You are currently viewing Οι Aρχοντες τίμησαν τον Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο (βίντεο)

Οι Aρχοντες τίμησαν τον Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο (βίντεο)

  • Reading time:2 mins read

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με σαφή μηνύματα υποστήριξης προς την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, απονεμήθηκε το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το 2019 στον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, στην καθιερωμένη εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 19 Οκτωβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Midtown Hilton».

Τους παρευρισκόμενους παρουσίασε ο Αρχων Μιχάλης Ψαρός, καλωσορίζοντάς τους έναν προς έναν. Τον πρώτο χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχων Τζον Χαλέκι (John Halecky Jr), αναπληρωτής επικεφαλής του Τάγματος των Αρχόντων, ενώ συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Τζον Ζαβιτσάνος.

Στην εναρκτήρια ομιλία, ο επικεφαλής του Τάγματος, Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης (Anthony J. Limberakis M.D.) αναφέρθηκε στο θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας, στη σκιά του μείζονος εκκλησιαστικού θέματος που προκλήθηκε από την ανακήρυξη της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Βίντεο: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος ανέφερε πως «το Οικουμενικό Πατριαρχείο θεώρησε επίσης ότι υπήρχε ηθική υποχρέωση και ευθύνη να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην ιερή και ιστορική Εκκλησία της Ουκρανίας».

«Η Εκκλησία λειτουργεί υπό το καθεστώς της ελευθερίας, της αγάπης και της ενότητας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η ελευθερία και η ανεξαρτησία της Ουκρανίας ακολούθησαν κανονικά και νόμιμα την κατεύθυνση των πιστών και των κοινοτήτων της, που έχουν κάθε δικαίωμα για μια Εκκλησία που ανταποκρίνεται στις εκκλησιαστικές και πολιτιστικές τους ρίζες».

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος παραβρέθηκε για πρώτη φορά στο ετήσιο δείπνο του Τάγματος των Αρχόντων «Αγιος Ανδρέας» ως επικεφαλής της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική, τόνισε πως «η συγκυρία με τη βράβευση του κ. Επιφανίου είναι «ιδιαίτερα σημαντική για τον ίδιο», στεκόμενος στην ιδιαίτερη πνευματική σημασία της Ουκρανικής Εκκλησίας και του Κιέβου ως Ορθοδόξου πνευματικού κέντρου.

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.«Η αποκατάσταση του μεγαλύτερου τμήματος των Ορθοδόξων χριστιανών στην Ουκρανία και η επακόλουθη ίδρυση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, που βγήκε από τις δικές της εσωτερικές διαδικασίες, που σας εξέλεξαν ως επικεφαλής, αλλά και η Αυτοκεφαλία που έλαβε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είναι πολύ σημαντικό επίτευγμα. Για αυτό, αξίζετε τα συγχαρητήριά μας και σας ανακηρύσσουμε ‘Αξιο’», είπε ο κ. Ελπιδοφόρος, απευθυνόμενος στον κ. Επιφάνιο.

Από την πλευρά του, στο μήνυμά του, ο κ. Επιφάνιος τόνισε πως δέχεται το βραβείο θεωρώντας εαυτόν αντιπρόσωπο των εκατομμυρίων Ουκρανών Ορθοδόξων, στην Ουκρανία και τη Διασπορά.

«Εάν αυτό το Βραβείο αφορούσε αποκλειστικά εμένα, θα δίσταζα να το αποδεχτώ, καθώς δεν θεωρώ ότι αξίζω να βρίσκομαι μεταξύ αυτών των εξεχόντων ανθρώπων και οργανισμών που έχουν τιμηθεί τα τελευταία τριάντα χρόνια. Παρόλα αυτά, θα το δεχτώ με ευγνωμοσύνη, όχι σαν προσωπική μου επιβράβευση, αλλά ως καρπό της δουλειάς εκατοντάδων χιλιάδων -ή ακόμη και εκατομμυρίων- Ορθόδοξων Ουκρανών, στην πατρίδα μας αλλά και τη Διασπορά», ανέφερε ο κ. Επιφάνιος, που πραγματοποίησε ομιλία στη μητρική του γλώσσα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Αρχων Σκευοφύλαξ, Κωνσταντίνος Καρράς (Constantine Caras), ανακοίνωσε τα ονόματα των νέων μελών του Τάγματος των Αρχόντων, που αναγνωρίστηκαν και χειροκροτήθηκαν από την αίθουσα.

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος, η Ομοσπονδιακή Βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, η Πρόξενος, Λάνα Ζωχιού, ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη, ο ομόλογός της από την Κυπριακή Δημοκρατία, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Μητροπολίτης Σαν Φρανσίσκο κ. Γεράσιμος, ο Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος, η Πολιτειακή Βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη κ.ά.

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.