You are currently viewing Ο Νικόλαος Δ. Τριανταφυλλόπουλος στη Λήμνο όπως τον θυμάται ο εκδότης του «Ε.Κ.»
ÁðïíïìÞ ôïõ ÐáñÜóçìïõ ôïõ ÔáîéÜñ÷ç ôïõ ÔÜãìáôïò ôçò ÔéìÞò áðü ôïí Ðñüåäñï ôçò Äçìïêñáôßáò Ðñïêüðç Ðáõëüðïõëï óôïõò: Íéêüëáï Ôñéáíôáöõëëüðïõëï, Öéëüëïãï êáé ÓõããñáöÝá(öùôü) ÓùôÞñéï Óüñïãêá, ÆùãñÜöï, Ïìüôéìï ÊáèçãçôÞ Å.Ì.Ð. ÅììáíïõÞë ×áôæçãéáêïõìÞ, ÍåïåëëçíéóôÞ, Öéëüëïãï êáé ÅñåõíçôÞ ÅêêëçóéáóôéêÞò ÌïõóéêÞò, ôçí ÔåôÜñôç 26 Óåðôåìâñßïõ 2018. (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Ο Νικόλαος Δ. Τριανταφυλλόπουλος στη Λήμνο όπως τον θυμάται ο εκδότης του «Ε.Κ.»

  • Reading time:2 mins read

Μία ιδιαίτερη σχέση με τη Λήμνο έχει ο φιλόλογος, κ. Νικόλαος Δ. Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος τιμήθηκε την Τετάρτη, σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιο Παυλόπουλο με το Παράσημο του Ταξιάρχη της Τιμής.

Τιμήθηκαν επίσης, ο ζωγράφος κ. Σωτήρης Σόρογκας και ο φιλόλογος και μελετητής της Εκκλησιαστικής Μουσικής κ. Μανόλης Χατζηγιακουμής.

Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος), γιος του φιλολόγου γυμνασιάρχη Διονυσίου και της Μαργαρίτας Τριανταφυλλοπούλου, γεννήθηκε το 1933 στο Διδυμότειχο, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του, αλλά θεωρεί τον εαυτό του Ευβοέα.

Μεγάλωσε στη Χαλκίδα, όπου και κατοικεί. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε σε σχολεία Μέσης Εκπαιδεύσεως της Κύπρου, της Λήμνου και της Εύβοιας (1959-1990). Η γυναίκα του Βικτώρια, με την οποία απέκτησε τέσσερα τέκνα, κατάγεται από την Κύπρο.

Ανάμεσα στους εκατοντάδες μαθητές που είχε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος κατά την υπηρεσία του στην ακριτική Λήμνο, ήταν και ο νυν εκδότης/διευθυντής του «Εθνικού Κήρυκα», Αντώνης Η. Διαματάρης.

Ο κ. Διαματάρης, έχει δηλώσει μάλιστα, σε συνέντευξή του, πως ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, υπήρξε ένας από τους σημαντικούς ανθρώπους στην ζωή του, πέρα από την οικογένειά του.

Ο κ. Νικόλαος Δ. Τριανταφυλλόπουλος (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ).

«Ο Τριανταφυλλόπουλος ήταν φιλόλογος είχε υπηρετήσει στην Κύπρο έξι χρόνια πριν να έρθει στη Λήμνο. Μας πήρε όταν είμασταν 12 χρονών. Κάναμε μάθημα σε ένα υπόγειο στο Γυμνάσιο μάλιστα όλο το χειμώνα έσταζε από πάνω. Ελεγε διάφορα κυπριακά για να γελάσουμε», ανέφερε ο κ. Διαματάρης, προσθέτοντας ότι:

«Αλλά πέρα από αυτό ο Τριανταφυλλόπουλος, πέρα από τα μαθήματα, ήταν πάρα πολύ καλός καθηγητής. Είναι ο τελικός μεταφραστής και μελετητής του Παπαδιαμάντη κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο Τριανταφυλλόπουλος πέρα από τα αρχαία, τα νέα και τα λατινικά κάναμε και λατινικά τότε μας μιλούσε και για γενικότερα θέματα. Μας διάβαζε σε μεταφράσεις τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα κλπ. Επίσης τότε ήταν η χούντα…Κινδύνευσε να εκδιωχθεί ακόμα και να πάει και φυλακή γιατί μας εξήγησε τι σήμαινε χούντα».

«Η πράξη αυτή με δίδαξε κάτι που εφαρμόζω και τώρα στη δουλειά μου ότι έχουμε χρέος, υποχρέωση να λέμε τα πράγματα όπως είναι», τόνισε ο εκδότης του «Ε.Κ.». «Εστω κι αν πληρώσουμε κάποιο τίμημα.Μπορεί κάποιος αναγνώστης να διαφωνήσει μαζί μου και να σταματήσει τη συνδρομή του για παράδειγμα. Για αυτό ξεχωρίζει ο Εθνικός Κήρυκας γιατί έχει άποψη. Γιατί αισθάνομαι ότι έχω το χρέος. Πολλά από αυτά οφείλονται στο Νίκο Δ. Τριανταφυλλόπουλο. Ήταν ο άνθρωπος στον οποίο επαναλαμβάνω οφείλω τεράστια ευγνωμοσύνη γιατί άνοιξε ορίζοντες γιατί μας μίλησε για ποίηση, μας μίλησε για τι εστί ελληνισμός, για τι εστί Έλληνας, για το τι εστί χριστιανοσύνη».

Ο κ. Διαματάρης, συναντήθηκε πριν μερικά χρόνια με τον καθηγητή του και τον ρώτησε πως μπορεί να τον ευχαριστήσει για ό,τι σου προσέφερε. «Ολα αυτά είναι του Θεού, του Θεού Αντώνη» του απάντησε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος. «Αυτός θα μπορούσε να είναι απ΄τους Άγιους αλήθεια σας μιλάω…», επεσήμανε ο κ. Διαματάρης για τον καθηγητή του.

Ο κ. Νικόλαος Δ. Τριανταφυλλόπουλος με τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ).

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, αιτιολόγησε την απονομή της τιμητικής διάκρισης, το Παράσημο του Ταξιάρχη της Τιμής, στον κ. Νικόλαο Δ. Τριανταφυλλόπουλο: «Για την άψογη επιστημονικώς, κριτική και φιλολογική, αποκατάσταση του Παπαδιαμαντικού έργου, η βιωματική προσήλωσή του στο οποίο διαποτίζει την ζωή του και το λογοτεχνικό του έργο».

Στοιχεία για το βιογραφικό του Ν. Τριανταφυλλόπουλου από το wikipedia.org

Ο Ν. (Νίκος) Δ. Τριανταφυλλόπουλος είναι Eλληνας φιλόλογος, λογοτέχνης, κριτικός εκδότης, φιλολογικός επιμελητής, ανθολόγος, μεταφραστής.

Γεννήθηκε το 1933 στο Διδυμότειχο, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του ως καθηγητής φιλόλογος. Μεγάλωσε και ζει στη Χαλκίδα. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε από το 1959 ως το 1990 στη Μέση Εκπαίδευση (τα τρία πρώτα χρόνια στη Κύπρο).

Το κύριο πεδίο μελέτης του είναι το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στον οποίο έχει αφιερώσει πλήθος μελετών και ερμηνευτικών δοκιμίων. Είναι ο φιλολογικός εκδότης της πεντάτομης κριτικής έκδοσης των Απάντων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (Δόμος 1981-88), της Αλληλογραφίας του (Δόμος, 1991) και της αναθεωρημένης σε χρηστική μορφή έκδοσης «Άπαντα Παπαδιαμάντη Το Βήμα-Βιβλιοθήκη» (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, 2011).

Ο «πατριάρχης των παπαδιαμαντικών σπουδών», σύμφωνα με το ψήφισμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα, τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί, (συνεπικουρούμενος από την κόρη του Λαμπρινή Τριανταφυλλοπούλου) στον εντοπισμό και στην έκδοση των παπαδιαμαντικών μεταφράσεων (ενδεικτικά αναφέρονται: Ε. Γ. Ουέλλς, Ο αόρατος, Κίχλη, 2011, Χωλλ Κέιν, Ο Μαξιώτης, Ίνδικτος, 2003, Αντώνιος Παύλοβιτς Τσέχωφ, Τέσσαρα Διηγήματα, Δόμος 2002, Αλφρέδου Κλάρκ, Η εύρεσις της γυναικός του Λώτ, Αρμός, 1996, Τζέρομ Κ. Τζέρομ, Η νέα ουτοπία, Αρμός, 1996).

Σημαντικότατος είναι επίσης ο αριθμός των εργασιών του για πρόσωπα και θέματα της νεοελληνικής φιλολογίας (με την προτίμησή του να στρέφεται κυρίως προς τους Γιάννη Σκαρίμπα, Ν.Γ.Πεντζίκη, Ζήσιμο Λορεντζάτο). Εκτός από την κριτική έκδοση και μελέτη του έργου του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη και Αλεξάνδρου Μωραϊτίδη ασχολείται µε την ποίηση, το διήγηµα και το δοκίµιο.

Ο κ. Νικόλαος Δ. Τριανταφυλλόπουλος (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ).