You are currently viewing Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Εκκλησία της Ρώμης

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Εκκλησία της Ρώμης

  • Reading time:1 mins read

Τριμελή επίσημη Αντιπροσωπεία απέστειλε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ρώμης με την ευκαιρία της Θρονικής Εορτής αυτής.

Στην Πατριαρχική Αντιπροσωπεία έλαβαν μέρος ο Πανιερώτατος Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιώβ, επί κεφαλής αυτής, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και ο Διάκονος Βοσπόριος, Κωδικογράφος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Στις 28 Ιουνίου η Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για τη Χριστιανική Ενότητα όπου συζήτησαν επίκαιρα θέματα και στη συνέχεια τους δέχθηκε ο Αγιώτατος Πάπας Ρώμης κ. Φραγκίσκος σε κατ’ ιδίαν ακρόαση. Το μεσημέρι ο Πάπας Φραγκίσκος προσκάλεσε την Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε γεύμα.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα το ανακοινωθέν από την συνάντηση των δύο πλευρών:

«Με την ευκαιρία της εορτής των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, προστατών Αγίων της Εκκλησίας της Ρώμης, Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποτελούμενη από τον Αρχιεπίσκοπο Τελμησσού κ. Ιώβ, τον Επίσκοπο Μελιτηνής κ. Μάξιμο και τον Διάκονο κ. Βοσπόριο, συναντήθηκε με τον Σεβασμιότατο Καρδινάλιο κ. Kurt Koch, Πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας, και τον Πανοσιολογιώτατο κ. Andrea Palmieri, Υπογραμματέα της Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν τα τρέχοντα θέματα των δύο Εκκλησιών καθώς και τα μελλοντικά βήματα της Μικτής Διεθνούς Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Καθολικής και της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Η επόμενη συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Μοναστήρι του Μποζέ της Ιταλία, για να συνεχίσει τη μελέτη του κειμένου «Πρωτοκαθεδρία και Συνοδικότητα κατά τη δεύτερη χιλιετία και σήμερα».

Στις 29 Ιουνίου η Αντιπροσωπεία παρευρέθη στην επίσημη Θεία Λειτουργία στη Βασιλική του Αποστόλου Πέτρου όπου προεξήρχε ο Αγιώτατος Πάπας Ρώμης κ. Φραγκίσκος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Πάπας μαζί με τον επί κεφαλής της Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας προσκύνησαν τον τάφο του Αποστόλου Πέτρου όπου φυλάσσονται τα ιερά λείψανά του. Αμέσως μετά ο Πάπας οδήγησε τον Αρχιεπίσκοπο Τελμησσού στο ιδιωτικό παπικό παρεκκλήσιο στο Αποστολικό Παλάτι, όπου του παρέδωσε λειψανοθήκη με απότμημα του ιερού λειψάνου του Πρωτοκορυφαίου Αποστόλου Πέτρου, δώρο προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Είναι η πρώτη φορά που λείψανο του Αποστόλου Πέτρου φεύγει από τη Ρώμη και αυτό έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό.

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε τη μεγάλη χαρά και ευγνωμοσύνη προς τον Αγιώτατο Πάπα Ρώμης κ. Φραγκίσκο για την ευγενική και αδελφική προσφορά προς την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία.

Ο Παναγιώτατος κατά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία των Αγίων Αποστόλων, προσέφερε στο εκκλησίασμα το ιερό λείψανο του Αποστόλου Πέτρου προς προσκύνηση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μέρος του ανακοινωθέντος του Οικουμενικού Πατριαρχείου: «Ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Συνάξεως τῶν Ἁγίων ἐνδόξων καί πανευφήμων Δώδεκα Ἀποστόλων, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐχοροστάτησεν ἐν μέν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, κατά τόν Μ. Ἑσπερινόν τοῦ Σαββάτου, 29ης Ἰουνίου, ἐν δέ τῷ πανηγυρίσαντι φερωνύμῳ Ἱ. Ναῷ τῆς Κοινότητος Φερίκιοϊ, κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν, τήν Κυριακήν, 30ήν ἰδίου, καθ᾿ ἥν τόν θεῖον λόγον ἐκήρυξεν ὁ Πανοσιολ. Μ. Ἐκκλησιάρχης κ. Βενιαμίν.

Κατ’ αὐτήν, προετέθη εἰς προσκύνησιν τῶν πιστῶν ἡ ἐκ Ρώμης κομισθεῖσα εἰς τήν Πόλιν, κατόπιν εὐγενοῦς χειρονομίας τῆς Α. Ἁγιότητος τοῦ Πάπα Φραγκίσκου πρός τήν Ἐκκλησίαν Κωνσταντινουπόλεως, λειψανοθήκη, ἐμπεριέχουσα ἀπότμημα ἱ. λειψάνων τοῦ Πρωτοκορυφαίου τῶν Ἀποστόλων Πέτρου, Ἱδρυτοῦ τῆς Ἐκκλησίας Ρώμης, ἥν ἐκόμισαν ἐνταῦθα ὁ Πανοσιολ. κ. Andrea Palmieri, Ὑπογραμματεύς τοῦ Ποντιφηκοῦ Συμβουλίου διά τήν προώθησιν τῆς ἑνότητος τῶν Χριστιανῶν, μετά τοῦ Πανοσιολ. Διακόνου κ. Βοσπορίου, Κωδικογράφου τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου».

Δείτε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=efSsr91i6F8