You are currently viewing Οι Μυκόνιοι συνόδευσαν την Παναγία Τουρλιανή στο Μοναστικό Ενδιαίτημά της με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο

Οι Μυκόνιοι συνόδευσαν την Παναγία Τουρλιανή στο Μοναστικό Ενδιαίτημά της με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο

  • Reading time:2 mins read

Σήμερα, Σάββατο του Λαζάρου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου, στον οποίο εφιλοξενείτο από το Σάββατο της Α΄ Εβδομάδος των Νηστειών το παλλάδιο των απανταχού Μυκονίων, η ιερά Εικόνα της Παναγίας Τουρλιανής, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄, με τη λειτουργική συμμετοχή του Εφημερίου του Ναού και Αρχιερατικού Επιτρόπου Δήλου και Μυκόνου, Πρωτοπρ. Πέτρου Μαραγκού, και των Διακόνων.Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ απευθυνόμενος προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, ανεφέρθη στο θαύμα της Αναστάσεως του Λαζάρου ως προτύπωση και της δικής Του Αναστάσεως, υπογραμμίζοντας ότι όπως ο Λάζαρος κατά τη σαφή διατύπωση του Κυρίου, ότι δεν «απέθανε αλλά κεκοίμηται», έτσι και οι προαπελθόντες οικογενείς μας «κοιμούνται», αναμένοντες να ξυπνήσουν στη Βασιλεία των Ουρανών.

Προσέθεσε μάλιστα, ότι όταν η αδελφή του Λαζάρου διαβεβαίωσε τον Κύριο για την πίστη της ότι μπορεί να τον αναστήσει, Εκείνος διακήρυξε ότι «Εγώ ειμί η οδός και η αλήθεια και η ζωή».Αυτές οι τρεις λέξεις, προσέθεσε, που αποτελούν τους τρεις πυλώνες της πνευματικής μας ζωής, καθώς εάν πιστευουμε στον Κύριο «καν αποθάνωμεν ζήσομεν»!

Ανεφέρθη, επίσης, στη σημερινή ημέρα, η οποία, με την επιστροφή της ιεράς Εικόνος της Παναγίας Τουρλιανής στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Άνω Μεράς, στο πνευματικό Αρτοφόριο της οποίας ως πολύτιμος μαργαρίτης φυλάσσεται, σηματοδοτεί την επιβίωση στο παρόν και την προβολή στο μέλλον της πολυαιώνιας αυτής παράδοσης της Μυκόνου.

Τέλος, ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Πρωθιερέα του Ναού, Πρωτοπρ. Πέτρο Μαραγκό, για την επιμέλεια των πνευματικών εκδηλώσεων, των διδακτικών ομιλιών και των Λειτουργικών Τελετών, που πλαισίωσαν την παραμονη της, πάντοτε με άνθη καταστολισμένης αγίας Εικόνος στο Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς και τους συνεργάτες του, Επιτρόπους, ιεροψάλτες και διακονητές για τη μέριμνά τους και τήν άψογη προετοιμασία και διεξαγωγή των Εκδηλώσεων.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ετέθη επικεφαλής της τριώρου πεζή λιτανευτικής ανόδου της Αγίας Εικόνος από τη Χώρα προς την Άνω Μερά, προπορευόμενων των σημαιών του Συλλόγου Ανωμεριτών, του Φιλανθρωπικού Συνδέσμου “Μυκονιάτικη Αλληλεγγύη”, του Συλλόγου Λεμβούχων Μυκόνου, Πολιτιστικού Συλλόγου ” Μαντώ” του Δημοτικού Σχολείου Άνω Μεράς και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, την οποία συνόδευσαν οι Βουλευτές Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κα Αικατ. Μονογυιού και κ. Ιω. Βρούτσης, ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνστ. Κουκά, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Στ. Μπρίγγος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Προϊστάμενοι και Αξιωματικοί των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής και της 6ης ΜΣΕΠ Μυκόνου, οι διατελέσαντες Δήμαρχοι κ. Χρ. Βερώνης και κα Ειρ. Γρυπάρη, η Πρόεδρος της Αδελφότητος Ανωμεριτών Μυκόνου, και πλήθος Μυκονίων κάθε ηλικίας.Κατά την άφιξη της αγίας Εικόνος στη Μονή, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σήμερα, με τις μυρίπνοες ευωδίες της άνοιξης, η Μύκονος δέχθηκε και την ευλογία της Θεοτόκου, με τη λιτάνευση της ιεράς Εικόνος της, παρακάλεσε τους πιστούς να προσεύχονται για την απομάκρυση κάθε κινδύνου ασθενείας, την ταχεία ανάρρωση των ασθενών και τη στήριξη των ιατρών και νοσηλευτών, καθώς και για την επικράτηση της ειρήνης στις σχέσεις των λαών και τους προέτρεψε να συμμετέχουν βιωματικά στις ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος.Τέλος, ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Αλέξιο για την εν γένει καρποβριθή διακονία του και άψογη προετοιμασία της υποδοχής της αγίας Εικόνος και ευχήθηκε σε όλους για το Άγιο Πάσχα.