You are currently viewing Πορφύριος  ο νέος Πατριάρχης Σερβίας

Πορφύριος ο νέος Πατριάρχης Σερβίας

  • Reading time:3 mins read

✔️Εν Αγίω Πνεύματι  εκλογή 

✔️Εξελέγη ο …Χριστόδουλος της Σερβίας; 

✔️Οι διαβουλεύσεις, οι πιέσεις και η…έκπληξη! 

Ρεπορτάζ Σωτήρης Μ. Τζούμας

Σήμερα 18 Φεβρουαρίου 2021 είναι μια μεγάλη και ιστορική ημέρα για τη Σερβική Εκκλησία: εξέλεξε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας Πορφύριο ως τον  46ο Πατριάρχη της  Σερβίας. 

Με το άγγελμα της εκλογής οι καμπάνες στο ναό του Αγίου Σάββα ήχησαν χαρμόσυνα ενώ με ενθουσιασμό δέχθηκαν την είδηση και στο Ζάγκρεμπ, επαρχία που διαποίμανε μέχρι τώρα ο Πορφύριος.

Η ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι.

Το τριπρόσωπο για την εκλογή του Πατριάρχη Σερβίας καταρτίστηκε  με την ψήφο των  Ιεραρχών- μελών  της Ιεραρχίας και αποτέλεσαν οι   Επίσκοποι    Μπάτσκας Ειρηναίος, Μπάνια-Λούκα Εφραίμ και ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας Πορφύριος, ο οποίος και τελικά εξελέγη.

Η διαδικασία έγινε στην Κρύπτη του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Σάββα και όχι στο Πατριαρχικό Μέγαρο, ως συνήθως, χωρίς τη παρουσία εκπροσώπων των ΜΜΕ στη συνεδρίαση. 

Η απόφαση για  διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου Πατριάρχη στον Καθεδρικό Ναό ελήφθη για  να μπορέσουν να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και ως φόρος τιμής προς τον μακαριστό τελευταίο Πατριάρχη Ειρηναίο, ο οποίος έχει ταφεί εκεί.

Μετά την κατάρτιση του Τριπροσώπου  ο Γέρων Αρχιμανδρίτης Ματθαίος της Ι.Μ. Μπρανιτσεβού  τράβηξε τον φάκελο με το όνομα του νέου Αρχιεπισκόπου Πεκίου, Μητροπολίτη Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχη Σερβίας.

Το πρωί σήμερα είχε προηγηθεί  Συνοδική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσοστόμου, τοποτηρητή του Πατριαρχικού θρόνου.

Αμέσως ο νέος Πατριάρχης δέχθηκε τις ευχές των Επισκόπων και όσων παραβρέθηκαν στη κρύπτη του Αγίου Σάββα, οι οποίοι αναφώνησαν το Άξιος. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στον τάφο του Προκατόχου του κυρού Ειρηναίου όπου και ευλαβικά προσκύνησε.

 

Το who is who των τριών του Τριπροσώπου . 

Ιχνηλατώντας πάνω στα πρόσωπα των τριών Ιεραρχών που μπήκαν στο Τριπρόσωπο ως επικρατέστεροι για την διαδοχή του Πατριάρχη Ειρηναίου έχουμε να πούμε τα εξής για τον καθένα: 

🔺Η  υποψηφιότητα του  Μπάτσκας  Ειρηναίου (Bulović), ο οποίος διανύει το 73ο έτος της ηλικίας του ήταν μέχρι χθες η ισχυρότερη.Δεν είναι τυχαίο το  ότι ήλθε πρώτος στις προτιμήσεις των Ιεραρχών της Σερβίας. Αλλά ευτυχώς που υπάρχει και ενεργεί το Πνεύμα το Άγιο. Ο Ειρηναίος ήταν υποψήφιος και στις προηγούμενες εκλογές μαζί με τον Μακαριστό σήμερα Πατριάρχη Ειρηναίο εις διαδοχή του Αγίου Πατριάρχου Παύλου. Ο Ειρηναίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους μαθητές του Αγίου  Ιουστίνου Πόποβιτς στα χρόνια των διώξεων της Εκκλησίας από το καθεστώς του Τίτο. Μαζί με τον Αθανάσιο Γιέφτιτς πρώην Ερζεγοβίνης και τον μακαριστό προσφάτως Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο Ράντοβιτς, υπήρξαν το τρίπτυχο της αγωνιστικότητας και του διασυρμού του αιμοσταγούς δικτάτορα. Ο Ειρηναίος, υπήρξε ο στενός συνεργάτης του εκλιπόντος Πατριάρχη και τον επηρέαζε δυστυχώς στις σχέσεις του με το Φανάρι ενώ πριμοδοτούσε υπέρ της Εκκλησίας της Ρωσίας.  Διατηρεί  πολύ καλές σχέσεις με τον ρωσικό παράγοντα ο οποίος έριξε όλες του τις δυνάμεις ( πνευματικές και … υλικές) για να τον δει Πατριάρχη. Δεν είναι τυχαίο που θεωρείται το … «μάτι» της Ρωσίας στη Σερβία. Γενικά, θεωρείται ότι είναι Ιεράρχης με έντονη παρασκηνιακή δράση στη διακυβέρνηση της Σερβικής Εκκλησίας κάτι που δεν ξέρουμε αν το διατηρήσει και με το νέο Πατριάρχη Πορφύριο, δεδομένου ότι είναι πνευματικό του ανάστημα.  

🔺Ο δεύτερος του τριπρόσωπου επίσκοπος Μπάνια-Λούκα Εφραίμ Μιλουτίνοβιτς ήταν το μεγάλο “αουτσάιντερ” της  εκλογής αφού κατάφερε και μπήκε στο τριπρόσωπο εκτοπίζοντας άλλους  ισχυρότερους Ιεράρχες. Είναι   χαμηλών τόνων και ολιγόλογος Ιεράρχης  κατάφερε να αναγάγει τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά του γνωρίσματα σε πλεονεκτήματα και να ψηφιστεί από τους συνεπισκόπους του και να μπεί θριαμβευτικά στο τριπρόσωπο και μάλιστα καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση. Έφτασε κοντά στο να εκλεγεί δεδομένου ότι στην Σερβική Εκκλησία αυτοί που συμμετέχουν στο τριπρόσωπο ξεκινούν από κοινή αφετηρία αφού η εκλογή γίνεται με κλήρωση. Ιστορικά  μάλιστα για τη Σερβία  γνωρίζουμε ότι οι πιο ταπεινές υποψηφιότητες είναι αυτές που κερδίζουν την τελική εκλογή του  Πατριάρχη. Και  στις τρεις τελευταίες εκλογές( Γερμανός, Παύλος και Ειρηναίος) αυτό έγινε.

🔺Τελευταία  αλλά όχι και έσχατη η υποψηφιότητα  του 60χρονου  Πορφυρίου  Πέριτς (Perić),Μητροπολίτη  Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας -πνευματικού  αναστήματος  του Ειρηναίου Μπούλοβιτς ( κάτι σα να λέμε Χριστόδουλος και Καλλίνικος)- ήταν η μεγάλη έκπληξη που έφερε την Πεντηκοστή στην Εκκλησία της Σερβίας.Το Άγιο Πνεύμα μίλησε.
Η εκλογή του Πορφυρίου σημαίνει συνεργασία των δύο εκκλησιαστικών ανδρών και ενδεχομένως ο Ειρηναίος να αποτελεί τον υποβολέα  του Πατριάρχη για κάθε απόφαση.Εκτός αν γίνει και εδώ  αυτό που έγινε με Χριστόδουλο -Καλλίνικο. Αφού εξελέγη Αρχιεπίσκοπος ο Χριστόδουλος έπαυσε να επηρεάζεται από τον Καλλίνικο. Ήταν τότε που  άρχισε ο πετροπόλεμος κατά του Χριστοδούλου από τον… Καλλίνικο και τους συν αυτώ. 

Ο Πορφύριος έχει στενές σχέσεις με την Ελλάδα, καθώς έχει  κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα το 1986-1990, ενώ ως πνευματικό παιδί του Ειρηναίου (Μπούλοβιτς) αναμένεται να ακολουθήσει μια εκκλησιαστική πολιτική φιλική προς όλες τις Εκκλησιές και προς τον ρωσικό παράγοντα αλλά όχι εξάρτησης όπως ήταν στα σχέδια και  στις επιλογές του Ειρηναίου. 

Ο Πορφύριος μάλιστα είναι  περισσότερο προσηνής ως άνθρωπος  και πιο ακμαίος ηλικιακά από τον συνυποψήφιο πνευματικό του πατέρα Ειρηναίο και  αναμένεται ότι θα χαράξει την δική του στρατηγική.Δεν είναι τυχαίο ότι τον παρουσιάζουν ως τον.. Χριστόδουλο της Σερβίας.Ήταν πολύ πετυχημένος ηγούμενος στη Μονή των Αρχαγγέλων του Κόβιλιε και έχει συνεργαστεί με τις σερβικές αρχές σε θέματα Μ.Μ.Ε. (από το 2005) και στρατού (2010-2011). Θεωρείται, μάλιστα, ότι έχει πολύ καλές σχέσεις με το καθεστώς Βούτσιτς.Ίσως γιαυτό το Άγιο Πνεύμα παρενέβη και έδωσε τη λύση.

Στο θέμα που δημιουργήθηκε με την Εκκλησία της  Ουκρανία όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο  έδωσε τον τόμο της Αυτοκεφαλίας είχε κάνει ως Μητροπολίτης την παρακάτω δήλωση:

“Η Σερβική Εκκλησία όχι μόνο δεν αναγνωρίζει την αποκαλούμενη «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» ως αυτοκέφαλη Εκκλησία, αλλά δεν θεωρείται καν κανονική Εκκλησία και οι σχισματικοί της δεν αναγνωρίζονται ως μέλη της Ιεράς Ορθόδοξης Εκκλησίας»

Τώρα θα δούμε πόσο πιστά θα ακολουθήσει αυτό το … «φιλορωσικό δόγμα» ή θα πολιτευτεί ως πραγματικός Πατριάρχης που ξέρει να ζυγίζει τα πράγματα και μετά να αποφαίνεται. 

✔️Να υπενθυμίσουμε ότι η Σύνοδος  της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Σερβίας είχε προγραμματιστεί από την εποχή του προηγούμενου Πατριάρχη Ειρηναίου ,για τον Μάιο του 2021, αλλά λόγω της εκδημίας του συνεκλήθη νωρίτερα.  Η  εκλογή απαιτούσε  την φυσική παρουσία τουλάχιστον 45 επισκόπων.Να πούμε ακόμη ότι λόγω  κορονοϊού έχουν αποδημήσει εκτός από τον Πατριάρχη ο Επίσκοπος του Βάλιεβο και ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου. Αναμένεται ότι η Ιεραρχία θα προβεί σε εκλογές και για τις δύο αυτές κενές έδρες.

Να επισημάνουμε ότι  το σύστημα ανάδειξης του Πατριάρχη στη Σερβική Εκκλησία είναι ένας πολύ ενδιαφέρων συνδυασμός εκλογής και κλήρωσης, αριστοκρατικού και δημοκρατικού στοιχείου, που θεωρείται ότι ανάγεται (ειδικά τη στιγμή  της κλήρωσης) στο αποστολικό πρότυπο της εκλογής του Ματθία στις Πράξεις των Αποστόλων.

Η κλήρωση άλλωστε είναι που κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την διαδικασία της εκλογής, αφού παραμερίζει ή, έστω, περιορίζει τις επιλογές από σκοπιμότητα, και άρα το ρόλο των γεωπολιτικών και πολιτικών πιέσεων, δίνοντας τόπο στην έκπληξη. Έτσι ακριβώς άλλωστε συνέβη στις τρεις τελευταίες εκλογές, όπου τρεις  ταπεινές μορφές, ο πολύς  αλλά μετρημένος Γερμανός( προερχόμενος εξ εγγάμων), ο Άγιος Πατριάρχης Παύλος και ο μεστός και σοβαρός  Ειρηναίος, εξελέγησαν ενάντια στα προγνωστικά και ηγήθηκαν της Σερβικής Εκκλησίας σε πολύ κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας της εκεί πολύπαθης Εκκλησίας που απαιτούσαν αποστασιοποίηση από κάθε γεωπολιτική και πολιτική πίεση  και ταύτιση με το πλήρωμα της Εκκλησίας, τον πιστό λαό.

Ποιος είναι ο νέος Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος

Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής Αθηνών ο νέος Πατριάρχης Σερβίας.

Ο νέος Προκαθήμενος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας γεννήθηκε το 1961.

Σπούδασε Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου και Θεολογία στη Θεολογική Σχολή της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, από την οποία αποφοίτησε το 1987. Μεταπτυχιακές σπουδές έκανε στην Ελλάδα. Εκάρη μοναχός στη Μονή Ντέτσανι και ακολούθως χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στη Μονή Κόβιλι.

Στις 14 Μαΐου 1999, η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τον εξέλεξε Βοηθό Επίσκοπο Τζέγκαρ στην Επισκοπή Μπάτσκας.

Το 2004 κατέστη διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το θέμα της διδακτορικής του διατριβής ήταν «Η περί γνώσεως του Θεού διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου κατά τον Ιερόν Χρυσόστομον».

Κατά την περίοδο 2010-2011 ήταν ο Επίσκοπος των Ενόπλων Δυνάμεων, συντονιστής συνεργασίας μεταξύ της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Σερβικού Στρατού.

Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τον εξέλεξε Μητροπολίτη Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνα στις Μαΐου 24 Μαΐου 2014.

Στις 18 Φεβρουαρίου 2021 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχης Σερβίας.

Μιλάει ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά. Επίσης χρησιμοποιεί σε επίπεδο επικοινωνίας και τα ρωσικά.

Ευχές από τον Οικουμενικό 

Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προς τον νεοεκλεγέντα Μακαριώτατο Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο.

«Εὐχόμεθα, Μακαριώτατε ἅγιε ἀδελφέ, ὅπως ἡ ἀνατείλασα Πατριαρχία Ὑμῶν ᾖ μακρά, ἀνέφελος, εὐοίωνος, ἀνακαινιζομένη ὑπό τοῦ Ἁγίου Πνεύματος καί ἀνακαινίζουσα δι᾽ Αὐτοῦ. Ἑδραία βάσις καί θεμέλιον ἄσειστον τῆς ποιμαντορίας Ὑμῶν ἔσται ἡ προσήλωσις Ὑμῶν εἴς τε τούς Θείους καί Ἱερούς Κανόνας οὐ μήν ἀλλά καί εἰς αὐτήν ταύτην τήν μαρτυρικῶς καθηγιασμένην πρᾶξιν καί παράδοσιν τῆς Ἐκκλησίας, τήν διασῳζομένην ἐν τοῖς κειμένοις, τοῖς ἔργοις καί τοῖς Ἀρχείοις ἡμῶν. Ἐπ᾽ αὐτῆς τῆς ὁδοῦ πορευόμενος, θέλετε μετά βεβαιότητος ἐπιτύχει εἰς τό εἰς ὅ ἐκλήθητε, χάριτι Θεοῦ, ἔργον’, αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Τις ευχές τους για την εκλογή του νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Σερβίας έστειλαν λίγη ώρα μετά την εκλογή οι Πατριάρχες Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλος και Ρουμανίας κ. Δανιήλ.

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος , ευχήθηκε όπως ο Κύριος να ενισχύει το έργο του νέου Πατριάρχη Σερβίας κατά την επερχόμενη θητεία του.

«Προσευχόμαστε στον Σωτήρα Ιησού Χριστό να σας δώσει πολλά πνευματικά εφόδια στη νέα αποστολή που σας έχει ανατεθεί», σημειώνει ο Προκαθήμενος της Ρουμανικής Εκκλησίας. «Εκ μέρους των μελών της Ιεράς Συνόδου, των κληρικών και των πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας, σας ευχόμαστε να είναι πολλά τα έτη σας στη διακονία του πιστού λαού της Σερβίας. Η βοήθεια του Θεού να ενισχύει το έργο του Μακαριώτατου’, καταλήγει.

Ευχές Προέδρου Βούτσιτς στον νέο Πατριάρχη Σερβίας

Ευχές για μακροημέρευση και καρποφόρο έργο ως νέος Πατριάρχης Σερβίας, εξέφρασε προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας κ. Πορφύριο 0 Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μέσω μηνύματος του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι στο παρελθόν ο Σερβικός λαός έχει καθοδηγηθεί από σπουδαίους αρχιεπισκόπους και Πατριάρχες «που γνώριζαν πώς να διατηρήσουν την πίστη, την τιμή και την εικόνα του λαού μας σε δύσκολες στιγμές και να ανταποκριθούν στους πειρασμούς που βρισκόταν μπροστά του.»

Επίσης, ο Πρόεδρος Βούτσιτς υπογραμμίζει την δυσκολία της αποστολής που αναλαμβάνει ο νέος Πατριάρχης Σερβίας με σκοπό την διατήρηση της ενότητας της Εκκλησίας της Σερβίας και των πιστών, εκφράζοντας παράλληλα την διαβεβαίωση ότι θα εργαστεί για το καλό των πιστών.

Ευχές και από  ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα ! 

Τα συγχαρητήρια του προς τον νεοκλεγέντα Πατριάρχη Σερβίας εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων και όχι ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και αυτό λέει πολλά. 

Βίντεο από την εκλογή του νέου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου