You are currently viewing Ο Σεβ. Βρεσθένης  Θεόκλητος στην Ι. Μητρόπολη Σπάρτης για το Γενέσιο της Θεοτόκου

Ο Σεβ. Βρεσθένης Θεόκλητος στην Ι. Μητρόπολη Σπάρτης για το Γενέσιο της Θεοτόκου

  • Reading time:1 mins read

​Το εορταστικό διήμερο των λατρευτικών εκδηλώσεων διά την μεγάλη θεομητορική εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος βρέθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας καί Σπάρτης όπου με την άδεια και την ευλογία του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευσταθίου, Χοροστάτησε στον εσπερινό της εορτής στην Ιερά Μονή Φανερωμένης, μετόχιο της Ιεράς Μονής Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, πλαισιούμενος από τόν Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Θεόφιλο και τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής των Αγίων Τεσσαράκοντα Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Εφραίμ.

Την κυριώνυμο ημέρα ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Γενέσεως της Θεοτόκου στα Βρέσθενα, συμπαραστατούμενος από τους πατέρες του Ιερού Ναού, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. Πορφύριο, αδελφό της Ιεράς Μονής Πεντέλης Αττικής και τον Ιεροδιάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως Σπάρτης π. Παίσιο.

​Πλήθος πιστών προσήλθε στις ιερές Ακολουθίες εκφράζοντας τον σεβασμό, την ευλάβεια και την ακράδαντη πίστη του στην Παναγία μας και εναπέθεσε στη αιώνια Μητέρα τις ελπίδες, τα αιτήματα, τις δυσκολίες, τις αγωνίες, τα καθημερινά προβλήματα, αλλά και τις ευγνώμονες ευχαριστίες του. Η ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική.

​Ο Σεβ. Βρεσθένης απευθυνόμενος στον θεοφιλή λαό ανέφερε : “Σήμερα τίκτεται η Αμνάς. Αμνάς, η Παναγία μας. Αμνός, ο Κύριός μας ο αίρων την αμαρτία του κόσμου. Το Γενέσιο της Θεοτόκου είναι η πρώτη εορτή του εκκλησιαστικού έτους. Από σήμερα αρχίζει το θαύμα των θαυμάτων, η σωτηρία του ανθρωπίνου γένους, καθώς η Κυρία Θεοτόκος, η αμόλυντη κόρη, πρόκειται να κυοφορήσει στα πανάχραντα σπλάχνα της, τον Υιό και Λόγο του Θεού, ο οποίος στη συνέχεια θα έλθει στον κόσμο ως άνθρωπος, Θεός ων, θα κηρύξει, θα θαυματουργήσει, θα σταυρωθεί, θα θανατωθεί και στην συνέχεια θα αναστηθεί για να νικήσει το θάνατο, τη φθορά και την αμαρτία και να χαρίσει την αθανασία και την προοπτική της σωτηρίας όλων μας. Η Παναγία είναι η μητέρα όλων μας. Σ αυτην καταφεύγουμε, σ αυτην προσπίπτουμε, σ εκείνην δεόμεθα και την παρακαλούμε να πρεσβεύει στον Σωτήρα Υιό της για την σωτηρία μας”.

​ Στην συνέχεια ο Σεβ. Βρεσθένης εξέφρασε την θλιβερή διαπίστωση ότι στον κόσμο σήμερα επικτατούν οι πόλεμοι και η τρομοκρατία. Παράλληλα η φύση συστενάζει και συνωδίνει για την αμαρτωλή κατασταση του σύγχρονου ανθρώπου μεσα από καταστρεπτικά φυσικά φαινόμενα, τα οποία καθημερινά σχεδον προβάλλουν τα μέσα επικοινωνίας. Και αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα διότι ”οι άνθρωποι αμφισβητούν το Θεό, την Παναγία, τους Αγίους, πολεμούν την Εκκλησία του Χριστού, δεν σέβονται τα ιερά και όσια της πατρίδας και της φυλής μας”. Και στη συνέχεια υπογράμμισε ότι ” ο μεγαλύτερος θησαυρός που έχουμε ως Έλληνες είναι οι πνευματικές μας αξίες, με σπουδαιότερη και μεγαλύτερη την αξία των μεταξύ μας σχέσεων, δηλαδή της αγάπης του ενός προς τον άλλον. Και ακολουθύν τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις μας, τα ιδανικά, οι παρακαταθήκες μας, ό,τι όμορφο και ιερό μας έχουν παραδώσει οι γονείς και οι πατέρες μας, το οποίο καλούμεθα να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, εμείς οι παροικούντες στην χώρα μας, τα έχουμε λησμονήσει, ευτυχώς όμως όχι όλοι”.

​Και στη συνέχεια τόνισε ” Βεβαίως δεν θα λυθούν τα προβλήματά μας μεσα από την τυπολατρική και εθιμοτυπική εκπλήρωση κάποιων θρησκευτικών μας καθηκόντων, όπως συχνά θεωρούμε τη συμμετοχή μας στην ζωή της Εκκλησίας. Και τούτο διότι ο Θεός θελει την καρδιά μας. Ο Θεός θέλει την ψυχή μας, Εμείς έχουμε ανάγκη να ανάπτουμε λύχνο στο Θεό και να τον δοξολογούμε. Εμείς έχουμε ανάγκη να ανανεώσουμε τις πνευματικές μας δυνάμεις, να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψεώς μας, την πορεία της ζωής μας και τις συμπεριφορές μας. Παλαιότερα στην ευλογημένη πατρίδα μας όταν περνούσε ένας ιερέας από το δρόμο, οι άνθρωποι τον χαιρετούσαν, του φιλούσαν το χέρι, τα παιδιά έτρεχαν να πάρουν την ευχή του. Σήμερα δεν συμβαίνει αυτό. Αντίθετα οι περισσότεροι ανταλλάξαμε την προσφώνηση “πάτερ” με το “κύριε”. Έτσι αν ένας ιερεας ευρεθεί σε μία υπηρεσία ή σε ένα κατάστημα, ο υπάλληλος θα απευθυνθεί σ´αυτόν με την ερώτηση “Τί θέλετε κύριε;” Εκεί φθάσαμε, διότι το σχολείο έπαψε πλέον να μιλάει για το Χριστό, προτιμώντας να δίδει μόνο γνώσεις, πολλές φορές με αμφίβολη χρησιμότητα. Εκεί φθάσαμε, διότι στο σπίτι μας παύσαμε να μιλάμε στα παιδιά μας για Χριστό, καθώς οι γονείς επιλέγουν να τους δώσουν μια στείρα μόρφωση, ξένες γλώσσες, υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα απο τη νηπιακή τους ηλικία μαλιστα, αποξενώνοντάς τα από την διαπροσωπική επικοινωνία. Ο Χριστός απουσιάζει. Ο Χριστός και οι Άγιοι λείπουν από τα περισσότερα σπίτια”.

​Και κάλεσε τους πιστούς “σήμερα καθώς εορτάζουμε το γενέσιο της Παναγίας μας να γονατίσουμε και να την παρακαλέσουμε με δάκρυα στα μάτια να σώζει το λαό της, να σώζει την Ελλάδα, να σώζει τούτο τον ευλογημένο και μαρτυρικό τόπο μας… Πάντοτε να ευρισκόμεθα σε εγρήγορση και επιφυλακή για να διαφυλάσσουμε Θερμοπύλες, την πίστη, την ορθοδοξία μας, ό,τι όμορφο και ιερό έχουμε. Η Εκκλησία και η Ελλάδα να είναι παρούσες στη ζωή μας, να γίνουν τρόπος ζωής μας ουσιαστικός”.

​Ο Σεβ. Βρεσθένης Θεόκλητος τέλος, εξέφρασε την μεγάλη χαρά και συγκίνησή του διότι βρέθηκε στο χώρο της πάλαι ποτέ διαλμψάσης επισκοπής Βρεσθένης της οποίας φέρει τον τίτλο και ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τον οικείο Ποιμενάρχη Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο, “τον πρύτανη”, όπως είπε “της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον οποίο όλοι ευλαβούμεθα και στον οποίο στηριζόμεθα” διά την έυλογία και την άδεια να εορτάσει την μεγάλη θεομητορική εορτή στην θεοφιλή Ιερά Μητρόπολή του, καθώς και για την αβρααμιαία φιλοξενία που πατρικώς του προσέφερε εκφράζοντας παράλληλα την ανεξόφλητη ευγνωμοσύνη του προς το πρόσωπό του. Τέλος, θερμές ευχαριστίες ανέπεμψε προς τον Άγιο Πρωτοσύγκελλο, τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής και τους ιερείς με τους οποίους ετέλεσε τις ιερές Ακολουθίες.