You are currently viewing Ολοκληρώθηκε με επιτυχία διήμερο εργαστήρι ψαλτικής τέχνης

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία διήμερο εργαστήρι ψαλτικής τέχνης

  • Reading time:3 mins read

Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθη διήμερο εργαστήρι (workshop) με θέμα την προφορική παράδοση της Πόλης, το οποίο συνδιοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος – ΟΜ.Σ.Ι.Ε. και τον εν Αθήναις Σύλλογο Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως, με την συμμετοχή πλέον των δέκα κορυφαίων ψαλτών από ολόκληρη την Ελλάδα που, παράλληλα, φοιτούν στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Βυζαντινής Μουσικής – Ψαλτικής Τέχνης (εξ’ αποστάσεως) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (EUC).

Οι εργασίες του εργαστηρίου πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου Μουσικοφίλων, στην Αθήνα, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται αίθουσες δοκιμών καθώς και υπερσύγχρονο studio ηχογραφήσεων. Συμμετείχαν οι κ. Χάρης Διαφωνίδης – δημοτικός σύμβουλος και λαμπαδάριος μητροπολιτικού ι.ν. Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης, Στυλιανός Ζαχαρίου – πρωτοψάλτης ι.ν. της Του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης, Χρήστος Χαλκιάς – Πρωτοψάλτης Παναγίας (Δεξιάς) Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Σιάχος – Πρωτοψάλτης μητροπολιτικού ι.ν. Υπαπαντής Καλαμάτας, Αντώνιος Τσαρουχάς – Πρωτοψάλτης μητροπολιτικού ι.ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Θηβών, Στέφανος Συμεωνίδης – Πρωτοψάλτης Προσκυνήματος Αγίου Πορφυρίου (Μήλεσι), Νικόλαος Δημητρακόπουλος – Πρωτοψάλτης Αγίων Αποστόλων Ελευσίνας, Ευάγγελος Κίσσας – Λαμπαδάριος ι.ν. Φανερωμένης Βουλιαγμένης – Αττικής, Ιωάννης Πλευρίτης, Πρωτοψάλτης ι.ν. Αγίου Αρτεμίου (Φιλολάου, Αθήνας)

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν και να συζητήσουν μια σειρά ζητημάτων προσέγγισης και ερμηνείας, μέσα από το πρίσμα και την ιδιαίτερη αισθητική της πολίτικης παραδόσεως, στα μαθήματα της Μεγάλης Εβδομάδας, του Κωνσταντίνου Πρίγγου καθώς και σε χειρόγραφες ερμηνείες του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου κυρ Δημοσθένους Παϊκοπούλου και του αειμνήστου Γεωργίου Τσαούση.

Πολύτιμη, σε αυτή την προσπάθεια, υπήρξε η αρωγή και η αφειδώλευτη μεταφορά βιωμάτων και εμπειριών από τον Πρόεδρο του ΣΜΚΩΝ Άρχοντα Πρωτομαΐστορα της ΜτΧΕ κ. Νικόλαο – Σταμάτιο Κίσσα και τον Ταμία, πολύπειρο Πρωτοψάλτη κ. Νικόλαο Τυροβόλη, η οποίοι ως Κωνσταντινουπολίτες, ευτύχησαν να ανδρωθούν στον Πατριαρχικό Ναό και το περιβάλλον της εκεί ακμάζουσας -το πάλαι ποτέ- ψαλτικής κοινότητας.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου πραγματοποιήθηκαν ηχογραφήσεις μελισμάτων της περιόδου της Μεγάλης Εβδομάδας, που θα δημοσιευθούν προσεχώς σε ειδική ψηφιακή έκδοση, αφιερωμένη στην συμπλήρωση τριακονταετίας από της εκλογής του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ.

Στο περιθώριο των εργασιών οι συμμετέχοντες συνόδευσαν τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Πολίτη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που έγιναν επίσημα δεκτοί σε ακρόαση από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ, υπό την αιγίδα και στοργική φροντίδα του οποίου, συνεστήθη και λειτουργεί το Πρόγραμμα ΒΜ-ΨΤ του EUC.

Τέλος, δεν έλειψαν από το πρόγραμμα περιηγήσεις στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, καθώς και οι απαραίτητες στιγμές ανάπαυλας και ευωχίας, που έδωσαν την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να εμβαθύνουν τις κοινωνικές και συναδελφικές σχέσεις.

Ακολουθεί εκτενές φωτογραφικό λεύκωμα.

Από το Γραφείο Τύπου της ΟΜΣΙΕ