You are currently viewing Ο Πειραιώς Σεραφείμ στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου

Ο Πειραιώς Σεραφείμ στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου

  • Reading time:1 mins read

Με λαμπρότητα, θρησκευτική κατάνυξη και σημαντική προσέλευση κόσμου που παρέστη στις λατρευτικές εκδηλώσεις τόσο κατά την παραμονή όσο και ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, ολοκληρώθηκε και αυτή τη χρονιά η Πανήγυρις του Προστάτου, Εφόρου και Πολιούχου της Ενορίας Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου. Οι πολυάριθμοι προσκυνητές είχαν επίσης την ευκαιρία να προσκυνήσουν τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου το οποίο φυλάσσεται στο Ναό από ετών.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση εκ του Ιερού Ναού: «Στο Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό προεξήρχε ο Μητροπολίτης Διαυλείας κ.κ. ΑΛΕΞΙΟΣ, ενώ ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου την πρωινή Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεπτός Ποιμενάρχης Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ.

Τόσο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης όσο και ο Μητροπολίτης Διαυλείας κ.κ. ΑΛΕΞΙΟΣ, στους λόγους που απεύθυναν προς τα πλήθη του συμμετέχοντος στην πανήγυρη κόσμου, αναφέρθηκαν στον βίο του εορτάζοντος Αγίου Δημήτριου και στο παράδειγμα που δίνει σήμερα σε εμάς που ζούμε σε εποχές δύσκολες με πνευματική καταχνιά.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, στο τέλος της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας της οποίας προεξήρχε, ευχαρίστησε τους Ιερείς και τον κόσμο που δεν σταμάτησαν και δεν σταματούν να πιστεύουν στο παράδειγμα του νεαρού στρατιώτου Αγίου Δημητρίου, ο οποίος ενώπιον του Θεού δεν δείλιασε και θυσίασε εαυτόν, κοινωνική θέση και περιουσία για να είναι αρεστός σε Αυτόν και όχι στους ανθρώπους.

Ανακοίνωσε δε στον κόσμο ότι ο Ιερός Ναός πρόκειται σύντομα, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, να υποδεχθεί αντίγραφο εικόνας της Παναγίας της Οδηγήτριας που θησαυρίστηκε στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους, με κάθε επισημότητα και τιμή που αρμόζει στην Υπεραγία Θεοτόκο μας. Την εικόνα θα κομίσει στον Ναό απευθείας από το Άγιο Όρος ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος κ. ΑΛΕΞΙΟΣ ο οποίος και θα προεξάρχει στις σχετικές λατρευτικές εκδηλώσεις στο Ναό από 18 έως και 21 Νοεμβρίου. Η εικόνα της Θεοτόκου θα Ενθρονιστεί εις το διηνεκές στον Ιερό Ναό.

Ο Σεπτός Ποιμενάρχης κάλεσε δε τον κόσμο να συμμετέχει πανδήμως στην τελετή υποδοχής και ενθρονίσεως της εικόνας της Παναγίας της Οδηγητρίας προς αγιασμό ψυχών και σωμάτων, χάρη και ευλογία, θεραπεία και ενδυνάμωση της πνευματικής ζωής, σε αυτή τη δύσκολη και αντιηρωική εποχή που συνθλίβει σκοτώνει, αδειάζει, απομειώνει και ευτελίζει τον άνθρωπο.

Τίμησαν τον Άγιο και κόσμησαν την Ενορία με την παρουσία τους κατά τις δύο αυτές ημέρες πλήθος Ιερέων από την Μητρόπολη αλλά και από άλλες ενορίες που προσεκλήθησαν.

Με την παρουσία τους τίμησαν τον Άγιο Δημήτριο και οι εξής επίσημοι: ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Ιωάννης Μώραλης, οι Αντιδήμαρχοι Πειραιά κυρία Γλύκα – Χαρβαλάκου Αθηνά και κύριος Στυλιανός Γαϊτανάρος, ο Πρόεδρος της Γ΄ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιώς κ. Χαράλαμπος Λιακόσταυρος οι Διαμερισματικές Σύμβουλοι κυρίες Μαυρέα Ευγενία, Ηλιάκη-Κωνσταντινίδου Μαρία και Τσακμάκη Μαρία.

Την περιφορά της εικόνας του Αγίου Δημητρίου στους δρόμους του Νέου Φαλήρου ανέλαβε άγημα του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο και πλαισίωσαν αντιπροσωπείες των μαθητών του Γυμνασίου και του 1ου και 2ουΔημοτικού Σχολείου Νέου Φαλήρου και ναυτοπρόσκοποι. Απόδοση τιμών στον Άγιο Δημήτριο έγινε από τις μπάντες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Δήμου Πειραιά οι οποίες και προσέδωσαν εορταστικό τόνο κατά την περιφορά της εικόνας του Αγίου στους δρόμους του Νέου Φαλήρου».