You are currently viewing Περί των γεγονότων στην Μονή Κλειστών και ο ρόλος του Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα

Περί των γεγονότων στην Μονή Κλειστών και ο ρόλος του Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα

  • Reading time:1 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ.ΤΖΟΥΜΑ
Ανέβασα επίτηδες και τα δύο ρεπορτάζ που αφορούν την έξοδο της εικόνας της Παναγίας, από την Μονή Κλειστών, όπως ορίζει το έθιμο χρόνια τώρα! Όπως δημοσιεύσαμε προχθές το κείμενο που έβλεπε από θετική οπτική γωνία την έξοδο της Παναγίας, το ίδιο δημοσιεύουμε και τώρα το ρεπορτάζ που παρουσιάζει τα γεγονότα ανάγλυφα και μας δίνει και την “altera pars”
Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος!
Ο λαός της περιοχής, που συνεπικουρείται από την τοπική αυτοδιοίκηση, θέλει να συνεχιστεί το έθιμο αυτό, γιατί δίνει δύναμη και κουράγιο στον δοκιμαζόμενο λαό μας,ιδιαιτέρως αυτή την στενόκαρδη εποχή που πλήττεται από πολλές πλευρές!
Η Εκκλησία μας και η πίστη μας είναι το ριζιμιό μας λιθάρι, πάνω στο οποίο ακουμπά το χριστεπώνυμο πλήρωμα!
Εντούτοις υπάρχει και η άλλη πλευρά. Η Μονή εγείρει αντιστάσεις και μέχρι τώρα δεν επέτρεπε να εξέλθει η Ιερή Εικόνα από τον χώρο της Μονής.
Προφασιζόμενες οι Μοναχές διάφορες αιτιολογίες, ανέβαζαν βουνά τα εμπόδια και τις αντιρρήσεις! Προς τούτο, είχαν την νομική συμπαράσταση των δικηγόρων της Μονής οι οποίοι με ατράνταχτα νομικά επιχειρήματα, όπλιζαν τα χέρια των Μοναχών με αυτά για να μπορούν να προβάλλουν τις αντιρρήσεις τους και να εμποδίζουν την έξοδο της Εικόνας.
Όλο αυτό έχει κρατήσει καιρό.
Μάλιστα το θέμα έφθασε μέχρι τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, ο οποίος είδε πολύ θετικά το αίτημα των κατοίκων, αφού αποτελεί παλαιό έθιμο της περιοχής , όπως είπε, και παρακάλεσε στον Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα να φροντίσει για την ευόδωση της υπόθεσης.
Ο Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, ο οποίος ως Μητροπολίτης της περιοχής και προισταμένη αρχή της Μονής, διαχειρίστηκε το θέμα με μεγάλη υπομονή! Πιο πολύ σκάς!
Μάλιστα όταν βρέθηκε πέρυσι, τέτοια εποχή περίπου, σε ομήγυρη με άλλους Αρχιερείς κατά την χειροτονία του αειμνήστου Γέροντος Κεφαλληνίας Γερασίμου, του είπαν οτι δείχνει μεγάλη ανοχή και θα έπρεπε μάλλον να ακολουθήσει το παράδειγμα του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, που αντιμετώπισε παρόμοια περίπτωση ανταρσίας και ανυπακοής Μοναχών, με την αποπομπή των Μοναχών αυτών από την Μονή.
Ο Μητροπολίτης Ιλίου δεν ακολούθησε την παρότρυνση των συνεπισκόπων του– όπως είχε το δικαίωμα να πράξει– αλλά προσπάθησε με την αγάπη και τον διάλογο να βρεί τη λύση !
Δυστυχώς η Μονή, όμως, επέμεινε να προβάλλει τις αντιρρήσεις της!
Και φθάσαμε στο προχθεσινό γεγονός της εξόδου της Εικόνας με απόφαση του Μητροπολίτη. Τα όσα ακούστηκαν στα βίντεο που συνόδευαν το ρεπορτάζ της “Δυτικής Όχθης”, είναι κατώτερα των περιστάσεων ! Δεν είναι δυνατόν να εκστομίζονται απειλητικές εκφράσεις προς τον Μητροπολίτη του τύπου :” Να φύγεις, να πάς σε άλλη Μητρόπολη”.
Ποιός μπορεί να εκφράζεται έτσι προς έναν Μητροπολίτη, που χρόνια τώρα δεν φέρεται ως… Δεσπότης, αλλά προσπαθεί να ενώσει τα διεστώτα!
Οι Μοναχές δεν είναι υπεράνω του Μητροπολίτη και οφείλουν να του κάνουν υπακοή! Όχι στον Γέροντά τους– διότι οι πληροφορίες μας λένε οτι αυτός κινεί τα νήματα της αντίδρασης και θέλει να περάσει το δικό του– αλλά στον Μητροπολίτη τους εν προκειμένω, που τους φέρθηκε με ευγένεια και πνεύμα συνεργασίας!
Δεν πάνε να ρωτήσουν πώς φέρεται– με αμετροέπεια και κακότητα– ο σχετικά νεοκλεγείς Καρδίτσας Τιμόθεος, προς κάποιες Μονές της Μητρόπολής του και μάλιστα προς Μοναχές με αναγνωρισμένη αξία από όλο τον Ορθόδοξο κόσμο!!
Κοντολογίς,τώρα που άρχισε πάλι η Εικόνα να βγαίνει θα πρέπει να ρίξουν αυτοί που αντιδρούν τους τόννους και να εγκαινιάσουν μία νέα εποχή !
Η Εκκλησία και η πίστη ενώνουν τους ανθρώπους! Αυτά που τους χωρίζουν είναι οι μικρότητες και οι εμμονές σε σκουριασμένες ιδέες και εμμονές! Η Εκκλησία μας έχει την πιο πλούσια και ζωντανή Παράδοση! Και δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε επ´ουδενί την αλλοίωση αυτής της Παράδοσης.