You are currently viewing Πατρών: “Να διαφυλάξουμε την πνευματική παρακαταθήκη που μας άφησε ο π. Γερβάσιος και να τον μιμηθούμε στις αρετές του”

Πατρών: “Να διαφυλάξουμε την πνευματική παρακαταθήκη που μας άφησε ο π. Γερβάσιος και να τον μιμηθούμε στις αρετές του”

  • Reading time:2 mins read

Σε κλίμα κατανύξεως και συγκινήσεως τιμήθηκε από την Αποστολική Εκκλησία των Πατρών, ο αοίδιμος και μακάριος ιεροκήρυξ και διδάσκαλος των Πατρών Γερβάσιος ο Παρασκευόπουλος, την ημέρα της επετείου της Κοιμήσεως αυτού, ανήμερα δηλαδή των Αγίων Αποστόλων (Εκοιμήθη στις 30 Ιουνίου 1964). Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής και στον χώρο των Κατασκηνώσεων του π. Γερβασίου στα Συχαινά των Πατρών.

Εκεί ευρίσκεται ο τάφος του οσίου Γέροντος, εκεί είναι θησαυρισμένα και τα σεπτά και άγια Λείψανά του, τα οποία καθημερινώς πολλοί αδελφοί μας, εκ Πατρών και από άλλα μέρη, σπεύδουν να προσκυνήσουν. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στους Αγίους Αποστόλους και στον π. Γερβάσιο των Πατρών.

Ανήμερα, χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, και μίλησε εν πληθούση Εκκλησία περί της μεγάλης μορφής του ηγιασμένου ιεροκήρυκος και διδασκάλου των Πατρών, ο οποίος, πάμπτωχος έφυγε μικρό παιδί από την Νυμφασία (Γρανίτσα) της Αρκαδίας και μετά από πολλές περιπέτειες και δυσκολίες, έφθασε στην πόλη των Πατρών, κατατρεγμένος για να τον θέση υπό την προστασία του, ο κλεινός Ιεράρχης των Πατρών Ιερόθεος ο Μητρόπουλος, ώστε να σπουδάσει στην Ριζάρειο ως μαθητής του Αγίου Νεκταρίου, να υπηρετήση ως Ιεροκήρυξ της Μητροπόλεως Πατρών, ως Στρατιωτικός Ιερεύς στους Βαλκανικούς Πολέμους, ως Πρωτοσύγκελλος του μεγάλου Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου του από Τραπεζούντος, ως Πρωτοσύγκελλος της Αποστολικής Εκκλησίας των Πατρών, ως εξομολόγος, διδάσκαλος, πνευματικός και κατηχητής, αφού τυγχάνει ο ιδρυτής των κατηχητικών Σχολείων της Εκκλησίας της Ελλάδος, οδηγός και προστάτης των προσφύγων μετά την Μικρασιατική καταστροφή και συνελόντι ειπείν, παράκλητος των ανθρώπων, οδηγών εις νομάς σωτηρίας, μέσα από θαυμαστά σημεία, θαύματα δηλαδή κατά την του Θεού Οικονομίαν, γενόμενα διά πρεσβειών του οσίου πατρός ημών Γερβασίου, τα οποία και μετά την κοίμησή του συνεχίζονται, για την δόξα του Θεού και την σωτηρία των ανθρώπων.

Η τιμή στο πρόσωπο του αγίου Γέροντος των Πατρών, τόνισε ο Σεβασμιώτατος δεν περιορίζεται μόνο στις εκδηλώσεις που τελούνται κατ’ έτος στον χώρο των Κατασκηνώσεων των Συχαινών αλλά και στην τήρηση των λόγων του και στην φύλαξη της πνευματικής παρακαταθήκης που άφησε και στην μίμηση των αρετών του, ώστε να φθάσουμε μέσα από την μυστηριακή ζωή της αγίας μας Εκκλησίας στον αγιασμό και την σωτηρία.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας Τελέσθηκε ο μεθέορτος Εσπερινός και η παράκλησης προς την Υπεραγία Θεοτόκο, της οποίας εικών περίπυστο, τεθησαύρισται στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, όπου ο τάφος και τα Λείψανα του Γέροντος Γερβασίου των Πατρών, χοροστατούντος του κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος κήρυξε τον θείον λόγον εις το πλήθος των ευσεβών Χριστιανών, αναφερθείς στο «ανάργυρον» των αγίων και θαυματουργών Αναργύρων και στον «απένταρο» όπως τον χαρακτήρισε π. Γερβάσιο, ο οποίος και εις αυτό το θέμα ήτο άριστος των Αγίων μιμητής. Όμως πολλούς με την ελεημοσύνη ηλέησε και πολλούς πλουσίους έσωσε, καταστήσας αυτούς πλουσιοτέρους, αφού τους κατηύθυνε να τοποθετούν τα πλούτη τους στις τσέπες των φτωχών, των ορφανών, των αδυνάτων και κατατρεγμένων, των προσφύγων και αστέγων, ουσιαστικά στην τράπεζα του ουρανού.