You are currently viewing Οι Ακολουθίες των Ιερών Παρακλήσεων στην Ι.Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Οι Ακολουθίες των Ιερών Παρακλήσεων στην Ι.Μητρόπολη Φθιώτιδος.

  • Reading time:1 mins read

Με κατάνυξη ξεκίνησαν οι Ακολουθίες των Ιερών Παρακλήσεων στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών την Κυριακή 2 Αυγούστου αρχικά, χοροστάτησε και ωμίλησε στην Ακολουθία του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος στην Υπεραγία Θεοτόκο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην διάκριση μεταξύ παράκλησης και απαίτησης.

«Η παράκληση, μας εισαγάγει σ’ ένα άλλο τρόπο ζωής και ήθους, που τον έχουμε ανάγκη διότι η ζωή μας είναι γεμάτη θόρυβο και έχουμε μάθει στην ζωή μας δυστυχώς να απαιτούμε.

Όταν η καρδιά μας πλημμυρίσει από το πέλαγος της παρακλήσεως, αλλάζει η δυνατότητα προσεγγίσεως στους άλλους ανθρώπους, διότι η παράκληση προϋποθέτει ευγένεια, προϋποθέτει λεπτότητα, καλοσύνη, σεβασμό και αγάπη.

Τούτη την περίοδο, αυτό να παρακαλέσουμε την Παναγία μας, να σταλάξει μέσα στην καρδιά μας. Αυτόν τον παρακλητικό τρόπο προσεγγίσεως στους συνανθρώπους μας.

Να παρακαλούμε, αδελφοί μου, και να μην απαιτούμε, να παρακαλούμε και να μην διεκδικούμε, να παρακαλούμε και να μην αξιώνουμε και να μην μένουμε προσκολλημένοι στο μυαλό μας και στο εγώ μας, να παρακαλούμε και έτσι να προχωράμε με παράκληση, συγχώρεση και αγάπη».

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο χωριό Αλεπόσπιτα του Δήμου Λαμιέων, την γενέτειρα του Εξοχωτάτου Υπουργού των Οικονομικών της χώρας μας κ. Χρήστου Σταϊκούρα, προκειμένου να τελέσει την Ιερά Παράκληση στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, εν πρώτοις ευλόγησε πατρικώς και με πολλή αγάπη, τα παιδιά του χωριού που έπαιζαν στην παρακείμενη πλατεία, τα οποία και ιδιαίτερα ενθουσιάστηκαν με τον ερχομό του Σεβασμιωτάτου.

Την Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως έψαλλε με κατανυκτικό τρόπο, χορός μοναζουσών.

Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών ωμίλησε στους πιστούς για το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, υπογραμμίζοντας ότι η μεγαλύτερη επένδυση στην ζωή του ανθρώπου είναι η προσευχή.

« Η πιο σπουδαία επένδυση στην ζωή του ανθρώπου είναι η προσευχή. Είναι να καταθέτουμε την στεναχώρια μας, την αγωνία μας, τον πόνο μας, το δάκρυ μας στην Παναγία μας. Διότι η Παναγία μας δεν θα μας εγκαταλείψει ποτέ, γιατί είναι η Μάνα που αγαπά και πονά όλους τους ανθρώπους.

Να ανοίγουμε την καρδιά μας, αδελφοί μου, στην Παναγία μας και να προσευχόμαστε όχι μόνο για την οικογένειά μας και για τους δικούς μας ανθρώπους, αλλά κυρίως να προσευχόμαστε για τους πονεμένους αυτού του κόσμου και για όλους τους ανθρώπους».

Την Δευτέρα 3 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, μετέβη στο όμορφο χωριό Αγραπιδιά Δομοκού, όπου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού κανόνος στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος με λόγο απλό και πατρικό προέτρεψε τους πιστούς να εναποθέτουν την ζωή τους στην αγκαλιά της Παναγίας.

«Να καταφεύγουμε και να εμπιστευθούμε την ζωή μας στην Παναγία και να την παρακαλούμε να μας δίδει φώτιση για να παίρνουμε σωστές αποφάσεις, να μας δίδει γαλήνη, ηρεμία, χαρά και αγάπη».

Σε κάθε επίσκεψη του στα όμορφα χωριά Αλεπόσπιτα και Αγραπηδιά, ο Σεβασμιώτατος έγινε δεκτός με ενθουσιασμό και αγάπη από τους κατοίκους, οι οποίοι με κάθε τρόπο και έκδηλα τα συναισθήματα, εξέφραζαν στον Σεβασμιώτατο την χαρά και τον σεβασμό τους.

Σε κατανυκτικό κλίμα τελείται κάθε βράδυ στις 21:00 η Ακολουθία της Παρακλήσεως στην Υπεραγία Θεοτόκο και στην Ιερά Μονή του Αγίου Βλασίου Στυλίδος.

Στην γραφική αυλή της Μονής, με φόντο τα άστρα και την γαλήνια θάλασσα του Μαλιακού, αρκετοί πιστοί και κυρίως νέοι εργαζόμενοι, ανηφορίζουν στο όμορφο Μοναστήρι για να καταθέσουν την προσευχή τους και την αγάπη τους στην Μητέρα Παναγία.

Τις Ιερές Ακολουθίες τελεί ο Άγιος Καθηγούμενος της Μονής και Πρωτοσύγεκλλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, ο οποίος και σε κάθε Ιερά Ακολουθία, προσφέρει λόγο Θεολογικό για το Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, μεταφέροντας συνάμα και τις θερμές, πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, σύμφωνα με το Λειτουργικό πρόγραμμα, το οποίο κατήρτισε, αύριο Τρίτη 4 Αυγούστου, θα χοροστατήσει στην Ιερά Παράκληση στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λιβανατών, την Τετάρτη 5 Αυγούστου στις 19:30 μ.μ., θα χοροστατήσει στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αλεποσπίτων. Την Πέμπτη 6 Αυγούστου (Εορτή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος), θα χοροστατήσει στον Όρθρο και ακολούθως θα τελέσει την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγάθωνος, στις 18:30 μ.μ., θα χοροστατήσει στον μεθέορτο Εσπερινό και θα τελέσει το Κτιτορικό Μνημόσυνο στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων. Την Παρασκευή 7 Αυγούστου στις 09:00 π.μ., θα τελέσει το Μυστήριο της ομαδικής Βαπτίσεως Ενηλίκων στο Βαπτιστήριο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Λαμίας και στις 19:00 μ.μ. θα χοροστατήσει στην Ιερά Παράκληση στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τιθρωνίου. Το Σάββατο 8 Αυγούστου θα τελέσει Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Δαδίου και στις 18:00 μ.μ, θα τελέσει το Μυστήριο της ομαδικής Βαπτίσεως Ενηλίκων στο Βαπτιστήριο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Λαμίας. Την Κυριακή 9 Αυγούστου θα τελέσει την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ρεγγινίου και τέλος στις 19:00 μ.μ. θα

χοροστατήσει στην Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λογγιτσίου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

IMG_2436