You are currently viewing Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Μηνά Υψωμαθείων

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Μηνά Υψωμαθείων

  • Reading time:2 mins read

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, επί τη ιερά μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, χοροστάτησε την Τε-τάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021, στον Μ. Εσπερινό που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά Υψωμαθείων.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Τριτεύων Πανοσιολ. κ. Καλλίνικος.

Μετά τον Μ. Εσπερινό ο Παναγιώτατος μίλησε προς το εκκλησίασμα και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ.

“Κατά τη διάρκεια της Πατριαρχικής επισκέψεώς μας στην Αμερική όχι μόνο είχαμε την τιμή να συναντηθούμε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, τους Εξοχωτάτους, Πρόεδρο των Η.Π.Α. κύριο Biden, Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κυρία Pelosi και Υπουργό Εξωτερικών κύριο Blinken, αλλά και να επισκεφθούμε ποιμαντορικώς δύο μικρές κοινότητες στις κωμοπόλεις Weirton της Δυτικής Βιρτζίνια και South Bend της Ιντιάνα, οι οποίες υπάγονται στις Ιερές Μητροπόλεις Πιττσβούργου και Σικάγου, αντι-στοίχως. Και στις δύο αυτές κοινότητες διακρίναμε, με ιδιαίτερη πατρική ε-γκαύχησι, την ευσέβεια, την υπομονή, την αρχοντιά, το θάρρος, τη φιλογέ-νεια, την αξιοπρέπεια, την αλληλεγγύη και υπεράνω όλων την πίστι στον Θεό, πίστι πηγαία, ζώσα και σταθερά. Από την πίστι αυτή τρέφεται η ευλογη-μένη προσπάθεια των σημερινών ενοριτών στη μακρινή Αμερική να διασώ-σουν και να διαφυλάξουν την παρακαταθήκη των πατέρων τους και να εξα-σφαλίσουν τη συνέχεια της Ορθοδόξου παρουσίας στις περιοχές αυτές. Έ-χουν και οι ομογενείς της Αμερικής όλες εκείνες τις αρετές, οι οποίες χαρα-κτηρίζουν το Γένος μας σε κάθε γωνιά της γης.

Για τον ίδιο λόγο, οσάκις επισκεπτόμεθα τους ναούς και τις Κοινότητές μας και εδώ στην Πόλι ως Αρχιεπίσκοπος και ποιμενάρχης αυτής, αισθανόμεθα πραγματικός προσκυνητής όχι απλώς των κτιρίων των ναών, αλλά του ζω-ντανού ναού που είναι οι προσφιλείς μας Χριστιανοί, όλοι εσείς, ο λαός του Θεού, ο οποίος ξέρει να φυλάσση Θερμοπύλες.

Ακόμη και όταν οι Εκκλησίες και οι Κοινότητες αυτές δεν έχουν την παλαιά αίγλη και δόξα, και πάλι ομιλούν περί της πληρότητος της ζωής εκείνης στην οποία μας προσεκάλεσε ο Κύριος. Πάντοτε βλέπουμε σ᾽ αυτές την αλήθεια της εν Χριστώ ζωής, η οποία είναι αιώνια και ακατάλυτη και ανεπηρέαστη από τον χρόνο και τους άλλους εξωτερικούς φθοροποιούς παράγοντες. Ο

ίδιος ο Χριστός μας λέγει: «ου γαρ εισι δύο η τρεις συνηγμένοι εις το εμόν όνομα, εκεί ειμι εν μέσω αυτών» (Ματθ. ιη΄, 20).”

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Παναγιώτατος, επαίνεσε τον Σεβ. Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο, Επόπτη της Περιφερείας Υψωμαθείων, για το έργο του.

“Την στιγμή αυτή, θα ήταν παράλειψι να μην εκφράσουμε, κατά τρόπο ιδιαίτερο, την ευαρέσκεια της Μητρός Εκκλησίας και ημών προσωπικώς προς τον Ιερώ-τατο και αγαπητό αδελφό άγιον Σηλυβρίας, ο οποίος ωργάνωσε και εφέτος και προέστη την προηγούμενη Κυριακή της Ευχαριστιακής συνάξεως, επ᾽ ευκαιρία της εορτής του “γόνου της Σηλυβρίας”, μεγάλου Αγίου μας Νεκταρίου, Αρχιεπι-σκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού. Εξαιρέτως σας συγχαίρουμε, άγιε αδελφέ, και διά τον ένθεο ζήλο και την εργατικότητά σας και σας ευχόμαστε την εξ ύψους ενίσχυσι διά να συνεχίσετε τη σημαντική προσφορά σας στην πολύ-παθη περιφέρεια Υψωμαθείων και στη Μητέρα Εκκλησία”.

Επίσης, συνεχάρη τον εφημέριο του Ναού Αιδεσ. κ. Στυλιανό Ζωγραφίδη, καθώς και την υπό την προεδρία της Ευγεν. κ. Βασιλικής Κατσώνη Εκκλησιαστική Επιτροπή, και όλους τους συνεργάτες τους, για το επιτελούμενο έργο στην Κοινότητα.

Τον Παναγιώτατο προσφώνησε προηγουμένως ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας, ο ο-ποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: “Δοξολογούμε το όνομα του Αγίου Τριαδικού Θεού που μετά την μικρή περιπέτεια της υγείας Σας, κατά τη διάρκεια του κοπιώδους ταξι-δίου Σας στις Η.Π.Α., επιστρέψατε εις τα ίδια υγιής και δυνατός ψυχή τε και σώματι. Παρά τη σωματική κόπωση, σπεύσατε με πατρική αγάπη και στοργή να επισκεφθείτε την Κοινότητά μας και να χοροστατήσετε στον Εσπερινό της μνήμης του Αγίου μας και Σας ευχαριστούμε θερμά γι’αυτό”.

Ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας αναφέρθηκε και στα ανακαινιστικά έργα που πραγματο-ποιήθηκαν στον Ιερό Ναό.

“Με την επιστασία του Αγίου και με τις πατρικές ευχές και ευλογίες της Πανα-γιότητάς Σας, κατά το τρέχον έτος 2021 και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, έγιναν έργα εξωραϊσμού και ανακαίνισης του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου του Ναού. Όπως βλέπετε, οι τοίχοι του Ναού εβάφη-σαν με έξοδα του τοπικού Δήμου Φατίχ, οι δε κίονες και τα κιονόκρανα φιλο-τεχνήθηκαν από ειδήμονες-απόφοιτους της Σχολής Καλών Τεχνών, με την ε-πίβλεψη του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου Ελλογιμ. κ. Vahit Okumuş, του Εντιμ. κ. Αναστασίου Χονδροπούλου, Πολιτικού Μηχα-νικού, και της Ευγεν. κ. Ελένης Σκουμπρή”.