You are currently viewing ΟΤΑΝ Η ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΜΟΝΟΠΩΛΕΙ ΤΟ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ, ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ … «ΠΑΠΙΑ»!

ΟΤΑΝ Η ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΜΟΝΟΠΩΛΕΙ ΤΟ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ, ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ … «ΠΑΠΙΑ»!

  • Reading time:3 mins read

Του Αρχιμ. Ρωμανού Αναστασιάδη- Από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

 
Με αφορμή το σημαντικό γεγονός που διοργανώνεται στις 26 Ιανουαρίου στις ΗΠΑ από τους εν Αμερική Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου (για το οποίο ενημερωθείτε εδώ:https://romalewfronimati.blogspot.com/2019/01/blog-post_13.html), πολλές σκέψεις με διακατέχουν… Σε αυτές συνέβαλε και ένα απρόσμενο τηλεφώνημα που δέχθηκα χθες το βραδάκι. Από ένα πολιό και σοβαρό Κληρικό της Θεσσαλονίκης, άγνωστο σε εμένα, ο οποίος είχε διαβάσει στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας «ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ» κάποιο κείμενό μου για το Ουκρανικό. (Αναγκαία παρένθεση: και εγώ από τον αδελφό αυτό έμαθα ότι δημοσιεύθηκε κείμενό μου στην εν λόγω εφημερίδα… Όχι ότι έχω πρόβλημα, αφού ό,τι δημοσιεύω στο διαδίκτυο είναι ελεύθερο προς καλόπιστη χρήση από οποιονδήποτε, αλλά δεν απέστειλα εγώ κείμενό μου σε οποιαδήποτε εφημερίδα).
 
Ο εκ της Συμβασιλεύουσας λοιπόν κληρικός φάνηκε να αγνοεί σημαντικές λεπτομέρειες περί του Ουκρανικού ζητήματος και εξέφρασε τη σχετική διαμαρτυρία του. Κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί να τους ενημερώσει υπεύθυνα για όλες τις πτυχές του θέματος και το μόνο που φτάνει στους περισσότερους, ακόμη και στους κληρικούς, είναι η ακριβοπληρωμένη ρωσική προπαγάνδα, με συνέπεια να σχηματίζεται όχι ευχάριστη εικόνα για το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο… Πού; στην Ελλάδα! Και ναι, στη Θεσσαλονίκη, σε μια ιστορική και πολυσήμαντη Επαρχία του Θρόνου!… Φαντασθείτε λοιπόν τι γίνεται παραέξω… Και δεν χρειάζεται να το φαντασθείτε, αφού εάν αναζητήσετε συζητήσεις και δημοσιεύσεις περί του Ουκρανικού σε άλλες χώρες της Δύσεως θα διαπιστώσετε ότι η ρωσική προπαγάνδα και τα ψεύδη της κυριαρχούν.
 
Ποιος φταίει για αυτήν την αρνητική πραγματικότητα; Μα φυσικά οι έχοντες το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να διδάσκουν το λαό του Θεού και να τον καθοδηγούν. Πρωτίστως οι κληρικοί, με πρώτους φυσικά τους Επισκόπους. Αλλά και κάθε κληρικός, οποιουδήποτε βαθμού, οφείλει να διακονεί το διδακτικό έργο της Εκκλησίας και να διαφωτίζει τους πιστούς για τις θέσεις της Εκκλησίας. Τι κάνουν λοιπόν οι ανά την Οικουμένη Επίσκοποι και Κληρικοί του Οικουμενικού Θρόνου; Γιατί δεν μεριμνούν για την υπεύθυνη ενημέρωση του πληρώματος της Εκκλησίας επάνω σε κάθε σημαντικό εκκλησιαστικό ζήτημα, εν προκειμένω το Ουκρανικό; Δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι γίνεται; Δεν βλέπουν τον αγώνα του Πατέρα και Δεσπότη μας, του Οικουμενικού Πατριάρχου; Δεν συγκινούνται και δεν εξεγείρονται από τις χυδαίες ύβρεις και τις βρώμικες επιθέσεις των υπερβορείων βαρβάρων εναντίον του Παναγιωτάτου; Δεν διαβάζουν την ανήθικη προπαγάνδα των Ρώσων που γίνεται σε κάθε σημείο της γης; Μόλις χθες διάβαζα στον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου τις νέες αθλιότητες που ξεστόμισε κατά του Πατριάρχου μας ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο…
 
Γιατί αλήθεια τόση ραθυμία και αδιαφορία; Ποιος τους είπε ότι η υπόθεση αυτή είναι μόνο του Κέντρου, του Φαναρίου, και όχι κάθε ψυχής που πάλλεται από αγάπη για τη Μητέρα μας Εκκλησία; Ακόμη και στις ΗΠΑ τι κάνει η εκεί Αρχιεπισκοπή και οι Μητροπολίτες; Εκεί που υπάρχει τόση ύπουλη ρωσική διείσδυση και, μετά λύπης μου, διαπιστώνω ότι οι πιο αδίστακτοι «γενίτσαροι» της φιλορωσικής προπαγάνδας είναι κάποιοι… Έλληνες ομογενείς που έχουν αφεθεί χωρίς την δέουσα διδασκαλία και κατήχηση εκ μέρους της εκεί Εκκλησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ευτυχώς που ευαισθητοποιήθηκαν οι Εντιμολογιώτατοι Άρχοντες του Θρόνου στην Αμερική και διοργανώνουν μια ενημερωτική εκδήλωση με κεντρικό πρόσωπο τον πανάξιο Ιεράρχη του Θρόνου, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ. Αυτό που θα έπρεπε να κάνουν οι δεσποτάδες και οι παπάδες το κάνουν οι λαϊκοί αδελφοί… Ο Θεός να τους ευλογεί και να τους ανταποδώσει αυτήν την αγάπη προς τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.
 
Σε δεύτερο βαθμό όμως ευθύνονται και οι ακαδημαϊκοί μας. Οι Θεολογικές μας Σχολές. Τι τις θέλουμε αυτές τις Σχολές όταν είναι απούσες σε τόσο σημαντικά, ιστορικά γεγονότα; Πού είναι οι ημερίδες και τα συνέδρια για να ενημερωθούν τόσο οι φοιτητές της Θεολογίας όσο και καθένας που το επιθυμεί; Εκεί στη Θεσσαλονίκη, στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου, δεν αισθάνονται κάποια ενόχληση που ένας κληρικός που βρίσκεται στα πόδια τους αναγκάζεται να πάρει τηλέφωνο έναν παπά στην Κρήτη, επειδή έμαθε ότι ασχολείται με το ζήτημα, για να μάθει τι συμβαίνει με την Ουκρανία;
 
Ίσως στενοχώρησα κάποιους. Αλλά δεν έχω πρόβλημα. Μακάρι και να στενοχωρηθούν και να ξυπνήσουν επιτέλους. Γιατί σε τέτοιες μάχες για την αλήθεια και το δίκαιο δεν συγχωρείται ούτε η σιωπή ούτε η ιδιωτεία.
 
Όποιος αρνείται να ομολογήσει την αλήθεια, ενώ την γνωρίζει, είναι το ίδιο ένοχος με εκείνον που διασπείρει το ψεύδος. Ίσως και περισσότερο ένοχος, γιατί ο Θεός προτιμά να είσαι ή κρύος ή ζεστός, όπως λέγει και η Αγία Γραφή. Αν είσαι χλιαρός, θα σε ξεράσει…