You are currently viewing Παρουσία του Πρωθυπουργού η  Ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου

Παρουσία του Πρωθυπουργού η Ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου

  • Reading time:2 mins read

Ιστορική ημέρα για την Κρήτη σήμερα- Λεπτό προς λεπτό η τελετή!
Στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μήνα στο Ηράκλειο τελέστηκε παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η ενθρόνιση του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κρήτης, Ευγένιου Β΄ σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την κρητική γη.

12:45: Διαβάστηκε το πατριαρχικό και συνοδικό γράμμα καθώς και το προεδρικό Διάταγμα

 

Ο Αρχιγραμματέας του Οικουμενικού θρόνου διάβασε το πατριαρχικό και συνοδικό γράμμα για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, ενώ στη συνέχεια ο επίσκοπος Κνωσσού Πρόδρομος, διάβασε το προεδρικό Διάταγμα που αναφερόταν στην εκλογή και τοποθέτηση του κ. Ευγενίου, αναφέρει ο ιστότοπος neakriti.gr

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσωπούν, δύο Κρήτες στην καταγωγή, ο Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος και ο Μέγας Πρωτοσύγκελος κ. Θεόδωρος.

Δείτε ζωντανά την τελετή ενθρόνισης:

12:10: Νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος: «Αγαπητά μου παιδιά, αδελφοί καστρινοί και φιλοκαστρινοί. έρχομαι ως πατέρας της μεγάλης πνευματικής μας οικογένειας, για να λέω σε όλους πως η αγκαλιά του θεού και της εκκλησίας μας είναι ανοιχτή και για να σας απευθύνω αυτή την προτροπή: Αγαπούμε, συγχωρούμε, προχωρούμε.»

 

Στην αντιφώνησή του, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος ευχαρίστησε όλους για τη τιμή που του επιφύλαξαν, αναφέροντας:

«Αγαπητέ μου κ. δήμαρχε σας ευχαριστώ με ευγνωμοσύνη για την θερμή υποδοχή καθώς και για τους λόγους σας που διαπνέονται για την αγάπη σας στην Εκκλησία και για την αποστολή της, σας ευχαριστώ και για το πολύτιμο δώρο σας.

Από όσα είπατε τόσο όμορφα φανερώνεται έκδηλα η αρχοντιά και το μεγαλείο αυτού του τόπου. Πιστέψτε με μόνο για την Εκκλησία και την Αγία της παράδοση, δέχτηκα να γίνονται αυτά εδώ. Θα ήθελα να έρθω απλά και σιγανά χωρίς επισημότητες, αλλά αλλιώς σκευλεύουν τα θέσμια και πρέπει να υπακούσω.

Με βαθιά συγκίνηση επανέρχομαι σήμερα στο Ηράκλειο. Σκύβω και προσκυνώ το μυροβόλο χώμα αυτής της πολιτείας, που πριν ακριβώς έναν αιώνα, δέχτηκε την προσφυγική μου οικογένεια.

Προσκυνώ το χώμα αυτής της πολιτείας που πριν από μισό και πλέον αιώνα υποδέχτηκε την γέννησή μου.

Επιστρέφοντας στο Μεγάλο Κάστρο της Καρδιάς μου, και στον Άγιο Μηνά, αντικρίζω τα πρόσωπά σας, γιατί βλέπω στα βλέμματά σας την αγάπη, την ελπίδα πιστοί στην εκκλησία που μας αναγεννά καθημερινά.

Αισθάνομαι την ανάγκη να σας αγκαλιάσω έναν έναν και να σας πω πόσο σας ευχαριστώ. Γνωρίζω από παλιά την ευλάβεια και την φιλοτιμία σας. Είμαι βέβαιος ότι το χέρι του θεού οδήγησε τα βήματά μου εδώ, για να γίνω ο δικός σας άνθρωπος.

Αγαπητά μου παιδιά αδελφοί καστρινοί και φιλοκαστρινοί έρχομαι ως πατέρας της μεγάλης πνευματικής μας οικογένειας, για να λέω σε όλους πως η αγκαλιά του θεού και της εκκλησίας μας είναι ανοιχτή και για να σας απευθύνω αυτή την προτροπή: Αγαπούμε, συγχωρούμε, προχωρούμε.

Ζητώ την συνδρομή των προσευχών σας, με πρώτη αυτή την του προκατόχου μου κ.κ. Ειρηναίου.

Σας ασπάζομαι όλους με αγάπη πατρική και εύχομαι ο θεός να ευλογεί την αγία συμπόρευσή μας, στην πλατεία στράτα της κοινής μας ζωής η απαρχή της οποίας μόλις έγινε.

Να εύχεστε κι εσείς από καρδιάς!»

12:03 Άξιος ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος – Η προσφώνηση του από τον Δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό

Η προσφώνηση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού στον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο κατά την τελετή ενθρόνισής του

«Καλώς ορίσατε στην Αρχιεπισκοπή, καλώς ορίσατε στο Ηράκλειο.

Σας υποδεχόμαστε όλοι με τιμή και με χαρά και σας ευχόμαστε καλή ποιμαντορία. «ΑΞΙΟΣ»!

Με τα παραπάνω λόγια ολοκλήρωσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός την προσφώνηση του στον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο, στο πλαίσιο της τελετής ενθρόνισής του, το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022.

Ο Δήμαρχος υποδέχτηκε τον Αρχιεπίσκοπο στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Μηνά και τον προσφώνησε, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Η προσήλωσή σας στις μεγάλες αξίες: της Χριστιανικής Θρησκείας και του Ανθρώπου, από κοινού με την πραότητα, τις συνετές επιλογές σε κάθε ζήτημα, τον ενωτικό σας λόγο, την επίγνωση των απαιτήσεων και των προβλημάτων της εποχής μας, τις θεολογικές σας γνώσεις και την πολύπτυχη εμπειρία σας στα εκκλησιαστικά θέματα, υπήρξαν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν την έως σήμερα διαδρομή σας. Τα στοιχεία αυτά προσδιορίζουν εφεξής και την πορεία σας στο υψηλό λειτούργημα του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κρήτης.

Η παρακαταθήκη τού εφησυχάζοντος Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, αποτελεί αναμφίβολα ένα πολύτιμο κεφάλαιο για την Χριστιανοσύνη, όχι μόνο του τόπου μας.

Με πνεύμα ενότητας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, με σύνθεση των διαφορετικών απόψεων, αναδεικνύοντας το κοινωνικό πρόσωπο της Ορθοδοξίας, προβάλλοντας το βαθύτερο νόημα του Χριστιανισμού, με αλληλεγγύη και ανθρωπισμό, είναι βέβαιον ότι το έργο σας θα αποτελέσει σταθμό στην πορεία της Εκκλησίας της Κρήτης, δικαιώνοντας την υψηλή διακονία σας.

Εκ μέρους του Δήμου Ηρακλείου και όλων των κατοίκων της πόλης μας, σας ευχόμεθα υγεία, φωτεινό και δημιουργικό έργο και πλήρη επίτευξη των στόχων και των προσδοκιών σας, ως Προκαθημένου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Θα μας βρείτε συμπαραστάτες στο έργο σας, για το καλό του τόπου και των πολιτών, που δοκιμάζονται ιδιαίτερα αυτά τα χρόνια, και χρειάζονται τη στήριξη όλων μας για να προχωρήσουν στον δρόμο της προκοπής, της κοινωνικής συνοχής, και της αλληλεγγύης».