You are currently viewing Ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος εκθειάζει την Ομογένεια στον «Ε.Κ.»
Ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος εργαζόμενος στη γραφείο του στη Μητρόπολη. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΕΡΡΩΝ

Ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος εκθειάζει την Ομογένεια στον «Ε.Κ.»

  • Reading time:3 mins read

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος, εκ των πλέον λογίων ιεραραχών της νέας γενιάς της Εκκλησίας της Ελλάδος, με μεστό, συγκροτημένο και παρρησιακό λόγο «λατρεύει» κυριολεκτικά την Ομογένεια την οποία σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» χαρακτήρισε «μια ζωντανή και φωτεινή Ελλάδα εκτός Ελλάδος».

Μίλησε ακόμα για τον νόμο του γάμου ατόμων του ιδίου φύλου ο οποίος μόλις είχε υπερψηφιστεί στη Βουλή των Ελλήνων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σερραϊκός λαός και το θέμα του Γεροντισμού.

Συγκεκριμένα για την Ομογένειά μας, είπε πως «με πολλή χαρά, αλλά και συγκίνηση, με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας μας, χαιρετίζω με αγάπη όλους τους εν Αμερική Ελληνες αδελφούς μας, ιδιαιτέρως δε τους Σερραίους και Σερραίες, που συγκροτούν μια ζωντανή και φωτεινή Ελλάδα εκτός Ελλάδος, κάποιες φορές μάλιστα με πιο αυθεντικό και δυναμικό αποτύπωμα, με αξιοθαύμαστη πιστότητα στην ελληνοχριστιανική μας παράδοση, με όραμα και αξιοπρέπεια.

Ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος προϊσταται της Θείας Λειτουργίας σε πανηγυρίζοντα ιερό ναό της Μητροπόλεως του.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΕΡΡΩΝ

Επιθυμώ να μεταφέρω, μέσα από τις στήλες της εφημερίδος σας, την στοργή της μητέρας Ελλάδος σε όλους σας, που με έναν τόσο δυνατό τρόπο ενσαρκώνετε τη συνέχεια, την ζωτικότητα και την ανθεκτικότητα του ελληνικού κυττάρου, που όχι μόνο επιβιώνει αλλά και μεγαλουργεί ακόμη και κάτω από δύσκολες συνθήκες. Αδελφοί συνέλληνες της Αμερικής μη λησμονείτε την Ελλάδα μας. Εκείνη είναι η κοινή Πατρίδα και φιλόστοργη μητέρα όλων μας. Μείνετε με σταθερότητα προσηλωμένοι στο ιερό δίπολο που χαρίζει ευλογία, δύναμη, συνέχεια, προοπτική, ομορφιά, μοναδικότητα και αυθεντικότητα στο γένος μας. Κρατείστε τον Χριστό και την Ελλάδα στις καρδιές σας. Αυτά διδάξτε και στα παιδιά σας. Κυρίως με την ζωή σας. Σας ευχαριστώ!

«Εθνικός Κήρυκας»: Σε ποια κατάσταση βρίσκει ο καινούριος χρόνος τη Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης και γενικότερα τον σερραϊκό λαό;

Μητροπολίτης Θεολόγος: Κατ’ αρχήν, αγαπητέ κ. Καλμούκο, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευγενική σας χειρονομία να θελήσετε να μεταφέρετε μέσα από την εφημερίδα σας τη μαρτυρία της Εκκλησίας των Σερρών στην ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ.

Η τοπική μας Εκκλησία, ως πνευματική δύναμις και θερμή συμπαραστάτης σε κάθε καλό έργο, θα συνεχίζει να εργάζεται επ’ ωφελεία πάντοτε του τόπου και των ανθρώπων του. Ενός τόπου με πολλές δυνατότητες, καθώς αποτελεί τη φυσική διέξοδο των Βαλκανίων και της Βορειοανατολικής Ευρώπης προς τη Μεσόγειο και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος υποδέχεται επισκέπτες στην Μητρόπολη και τους επιδίδει αναμνηστικά βιβλία.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΕΡΡΩΝ

Οι Σέρρες και η περιοχή τους ας μην ξεχνούμε ότι αποτελούν την γενέθλιο γη αγίων, ηρώων, αλλά και κορυφαίων πρωτεργατών του πνεύματος, της επιστήμης, της πολιτικής και της επιχειρηματικότητος σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Ο τόπος μας είναι πολλαπλώς ευλογημένος• διαθέτει φυσικό κάλλος, ένδοξη ιστορία, λαμπρό πολιτισμό, ποικίλες δυνατότητες, και κυρίως φιλοπρόοδους, ευγενείς και εργατικούς ανθρώπους. Δυστυχώς, όμως, οι πολλαπλές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών, η έλλειψη δημιουργικού οράματος, οι ανθρώπινες αστοχίες σε επίπεδο σχεδιασμού και υλοποιήσεως των αναγκαίων αναπτυξιακών έργων στην περιοχή οδήγησαν στη δημιουργία μιας σειράς σοβαρών προβλημάτων, όπως η σοβαρή οικονομική ύφεσις, η δημογραφική απομείωση, η μετακίνηση νέων κυρίως ανθρώπων, εντός και κυρίως εκτός Ελλάδος, προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής, όπου τα όνειρα και οι δεξιότητές τους θα εκτιμηθούν και θα αξιοποιηθούν.

«Ε.Κ.»: Ποια είναι μερικά από τα ζώπυρα ερωτήματα που απασχολούν την ενδόμυχη πάλη σας για την Ελλάδα και τον κόσμο γενικότερα;

Μητροπολίτης Θεολόγος: Σήμερα δημιουργούνται παγκοσμίως, οι συνθήκες εκείνες που αναδεικνύουν ένα μοντέλο ζωής, χωρίς Θεό, χωρίς τις παραδοσιακές και δοκιμασμένες αξίες, χωρίς κανόνες και αρχές, χωρίς άνοιγμα στον ουρανό και προοπτική αιωνιότητος. Προβάλλεται ένας τρόπος ζωής, στο όνομα μεν προοδευτικός, στα μάτια ελκυστικός, στην ουσία όμως αναποτελεσματικός να δώσει στον αυτοειδωλοποιημένο άνθρωπο προοπτική, ειρήνη, ελπίδα, χαρά, νόημα και άρωμα ζωής. Αναδύεται, σήμερα, με τη συμμετοχή ή και τη σιωπηρή ανοχή μας ένας νέος κόσμος, παράξενος δυσνόητος, αντιφατικός, συγκρουσιακός και κάποιες φορές επικίνδυνα αυτοκαταστροφικός. Αφύπνιση, εγρήγορση, αγώνας για να ξανακερδίσουμε όσα ιεροποιούν και ωραιοποιούν τον άνθρωπο και την ζωή του.

«Ε.Κ.»: Ποια η γνώμη σας για τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου που θεσμοθετείται στην Ελλάδα; Τι σας λένε οι άνθρωποι της Επαρχίας σας;

Μητροπολίτης Θεολόγος: Βαθύ προβληματισμό προκαλεί στη συνείδηση πολλών συμπολιτών μας και ασφαλώς και σε εμέ, αυτά τα οποία επιχειρούνται επ’ εσχάτων και στην Πατρίδα μας, με αφορμή την εξαγγελθείσα και ήδη ψηφισθείσα, νομοθέτηση από την Ελληνική Βουλή του «γάμου» και της «τεκνοθεσίας» από «ζευγάρια» του ιδίου φύλου.

Η αγία μητέρα μας Ορθόδοξος Εκκλησία, αληθεύουσα εν αγάπη, όπως θα μας έλεγε ο Απόστολος Παύλος, δεν ακολουθεί τα σχήματα του κόσμου τούτου, δεν συμπολιτεύεται, ούτε και αντιπολιτεύεται, αλλά μόνο διακονεί, με οδηγό της το ιερό Ευαγγέλιο και την Αποστολική και Πατερική παράδοσή της τον λαό του Θεού. Ποιμαίνει και θεραπεύει με την χάριν του Θεού τον άνθρωπο στο σύνολό του.

Ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος υποδέχεται τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Νικόλαο Δένδια στην Μητρόπολη.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΕΡΡΩΝ

Ο ιερός θεσμός της οικογενείας με τα τρία δομικά συστατικά του (πατέρας, μητέρα, παιδιά) είναι Θεοΐδρυτος και βαθιά θεμελιωμένος στην ιστορία και τη συνείδηση του ανθρωπίνου γένους. Ευλογήθηκε από τον ίδιο τον Κύριό μας, διά της αυτοπροσώπου παρουσίας και ευλογίας Του στον εν Κανά γάμον, όπου απεκάλυψε ότι θέλημά Του είναι η «έννομος συζυγία και η εξ αυτής παιδοποιΐα».

Η Αγία Εκκλησία μας καταφάσκει και ευλογεί μόνο την ιεράν συζυγίαν ανδρός και γυναικός, το μέγα μυστήριον του Γάμου, μέσα από το οποίο διά της θείας ευλογίας αλληλοπεριχωρήσεως, δημιουργούνται οι πρόσφορες συνθήκες για την ωρίμανση και τον αγιασμό του ανθρώπου και υπηρετείτε το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών. Αυτή η διδασκαλία της Εκκλησίας μας είναι μία αδιαπραγμάτευτη θέση συνέπειας, ευθύνης και αγάπης. Γι’ αυτόν ακριβώς τον ουσιώδη λόγο το σύνολο του ιερού Σώματος των Επισκόπων της Εκκλησίας μας εξέφρασε Συνοδικώς και ομοφώνως την κάθετη αντίθεση στον εν λόγω πλέον Νόμο. Εκείνοι που τον πρότειναν και οι συνευδοκούντες έχουν την αποκλειστική ευθύνη.

«Ε.Κ.»: Πώς βλέπετε αυτό το φαινόμενο του Γεροντισμού; Γέμισε η Ελλάδα με Γέροντες, με τις γνωστές προφητολαγνείες και μελλοντολογίες, τις περιφορές εικόνων, λειψάνων και αντικειμένων μέχρι κι ένα κάστανο;

Μητροπολίτης Θεολόγος: Ολοι, όσοι ελεηθήκαμε από τον άγιο Θεό να υπηρετούμε στο θείο γεώργιό Του, οφείλουμε να εργαζόμεθα με γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα και ταπείνωση. Η ταπείνωση κυρίως κεφαλοποιεί και διασφαλίζει τον αμητό κάθε πνευματικής μας προσπάθειας. Η Εκκλησία, ως «ο Χριστός παρατεινόμενος εις τους αιώνας», διαθέτει χαρισματικώς την ευλογία, την εμπειρία και το κύρος, που διασφαλίζουν στον πιστό άνθρωπο μία ασφαλή πνευματική πορεία και σωτηρία. Οι διάκονοι του ιερού λειτουργήματος της πνευματικής πατρότητος, πάντοτε θα πρέπει να έχουμε προ των οφθαλμών μας το καίριο και πάντοτε επίκαιρο ερώτημα – επισήμανση του Αποστόλου Παύλου στους Κορινθίους: «Μεμέρισται ο Χριστός; μη Παύλος εσταυρώθη υπέρ υμῶν; » (Α’ Κορ. 1,13).

Εργο μας θα πρέπει να είναι να δείχνουμε, με έργα και λόγους, πάντοτε και μόνον τον Χριστό. Να γινόμεθα ζωντανοί οδοδείκτες που θα οδηγούμε τους ανθρώπους στον Χριστό, όπως θα έλεγε ο Αγιος Παΐσιος. Μόνο Εκείνος σώζει!

Search this website Type then hit enter to search