You are currently viewing Ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA Σάββας Τσίβικος αποκλειστικά στον «Ε.Κ.»
Από την κατ' ιδίαν συνάντηση του Υπατου Προέδρου της AHEPA Σάββα Τσίβικου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο γραφείο του στο Φανάρι. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΏΡΗΣΗ AHEPA

Ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA Σάββας Τσίβικος αποκλειστικά στον «Ε.Κ.»

  • Reading time:4 mins read

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Σάββας Τσίβικος, με κλιμάκιο της οργάνωσης επισκέφθηκαν την Κυριακή 14 Ιανουαρίου τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Ο Πατριάρχης τούς δέχθηκε στο γραφείο του μετά τη Θεία Λειτουργία όπου είχαν συνομιλία και στη συνέχεια τους προσκάλεσε και παρακάθισαν στην Πατριαρχική Τράπεζα.

Επισημαίνεται πως μέχρι και τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου το απόγευμα δεν είχε εκδοθεί κανένα ανακοινωθέν από το Πατριαρχείο, αλλά ούτε και από την AHEPA. Εκδόθηκαν ωστόσο άλλα ανακοινωθέντα μετά φωτογραφιών από άλλες συναντήσεις και δραστηριότητες του Πατριάρχη.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» βρήκε τον πρόεδρο κ. Τσίβικο στην Αθήνα, ο οποίος με προθυμία ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας για παραχώρηση αποκλειστικής συνέντευξης, η οποία έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυκας»: Καλή χρονιά κύριε πρόεδρε και ξεκινώντας να σας πω πως οι δηλώσεις σας θα είναι on the record. Θα μας λέγατε κάτι από τη συνάντησή σας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο (την Κυριακή) στο Φανάρι;

Αναμνηστική φωτογραφία στην Αθήνα. Διακρίνονται από αριστερά: Εκτελεστικός Διευθυντής Βασίλης Μωσσαϊδης, Υπατος Κυβερνήτης στην Ελλάδα Βασίλειος Πετκίδης, Υπατος Πρόεδρος Σάββας Τσίβικος, Στρατηγός Δημήτρης Χούπης, Γενικός Διευθυντής Αποδήμου Ελληνισμού Ιωάννης Χρυσουλάκης, Νικόλαος Καρακώστας πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου και Κώστας Κοζυράκης, μέλος της AHEPA. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ AHEPA

Υπατος Πρόεδρος Σάββας Τσίβικος: Πολύ ευχαρίστως. Οπως ξέρετε κάθε χρόνο η AHEPA και ο εκάστοτε πρόεδρος επισκέπτονται το Πατριαρχείο για να δηλώσουν  για άλλη μία φορά την υποστήριξη της μεγαλύτερης ομογενειακής οργάνωσης του Ελληνισμού προς το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο κι αυτό κάναμε κι αυτή τη φορά.

«Ε.Κ.»: Τι του είπατε και τι σας είπε;

Υπατος Πρόεδρος Σάββας Τσίβικος: Κοιτάξτε, αυτές είναι ιδιαίτερες συζητήσεις, μιλήσαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο, για τις νέες απειλές εναντίον της Ορθοδοξίας, τις νέες απειλές εναντίον του Ελληνισμού, τα γνωστά γεγονότα στην Ομογένεια της Αμερικής όπως υποδαυλίζονται από κάποιους, κι αυτά.

«Ε.Κ.»: Ποια είναι αυτά τα γεγονότα που υποδαυλίζονται και ποιοι είναι αυτοί που τα υποδαυλίζουν;

Υπατος Πρόεδρος Σάββας Τσίβικος: Ε, δεν ξέρω, και σεις είστε δημοσιογράφος διαβάζετε κάποια άρθρα τα οποία διαβάζουμε κι εμείς, απλά εμείς κι εγώ προσωπικά εξέφρασα τη δική μου γνώμη, τη δική μου εμπειρική γνώμη κάπου σαράντα χρόνια στα κοινά και στα εκκλησιαστικά, τίποτε περισσότερο.

«Ε.Κ.»: Τι ήταν αυτό που σας έκανε να γράψετε αυτή την επιστολή (18 Νοεμβρίου 2023) και να ζητήσετε τη συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να τον ενημερώσετε όπως είπατε;

Υπατος Πρόεδρος Σάββας Τσίβικος: Η συνάντηση όπως σας είπα ήταν καθιερωμένη, θα γινόταν ούτως ή άλλως και σημείωσα στην επιστολή μου πως θα ήθελα να είχα την ευκαιρία σαν ο νέος πρόεδρος να δω τον Παναγιώτατο, εξάλλου καθώς ξέρετε είμαι και Αρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος για το Πατριαρχείο. Θα ήθελα να ενισχύσουμε και οικονομικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπως κάνουμε τόσα χρόνια. (Σημείωση Σύνταξης: Σύμφωνα με σημείωμα που μας εστάλη από τον κ. Μωσσαϊδη από Αθήνα η AHEPA δίνει κατ’ έτος 26 χιλ. δολάρια στο Πατριαρχείο). Ερωτήσατε γιατί ένιωσα την ανάγκη. Ενιωσα την ανάγκη γιατί αυτά που έβλεπα να γράφονται από σας και από άλλους δεν έκφραζαν αυτή την εμπειρία που έχω εγώ. Ο καθένας έχει τη δική του γνώμη και νομίζω μέσα από την εμπειρία στην κοινότητα και τα εκκλησιαστικά έχω το δικαίωμα και της δικής μου άποψης.

Αναμνηστική φωτογραφία του κλιμακίου της AHEPA με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον οποίον επιδίδουν την ετήσιο δώρο προς το Πατριαρχείου ύψους 26 χιλιάδων δολαρίων. Διακρίνονται εξ αριστερών ο Νικόλαος Καρακώστας πρόεδρος του Διοικητικού συμβουλίου, ο Υπατος Πρόεδρος Σάββας Τσίβικος, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, η Υπάτη Πρόεδρος των Θυγατέρων της Πηνελόπης Μαριάνθη Τριπίδη και ο Υπατος Πρόεδρος Καναδά Εμμανουήλ Κώνστανς. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ AHEPA

«Ε.Κ.»: Βεβαίως και έχετε. Αλλά από την άλλη μεριά καταφύγατε σε μία πολύ σοβαρή καταγγελία εις βάρος του «Εθνικού Κήρυκα» και εμένα.

Υπατος Πρόεδρος Σάββας Τσίβικος: Να σας πω αγαπητέ Θόδωρε γιατί γνωριζόμαστε πολλά χρόνια. Το παρελθόν όλων μας είναι καταγεγραμμένο. Οταν ο φίλος μου ο Αντώνης (Διαματάρης) διερωτάται γιατί η AHEPA παίρνει κάποια θέση, καταλαβαίνετε ότι διερωτώμαι γιατί να μην έχω γνώμη και άποψη; Εσείς είστε στο εκκλησιαστικό ρεπορτάζ για πάρα πολλά χρόνια και είναι καταγεγραμμένες και οι δικές σας οι θέσεις, συγγνώμη που το λέγω αλλά τη μια αναφέρεστε με τα κάλλιστα λόγια για τον παρόντα Αρχιεπίσκοπο και τους προηγούμενους και μετά από λίγο αναφέρεστε με τα χειρότερα.

«Ε.Κ.»: Κύριε πρόεδρε, εμείς οδηγούμαστε από τα γεγονότα. Οταν ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ή ο οποιοσδήποτε Αρχιεπίσκοπος εν πάση περιπτώσει διαφεντεύει τα συμφέροντα της Ομογένειας και της Αρχιεπισκοπής και βέβαια θα τον τιμήσουμε. Οταν όμως βλέπουμε ότι δεν τα διαφεντεύει φυσικά έχουμε την ευθύνη να τα σημειώσουμε. Γιατί όχι; Δείτε στη Θεολογική Σχολή τι γίνεται. Πηγαίνει στον δεύτερο μήνα χωρίς Πρόεδρο. Αυτό δεν το βλέπετε; Δεν σας ενόχλησε το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος των Ομογενών της Αμερικής πήγε δίπλα στον Ερντογάν και στον Τουρκοκύπριο και χαριεντιζόταν τη στιγμή που πάνω από το νησί μου τη Λέσβο υπερίπταντο τα τουρκικά αεροπλάνα;  Εμείς έχουμε και μια πατρίδα που έχουμε χρέος να υπερασπίσουμε, όπως κι εσείς.

Υπατος Πρόεδρος Σάββας Τσίβικος: Τώρα μπαίνουμε σε μία άλλη περιοχή που ξέρετε έχω μία μεγάλη διαδρομή.

«Ε.Κ.»: Βγήκατε να το στηλιτεύσετε;

Υπατος Πρόεδρος Σάββας Τσίβικος: Η εντύπωση που εδόθη κατά τη στιγμή που ήταν ο Αρχιεπίσκοπος σ’ αυτήν την εκδήλωση δεν ήταν η καλύτερη εντύπωση που εδόθη προς τα έξω. Ομως να σας υπενθυμίσω ότι γίνονται πράγματα και θαύματα και στην Ελλάδα και στην Κύπρο τα οποία υποβαθμίζουν τα συμφέροντα του Κυπριακού Ελληνισμού και δεν βλέπω να είστε τόσο ευαίσθητοι. Και τι έγινε επειδή πήγε ο Αρχιεπίσκοπος τη στιγμή που ήταν εκεί ο γενικός γραμματέας, γερουσιαστές, όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες. Δεν είδα να γράψετε προχτές όταν πήγε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος στο ίδιο σημείο.

«Ε.Κ.»: Δηλαδή θέτετε θέμα ευαισθησίας του «Εθνικού Κήρυκα» για τα εθνικά θέματα; Αυτό λέτε;

Υπατος Πρόεδρος Σάββας Τσίβικος: Οχι, όχι, θέτω αυτό που λέω, ότι όπως εσείς έχετε το δικαίωμα να εκφράζετε τη γνώμη σας την οποία υπερασπίζομαι, δεν σημαίνει ότι συμφωνώ. Αλλά την ίδια στιγμή να μην μου λέγει ο φίλος μου ο Αντώνης Διαματάρης ότι δεν έχω δικαίωμα εγώ ή η AHEPA να εκφράσω τη γνώμη μου.

«Ε.Κ.»: Κύριε Πρόεδρε, να εκφράσετε χίλιες φορές τη γνώμη σας, αλλά εκφράζετε την οργάνωση AHEPA αυτό που γράψατε στο γράμμα; Είχατε την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου να γράψετε ότι κάποιος δημοσιογράφος του «Ε.Κ.» καταφέρεται εναντίον του Αρχιεπισκόπου για λόγους συμφέροντος ίσως και οικονομικούς; Καταλαβαίνετε τι γράψατε; Το γράψατε εσείς το γράμμα;

Υπατος Πρόεδρος Σάββας Τσίβικος: Το σύνταξα το γράμμα όταν βρισκόμουν στην Αθήνα, έχω πλήρη ευθύνη για τη σύνταξή του, εγώ το σύνταξα με τη συνομιλία και τη συμμετοχή των αξιωματούχων του Οργανισμού και ναι αυτό είναι μία εσωτερική υπόθεση, αλλά εγώ σαν ο εκλεγμένος πρόεδρος της AHEPA είμαι ο εκπρόσωπος και ο αντιπρόσωπος της Οργάνωσης της Ομογένειας που είναι στο πλευρό του Ελληνισμού για 102 χρόνια.

Υπάρχουν αγαπητέ Θεόδωρε πολλά συμφέροντα. Δεν είμαι παιδάκι, γέρασα στα κοινά, γέρασα στα εκκλησιαστικά κι αυτό που λέγω μπορώ να το υποστηρίξω. Συγγνώμη αν δεν συμφωνούμε, αλλά σας είπα, εγώ υπερασπίζομαι το δικό σας δικαίωμα, αλλά σας παρακαλώ επιτρέψτε μου να έχω κι εγώ το ίδιο.

«Ε.Κ.»: Πείτε μας αυτά τα συμφέροντα.

Υπατος Πρόεδρος Σάββας Τσίβικος: Ξέρετε ποιος είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής αυτής της επιχείρησης που λέγεται «Εθνικός Κήρυκας»;

«Ε.Κ.»: Πείτε μας.

Υπατος Πρόεδρος Σάββας Τσίβικος:  Δεν ξέρετε ότι οι κοινότητες και η Εκκλησία της Αμερικής ήταν και είναι παρόντες σ’ αυτά τα εκατό χρόνια της εφημερίδας που λέγεται «Εθνικός Κήρυκας»;

«Ε.Κ.»: Κύριε πρόεδρε, οι κοινότητες, όπως και η AHEPA και οι οργανισμοί βάζουν καταχωρήσεις στον «Ε.Κ.» και αυτές οι καταχωρήσεις, κύριε πρόεδρε, πληρώνονται γιατί είναι διαφημίσεις.

Υπατος Πρόεδρος Σάββας Τσίβικος: Ναι, το ξέρω. Αισθανθήκατε τώρα αν αυτές οι καταχωρήσεις σταματούσαν να έρχονται;

«Ε.Κ.»: Δεν σταμάτησαν, δείτε την έκδοση που βγάλαμε για τα Χριστούγεννα, δεν σταμάτησαν κύριε πρόεδρε.

Υπατος Πρόεδρος Σάββας Τσίβικος: Μα αυτό είναι το θέμα που θέλω να αναδείξω, ότι υπάρχει μία ειδική σχέση αυτής της εφημερίδας με μεγάλη ιστορία 100 χρόνων, με την κοινότητα που έχει μια ιστορία 100 χρόνια και με την AHEPA που έχει μια ιστορία 100 χρόνια. Πρέπει να υπάρχει και λίγος αλληλοσεβασμός.

«Ε.Κ.»: Τι σας είπε ο Πατριάρχης για τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο;

Υπατος Πρόεδρος Σάββας Τσίβικος: Εχει την απόλυτη εμπιστοσύνη του.

«Ε.Κ.»: Ωραία. Ανησυχεί για την κατάσταση στην Αμερική;

Υπατος Πρόεδρος Σάββας Τσίβικος: Καθόλου.

«Ε.Κ.»: Για τη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης σας είπε τίποτε;

Υπατος Πρόεδρος Σάββας Τσίβικος: Η Θεολογική Σχολή, αγαπητέ Θεόδωρε, και ξέρεις και το δικό μου ενδιαφέρον, επιτέλους βαδίζει στο σωστό δρόμο. Ναι, όπως είπες ο πρώην πρόεδρος μέχρι τις 31 του Δεκέμβρη αφυπηρέτησε και υπάρχει μία επιτροπή για την ανεύρεση νέου προέδρου, αυτά τα ξέρεις καλύτερα.

Το Τμήμα 10 της AHEPA των Αθηνών ζήτησε από τον Υπατο Πρόεδρο Σάββα Τσίβικο να κόψει την πατροπαράδοτη βασιλόπιτα. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ AHEPA

«Ε.Κ.»: Ενα λεπτό, βρέθηκε πρόεδρος, επελέγη πριν δύο μήνες σχεδόν, ο κ. Κατός, αλλά δεν διορίσθηκε διότι κολλάει το θέμα στο συμβόλαιο, στα χρήματα δηλαδή, η Σχολή είναι ακέφαλη.

Υπατος Πρόεδρος Σάββας Τσίβικος: Ε, εντάξει, το ξέρω αλλά αγαπητέ Θεόδωρε δεν έχω ιδίαν άποψη. Ξέρω όμως ότι γενικά τα πράγματα με τη Σχολή επί τέλους είναι σε έναν πολύ καλό δρόμο και είμαι σίγουρος ότι με την ανάδειξη του νέου προέδρου θα συνεχιστεί το τεράστιο έργο που έχει επιτελεστεί τα τελευταία  τρία με τέσσερα χρόνια, θα είμαστε όλοι υπερήφανοι για το μέλλον της Σχολής γιατί χωρίς τη Σχολή δεν υπάρχει και Ορθοδοξία στην Αμερική.

«Ε.Κ.»: Θα μας λέγατε ποιους θα δείτε στην Αθήνα;

Υπατος Πρόεδρος Σάββας Τσίβικος: Οχι, αυτά είναι… Θα δούμε αρκετούς, θα τα δείτε…

«Ε.Κ.»: Ε, πείτε μας να μας δώσετε και μια είδηση.

Υπατος Πρόεδρος Σάββας Τσίβικος: Με μέλη της κυβερνήσεως.

«Ε.Κ.»: Συγκεκριμένα;

Υπατος Πρόεδρος Σάββας Τσίβικος: Ε, δεν είναι τώρα, ούτε έχω το πρόγραμμα μπροστά μου, ούτε θυμάμαι.

«Ε.Κ.»: Θα μπορούσατε να μου στείλετε μερικές σας φωτογραφίες από τη συνάντησή σας με τον Παναγιώτατο;

Υπατος Πρόεδρος Σάββας Τσίβικος: Αν είστε διατεθειμένος να τις δημοσιεύσετε, θα χαρώ πάρα πολύ.

«Ε.Κ.»: Μα και βέβαια θα τις δημοσιεύσουμε, τι είναι αυτά που λέτε;

Search this website Type then hit enter to search