You are currently viewing Όψιμο ενδιαφέρον για Γέροντα Ιεράρχη ή «πατρολοίος», με πατέντα;

Όψιμο ενδιαφέρον για Γέροντα Ιεράρχη ή «πατρολοίος», με πατέντα;

  • Reading time:1 mins read

του Σωτήρη Τζούμα

Μέσα στον ηθικό και αγγελικά πλασμένο χώρο της Εκκλησίας λαμβάνουν χώρα θαύματα για τα οποία δοξάζουμε το όνομα του μεγάλου Θεού αλλά γίνονται και τερατουργήματα τα οποία όταν βγαίνουν στην επιφάνεια μας κάνουν να πονάμε.

Δεν παύει να μας εκπλήσσει ο εκκλησιατικός χώρος με τα όσα συμβαίνουν,φανερά και κρυφά, σε αυτόν. Κάποια γίνονται ευρέως γνωστά ενώ κάποια άλλα γίνονται εν κρυπτώ μέχρι που τα ανακαλύπτουμε.

Μέσα στον ηθικό και αγγελικά πλασμένο χώρο της Εκκλησίας λαμβάνουν χώρα θαύματα για τα οποία δοξάζουμε το όνομα του μεγάλου Θεού αλλά γίνονται και τερατουργήματα τα οποία όταν βγαίνουν στην επιφάνεια μας κάνουν να πονάμε.
Είναι μέρες τώρα που διακινείται μία πληροφορία την οποία στην αρχή αντιμετωπίσαμε με επιφύλαξη. Όταν όμως επαληθεύσαμε τις πηγές μας τα πράγματα άρχισαν να γίνονται πλέον αυταπόδεικτα.

Σύμφωνα λοιπόν με την πληροφορία που διακινείται τις τελευταίες μέρες, Αρχιερεύς της Εκκλησίας της Ελλάδος εξ αυτών που εξελέγησαν και χειροτονήθηκαν από τον Χριστόδουλο, έχει αναλάβει εργολαβικά και με προσωπικό ζήλο να πείσει Γέροντα Ιεράρχη της Εκκλησίας μας που τον πρόλαβαν τα χρόνια του αλλά τα έχει τετρακόσια- με κάποια μικρά διαλείμματα- να παραιτηθεί για να διευκολύνει τον Αρχιεπίσκοπο και την επόμενη Σύνοδο στο έργο της και στα σχέδιά της.
Και φυσικά αυτό δεν το κάνει για την ψυχή του ή επειδή σκέφτεται το καλό του Γέροντος Ιεράρχη!
Το ενδιαφέρον του είναι για το πάπλωμα!

Έχει πει στους συνομιλητές του πως αν καταφέρει το στόχο του, θα ζητήσει να τον επιβραβεύσουν γι’ αυτό, εκλέγοντας τον Πρωτοσύγκελλό του Μητροπολίτη και μάλιστα όχι σε γειτονικό νησί όπως είχε στοχεύσει αρχικά αλλά σε Μητρόπολη της Δυτικής Ελλάδος της οποίας ο Μητροπολίτης επίσης είναι Γέρων και έπρεπε να έχει παραιτηθεί από καιρό.
Δεν ξέρουμε αν οι πληροφορίες αυτές που αποτελούν τελευταία αντικείμενο σχολιασμού των Ιεραρχών έχουν δόση αλήθειας σε όλα τα επίπεδα!

Στο πρώτο σκέλος πάντως έχει επαληθευτεί.Έχουν γίνει κρούσεις κατ´επανάληψη στον Γέροντα Ιεράρχη να παραιτηθεί. Αλλά ευτυχώς για την Εκκλησία εκείνος ανθίσταται σθεναρά και λέγει στους εντεταλμένους να παν να πουν σε εκείνους που τους έστειλαν να παραιτηθούν αυτοί!

«Εγώ λειτουργώ 30 φορές το χρόνο παρά το γήρας μου! Αυτοί δεν λειτουργούν ούτε 5», λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Γέρων Αρχιερεύς! Και δεν έχει άδικο.
Και το πρόβλημα, ωστόσο δεν είναι η φαγούρα να παραιτηθεί ο Γέρων Αρχιερεύς αλλά το κίνητρο που οπλίζει τα χέρια του εν λόγω «πατρολοίου» ο οποίος μπροστά στον στόχο του να κάνει τον άνθρωπό του Μητροπολίτη δεν διστάζει να διαπράξει αυτό το ανοσιούργημα. Και το ενδιαφέρον του κρίνεται όντως ως όψιμο! Ίσως γιατί έμαθε στη ζωή του να φτάνει στο στόχο του χρησιμοποιώντας τους άλλους! Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται πάντα! Κάποια στιγμή οι μάσκες πέφτουν!

Είμαι ο πρώτος που γράφω και ζητώ από χρόνια τώρα, να υπάρξει ένα σχέδιο εθελούσιας εξόδου των Γερόντων και ανήμπορων Ιεραρχών αλλά όχι με αυτό τον δόλιο τρόπο.
Αν κάποιοι Ιεράρχες έχουν ενστάσεις- τις οποίες συμμερίζομαι – και δεν συναινούν στο να αποστέλλει η Σύνοδος την ειδική επιστημονική επιτροπή για να κρίνει το καλώς ή το κακώς έχειν των Γερόντων Ιεραρχών, ώστε να τους καρατομεί στη συνέχεια , οι ύπουλες και υπόγειες αυτές μεθοδεύσεις είναι ο,τι χειρότερο!

Διότι η μια πράξη είναι σύννομη και διαφανής, ενώ η άλλη είναι εντελώς αδιαφανής και με σκοτεινές σκοπιμότητες.
Θα πρέπει να γίνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από τον Αρχιεπίσκοπο και τους επιτελείς του, για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων.
Τα παραδείγματα των Γερόντων Ιεραρχών Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνου και Περιστερίου Χρυσοστόμου, οι οποίοι παραιτήθηκαν και ξαναζωντάνεψαν από την περιποίηση και την φροντίδα των διαδόχων τους Νέας Ιωνίας Γαβριήλ και Περιστερίου Κλήμεντος, ας γίνει το παράδειγμα και το μέτρο σύγκρισης και να αποτελέσει την πλατφόρμα επί της οποίας θα αναπτυχθεί ένα σχέδιο συνολικής αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων εκ μέρους της Εκκλησίας.

Ας σταματήσουμε επιτέλους να παίζουμε με τους θεσμούς!
Ο,τι δεν θέλουμε να μας κάνουν, ας μην το κάνουμε εμείς στους άλλους!

ΠΗΓΗ: Newpost.gr