You are currently viewing Οι αστραπές και οι βροντές για το Καταστατικό
Ο παμψηφεί νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά το Μικρό Μήνυμα της εκλογής του. ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΌ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ

Οι αστραπές και οι βροντές για το Καταστατικό

  • Reading time:1 mins read

Αστραπιαία και βροντερή ήταν κυριολεκτικά η μετάδοση της αποκάλυψης του «Ε.Κ.» για το Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής με τίτλο: «Θα καταργηθεί η αναστολή του Καταστατικού της Αρχιεπισκοπής το οποίο θα παραμείνει ως έχει», που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική μας έκδοση www.ekirikas.com το απόγευμα της Πέμπτης 9 Ιουνίου λίγη ώρα μετά την λήξη των εργασιών της Συνοδικής Επιτροπής του Φαναρίου επί των Επαρχιών του Θρόνου του Εξωτερικού.

Γνώριζα βέβαια το μέγεθος της ανησυχίας και του προβληματισμού που υπήρχε στην πλήθουσα Εκκλησία της Αμερικής, σε κληρικούς και λαϊκούς για τις άκαιρες και αδόκιμες κινήσεις του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, οι οποίες δυστυχώς είχαν βάλει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο προσωπικά, καθότι ο Ελπιδοφόρος επέρριπτε με λεχθέντα και ανακοινωθέντα του την ευθύνη στον Πατριάρχη.

Βέβαια η αναστολή του Καταστατικού την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020, χωρίς μία εκ των προτέρων στοιχειώδη συνεννόηση ή έστω πληροφόρηση της Επαρχιακής Συνόδου και του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Σώματα τα οποία εξυπακούεται ότι έχουν θεσμικό ρόλο και ευθύνη στην Εκκλησία της Αμερικής, είχε θέσει σε διακινδύνευση δημιουργίας ρηγματωδών καταστάσεων έναντι των Αρμοδίων Αμερικανικών Αρχών, με κίνδυνο ακόμα και απώλειας του Μη Κερδοσκοπικού Καθεστώτος της Αρχιεπισκοπής γενικά, πράγμα το οποίο θα συνιστούσε καταστροφή.

Ας αφήσουμε πια το έρεβος της ολιγότητας των επιλογών του Ελπιδοφόρου τόσο σε Επισκοπικό επίπεδο, όσο και σε άλλες θεσμικές θέσεις, όπως της Πρωτοσυγκελίας της Αρχιεπισκοπής, της προϊσταμενίας του Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου, της προϊσταμενίας ακόμα και στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης, στη διεύθυνση του Τμήματος της Κατηχητικής Παιδείας, για να αναφέρω μερικές δειγματοληπτικά. Αποφεύγω για τώρα να αναφερθώ στη Σχολή γιατί αυτή η πονεμένη ιστορία είναι δυστυχώς το συνεχιζόμενο δράμα της εν Αμερική Εκκλησίας μας, το οποίο χρήζει ιδιαίτερης αρθρογραφίας εν καιρώ ευθέτω.

Τη στιγμή λοιπόν που ο Ελπιδοφόρος απέδειξε αυτά τα τρία χρόνια ότι δεν είναι σε θέση να επιλέξει δυο ικανούς συνεργάτες, φιλοδόξησε να διοικήσει ολόκληρη την Αρχιεπισκοπή Αμερικής απ’ άκρου σ’ άκρο αυτονομημένα και ανεξέλεγκτα. Γι’ αυτό και επεδίωξε και πέτυχε δυστυχώς τον εξοστρακισμό του Ευαγγέλου και δημιουργήθηκε αυτή η θλιβερή «μοιχιπεβασία» του Θρόνου του στη Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης, την ταπείνωση του Μεθόδιου, την κακολογία για τον Ναθαναήλ ακόμα και προχτές στο Φανάρι.

Ας αφήσουμε κατά μέρος αυτούς που έχει κουβαλήσει από τη Χάλκη, εσχάτως δε κι άλλον από την Πόλη, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Γερμανία, τον Καναδά και αλλαχού. Αυτό είναι άλλο κεφάλαιο το οποίο είμαι βέβαιος γνωρίζει ο Πατριάρχης και μάλιστα εξ ιδίας πείρας ενίων εξ’ αυτών. Έχει υποδείξει μάλιστα πάλιν και πολλάκις στον Ελπιδοφόρο να τους απομακρύνει, πλην όμως αυτός απειθεί, ναι απειθεί, και δεν απομένει πλέον άλλη επιλογή στον Πατριάρχη από του να του δώσει εντολή. Όμως από την Πέμπτη 9 Ιουνίου κι έπειτα από την αποκάλυψη του «Ε.Κ.» για την κατάργηση της αναστολής του Καταστατικού τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην.

Σεβαστικά επισημαίνω πως και βέβαια ο Βαρθολομαίος ως άνθρωπος κάνει λάθη, άλλωστε ουδείς αλάνθαστος, πλην όμως ξέρει και να τα διορθώνει όπως έκανε την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022 για το Καταστατικό, γιατί εδώ που τα λέμε εκείνος πέρασε τη γραμμή και την διορθωτική κίνηση στην Συνοδική Επιτροπή επί των Επαρχιών του Θρόνου του Εξωτερικού.

Ένα ακόμα σημάδι που δείχνει πως ο Ελπιδοφόρος δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει πού βρίσκεται αν και πέρασαν τρία χρόνια στον Θρόνο της Αμερικής είναι και από το γεγονός ότι σε τρεις εβδομάδες θα συνέλθει η 46η Κληρικολαϊκή, θα γίνουν τα εγκαίνια του Αγίου Νικολάου, θα γιορτασθεί η εκατονταετηρίδα της Αρχιεπισκοπής, κι αυτός ανάλαβε τον ρόλο ξεναγού ολιγομελούς ομάδας επισκεπτών στον Πόντο και την Πόλη για να πει στον Πατριάρχη ότι νοιάζεται για την Μητέρα Εκκλησία και την συνδέει και εμπράκτως με την Ομογένεια, αντί να επιμεληθεί ο ίδιος τα θέματα, κι όχι οι παρατρεχάμενοι και οι μυστικοσύμβουλοι του.

Ενας μάλιστα εξ’ αυτών ζήτησε 850 χιλιάδες δολάρια για να προβάλλει δήθεν την εκατονταετηρίδα και τον Αγιο Νικόλαο, αλλά εισέπραξε άρνηση. Φαίνεται ότι βρήκαν το κόλπο «αρμέγματος» από τη αγελάδα της Ομογένειας ή την βλέπουν ως τον μεγάλο κουμπαρά. Κι ακόμα αντί να γράψει ο ίδιος την εισηγητική του ομιλία για στην Κληρικολαϊκή κι όχι οι υπαλληλικώς μισθοδοτούμενοι λογογράφοι του, είναι κι αυτό ένα εναργές σημάδι ότι δεν έχει συνάφεια με την εν Αμερική Εκκλησία μας, αλλά απλώς είναι ένας εξωτερικός αλεξιπτωτιστής με όλα τα επακόλουθα.