currently viewing Πόσο μας λείπει σήμερα ο Χριστόδουλος…

Πόσο μας λείπει σήμερα ο Χριστόδουλος…

  • Reading time:1 mins read

Σε τακτά χρονικά διαστήματα θυμόμαστε τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Και αυτό όχι γιατί έχουμε κάποια προσωπική εμμονή μαζί του αλλά γιατί λείπει πραγματικά απο την πατρίδα μας και την Εκκλησία μας.
Και αυτό δεν το λέμε μόνον εμείς οι κοντινοί του άνθρωποι αλλά το λέει όλος ο λαός και πολύ περισσότερο η νέα γενιά.
Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος
στα πρώτα χρόνια της θητείας του απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα γιατί ήξερε να πλησιάζει το λαό και τη νεολαία μας με άμεσο τρόπο και να μιλά τη γλώσσα της αλήθειας. Παράλληλα  με λόγια και με έργα  προώθησε  το λεγόμενο «άνοιγμα της Εκκλησίας προς την κοινωνία» και στη συνέχεια με  τη διαμάχη  του με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη  στο ζήτημα των ταυτοτήτων απέδειξε πως είναι ένας μεγάλος πνευματικός ηγέτης που ήξερε  να κινητοποιεί το λαό μας.
Ήταν ένας από τους πιο αγαπητούς ανθρώπους της Εκκλησίας που είδε και γνώρισε ποτέ  η Ελλάδα. Ήταν η άνοιξη της δικής μας Εκκλησίας. Ο μεγάλος οραματιστής.
Ας δούμε όμως μερικές από τις δηλώσεις του που άφησαν ιστορία.Και συχνά- πυκνά θα το επαναλαμβάνουμε γιατί αξίζει να τα θυμόμαστε. Διαβάζοντας τα θα νοιώσετε δέος και θα καταλάβετε πόσο μπροστά έβλεπε:

✔️3 Μαΐου 1998 στον Βόλο:
«Αν ο λόγος ο πειστικός δεν αποφέρει καρπούς, τότε η Εκκλησία θα προχωρήσει σε δυναμική αντιπαράθεση, θα καταφύγει στο λαό μας. Και είμαι βέβαιος», κατέληξε, «ότι η ψυχή του λαού χτυπά Ορθόδοξα και Ανατολικά».

✔️9 Μαΐου 1998
«Κηρύσσω, από τη θέση αυτή, πανστρατιά σύναξης των ικανών, των χαρισματικών και των αξίων εκ του ποιμνίου, προκειμένου να απαρτισθεί ο μεγάλος ειρηνικός στρατός της αγάπης και της δύναμης, που θα αναλάβει με επίγνωση και συνείδηση να υποστασιάσει τις ελπίδες του λαού και τις προσδοκίες του κόσμου».

✔️27 Μαΐου 1998
«Εσείς εδώ και χιλιάδες άλλοι είσθε οι γνήσιοι αληθινοί Ελληνες πατριώτες, όχι απλώς αιθεροβάμονες του παρελθόντος. Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι γραικύλοι που θέλουν τη συρρίκνωση της Εκκλησίας, γιατί ξέρουν ότι το έθνος οφείλει την επιβίωσή του σε αυτή».

✔️15 Αυγούστου 1998
«Να πούμε και πάλι πως είμαστε διατεθειμένοι να επαναλάβουμε το “Μολών λαβέ” και να διατρανώσουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν είναι εύκολος του Ελληνα ο τράχηλος».

✔️19 Νοεμβρίου 1998
«Οταν οι πρόγονοί μας έδιναν τα φώτα του πολιτισμού, αυτοί ήταν ανεβασμένοι στα δένδρα».

✔️5 Ιουνίου 1999
«Ο λαός μας χόρτασε από τα μεγάλα λόγια, ο λαός μας χόρτασε από τις υποσχέσεις, ο λαός μας χόρτασε από τους εκμεταλλευτές. Τους εκμεταλλευτές είτε της δικής του αμέλειας είτε της δικής του αφέλειας, ή τους εκμεταλλευτές της δικής του οξύνοιας. Σήμερα ο λαός θέλει αγωνιστές, ο λαός θέλει ομολογητές, ο λαός θέλει ανθρώπους που παίρνουν τη σημαία των ιδανικών, του Χριστού και την ανυψώνουν».

✔️2 Σεπτεμβρίου 1999
«Σας ερωτώ, είναι μάθημα Θρησκευτικών αυτό που κάνουν τα παιδιά μας στα σχολεία; Είναι μάθημα όπως το ονειρεύονται αυτοί οι δήθεν ευρωπαϊστές, οι ευρωλιγούρηδες».

✔️11 Σεπτεμβρίου 2000
«Το Τίμιο Ξύλο έρχεται σε επίκαιρη στιγμή, γιατί από την επομένη της εορτής της Υψώσεως του Σταυρού τίθεται εν λειτουργία η εκστρατεία που έχει κηρύξει η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για συλλογή υπογραφών των πιστών μελών της Εκκλησίας…».

✔️16 Οκτωβρίου 2000
«Το υπέροχο τρίπτυχο Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια. Αυτά τα τρία μοιάζουν με πανίερες εικόνες και οι βάρβαροι εικονοκλάστες του καιρού μας στρέφουν εναντίον τους όλην τους τη μανία και τη λύσσα και τις πολεμούν».

✔️29 Οκτωβρίου 2000
«Σήμερα είναι περί το ένα εκατομμύριο (σ.σ. οι μετανάστες), σε λίγα χρόνια θα υπερβαίνουν τα τρία. Σε συνδυασμό με το δημογραφικό πρόβλημα των Ελλήνων και παρότι δεν μας το επιτρέπει ο πολιτισμός μας και η θρησκεία μας να πούμε “έξω οι ξένοι”, από την άλλη αντιλαμβάνεσθε τον κίνδυνο που ελλοχεύει να μετατραπούμε, ύστερα από λίγο, σε πρόσφυγες στην ίδια μας την πατρίδα;».