You are currently viewing Ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής π. Βασίλειος Τσουρλής στον «Ε.Κ.»
Ο π. Βασίλειος Τσουρλής με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο κατά την πρόσφατη συνάντηση τους στην Αρχιεπισκοπή για την ανακοίνωση του διορισμού στην προεδρία του Ανώτερου Συμβουλίου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA

Ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής π. Βασίλειος Τσουρλής στον «Ε.Κ.»

  • Reading time:2 mins read

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο π. Βασίλειος Τσουρλής, ο οποίος διορίσθηκε πρόσφατα από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο ως πρόεδρος του Ανώτερου Συμβουλίου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, σε διαδοχή της κ. Αθηνάς Κρομμύδα, με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» αναφέρεται στο Συμβούλιο Παιδείας, την πορεία της Ελληνικής Παιδείας, αλλά και τη σύντομη θήτευσή του στην προϊσταμενία του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Ο π. Βασίλειος, αφού λέγει ότι «είναι μεγάλη η τιμή του Αρχιεπισκόπου μας κ. Ελπιδοφόρου προς το πρόσωπό μου αλλά και τεράστια η ευθύνη διότι παραλαμβάνω τα ηνία από μια σπουδαία παιδαγωγό, την κυρία Κρομμύδα», υπογραμμίζει ότι η θέση του αυτή αλλά και όλων των μελών «είναι άμισθη».

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυκας»: Εν συντομία τι είναι αυτό το Συμβούλιο, ποιος ο σκοπός του και τα ονόματα εκείνων που το συγκροτούν;

π. Βασίλειος Τσουρλής: Ο σκοπός του Συμβουλίου είναι πολλαπλός, από το να βοηθήσει όλους τους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν πλήρως και επιτυχώς στο έργο της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας κάτω από τις σημερινές συνθήκες και μαθησιακές προκλήσεις, στη βοήθεια των ενοριών για τη δημιουργία νέων σχολείων και ενδυνάμωση των υπαρχόντων έως και την διά βίου εκμάθηση των παιδαγωγών μας μέσω σεμιναρίων.

Τα ονόματα είναι πολλά και επιτρέψετέ μου να τα αναφέρω στην επόμενη συνέντευξή μας, μιας και αυτή είναι συνοπτική,  όπου και θα είναι επικεντρωμένη στο έργο του Συμβουλίου, το τι έχει καταφέρει να κάνει έως τώρα και ποια τα επόμενα βήματα και στόχοι, αριθμός σχολείων κ.τ.λ.

«Ε.Κ.»: Ποιος είναι ο οικονομικός προϋπολογισμός από την Αρχιεπισκοπή γι’ αυτό το Συμβούλιο Παιδείας;

π. Βασίλειος Τσουρλής: Οπως προανέφερα είμαστε όλοι άμισθοι. Τα έξοδα όπου χρειάστηκαν για συνέδρια και άλλες δράσεις ήταν δωρεές κάποιων μελών του Συμβουλίου αλλά και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος τους οποίους και ευχαριστώ θερμά για τη βοήθειά τους.

Από αριστερά διακρίνονται ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο π. Βασίλειος Τσουρλής και ο π. Νεκτάριος Πάρος. Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αμερικής, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Δημητρίου, Αστόρια. 6 Μαρτίου 2022.
Φωτογραφία: Αρχείο «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης

«Ε.Κ.»: Το Γραφείο Παιδείας με τον κ. Κουλαρμάνη και τον π. Σταμκόπουλο τι ρόλο παίζει; Τι κάνουν αυτοί ακριβώς, ξέρετε;

π. Βασίλειος Τσουρλής: Το Γραφείο Παιδείας είναι το εκτελεστικό όργανο της Αρχιεπισκοπής για την Ελληνική Παιδεία. Το Ανώτατο Συμβούλιο είναι το συμβουλευτικό όργανο το οποίο σχεδιάζει την πολιτική της παιδείας μαζί με τον Αρχιεπίσκοπό μας. Τον σχεδιασμό αυτόν τον υλοποιεί το Γραφείο Παιδείας.

«Ε.Κ.»: Γιατί καταφεύγουμε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για αρωγή σε θέματα Παιδείας κι όχι στο δικό μας Ελληνικό Κολέγιο;

π. Βασίλειος Τσουρλής: Συνεργαζόμαστε με κάθε ανώτατο ίδρυμα το οποίο μπορεί να προσφέρει στους δασκάλους μας τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Τέτοια παραδείγματα είναι το ΑΠΘ, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και βεβαίως με το Ελληνικό Κολέγιο. Σχεδιάζουμε ένα θερινό σχολείο αυτό το καλοκαίρι για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε δασκάλους. Και ένα ακόμη θερινό σχολείο δωρεάν στην Κύπρο μας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας για τους εκπαιδευτικούς μας της ελληνικής γλώσσας.

«Ε.Κ.»: Πόσα Ημερήσια ελληνικά σχολεία, όχι τσάρτερ, λειτουργούν σήμερα σε κοινότητες; Πού και ποιο είναι το σύνολο των μαθητών που φοιτούν σ’ αυτά;

π. Βασίλειος Τσουρλής: Δεν μπορώ να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή διότι δεν έχει τελειώσει ακόμη η καταγραφή όλων των ελληνικών σχολείων και των εκπαιδευτικών μας. Ευελπιστώ ότι θα είμαστε σε θέση πολύ σύντομα να έχουμε την πλήρη καταγραφή διότι θα συμπεριλαμβάνεται πλέον στο ετήσιο ημερολόγιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας. Ευχή και επιθυμία του Αρχιεπισκόπου μας κ. Ελπιδοφόρου είναι η κάθε οικογένεια να ξέρει πού ακριβώς είναι το πλησιέστερο ελληνικό σχολείο είτε αυτό είναι ολοήμερο, απογευματινό ή τσάρτερ και σε ποιο άτομο θα μπορεί να απευθυνθεί. Ας μην ξεχνάμε ότι μια από τις προτεραιότητες του Αρχιεπισκόπου μας είναι η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε κάθε ενορία.

«Ε.Κ.»: Πόσα Απογευματινά σχολεία λειτουργούν και σε πόσες ανέρχονται οι κοινότητες που δεν έχουν διόλου σχολείο και γιατί δεν έχουν; Κι ακόμα έχετε γνώμη για τα έξι Ημερήσια σχολεία που έκλεισαν στη Νέα Υόρκη προ πενταετίας περίπου και γνωρίζετε πόσα από αυτά επαναλειτούργησαν; Υπάρχει κάποιο σχέδιο επαναλειτουργίας τους;

Από αριστερά διακρίνονται οι Φώτης Παπαμιχαήλ, Νίκος Γαβαλάς, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μαρία Μαραγκού, ο Πρόξενος Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο π. Βασίλειος Τσουρλής και ο Στέφανος Θωμάτος. Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αμερικής, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Δημητρίου, Αστόρια. 6 Μαρτίου 2022. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης

π. Βασίλειος Τσουρλής: Από ό,τι ξέρω έχουν κλείσει κάποια. Το ένα από αυτά είναι της ενορίας του Τιμίου Σταυρού το οποίο επαναλειτουργεί. Από όσο γνωρίζω τα άλλα σχολεία έχουν από παλαιότερα συνάψει μακροχρόνιες μισθώσεις και είναι αδύνατον να ξαναλειτουργήσουν στο εγγύς μέλλον.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε και το γεγονός  ότι ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια μεγάλη εσωτερική μετανάστευση των ομογενών μας από τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως της Νέας Υόρκης, προς τις νοτιότερες πολιτείες της Αμερικής. Την ίδρυση νέων Ορθοδόξων Εκκλησιών και σχολείων καθώς και την αύξηση των μελών των υπαρχόντων ενοριών.

«Ε.Κ.»: Τι ακριβώς συνέβη και εξαφανισθήκατε εν μία νυκτί από την προϊσταμενία του Καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου Αστόριας, τη στιγμή που είχατε ξεκινήσει με τόση όρεξη για δουλειά και στόχους όπως μας είχατε πει στη συνέντευξή σας;

π. Βασίλειος Τσουρλής: Δυστυχώς έναν μήνα πριν είχαν ξεκινήσει προβλήματα υγείας στον στενό οικογενειακό μας κύκλο. Μετά δυστυχώς είχα και εγώ. Μη θέλοντας να έχει επιπτώσεις στο ενοριακό μου έργο ζήτησα ταπεινά από τον Αρχιεπίσκοπό μας κ. Ελπιδοφόρο να δώσει την ευχή του να αποχωρήσω από τα καθημερινά καθήκοντά μου έως ότου και πάλι μπορέσω πλήρως να ανταπεξέλθω.

«Ε.Κ.»: Γιατί αποφύγατε τις αλλεπάλληλες προσπάθειες του «Ε.Κ.» να πείτε τη δική σας εξήγηση απευθείας, αλλά «κρυφτήκατε» πίσω από τη δήλωση του π. Ηλία Βίλη, με αποτέλεσμα να υπάρξει ενός ορυμαγδός ψιθύρων και σχολίων σε βάρος σας και σε βάρος της κοινότητας;

π. Βασίλειος Τσουρλής: Δεν κρύφτηκα ποτέ πίσω από κανέναν, πόσο μάλλον πίσω από τον Πρωτοσύγκελο π. Ηλία Βίλη. Ο π. Ηλίας μίλησε τόσο σε εσάς όσο και στην ενορία του Αγίου Δημητρίου, νομίζω πολύ ξεκάθαρα, για τους λόγους υγείας που είχα εγώ και μέλη της οικογένειάς μου. Μη έχοντας κάτι άλλο να προσθέσω εκείνη την περίοδο θεώρησα σωστό να επικεντρωθώ εξ ολοκλήρου στα προβλήματα υγείας όπου τόσο εγώ όσο και μέλη της οικογενείας μου αντιμετωπίζαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε.

«Ε.Κ.»: Δεν νομίζετε ότι η αποφυγή σας να μην απαντήσετε καν στις εκκλήσεις του «Ε.Κ.», έστω να πείτε πως δεν έχετε κάποιο σχόλιο, δεν σας τιμά σαν άνθρωπο και σαν κληρικό;

π. Βασίλειος Τσουρλής: Νομίζω ότι σας απάντησα πλήρως σε αυτό. Δεν έχει να κάνει με τιμή ανθρώπου και κληρικού διότι τόσο εσείς όσο και η ενορία είχατε την πραγματική και πλήρη εικόνα γραπτώς και προφορικώς μέσω του π. Ηλία Βίλη ως όφειλε κατά την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική τάξη.

«Ε.Κ.»: Πώς είναι η υγεία σας;

π. Βασίλειος Τσουρλής: Τα θέματα υγείας δεν σταματούν ποτέ αλλά δόξα τω Θεώ είμαι πολύ καλύτερα από ό,τι ήμουν. Επιτρέψετέ μου να ευχαριστήσω τον κόσμο για τις θερμές προσευχές του. Με τιμά ιδιαιτέρως.

«Ε.Κ.»: Θα μας λέγατε κάτι για την επιχείρησή σας των λιμουζινών που ιδρύσατε και ενίοτε οδηγείτε και εσείς;

π. Βασίλειος Τσουρλής: Ιδρυσα μια επιχείρηση για να βοηθήσω τον πρωτότοκο μας γιο Κωνσταντίνο, διότι ήθελε να ασχοληθεί με τον κλάδο των αυτοκινήτων. Με άλλα λόγια έκανα αυτό που θα έκανε στη θέση μου ο κάθε γονιός. Εκτοτε τον βοηθάμε σε ό,τι χρειαστεί. Είναι πολύ καλό παιδί, εργάζεται σκληρά και αγαπά πολύ αυτό που κάνει. Του εύχομαι ό,τι καλύτερο. Κάπου – κάπου όταν μπορώ και με χρειάζεται οδηγώ και ένα από τα πολλά αυτοκίνητα όπου έχει στον στόλο του.

«Ε.Κ.»: Σκοπεύετε να επιστρέψετε ως ιερεύς σε κάποια κοινότητα και αν ναι, πότε;

π. Βασίλειος Τσουρλής: Δεν έχω σταματήσει ως ιερεύς τη διακονία μου για να χρειαστεί να επανέλθω. Διακονώ τόσο την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής όσο και την Ιερά Μητρόπολη Ατλάντας όπου υπάρχουν κενά Ιερέων ή έκτακτες καταστάσεις. Διακονούσα για περίπου 10 μήνες μια μικρή ενορία έως ότου βρέθηκε μόνιμος ιερεύς. Αλλωστε η διακονία του ιερέως δεν σταματά ποτέ ούτε σε αυτόν εδώ τον κόσμο ούτε και στη μέλλουσα ζωή. Δεν είναι επάγγελμα αλλά διακονία.